top of page
Search

«Τι θα άλλαζες εσύ στο κόσμο;»

1ος Διαγωνισμός για νεαρούς σκηνοθέτες 2021

Ανοικτό κάλεσμα για συμμετοχή στον 1ο Διαγωνισμό Νεαρών Σκηνοθετών 2021 απευθύνει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους και η Παιδική Έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Animation Κύπρου – Όψεις του Κόσμου.

Η κινηματογραφική δράση «Τι θα άλλαζες εσύ στον κόσμο;» απευθύνεται σε νεαρά άτομα που επιθυμούν να αποτυπώσουν κινηματογραφικά τα όνειρα και τις αγωνίες τους για έναν πιο δίκαιo και ανθεκτικό κόσμο. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες του αμεσότερου μέσου οπτικής αφήγησης, του Κινηματογράφου και, κατ’ επέκταση, της τέχνης του Animation, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος στον Διαγωνισμό Νεαρών Σκηνοθετών που πραγματοποιείται για πρώτη φορά φέτος και φιλοδοξεί να καταστεί ετήσιος θεσμός.


Ο διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 12-18 ετών που καλούνται να δημιουργήσουν τη δική τους ταινία μικρού μήκους διάρκειας μέχρι τριών λεπτών. Στη δράση μπορούν να συμμετέχουν μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου ή ομάδες μαθητών, με δικαίωμα υποβολής ενός έργου που θα συνοδεύεται από μια σύντομη περιγραφή της ιδέας. Τελευταία ημερομηνία υποβολής ταινιών είναι η 30ή Ιουλίου 2021. Για τους όρους του διαγωνισμού, επισκεφθείτε τους συνδέσμους: www.animafest.com.cy και www.cyprusfilmdays.com


Οι ταινίες

Στον διαγωνισμό γίνονται δεκτές ταινίες ανεξαρτήτως κινηματογραφικού είδους, από ντοκιμαντέρ μέχρι ταινίες κινουμένων σχεδίων με μέγιστη διάρκεια 3 λεπτών, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην επιλογή της μουσικής και του ήχου. Για τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν στην υποβολή των ταινιών, επισκεφθείτε τους συνδέσμους: www.animafest.com.cy και www.cyprusfilmdays.com.


Η θεματική

Η πανδημία δεν είναι απλά μια υγειονομική κρίση, αλλά κυρίως περιβαλλοντική. Είναι αποτέλεσμα της κυριαρχίας μας έναντι των άλλων ζώντων οργανισμών, της καταστροφής των οικοσυστημάτων και του σύγχρονου τρόπου ζωής μας, ο οποίος είναι ασύμβατος με τις αρχές της περιβαλλοντικής ισορροπίας. Έτσι, η φετινή δράση στοχεύει στο να δώσει την ευκαιρία σε μαθητές/τριες με τη συνεργασία γονέων και εκπαιδευτικών, να αποτυπώσουν δημιουργικά τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους για τις επιδράσεις της πανδημίας στους ίδιους, στην ανθρωπότητα και στον πλανήτη. Το μήνυμα που θέλουμε να επικοινωνήσουμε είναι ότι η υγεία του πλανήτη είναι συνυφασμένη με τη δική μας. Έτσι ο καθένας μας πρέπει και μπορεί να είναι η αλλαγή.


Επιθυμώντας να εμπνεύσουν τους συμμετέχοντες, οι διοργανωτές προτείνουν τους ακόλουθους θεματικούς άξονες:


Δεν είμαστε μόνοι μας σ’ αυτό τον πλανήτη. Πώς αλλάζουμε τη ζωή μας από δω και μπρος;

Το 2020 η φύση πήρε μια ανάσα από την μείωση της ανθρώπινης δραστηριότητας. Πώς μπορούμε να ΜΗΝ επιστρέψουμε στην «κανονικότητα» που οδηγούσε στην κλιματική κατάρρευση;


Η πανδημία ξεσκέπασε τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες. Η δημόσια υγεία για όλους είναι απαραίτητο αγαθό.

Ο κίνδυνος κατάχρησης ουσιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πώς μπορεί ο κοινωνικός περίγυρος να στηρίξει τα επιρρεπή άτομα εν μέσω κοινωνικής αποστασιοποίησης;

Η φιλία, ο έρωτας, η ψυχαγωγία την εποχή των lockdown.


Η ευθύνη μας προς τους αγαπημένους μας και ο φόβος της κοινωνικής απομόνωσης.

Η σχέση μας με τους ηλικιωμένους και η ανάγκη να βοηθήσουμε τους κοινωνικά περιθωριοποιημένους.


Τα Βραβεία


Θα απονεμηθούν συνολικά 12 βραβεία, έξι ανά ηλικιακή κατηγορία (12-14 & 15-18), στις τρεις καλύτερες «Ταινίες Κινουμένων Σχεδίων» και «Ταινίες Ζωντανής Δράσης». Στην κατηγορία ηλικιών 12-14 ετών, δίδεται χρηματικό ποσό ως έπαθλο, ενώ στην κατηγορία 15-18, δίδονται συνολικά έξι υποτροφίες για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, στους κλάδους BA in Digital Communications and Mass Media και BA in Applied Multimedia, οι οποίες ισχύουν για τον πρώτο χρόνο σπουδών. Τη δράση στηρίζει και η Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου ως χορηγός του πρώτου βραβείου (χρηματικό έπαθλο) στην κατηγορία 15-18.


Για περισσότερες πληροφορίες:


13 views0 comments

Comments


bottom of page