top of page
Search

7ο Cyprus Jazz & World Music Showcase σε live streaming!

Updated: Dec 15, 2020

Δέκα σχήματα και πέραν των σαράντα μουσικών, συμμετέχουν σ’ ένα διήμερο με πρωτότυπη μουσική τζαζ και μουσικές του κόσμου. Παρά τα τελευταία μέτρα που εμποδίζουν τη φυσική συνάντηση, οι φίλοι της jazz και των μουσικών του κόσμου, θα μπορούν να «συναντήσουν» διαδικτυακά τα σχήματα και τους μουσικούς της 7ης Πλατφόρμας Jazz and World Music την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο στις 6 μ.μ.

Παρακάτω τα links για την σύνδεση Live Streaming, η οποία ας σημειωθεί γίνεται με ελεύθερη είσοδο, με την στήριξη της εταιρείας Musicera.

Παρασκευή 18/12: https://youtu.be/UbX6mJ5VU5c

Σάββατο 19/12: https://youtu.be/8uwQrJ9QVck

Πρόγραμμα Παραστάσεων

18/12 – ώρα 18:00

Opening band - Present Almost Identified YEROLATSITIS ORGANIC TRIO, IOANNA TROULLIDOU QUARTET, ULTIMA BANDA, a.R PROJECT 19/12 – ώρα 18:00 Opening band NABUMA

JAZZOLOGIA CYPRUS BIG BAND, FUZZ BUS, ODY 3, CHUNKY FUNKY

To Present Almost Identified είναι ένα νέο μουσικό σύνολο που συστάθηκε στη Λεμεσό τον Σεπτέμβριο του 2020 με τον Γιώργο Μπίζιο στην ηλεκτρική κιθάρα και στις συνθέσεις, τον Κυριάκο Κέστα στο κοντραμπάσο και τον Όμηρο Μιλτιάδους στα τύμπανα.

Όπως λέει ο Γιώργος Μπίζιος «Mε το νέο μου τρίο, έρχομαι να παντρέψω τις δυο διαδικασίες, με την κιθάρα στο τζαζ σύνολο να υπερβαίνει τον παραδοσιακό της ρόλο, δίνοντας παράλληλα έμφαση σε κάθε όργανο ξεχωριστά και στο τι έχει το καθένα να προσφέρει. Η προσέγγιση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη φόρμουλα του παραδοσιακού τζαζ σχήματος όπου τα ντραμς και το μπάσο εκτελούν αυστηρά τις «υποχρεώσεις» του ρυθμικού τμήματος. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι αποστασιοποιούμαστε από την παράδοση, αντιθέτως, τη χρησιμοποιούμε ως κατευθυντήρια γραμμή και κτίζουμε επάνω της».

Το Yerolatsitis Organic Trio θα παρουσιάσει αυθεντικές συνθέσεις από το επερχόμενο δισκογραφικό του ντεμπούτο, που γράφτηκε από τα αδέρφια Αντρέα και Χρίστο Γερολατσίτη και ενορχηστρώθηκε από τα τρία μέλη της μπάντας. Μέσα από τις συνθέσεις τους, αναζητούν έναν αυθεντικό ήχο με στοιχεία από την παραδοσιακή τζαζ μουσική. Η ιδιαιτερότητα του κλασικού «όργκαν τρίο» φέρνει φρέσκιες ιδέες στη μουσική τους και ενθαρρύνει την μπάντα να δημιουργήσει, αγγίζοντας νέα μουσικά τοπία.

Πρόκειται για ένα νέο συγκρότημα που δημιουργήθηκε από τα αδέρφια Αντρέα και Χρίστο Γερολατσίτη το 2020. Οι τρεις μουσικοί συναντήθηκαν για να παίξουν για πρώτη φορά στις αρχές του 2020, και έκτοτε επικεντρώνονται στο να κτίσουν ένα ρεπερτόριο με αυθεντικές δικές τους συνθέσεις που έχουν γράψει ειδικά για αυτό τον μοναδικό ήχο της μπάντας. Ταυτόχρονα, δουλεύουν και πάνω σε επιλεγμένα τζαζ κομμάτια, εμπλουτίζοντάς τα με μοντέρνες ιδέες. Ο ήχος της μπάντας χαρακτηρίζεται από ένα μείγμα πολυσύνθετων αυτοσχεδιασμών, συνοδευόμενων από δυνατά, νοσταλγικά θέματα, ακούσματα συναρπαστικά, γεμάτα και ευχάριστα για τον ακροατή.

Αντρέας Γερολατσίτης: Κιθάρα, Χρίστος Γερολατσίτης: Όργανο, Όμηρος Μιλτιάδους: Τύμπανα

Το Τζαζ Κουαρτέτο της Ιωάννας Τρουλλίδου αποτελείται από τους Μάριο Τούμπα στο πιάνο, Μιχάλη Μέσσιο στο κοντραμπάσο και Μάριο Σπύρου στα τύμπανα. Αν και το συγκεκριμένο σχήμα θεωρείται νεοσύστατο, οι τρεις μουσικοί συνεργάζονται στενά τα τελευταία 12 χρόνια και έχουν εμφανιστεί μαζί σε συναυλίες στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Με τον Μάριο Σπύρου, η συνεργασία έχει ξεκινήσει τα τελευταία 7 χρόνια. Η Ιωάννα Τρουλλίδου θα παρουσιάσει για πρώτη φορά αυθεντικές της συνθέσεις σε στίχους και μουσική, καθώς και επιλεγμένα κομμάτια από το ρεπερτόριο της Τζαζ.

Η Ultima Banda είναι ένα σεξτέτο με βάση την Κύπρο, τα μέλη της οποίας έχουν ξεχωριστά το καθένα ενεργό δράση στην εγχώρια αλλά και διεθνή τζαζ σκηνή. Ένα σύνολο μουσικών που μοιράζονται παρόμοια ακούσματα και επιρροές, δίνουν στη μουσική ένα αίσθημα συνοχής και ενότητας, αφήνοντας ταυτόχρονα ο καθένας με τη σειρά του το δικό του μοναδικό στίγμα. Οι Μάριος Σπύρου και Greg Makamian αποτελούν τη ρυθμική βάση του γκρουπ, η οποία αναδεικνύει τις μελωδίες του Χάρη και Ηλία Ιωάννου. Οι Μάριος Τούμπας και Ορέστης Μίαρης έρχονται να ενώσουν τους δύο κόσμους - τον ρυθμό και τη μελωδία - με τις αρμονίες τους, ολοκληρώνοντας έτσι το σύνολο.

Η μουσική τους βασίζεται σε χαρακτηριστικά της χαρντ μποπ, φανκ και μπλουζ μουσικής. Εμπνευσμένο από τους ήχους των Lou Donaldson, Grant Green και Lee Morgan, το σχήμα επιδιώκει να συνδυάσει τη δυναμικότητα, πλούσια αρμονία και δεξιοτεχνία της χαρντ μποπ μουσικής, με τη χορευτική φύση και τον γκόσπελ χαρακτήρα της φανκ. Η μπάντα δίνει έμφαση στην εξερεύνηση των δυναμικών που δημιουργούνται από τη συγχώνευση των στοιχείων που χαρακτηρίζουν τα δύο είδη.

Ορέστης Μίαρης: Κιθάρα, Χάρης Ιωάννου: Τενόρο Σαξόφωνο, Ηλίας Ιωάννου: Τρομπέτα, Μάριος Τούμπας: Ηλεκτρικό Πιάνο, Πιάνο, Greg Makamian: Κοντραμπάσο, Μάριος Σπύρου: Τύμπανα

Το a.R project συστάθηκε για τη νέα δισκογραφική δουλειά του μπασίστα Αντρέα Ροδοσθένους, η οποία ηχογραφήθηκε τον περασμένο Μάιο, αλλά δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει. Ως νέο πρότζεκτ έχει παρουσιαστεί τον Οκτώβριο του 2019 στο Φεστιβάλ Τζαζ EUNIC στο Βερολίνο με μουσικές και από τους τρεις συντελεστές.

Πέντε χρόνια μετά την πρώτη δισκογραφική του δουλειά, με τίτλο Simplicity, ο Ανδρέας Ροδοσθένους επανέρχεται και προτείνει τη μετεξέλιξή της με τίτλο Complexity. Το σχήμα επιχειρεί να μεταδώσει τους προβληματισμούς του και τις ανησυχίες του για τον σύγχρονο και πολύπλοκο τρόπο ζωής που οδηγεί τον άνθρωπο στην αποξένωση. Το εγχείρημα βασίζεται σε ορχηστρικά κομμάτια που από τη μία καθιστούν δυσκολότερη τη μετάδοση του μηνύματος, αλλά από την άλλη αυξάνουν την πρόκληση ώστε να βρεθεί μια κοινή μουσική πανανθρώπινη γλώσσα μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού που να στηρίζεται περισσότερο στις ανησυχίες, την έκφραση και τον ήχο παρά απλά στις νότες.

Πρόκειται για μια καινούρια παραγωγή, καθώς οι συνθέσεις που θα ακουστούν αποτελούν ανέκδοτα κομμάτια, γραμμένα τα τελευταία πέντε χρόνια από τον Ανδρέα Ροδοσθένους. Η μουσική ηχογραφήθηκε τον περασμένο Μάιο αμέσως μετά την καραντίνα, ενώ λόγω των μέτρων του Covid19 δεν έχει ακόμη προβληθεί στο ευρύ κοινό της Κύπρου. Το σχήμα αποτελείται από τους Χρίστο Γερολατσίτη στο πιάνο, Στέλιο Ξυδιά στα τύμπανα και Αντρέα Ροδοσθένους στο ηλεκτρικό και άταστο μπάσο. Η κοινή τους πορεία δέκα χρόνων, οι επιρροές από τη μοντέρνα σκηνή της τζαζ, αλλά και της παγκόσμιας μουσικής, τους έχουν φέρει κοντά, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν τον δικό τους ήχο, ο καθένας ξεχωριστά αλλά και ως τρίο.

Αντρέας Ροδοσθένους: Ηλεκτρικό Μπάσο, Χρίστος Γερολατσίτης: Πιάνο, Πλήκτρα, Εφέ

Στέλιος Ξυδιάς: Τύμπανα


Η NABUMA είναι soul / alternative R&B μπάντα που συστάθηκε το 2018 στην Κύπρο και εκτελεί τις δικές της πρωτότυπες συνθέσεις, παρουσιάζοντας το μουσικό της έργο σε συναυλίες ανά το νησί. Η έμπνευσή τους πηγάζει από τη soul, neo soul και R&B μουσική, με επιρροές από καλλιτέχνες όπως οι Lianne La Havas, Jordan Rakei, Moonchild, Jorja Smith, Lana Del Rey και πολλοί άλλοι. Παρά το διαφορετικό μουσικό υπόβαθρο και τις διαφορετικές επιρροές των μελών της μπάντας, το κοινό τους πάθος για το δυναμικό groove και τη σόουλ είναι που συνθέτει τον ιδιαίτερο, ενδιαφέροντα χαρακτήρα του σχήματος.

Νικόλ Αρδανίτου: φωνητικά, Ανδρέας Ματθαίου: μπάσο,

Αλέξης Κάσινος: ηλεκτρική κιθάρα, Kris Grecian: ντραμς

H Jazzologia Cyprus Big Band θα εκτελέσει αυθεντικά κομμάτια επηρεασμένα από παραδοσιακά κυπριακά μουσικά θέματα και τραγούδια ενορχηστρωμένα από τον διεθνούς εμβέλειας Κύπριο συνθέτη και ενορχηστρωτή Άρη Αντωνιάδη, ειδικά γραμμένα για την Jazzologia Cyprus Big Band. Η ορχήστρα δημιουργήθηκε το 2016 από τον γνωστό σαξοφωνίστα Γιώργο Κρασίδη. Το όλο έργο αποτελεί μια συλλογική, εθελοντική προσπάθεια δεκαέξι εξαίρετων μουσικών με κοινό χαρακτηριστικό την αγάπη τους για την τζαζ και, πιο συγκεκριμένα, την jazz big band. Η Jazzologia Cyprus Big Band έχει λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ και παραστάσεις.

Γιώργος Κρασίδης: Τενόρο Σαξόφωνο / Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Αχιλλέας Τομασίδης: Άλτο Σαξόφωνο, Σίμος Τζιακούρης: Άλτο Σαξόφωνο, Μάριος Παπάρες: Τενόρο Σαξόφωνο, Άρης Κυριακίδης: Βαρύτονο Σαξόφωνο, Ηλίας Ιωάννου: Τρομπέτα, Μιχάλης Μιχαήλ: Τρομπέτα, Φαίδωνας Δημητρίου: Τρομπέτα, Χρήστος Λοϊζίδης: Τρομπέτα, Burkhard Fischer: Τρομπόνι, Κλεάνθης Δημητρίου: Τρομπόνι, Βύρωνας Αθηνοδώρου: Τρομπόνι, George Issa: Κιθάρα, Νικόλας Γενεθλίου: Πιάνο, Ιωάννης Καρσεράς: Μπάσο, Ανδρέας Κόμπος: Ντραμς.

Το Οδυσσέας Τουμάζου Trio είναι ένα σχήμα που δημιουργήθηκε από τον κιθαρίστα και συνθέτη Οδυσσέα Τουμάζου. Ολοκλήρωσε πρόσφατα την ηχογράφηση του πρώτου του στούντιο άλμπουμ με τίτλο Ensticto. Το έργο έχει χαρακτηριστεί ως «πραγματικά αυθεντικό και ισχυρό, με προσωπικό ήχο μέσα σε ένα γνήσιο τρίο κιθάρας». Οι επιρροές του έχουν ευρύ φάσμα και περιλαμβάνουν τζαζ, κλασική και παραδοσιακή μουσική, δημιουργώντας έναν μοναδικό ήχο που αποτείνεται σε πληθώρα ακροατηρίων. Ο αυτοσχεδιασμός αποτελεί βασικό στοιχείο της μουσικής του Οδυσσέα, συμβάλλοντας στην καθηλωτική εμπειρία ακρόασης και εκτέλεσης - από πλευράς κοινού και σχήματος - που μπορεί να χαρακτηριστεί ως προσβάσιμη, αλλά και πειραματική. Πέραν από τις συνθέσεις που περιλαμβάνονται στον δίσκο με τίτλο Ένστικτο, θα παρουσιαστούν νέα πρωτότυπα κομμάτια, τα οποία θα περιλαμβάνονται στη νέα δισκογραφική δουλειά του Οδυσσέα Τουμάζου που προγραμματίζεται για το 2021, και στον οποίο συμμετέχουν οι τρεις μουσικοί του σχήματος.

Οδυσσέας Τουμάζου: Κιθάρα, Γιώργος Κούλας: Τύμπανα, Ανδρέας Ροδοσθένους: Ηλεκτρικό Μπάσο.

Οι Fuzz Bus είναι ένα κουαρτέτο που δραστηριοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια. Τη μουσική τους μπορεί να περιγράψει ο γενικότερος όρος jazz rock, ενώ χαρακτηρίζεται από έντονα στοιχεία της τζαζ και του αυτοσχεδιασμού, της φανκ και σόουλ, μέχρι και της ψυχεδελικής φολκ. To γκρουπ, έχοντας δοκιμαστεί σε αμέτρητα live, από φεστιβάλ μέχρι μουσικές σκηνές και μπαρ τα τελευταία χρόνια, έχει εξελίξει μια μοναδική επικοινωνία πάνω στο πάλκο και έναν ιδιαίτερο τρόπο έκφρασης ως μουσική οντότητα.

Θα παρουσιάσουν ένα σετ με αυθεντικό υλικό πάνω στο οποίο δουλεύουν τον τελευταίο χρόνο, το οποίο αντλεί στοιχεία από όλες τους τις επιρροές, και τη μουσική που έχουν διασκευάσει με τον τρόπο τους μέσα στα χρόνια της ύπαρξής τους ως γκρουπ. Επηρεασμένοι από την progressive jazz των Mahavishnu Orchestra του John McLauglin, τα ψυχεδελικά blues του Jimi Hendrix, την προοδευτική folk του Terry Callier, και τη funk του Sly Stone, μεταξύ άλλων, παρουσιάζουν ένα ακαταμάχητο σετ αυθεντικών κομματιών με έντονη ενέργεια, το οποίο σαγηνεύει τον κάθε ακροατή, καλώντας τον να μοιραστεί το συναρπαστικό αυτό ταξίδι των Fuzz Bus.

Λευτέρης Μουμτζής: Μπάσο / Φωνή, Eρμής Μιχαήλ: Κιθάρα,

Aντρέας Παντελή: Πιάνο / Πλήκτρα, Στέλιος Ξυδιάς: Τύμπανα

Οι Chunky Funky δημιουργήθηκαν από τον Γιώργο Μορφίτη τον Αύγουστο του 2019. Μέσω της μπάντας, παρουσιάζονται πρωτότυπες συνθέσεις σε ύφος φανκ μουσικής της δεκαετίας 70’-80’, με ελαφρύ χαρακτήρα τζαζ και έντονο μοντέρνο σόουλ ηχόχρωμα. Το πρόγραμμα, καθώς και η ενορχήστρωση όλων των κομματιών, είναι γραμμένα με τρόπο που να προσομοιάζουν την καλλιτεχνική διαδικασία ενός DJ, με ζωντανά όργανα επί σκηνής. Ο μαέστρος χρησιμοποιεί προκαθορισμένα σήματα χεριών για να διευθύνει την μπάντα, ενώ παράλληλα αυτοσχεδιάζει με τη μορφολογία και την ενορχήστρωση των κομματιών.

Γιώργος Μορφίτης: Μαέστρος / Πλήκτρα/ Κρουστά, Ηλίας Ιωάννου: Τρομπέτα

Χάρης Ιωάννου: Τενόρο / Βαρύτονο Σαξόφωνο, Χρίστος Ζένιος: Τενόρο / Βαρύτονο Σαξόφωνο, Χρίστος Γερολατσίτης: Πλήκτρα, Ερμής Μιχαήλ: Κιθάρα, Ροντρίγκο Κάσερες: Ηλεκτρικό Μπάσο, Αντρέας Στεφάνου: Τύμπανα

Διοργανωτές: Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Κέντρο Μουσικής Πληροφόρησης και Θέατρο Ριάλτο

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΑΣΤΡΑ 92.8, ΡΙΚ

Στηρίζουν: Δήμος Λεμεσού, Art Studio 55, Eventpro, ΕΤΑΛ, Εφημερίδα Λεμεσός, Lemesos blog, Vestnik Kipra, Social et al.

Υποστηρικτής Live Streaming: Musicera

Effe Label 2019 - 2021

Instagram: cyprusjazzworldmusicshowcase


104 views1 comment

1 Comment


I agree with your this Ama Dablam Mountain have different and weird look. I never saw anything joinery newcastle like that before. I always read that Nepal is full with many prominent and world biggest mountains too.

Like
bottom of page