top of page
Search

Όλοι οι Ρεμπέτες του Ντουνιά

Μια παράσταση του Δημήτρη Φανή

Στο πλαίσιο των συναυλιών της Κίνησης Πολιτισμού «Κανένας μόνος του»

Η Κίνηση Πολιτισμού σε συνεργασία με το Θέατρο Ριάλτο παρουσιάζουν την εξαιρετική παράσταση του Δημήτρη Φανή, Όλοι οι Ρεμπέτες του Ντουνιά, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Κίνησης για στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού, υπό το γενικό τίτλο «Κανένας Μόνος του».

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Μαρτίου ζωντανά στο Θέατρο Ριάλτο με τον επιτρεπόμενο αριθμό θεατών και θα μεταδίδεται ταυτόχρονα απευθείας διαδικτυακά. (Η συναυλία θα είναι διαθέσιμη διαδικτυακά για 48 ώρες)

Στην παράσταση παρουσιάζεται με τρόπο διεξοδικό το σπουδαίο κεφάλαιο του ρεμπέτικου τραγουδιού! Μας ταξιδεύει στις εποχές που γεννήθηκε, αναπτύχθηκε και καθιερώθηκε το ρεμπέτικο ή λαϊκό αστικό τραγούδι, το οποίο αποτελεί μια κορυφαία και αναλλοίωτη αξία όχι μόνο για την ελληνική μουσική αλλά και για το παγκόσμιο μουσικό στερέωμα.

Στην παράσταση αυτή θα ακουστούν μνημειώδη τραγούδια από όλο το φάσμα της ρεμπέτικης περιόδου, μεταφέροντας έτσι την αισθητική και την κουλτούρα πάνω στην οποία οικοδομήθηκε λίγο αργότερα το καλό λαϊκό τραγούδι. Γίνονται αναφορές σε ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν εκείνη την περίοδο και αναπόφευκτα επηρέασαν καταλυτικά το ρεμπέτικο τραγούδι, το οποίο ως γνωστόν είναι απότοκο των ραγδαίων ιστορικών εξελίξεων που έλαβαν χώρα στον ελλαδικό χώρο τον 19ο αιώνα μετά την εγκαθίδρυση του ελλαδικού κράτους. Ο Τούντας, ο Βαμβακάρης, ο Μπάτης, ο Σκαρβέλης, ο Χατζηχρίστος, ο Παπαιωάννου, ο Τσιτσάνης είναι μερικοί από τους σημαντικότερους εκπροσώπους αυτής της περιόδου, οι οποίοι άφησαν την ανεξίτηλη σφραγίδα τους στη βίβλο της μουσικής μας.

Μουσικοί: Γιώργος Δημητρίου – Μπουζούκι/φωνή, Βερόνικα Αλωνεύτου - Σαντούρι/φωνή

Άριστος Χριστοδούλου – Πιάνο, Κώστα Χαλλούμας – Κοντραμπάσο, Γιώργος Λάμπρου – Βιολί, Πάμπος Δημητρίου – Κρουστά, Παναγιώτης Ξανθόπουλος – Κιθάρα, Φωνή

Άννη Παντελή – Μπαγλαμάς, Φωνή, Δημήτρης Μεσημέρης - Κιθάρα, Φωνή

Δημήτρης Φανής – Κιθάρα, Μπουζούκι, Μπαγλαμάς, Φωνή

Πρόζα: Κυριάκος Χατζηστυλλής, Χορός: Nicosia Dance Center

Μακιγιάζ: Thea Chrys, Τεχνικός Σχεδιασμός: Κώστας Χαραλάμπους

Ηχολήπτες: Χρίστος Χρυσάνθου, Τάσος Πετράτος, Φωτισμός: Δημήτρης Νικολάου

Κείμενα / Καλλιτεχνική επιμέλεια /Σκηνοθεσία: Δημήτρης Φανής

Ο Δημήτρης Φανής γεννήθηκε το 1973 στο κατεχόμενο χωριό Λύση, στην Αμμόχωστο.

Το 1992 βρίσκει την πρώτη του νυχτερινή δουλειά, ως τραγουδιστής, στη μουσική σκηνή «Αντιθέσεις» και παράλληλα ξεκινά μαθήματα φωνητικής. Τον Δεκέμβρη του 1994 λαμβάνει μέρος στον τρίτο παγκύπριο διαγωνισμό κυπριακού τραγουδιού, με το τραγούδι «Το πορίζιν» του Γιώργου Καλλή και Αντρέα Λουκά και παίρνει το πρώτο βραβείο. Το καλοκαίρι του 1996, κυκλοφορεί την πρώτη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο: «Σαν Οδυσσέας σε ταξίδι το μυαλό μου», σε μουσική του ιδίου και στίχους του Αντρέα Καρανικόλα.

Την περίοδο 1994-1997 δουλεύει στη μουσική σκηνή «Ελλοπία». Μ’ αυτό το μουσικό σχήμα, συμμετέχει σε μεγάλες συναυλίες με τους αδελφούς Κατσιμίχα, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τον Διονύση Τσακνή ενώ συμμετέχει ταυτόχρονα σε διάφορες κυπριακές δισκογραφικές παραγωγές.

Την περίοδο 1997-2003 ο Δημήτρης Φανής βρίσκεται στην Ελλάδα, όπου συνεργάζεται μέσα από συναυλίες με τον Μάριο Τόκα. Την ίδια περίοδο, κυκλοφορεί και τη δεύτερη προσωπική του δισκογραφική δουλειά, με τίτλο «Θ' αντισταθώ». Ένας δίσκος αφιερωμένος στην Κύπρο, σε μουσική Νεοκλή Νεοφυτίδη και στίχους Αντρέα Νεοφυτίδη και Φώτη Βασίλη, τα έσοδά του οποίου δόθηκαν για τις ανάγκες του Lobby for Cyprus, στο Λονδίνο. Την περίοδο 1998 – 2001, υπό την αιγίδα του Lobby for Cyprus και άλλων φορέων, ηγείται σειράς συναυλιών στο Λονδίνο.

Το 2003 επιστρέφει στην Κύπρο και συνεργάζεται για τέσσερα χρόνια με την μουσική σκηνή «Εναλλάξ», ενώ τoν Σεπτέμβρη του 2004 κυκλοφορεί την τρίτη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο: «Δημήτρης Φανής, ζωντανή ηχογράφηση στο ''Εναλλάξ'' και 4+1 νέα τραγούδια».

Τον Ιούνιο του 2005, επιμελείται της παραγωγής και συμμετέχει ως τραγουδιστής στην δισκογραφική δουλειά του συνθέτη Στέλιου Πισή με τίτλο: «Κασταλίας και Σειρήνων». Το 2006 συμμετέχει στη δισκογραφική δουλειά «Νοστά π’αγαπηθήκαμεν» και το 2018 στη δισκογραφική δουλειά «Κόντρα στη σιωπή» σε μουσική Αχιλλέα Τσαγγαρίδη και στίχους Έλενας Σιούφτα.

Μέσα στο 2021 ετοιμάζει μια καινούργια δισκογραφική δουλειά με τραγούδια Κυπρίων και Ελλαδιτών δημιουργών και τη συμμετοχή γνωστών τραγουδιστών.

Θέατρο Ριάλτο, Κυριακή 14 Μαρτίου, ώρα 18:00 (Διάρκεια: 90’)

Εισιτήρια: € 10

Εισιτήρια για Θέατρο Ριάλτο www.rialto.com.cy Rialto App

Διαδικτυακά Εισιτήρια (Προβολή & Αγορά) www.soldoutticketbox.com

Πληροφορίες: 77 77 77 45 / 99650187



59 views0 comments

Comments


bottom of page