top of page
Search

Από το 2001 έως το 2020 δεκάδες χορογράφοι, εκατοντάδες χορευτές

Το ταξίδι της Πλατφόρμας αρχίσε το 2001 στην Σχολή Φάλκον στη Λευκωσία υπό τον τίτλο Χορευτικές Συναντήσεις ενώ από το 2002 βρήκε μόνιμη στέγη φιλοξενίας στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό, το οποίο αγκάλιασε τον θεσμό και έγινε ο συνδιοργανωτής του, μαζί με τις Πολιτιστικές Ύπηρεσίες του Ύπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. 

Οι πέντε πρώτες πλατφόρμες ήταν ανταγωνιστικές, προσφέροντας 1ο και 2ο βραβείο, καθώς και ειδικές αναφορές. Το 2007 η Πλατφόρμα Χορού άρχισε να εμπλουτίζεται με παράλληλες εκδηλώσεις (έκθεση φωτογραφίας, προβολές παραστάσεων χορού) και να στηρίζεται και από τον ∆ήμο Λεμεσού. Ο στόχος να εμπλουτιστεί η διοργάνωση με παράλληλες εκδηλώσεις συνεχίστηκε και το 2008, με τη διοργάνωση του «Dance Throughout the Year», με πρωτοβουλία της Στέγης Σύγχρονου Χορού Λεμεσού, η οποία έκτοτε συμμετέχει ενεργά στην όλη διοργάνωση. Το 2019 σηματοδότησε μια νέα εποχή του θεσμού, που μετονομάστηκε σε «Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου», με διευρυμένες κατηγορίες συμμετεχόντων και με την εισαγωγή του «Βραβείου Νέου Χορογράφου».

Όλα αυτά τα χρόνια δεκάδες χορογράφοι και εκατοντάδες χορευτές, σκηνογράφοι, μουσικοί, φωτιστές κ.α. καλλιτέχνες συμμετέχουν και δημιουργούν στο πλαίσιο της διοργάνωσης. Χιλιάδες κόσμου έρχεται σε επαφή και παρακολουθεί την εξέλιξη και τις νέες τάσεις στο σύγχρονο χορό. Ταυτόχρονα, δεκάδες προσωπικότητες - εκπρόσωποι φορέων και Διεθνών Φεστιβάλ Χορού - παρακολουθούν και γνωρίζουν τη δουλειά των Κυπρίων Χορογράφων προσφέροντας τους ευκαιρίες για διεθνείς συνεργασίες και μετακλήσεις έργων.

Έχοντας φτάσει στην τελική ευθεία για την τριήμερη γιορτή του σύγχρονου χορού, κορυφώνονται οι προετοιμασίες καλλιτεχνών και διοργανωτών. Η εμπειρία των καθιερωμένων χορογράφων, σε συνδυασμό με τη ζωντάνια των νεότερων,  δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια πετυχημένη διοργάνωση που θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των φίλων του χορού.

Εξάλλου, το εύρος των θεμάτων με τα οποία καταπιάνονται οι συμμετέχοντες χορογράφοι  κοινωνικά, υπαρξιακά και προσωπικά, δημιουργούν την πεποίθηση ότι θα παρακολουθήσουμε ενδιαφέρουσες παραστάσεις που θα αναδείξουν τον  πλούτο της δημιουργίας και της έμπνευσης των Κυπρίων δημιουργών, οι οποίοι ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις εξελίσσονται συνεχώς.

Λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας του κοινού οι διοργανωτές, έχουν παράλληλα διαφοροποιήσει την ώρα έναρξης των παραστάσεων από 20.30 σε 20.00 για την διευκόλυνση προσέλευσης των θεατών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

6.11 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20:00

Βίκυ Κάλλα, Ανάμεσα, 10’

Alexandra Waierstall, A line, a gaze, a horizon, 25’

Μελίνα Σοφοκλέους, Cross pollination, 15’

Φώτης Νικολάου, Homogenesis, 25’ 

7.11 ΣΑΒΒΑΤΟ 20:00

.pelma.Lia Haraki / Λία Χαράκη, Sexy Yuppies, 30’ 

Μαρία Κασάπη, Too much, too long, 15’

Ήβη Χατζηβασιλείου, Šílený Posun, 15’

Παναγιώτης Τοφή, Excavated Anatomies, 20’  

8.11 ΚΥΡΙΑΚΗ 20:00

Άντρια Μιχαηλίδου, ISOLATION15’ 

Julia Brendle, Sepia Nights, 15’

Χάρης Κούσιος, Death, 20’

Milena Ugren Koulas, Quiet Words 15’

Το κεντρικό πρόγραμμα παραστάσεων πλαισιώνουν και εμπλουτίζουν παράλληλες εκδηλώσεις τις οποίες διοργανώνει η Στέγη Χορού Λεμεσού κάτω από τον τίτλο “Dance Throughout the Year”

Πρόγραμμα "Dance Throughout the Year"

@ Στέγη Χορού Λεμεσού

7.11 Σάββατο 18:00-19:30

Παρουσιάσεις έργων σε εξέλιξη - Συζήτηση με το κοινό 

18:00- 18:20 Growing Static Χορογραφία / Ερμηνεία : Ελισάβετ Παναγιώτου, Μουσική: Βασίλης Φιλίππου

18:20-18:40 Choice

Χορογραφία / Ερμηνεία : Ζωή Ελευθερίου

18:40-19:00 Από-Κάλυψη  Παρουσίαση: Αυγουστίνα Στυλιανού

19:00-19:20 Biophony

Χορογραφία : Μαρία Γερασίμου, Ερμηνεία: Μαρία Γερασίμου, Ευαγγελία Λάμπρου

(Απαραίτητη η κράτηση θέσεων – Δευ-Παρ 09.00 – 13.00)

8.11 Κυριακή 18:00-20:00

Πεντάλεπτες ταινίες χορού - Προβολή σε επανάληψη

Δημιουργοί:

Δημήτρης Χειμώνας

Εύη Δημητρίου / Άντης Ιακώβου / Ομάδα Εν δράσει

Μπελίντα Παπαβασιλείου / Νάσια Παπαβασιλείου / Εύα Παπαβασιλείου

Μέντορας: Χρυσάνθη Μπαδέκα

Η είσοδος στις παράλληλες εκδηλώσεις είναι ελεύθερη

Πληροφορίες: www.dancehouse.com.cy, τηλέφωνο 25-340618

Διοργάνωση: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και  Θέατρο Ριάλτο. Με τη συνεργασία της Στέγης Χορού Λεμεσού

Στηρίζουν: Δήμος Λεμεσού, Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λ/σού, Εφημερίδα Λεμεσός, Lemesos Blog, Russian Wave, Vestnik Kipra

Χορηγοί Επικοινωνίας: O Φιλελεύθερος, Going out, Active 107,4,  ΡΙΚ

Οδηγίες προς θεατές: Στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης του Covid 19, το κοινό επιβάλλεται όπως προαγοράζει τα εισιτήρια του, προσέρχεται έγκαιρα στο θέατρο, κρατεί τις αποστάσεις ασφαλείας και φοράει μάσκα εντός του Θεάτρου. 

Το ταμείο του Θεάτρου θα είναι ανοικτό Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-15:00 και δύο ώρες πριν από κάθε παράσταση για την επίλυση προβλημάτων. 

Εισιτήρια € 8 

Ελεύθερη είσοδος για χορογράφους & χορευτές (Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων)

Πληροφορίες/Κρατήσεις: 77777745  E-ticket: www.rialto.com.cy

www.cyprusdanceplatform.com F/B & IG Cyprus Choregraphy Platform


8 views0 comments
bottom of page