top of page

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2020

13/2/2021 

Λάμπρος 

FlashArt@Rialto 

(90’)  

Το έργο καταπιάνεται με ζητήματα όπως αυτό της ανθρώπινης άγνοιας, του εγκλεισμού, της απομόνωσης, της ευθραυστότητας της ανθρώπινης ύπαρξης, της απουσία ελευθερίας επιλογών μέσα σε έναν κόσμο όπου επικρατούν περιοριστικές συνθήκες, τα τέρατα αλλά και την ομορφιά (την αλήθεια και το ψέμα)  που μπορεί να δημιουργήσει ο άνθρωπος.

Ο Λάμπρος, ένα νέο παιδί, εργάζεται ως ψευδομάρτυρας σε ένα παραδικαστικό κύκλωμα. Όλα λειτουργούν θαυμάσια, ως τη στιγμή που παύουν να λειτουργούν θαυμάσια. Ο Λάμπρος παγιδεύεται. Τι έχει συμβεί; Τι είναι αλήθεια, και τι ψέμα; Τι είναι η ελευθερία και τι σημαίνει η απουσία της; Τι είναι δικό μας; Ποιες από τις επιλογές μας όντως μας ανήκουν;

Κείμενο | Εικαστική σύλληψη | Σκηνοθεσία: Μυρτώ Παπαχριστοφόρου


Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κατερίνα Ατταλίδου

Υλοποίηση σκηνικού: Κατερίνα Ατταλίδου, Στέφανος Καράμπαμπας, Στυλιανός Πελεκάνος και Omass Architects, Pavlides Carpenters Ltd, Waternet Ltd, Μυρτώ Παπαχριστοφόρου
Με τους Ειρήνα Χριστοδούλου, Χρίστο Αβραάμ, Μυρτώ Παπαχριστοφόρου.

Τo έργο της αφίσας έχει φιλοτεχνήσει ἡ εικαστικός Κατερίνα Ατταλίδου

13 02 lampros.jpg

21/2/2021

Develop. Develop Again. Develop Better (Developing in Cyprus)

(90’)  

 

Θεατρικό αναλόγιο τεσσάρων νέων μονόπρακτων θεατρικών έργων από Κύπριους συγγραφείς,ως αποτέλεσμα ενός πεντάμηνου εργαστηρίου συγγραφής που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Fresh Target Theatre Ensemble, στο πλαίσιο του προγράμματος Συνεργαζόμενος Καλλιτέχνης του Θεάτρου Ριάλτο.

 

Συγγραφείς: Στέφανος Σταυρίδης, Αυγή Λίλλη, Μαρία Α. Ιωάννου και Γιώργος Τριλλίδης. Σκηνοθεσία: Πάρις Ερωτοκρίτου και Μαρία Κυριάκου με την υποστήριξη της Άννας Κάλβαρη. Συμμετείχαν οι ηθοποιοί Έλενα Καλλινίκου, Γιώργος Κυριάκου, Βασίλης Χαραλάμπους, Παναγιώτα Παπαγεωργίου και Βαρβάρα Χριστοφή.

 

21 02 develop.jpg

26/2/2021

Οι ψυχές μας διψούν για τραγούδια

(75’)

 

Σε μια παράξενη εποχή που όλα αναδιοργανώνονται και αποδιοργανώνονται, αναπροσαρμόζονται και αλλάζουν πρόσωπα κάθε ώρα και στιγμή, όπως ακριβώς και τα δεδομένα μας, σανίδα σωτηρίας, ελπίδας και φωτός,  τα τραγούδια που άντεξαν στον χρόνο, αυτά που στάθηκαν ενάντια σ’ αυτόν και δεν ξεχάστηκαν. Αυτά που μετά από δεκάδες χρόνια ακόμα σιγοψιθυρίζουν τα χείλη μας σε κάθε συναυλία. Όσα μας ενώνουν με μνήμες παιδικές, εφηβικές, νύχτες γιορτής, συναντήσεις φίλων, παλιούς έρωτες. Η Βάκια Σταύρου σε ένα ρεπερτόριο αγαπημένων τραγουδιών από πολλά μέρη του κόσμου,  μαγικά, λιτά και απέριττα, όπως το συνηθίζει άλλωστε, για να αρχινήσει ο χορός και να γίνει το θαύμα.

 

Στο πιάνο ο Μανώλης Νεοφύτου.

vakia-stavrou-007.jpg

28/2/2021

Με τη ματιά της Μελίνας Μερκούρη και του Αντώνη Σαμαράκη FlashArt@Rialto

(80’)

 

Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση του Αντώνη Σαμαράκη και της Μελίνας Μερκούρη. Μέσω της γραφής του Αντώνη Σαμαράκη, της έντονης πολιτιστικής δράσης της Μελίνας Μερκούρη και με συνδυασμό μουσικής και αφήγησης δημιουργήθηκε ένα μείγμα.

Συμμετείχαν:
Μιχάλης Γρηγορίου: μαέστρος, πιάνο
Πέτρος Μαντράλης: αφήγηση
Νικόλας Χασιώτης: δημιουργία και προβολή οπτικοακουστικού υλικού
Σπύρος Χαραλάμπους: κιθάρα, φωνή
Γιώργος Παπασολομώντος: μπουζούκι
Παναγιώτης Στυλιανίδης: κρουστά
Βύρων Αθηνοδώρου: Μπάσο
Χριστίνα Πισσουρίου: ακορντεόν
Άντρια Σουρουλλά: φωνή
Γιώργος Καζαμίας: φωνή

28 02 merkouri samarakis_page-0001.jpg
March

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021

6 Μνημονεύοντας το Καρναβάλι - MACUMBA PLUS

Rialto Theatre Live 

Σάββατο 19:00 (65’) 

 

Προσπαθώντας να αναπλάσει την ατμόσφαιρα των Καρναβαλιών, το Θέατρο Ριάλτο μέσω έξι σπουδαίων μουσικών μεταφέρει ζωντανά από τη σκηνή του μουσικές latin και salsa με κουβανέζικα ηχοχρώματα. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί ζωντανά και θα μεταδίδεται απευθείας διαδικτυακά. Η παράσταση θα είναι ανοιχτή και διαθέσιμη δωρεάν μέχρι και τις 14 Μαρτίου.  

 

Μουσικοί: Pedro-Son Caliente – Τραγούδι, Γιώργος Κούλας – Κρουστά, Ηλίας Ιωάννου – Τρομπέτα, Rodrigo Caceres – Μπάσο/Τραγούδι, Γιώργος Μορφίτης – Πιάνο/Τραγούδι, Ρόδος Παναγιώτου – Drums. 

 

Είσοδος ελεύθερη  

6.3 Μacumba.jpg

12 Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ - 3 

Rialto Theatre Live 

Παρασκευή 19:00 (65’) 

 

Στην τρίτη συναυλία της σειράς «Μουσική στα Θέατρα της Κύπρου», η Σ.Ο.Κ. παρουσιάζει ένα ελκυστικό πρόγραμμα με έργα Tchaikovsky και Beethoven. 

 

«Είναι ένα εγκάρδιο έργο κι έτσι, τολμώ να πιστεύω ότι, δεν στειρείται πραγματικής ποιότητας» - με αυτά τα λόγια περιγράφει στην προστάτιδά του ο Tchaikovsky τη Σερενάτα του για έγχορδα σε Ντο μείζονα (1880). Δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο. Γραμμένη σε τέσσερις κινήσεις, η Σερενάτα συνδυάζει την κομψότητα με το συναίσθημα και τη μελωδική εφευρετικότητα, ειδικά στη δημοφιλή 2η κίνηση, Βάλς. Στις μέρες μας το έργο έχει χρησιμοποιηθεί ως μουσική για μπαλέτο και για το κινηματογράφο. Η γεμάτη χιούμορ και ζωντάνια Δεύτερη Συμφωνία είναι ένα από τα πιο ενεργητικά, χαρούμενα και εξωστρεφή έργα του Beethoven. Σύμφωνα με τον ερευνητή του Beethoven, Lewis Lockwood: «Η Συμφωνία αυτή, σηματοδοτεί ότι, από τώρα και στο εξής, στα έργα του Beethoven, η δύναμη και ο λυρισμός, σε ακραίες μορφές, θα απελευθερώνονταν όπως ποτέ πριν…» 

 

Pyotr Ilyich Tchaikovsky: Σερενάτα για έγχορδα σε Ντο μείζονα, έργο 48 / Ludwig van Beethoven: Συμφωνία αρ. 2 σε Ρε μείζονα, έργο 36 

Μαέστρος: Μιχάλης Οικονόμου 

 

€ 12 / 7 / 5  

Michalis Economou 2.jpg

14   Όλοι οι Ρεμπέτες του Ντουνιά I ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ 

Rialto Theatre Live - Διαθέσιμη διαδικτυακά για 48 ώρες

Κυριακή 18:00 (90’) 

 

Ένα ταξίδι στις εποχές που γεννήθηκε, αναπτύχθηκε και καθιερώθηκε το ρεμπέτικο, μια παράσταση αφιερωμένη στους σταθμούς αυτής της διαδρομής μα και σε εκείνους τους μουσικούς που τη σφράγισαν: Τούντας, Βαμβακάρης, Μπάτης, Σκαρβέλης, Χατζηχρήστος, Παπαϊωάννου, Τσιτσάνης, κ.ά.  

 

Κείμενα / καλλιτεχνική επιμέλεια / σκηνοθεσία: Δημήτρης Φανής 

Μουσικοί:  

Γιώργος Δημητρίου -  Μπουζούκι/Φωνή, Βερόνικα Αλωνεύτου -  Σαντούρι/Φωνή, 

Άριστος Χριστοδούλου – Πιάνο, Κώστας Χαλλούμας – Κοντραμπάσο, Γιώργος Λάμπρου - Βιολί 

Πάμπος Δημητρίου – Κρουστά, Παναγιώτης Ξανθόπουλος - Κιθάρα/Φωνή, Άννη Παντελή - Μπαγλαμάς/Φωνή, Δημήτρης Μεσημέρης - Κιθάρα/Φωνή  

Δημήτρης Φανής - Κιθάρα/Μπουζούκι/Μπαγλαμάς/Φωνή 

Πρόζα: Κυριάκος Χατζηστυλλής / Χορός: Nicosia Dance Center/ Μακιγιάζ: Thea Chrys  

 

Στο πλαίσιο των συναυλιών της Κίνησης Πολιτισμού «Κανένας μόνος του». 

 

€ 10 / 8 

Όλοι οι ρεμπέτες.jpg

16 - 17 Picture Perfect I SRSLYyours Ensemble |On stage  

Τρίτη - Τετάρτη  19:00 (75’)  

 

Περίεργα αποξενωμένοι από τον εαυτό τους και τους άλλους, οι 3 ηθοποιοί/περφόρμερ ασχολούνται με μια αλλόκοτη δραστηριότητα: αναπαράγουν εικόνες από ένα μεγάλο φωτογραφικό αρχείο ως τρόπο κατανόησης της παρουσίας, του τόπου και της σύνδεσής τους με τον κόσμο. Ένα ψηφιακό ερημωμένο τοπίο αναδύεται καθώς ξεπροβάλλουν θραύσματα της ανθρώπινης ιστορίας.  

  

Η βραβευμένη ομάδα SRSLYyours Ensemble δημιουργεί μια νέα θεατρική εμπειρία συνδέοντας 3 πρωταγωνιστές, 1 ψηφιακό μπάτλερ και το κοινό σε μια ομαδική αναζήτηση. 

Στα Αγγλικά. Με αποσπάσματα από το "Tristan and Isolde" του Wagner.

  

Σκηνοθεσία/δραματουργία: Achim Wieland 

Συν-δραματoυργία: Μάριος Ιωάννου 

Ερμηνεύουν: Μάριος Ιωάννου, Έλενα Καλλινίκου, Μαρίνα Μακρή  

Κείμενα: Achim Wieland, Μάριος Ιωάννου (με τη συμβολή των ηθοποιών και λοιπών συνεργατών της παράστασης) 

Κίνηση: Μιχάλης Αριστείδου 

Διαδραστική ανάπτυξη: Diego Armando Aparicio  

Σύμβουλος/Επιμέλεια κειμένου: Ράνια Ιακώβου  

Επιμέλεια ήχου/Σύνθεση: Δημήτρης Σάββα                        

Σκηνικό/Κοστούμια: Ανδρέας Αντωνίου  

Σχεδιασμός φωτισμού: Γιώργος Λάζογλου 

Παραγωγή/Διαδραστική ανάπτυξη: Γιάγκος Χατζηγιάννης  

Βοηθός Παραγωγής: Πολύμνια Τσίντη   

Εταίροι: Θέατρο Ριάλτο, Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου 

  

€ 15 /12 

Picture_Perfect_SRSLYyours_Wieland_Ioann

19 Le Grand Soir I THE BIG NIGHT  

Παρασκευή 19:00 (1976, 95’) 

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος Γαλλοφωνίας και σε συνεργασία με την Alliance Française Λεμεσού, η Πρεσβεία της Ελβετίας τιμά τον Ελβετό σκηνοθέτη Francis Reusser (1942-2020) και παρουσιάζει μια πρόσφατη επανέκδοση από την Ταινιοθήκη της Ελβετίας της κλασικής ταινίας Le Grand Soir, που απέσπασε τη Χρυσή Λεοπάρδαλη στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο το 1976.

 

Ο Léon εργάζεται πλέον ως φύλακας ασφαλείας στη Λωζάνη. Ένα βράδυ κατά τη διάρκεια της περιπολίας του, ανακαλύπτει σε ένα υπόγειο μια ομάδα ακτιβιστών οπαδών του Λένιν και τότε γεννιούνται αισθήματα για επαναστατική δράση αλλά και για τη γοητεία της Léa...

 

Στα γαλλικά με αγγλικούς υπότιτλους.

Διάρκεια: 95'

Είσοδος ελεύθερη

Le_Grand_Soir06.jpg

20* - 21 Σε Κρίσιμη Κατάσταση | Νέα Σκηνή ΘΟΚ   

Σάββατο 15:00 & 18:00 - Κυριακή 18:00 (110’) 

 

Γραμμένο στη σύγχρονη καθομιλουμένη κυπριακή, το έργο του Αντώνη Γεωργίου εκτυλίσσεται έξω από την εντατική ενός νοσοκομείου.

 

Το έργο έχει στο επίκεντρό του ανθρώπους, οι οποίοι βιώνουν σε πυκνό χρόνο τα όρια μιας πραγματικότητας τόσο άστατης όσο και η ίδια η ανθρώπινη ζωή.

 

Ένα συγκλονιστικά επίκαιρο σχόλιο για τη μεταιχμιακή φάση της κοινωνίας μας και τον αγώνα μας μέσα σε ένα ρευστό τοπίο όπου οι νίκες είναι αισθητά λιγότερες από τις ήττες, για το κοινό βίωμα του ενδεχόμενου της απώλειας και τη ζωτική μας ανάγκη για επαφή και επικοινωνία. 

Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χαραλαμπίδης 
Σκηνικά: Σωσάννα Τομάζου 
Κοστούμια: Ελένη Τζιρκαλλή 
Μουσική: Δημήτρης Ζαχαρίου 
Κίνηση: Εύα Καλομοίρη 
Σχεδιασμός βιντεοπροβολών: Χριστόφορος Λάρκος 
Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς 
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Χριστοδούλου 

Παίζουν: Μιχάλης Καζάκας, Ανδρέας Κούτσουμπας, Ζωή Κυπριανού, Αντωνία Χαραλάμπους, Νάτια Χαραλάμπους, Χάρης Χαραλάμπους

Κατάλληλη για άτομα 18+

*Με αγγλικούς κα τουρκικούς υπέρτιτλους στις 18:00

 

€ 12 / 6 

20_21_ March_2021_1.jpg

26 - 27 Out of Necessity I Fresh Target Theatre Ensemble

Επί Σκηνής 

Παρασκευή - Σάββατο 19:00 (75’) 

 

Μια θεατρική παράσταση που επιχειρεί την αναζήτηση ταυτότητας, έχοντας ως αφετηρία  το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Δίκαιο της Ανάγκης. Πώς αυτά τα θεμελιώδη έγγραφα καθόρισαν και εξακολουθούν να καθορίζουν την πολιτική μας υπόσταση σήμερα; Πώς η έκτακτη ανάγκη μετατρέπεται σε μονιμότητα; Πώς ένα εξ ανάγκης ‘παράθυρο’ δύναται να καθορίσει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη ζωή γενικότερα; Πώς επηρεάζει την καθημερινότητά μας; 

 

Η παράσταση αποτελεί μια προσπάθεια κατανόησης, αλλά και αμφισβήτησης των δοσμένων και των δεδομένων, και μια απόπειρα επανεγγραφής των κυρίαρχων αφηγήσεων, με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον της νέας γενιάς. Το κείμενο της παράστασης εμπνέεται από αρχειακό υλικό, θεωρητικά και λογοτεχνικά κείμενα και δημοσιογραφικά άρθρα και αποτελείται από προσωπικές αφηγήσεις και βιώματα των συντελεστών. 

 

Σύλληψη – σκηνοθεσία – δραματουργία: Μαρία Κυριάκου - Μαρία Βαρνακκίδου  

Σκηνικά – κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου 

Μουσική επιμέλεια – σχεδιασμός ήχου: Πάνος Μπάρτζης 

Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Πετεινάρης 

Έρευνα υλικού – βοηθός σκηνοθέτη: Έυη Χατζηπιερή 

Τεχνική υποστήριξη: Βασίλης Δωρίτης 

Ηθοποιοί: Άντρια Ζένιου, Έλενα Καλλινίκου, Γιώργος Κυριάκου, Μαρίνα Μακρή 

Φοίβος Παπακώστας, Λουκία Πιερίδου. 

 

€ 15 / 12 

26_27March_2021.jpg
April 2021

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2021

2 #kazanτί * Ομάδα Γιασεμίν 12+ 

FlashArt@Rialto 2 - Επί Σκηνής

παρ 20:00 (60’) 

 

Παρατηρώντας την κωμικοτραγική σύγχυση που υπάρχει στην αναζήτηση ταυτότητας, οι δημιουργοί κατάφεραν με έναν μαγικό τρόπο να τη συνδέσουν με το «καζαντί», το παραδοσιακό κυπριακό τυχερό παιχνίδι. Πολυπολιτισμικού χαρακτήρα, το καζαντί βρίσκεται σε συνεχή κίνηση, «μετατοπίζεται» από το ένα μέρος στο άλλο και πετυχαίνει να είναι πανταχού παρόν. Με χιουμοριστική προσέγγιση, το #kazanτί διερευνά τις έννοιες του παιχνιδιού, της τύχης και της ταυτότητας. Στα τουρκικά, «kazanmak» σημαίνει «νίκη, απόκτηση πλούτου» (καζαντίζω = πλουτίζω). Και στην τελική, τι κερδίζουμε και τι χάνουμε; Η διαδικασία της έρευνας ξεκίνησε τον Αύγουστο 2020 παίρνοντας συνεντεύξεις από ιδιοκτήτες και παίχτες καζαντί, διερευνώντας την ύπαρξη του παιχνιδιού μέσα από τον χρόνο και τη μνήμη των ανθρώπων. Τι θυμούνται οι διάφορες γενιές από αυτό το τυχερό παιχνίδι; Πώς άλλαξαν οι συνθήκες και τα βιώματα με την πάροδο των χρόνων; Πόσο σημαντικές είναι οι έννοιες της ρίζας, της ταυτότητας και σε ποιο βαθμό μας καθορίζουν;  

 

Σύλληψη ιδέας: Ναταλία Παναγιώτου 

Έρευνα-Κείμενο-Σκηνοθεσία-Ερμηνεία: Ναταλία Παναγιώτου, Άννη Σοφοκλέους, Δέσποινα Χρυσάνθου 

Thinking partner: Εβίτα Ιωάννου / Σχεδιασμός ήχου: Μάριος Μηνά 

Φωνές/Μουσική: Δημήτρης Μεσημέρης, Abnormals rap crew, Αφροδίτη Δερματά, Μαρίνος Ρωμαίος Καλότυχος 

Δημιουργίες: Τούτον, Anemone, The Rose Factory 

 

Χρησιμοποιείται η κυπριακή διάλεκτος 

Εισιτήρια: €12/10 

kazanti - Γιασεμίν.png

10 Beat the Devil Alpha Square  

FlashArt@Rialto 2 - Επί Σκηνής

σαβ 20:00 (45’)  

 

Ο πολυβραβευμένος David Hare ασθένησε με Covid-19 την ίδια ημέρα που η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έκανε τελικά την πρώτη της παρέμβαση που οδήγησε στο καθυστερημένο lockdown του Μαρτίου 2020. Στο έργο που πρωτοπαίχτηκε το φθινόπωρο στο Bridge Τheatre, ο συγγραφέας θυμάται το παραλήρημα της ασθένειάς του, ανάμικτο με φόβο, όνειρα, τίμια ιατρική και ανέντιμη πολιτική, δημιουργώντας έναν εξαίρετο μονόλογο.

 

Όπως σημειώνει και η κριτικός Νόνα Μολέσκη (Φιλελεύθερος, 9/3/2021), ο Ανδρέας Αραούζος που επιστρέφει στην αγγλόφωνη ερμηνεία ταυτίζεται απόλυτα με τον συγγραφέα και δημιουργεί την αίσθηση της άμεσης επικοινωνίας με τον οξυδερκή, οργισμένο και θαρραλέο συγγραφέα, αξιοποιώντας την εγγύτητα με τους θεατές, χωρίς να απευθύνεται σ’ αυτούς άμεσα. 

 

Σκηνοθεσία: Νίκος Μυλωνάς, Ανδρέας Αραούζος  

Επί σκηνής ο Ανδρέας Αραούζος. 

Η παράσταση είναι στα Αγγλικά.  

 

Εισιτήρια: €12 /10 

10_4_BTD promo.jpg

11 Πάρε Θέση στην Πλατεία  

κυρ 20:00 (100’) 

 

Ο συνθέτης Γιώργος Κολιάς σε ρόλο οικοδεσπότη, υποδέχεται στη σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο καλλιτέχνες της Λεμεσού, οι οποίοι επιλέγουν και μοιράζονται τραγούδια που τους εκφράζουν, συνθέτοντας μια καλλιτεχνική δράση ως απάντηση στις ιδιάζουσες συνθήκες που όλοι βιώνουμε το τελευταίο διάστημα. Το κοινό παίρνει ξανά τη θέση τους την πλατεία και οι καλλιτέχνες επικοινωνούν μαζί του μέσα από την τέχνη τους, παίρνοντας τη δική του θέση. Μια παραγωγή του Θεάτρου Ριάλτο που δίνει βήμα στους καλλιτέχνες της Λεμεσού, οι οποίοι δηλώνουν παρόντες, υπερβαίνουν το πλαίσιο που ορίζει η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και αντ-αποκρίνονται σε αυτή.  

 

Σώτος Γονιός, Γιώργος Ιωάννου, Λάκης Πολυκάρπου, Πρόδρομος Τσολιάς, Έλενα Σολέα, Χριστιάνα Παύλου, Έλενα Νεοφυτίδου, Χαρά Σώζου. Ορχήστρα: Πιάνο-Κωνσταντίνος Ζορπάς, Κλασική Κιθάρα-Γιώργος Κολιάς,Χριστός Τυλλισανάκης-ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα, Ντραμς- Κωνσταντίνος Πάουρος, Μπάσο-Νικόλας Τρύφωνος, Βιολί- Βαρβάρα Λούκας, Σαξόφωνο / Κλαρίνο-Αντώνης Πάφιος, Φλάουτο / Καβάλι- Ιωάννης Χατζηνικολάου, Μπουζούκι-Ρίκος Γρηγορίου, Κρουστά- Κυριάκος Καραπατέας και Χρισελίνα Ζορπά-Σαντούρι, Μιχάλης Minchev-Λύρα φιλική συμμετοχή.

 

Εισιτήρια: €15 / 10 

photo_rialto_in_2020 11 04.jpg

14 Θαλάσσιο Τείχος  Ομάδα Μαρίας Καρολίδου 12+  

FlashArt@Rialto - Επί Σκηνής

Τετ 20:00 (50’) 

 

Η παράσταση προγραμματισμένη στην πρώτη φάση του προγράμματος FlashArt@Rialto, φτάνει επιτέλους στο Ριάλτο μετά από πολλές αναβολές λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας. Το κείμενο επιχειρεί μια ειλικρινή, αφοπλιστική και ανερυθρίαστη εξερεύνηση στο θέμα της απώλειας από την πλευρά ενός πατέρα και συζύγου. Η αφήγηση ακουμπάει με ιδιαίτερη ευαισθησία, χιούμορ και διεισδυτικότητα τις προκλήσεις και τη χαρά της πατρότητας, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει τα μεγάλα θέματα της ύπαρξης όπως: τη γέννηση, τον θάνατο, την αγάπη, την απουσία, τον φόβο, τον πόνο, τον προβληματισμό για αυτό που ονομάζουμε Θείο και όλα όσα σχετίζονται με αυτό που αποκαλούμε «ανθρώπινη κατάσταση». Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η εξιστόρηση γίνεται από έναν άντρα, ο οποίος, μέσα στα πλαίσια του βιολογικού και κοινωνικού του φύλου, επιχειρεί ένα ταξίδι στην ανθρώπινη αδυναμία και ευθραυστότητα. 

 

Ο συγγραφέας Simon Stephens είναι από τους πιο γνωστούς και αγαπητούς συγγραφείς της σύγχρονης αγγλικής δραματουργίας, που έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής μετά την πολύ επιτυχημένη θεατρική διασκευή του στο μυθιστόρημα του Μαρκ Χάντον «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα» (The Curious Incident of the Dog in the Night-Time). 

 

Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Μαρία Ιόλη Καρολίδου 

Σκηνικά - Κοστούμια: Μαρία Γεωργίου 

Σχεδιασμός ήχου: Χριστίνα Γεωργίου 

Κινησιολογία: Παναγιώτης Τοφή 

Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης 

Οπτική επικοινωνία: Χριστιάνα Κωνσταντίνου 

Επί σκηνής ο Πάνος Μακρής.

 

Εισιτήρια: €12 /10 

14_4_option a.jpg

15 Μουσικά Τοπία Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου 

πεμ 20:30 (65’)  

 

Ένα αφιέρωμα στη μουσική του 20ου αιώνα με τρία εξαιρετικά έργα τα οποία συνδέονται με συγκεκριμένες τοποθεσίες και εμπνέονται από τις αισθήσεις, τη φύση, τη ζωή και την ενέργειά τους.  

 

Η συναυλία ξεκινά με το έργο Orawa (1986) για ορχήστρα εγχόρδων του Πολωνού συνθέτη Wojciech Kilar, ένα από τα πιο δημοφιλή του έργα.  Πηγή έμπνευσης ήταν η περιοχή Orawa που βρίσκεται στα όρη Τάτρα, μεταξύ Σλοβακίας και Πολωνίας καθώς και ο ομώνυμος ποταμός που τη διατρέχει. Εντάσσεται δε στον κύκλο έργων «Όρη Τάτρα» του συνθέτη. Σε συνέντευξή του, ο συνθέτης δήλωσε για το έργο: «το Orawa είναι το μόνο κομμάτι του οποίου δεν θα άλλαζα ούτε νότα, παρόλο που το έχω επανεξετάσει επανειλημμένα. [...] Αυτό που έχει επιτευχθεί μέσα από αυτό αποτελεί την αδιάκοπη μου επιδίωξη – να δώσω τον καλύτερο δυνατό Kilar.» 

 

Και από τη δεκαετία των ’80 πίσω σε αυτή του ’40 και στο εμβληματικό έργο Άνοιξη στα Απαλλάχια του Αμερικανού συνθέτη Aaron Copland. Το έργο γράφτηκε αρχικά ως μουσική για μπαλέτο για τη διάσημη ομάδα χορού Martha Graham και η υπόθεση εκτυλίσσεται τον 19ο αιώνα σε ένα αγροτικό σπιτάκι στην Πενσυλβάνια. Το μπαλέτο ήταν τεράστια επιτυχία και το 1945 ο Copland βραβεύθηκε για αυτό με το Βραβείο Pulitzer. Ακολούθως του ζητήθηκε να δημιουργήσει μια ορχηστρική σουίτα από τη μουσική του μπαλέτου και το αποτέλεσμα ήταν η σουίτα για 13 όργανα που θα ακούσετε στη συναυλία μας.  

 

Το πρόγραμμα κλείνει με τη Σινφονιέττα “La Jolla” του Τσέχου συνθέτη Bohuslav Martinů την οποία έγραψε το 1950 όταν βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το έργο πήρε τον τίτλο της πόλης La Jolla στην Φλώριδα από την οποία προήλθε και η ανάθεσή του. Από τον συνθέτη είχε ζητηθεί να γράψει ένα έργο μελωδικό και προσιτό για το κοινό. Και αυτό έκανε! Η Σινφονιέττα του είναι ένα χαρούμενο έργο, γεμάτο σπιρτάδα, ενέργεια και χρώμα, και ολοκληρώνει με καλή διάθεση το μουσικό μας ταξίδι.   

 

Wojciech Kilar: Orawa   

Aaron Copland: Άνοιξη στα Απαλλάχια, σουίτα για 13 όργανα   

Bohuslav Jan Martinů: Σινφονιέττα “La Jolla”, H. 328   

Μαέστρος: Patrick Gallois 

Εισιτήρια: €12/ 7 /5 

3 Patrick Gallois 15 04 2021.tif

16-24 Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2021  

παρ - σαβ 18+  

 

Το Φεστιβάλ επανέρχεται για 19η χρονιά στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και στον κινηματογράφο Ζήνα Πάλας στη Λευκωσία με ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα.

 

Διεθνές διαγωνιστικό (Glocal Images), πρεμιέρες ταινιών που έχουν διακριθεί παγκοσμίως (Viewfinder), κυπριακές ταινίες, αφιερώματα και παράλληλα προγράμματα για παιδιά και νέους και άλλες εκδηλώσεις συνθέτουν το πρόγραμμα του επίσημου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κύπρου για τη μεγάλου μήκους ταινία.

 

Ανάμεσα στις πρεμιέρες φέτος περιλαμβάνονται πολυβραβευμένες ταινίες όπως: Μήλα του Χρήστου Νίκου, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα επερχόμενα Όσκαρ, Sweat του Magnus von Horn που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών το 2020, και Night of the Kings του Philippe Lacôte που προβλήθηκε, μεταξύ άλλων, στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ.

 

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί το 2ο Dot on the Map Industry Days, μια πλατφόρμα συμπαραγωγής, επιμόρφωσης και δικτύωσης σε συνεργασία με την Αγορά του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που στόχο έχει να ενθαρρύνει τις συνεργασίες μεταξύ παραγωγών, σκηνοθετών και σεναριογράφων από τις χώρες της Μεσογείου, με επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου. 

  

Διοργάνωση: Πολιτιστικές Υπηρεσίες, ΥΠΠΑΝ & Θέατρο Ριάλτο. 

Οι ταινίες θα προβάλλονται στους αυθεντικούς τους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. 

 

Εισιτήρια: € 3 ανά ταινία

CFDIFF2021_OFFICIAL POSTER_DESIGNED BY M
may

ΜΑΪΟΣ 2021

12 From Classical to Modern 

Tatiana Stupak & Fabio Cavaggion  

τετ 19:30 (75’)  

 

Η Ρωσίδα πιανίστρια Tatiana Stupak και ο Ιταλός βιολοντσελίστας Fabio Cavaggion θα παρουσιάσουν  έργα ποικίλου ρεπερτορίου, από γνωστά κλασικά μέχρι μοντέρνα δημοφιλή κομμάτια. 

 

Το κλασικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει έργα των Gounod/Bach (Ave Maria, στο Prelude No.1 του Bach),  Albinoni / Giazotto (Adagio in G minor), Piazzolla (Libertango, Oblivion) και Saint-Saëns (Ο Κύκνος, από Το Καρναβάλι των Ζώων,  ενώ στα σύγχρονα έργα περιλαμβάνεται και το Perfect του Ed Sheeran από το άλμπουμ του με τίτλο Divide. 

 

Ο Cavaggion αποφοίτησε από το Ωδείο στο Reggio Calabria το 1991. Έκτοτε, έχει συνεργαστεί με ορχήστρες στην Ιταλία, τη Μάλτα και την Πορτογαλία. Πρόσφατα, εγκαταστάθηκε στην Κύπρο.  

Εισιτήρια: €15 /12 

tatiana poster.jpg

15  Grey 

Χοροθέατρο Ομάδα Πέντε - Ρούλα Κλεοβούλου 

σαβ 18:00 - 20:00 (45’) 

Ζούμε τρομακτικές στιγμές, σε έναν κόσμο όπου εγείρονται πολλές αβεβαιότητες και ερωτήματα. 

 

Η ομίχλη δημιουργεί μια ατμόσφαιρα που θολώνει και διαστρεβλώνει την όραση και την αντίληψή μας, συμβολίζοντας μια ψυχολογική αβεβαιότητα. Μας εμποδίζει να «δούμε καθαρά». Είναι αυτή η ενοχλητική σύγχυση που πρέπει να περάσουμε λίγο πριν βιώσουμε τη σαφήνεια. 

 

Μια ΓΚΡΙΖΑ ΖΩΝΗ μεταξύ πραγματικότητας και μη πραγματικότητας.  

 

Χορογραφία: Ρούλα Κλεοβούλου 

Μουσική: Chris Cara  

Κοστούμια: Παντελής Παντελή 

Σχεδιασμός φωτισμού: Παναγιώτης Μανούσης 

Χορεύουν: Μάγδα Αργυρίδου, Βικτώρια Αριστείδου, Χλόη Μελίδου, Σοφία Μπάρκα, Αλεξία Νικολάου, Μπελίντα Παπαβασιλείου, Κατερίνα Τυλληρίδου  

 

Εισιτήρια: €8 / 5 

30 Apr21_405 Grey Poster.jpg

18 1958 Θέατρο Αντίλογος  

Τρι 20:00 (75’)  

 

Το θεατρικό έργο του Μιχάλη Παπαδόπουλου, γραμμένο στην κυπριακή διάλεκτο, στοχεύει στον δημόσιο διάλογο γύρω από στιγμές της ιστορίας της Κύπρου, άγνωστες στο ευρύ κοινό, ή εκτός του αφηγήματος που επικρατεί. 

 

Γραμμένο με ευαισθησία και τόλμη για τους κατοίκους του νησιού μας, το έργο καταπιάνεται με τις πολιτικές δολοφονίες και τον εξτρεμισμό στις δυο κοινότητες. Το Θέατρο Αντίλογος συνεχίζει με αυτή την παραγωγή να αναδεικνύει σκοτεινές στιγμές της ευρύτερης ιστορίας της Κύπρου. 

 

Σκηνοθεσία: Νεοκλής Νεοκλέους 

Μουσική: Γιώργος Καλόγηρου 

Σχεδιασμός Φωτισμού: Σταύρος Τάρταρης 

Σκηνογραφική/ενδυματολογική επιμέλεια: Μαρίζα Παρτζίλη 

Επί σκηνής: Νεοκλής Νεοκλέους, Χριστίνα Χριστόφια 

 

Εισιτήρια: € 12/10 

1958_POST-01.jpg

20 Στην καρδιά του Ρομαντισμού I Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου  

πεμ  20:30 (65’) 

 

Yπό τη διεύθυνση του φημισμένου Γερμανού μαέστρου Wolfram Christ, η Σ.Ο.Κ. παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με έργα ρομαντικών συνθετών της Κεντρικής Ευρώπης, γεμάτα συναίσθημα και δραματικότητα. Τα Επτά κομμάτια για μικρή ορχήστρα του Antonín Dvořák που ανακαλύφθηκαν στα 1951, γράφτηκαν το 1867 ειδικά για να παιχτούν στο διάλειμμα μιας θεατρικής παραγωγής του Εθνικού Θεάτρου Πράγας, μια συνήθης τακτική της εποχής. Πρόκειται για επτά κινήσεις εκπληκτικής θεατρικότητας, που θα έλεγε κανείς πως προορίζονταν για να συνοδεύσουν το θεατρικό καθεαυτό.   

 

Τα δεκαπέντε κοντσέρτα για βιολί του Γερμανού συνθέτη Louis Spohr επιδεικνύουν μεγάλη πρωτοτυπία, δυναμικότητα και μελωδική κομψότητα. Ο εξάρχων της Σ.Ο.Κ. Wolfgang Schroeder θα ερμηνεύσει το Κοντσέρτο για Βιολί αρ. 8 του Spohr που φέρει τον υπότιτλο “in modo di scena cantante”: το βιολί «αναλαμβάνει» το μέρος ενός οπερατικού ρόλου, στο στυλ μιας δραματικής οπερατικής σκηνής, περιλαμβάνοντας χαρακτηριστικά μέρη ρετσιτατίβο και σε στυλ άριας.  

Γραμμένη το 1875 σε μία από τις καλύτερες και πιο παραγωγικές περιόδους της ζωής του, η Σερενάτα για έγχορδα του Τσέχου συνθέτη Antonín Dvořák ξεχειλίζει από αισιοδοξία, υπέρτατη χαρά και ζωτικότητα.  

 

Antonín Dvořák: Επτά κομμάτια για μικρή ορχήστρα  

Louis Spohr: Κοντσέρτο για βιολί αρ. 8 σε Λα ελάσονα (in modo di scena cantante), έργο 47 

Antonín Dvořák: Σερενάτα για έγχορδα σε Μι μείζονα, έργο 22  

 

Σολίστ: Wolfgang Schroeder, βιολί  

Μαέστρος: Wolfram Christ  

Εισιτήρια: €12/7/5 

5 Wolfgang Schroeder photo.jpg

22-23  WHO CARES 

Ομάδα Εν δράσει - Εύη Δημητρίου

σαβ-κυρ 20:00 (40’) +16

Επί Σκηνής 

 

Η παράσταση «WHO CARES» διερευνά τις αντιφάσεις που προκύπτουν ανάμεσα στο τι θεωρούμε καλό για τον εαυτό μας με βάση τις προσωπικές μας ανάγκες και επιθυμίες και τι η κοινωνία μας επιβάλλει.  Μέσα από τον φακό της ταυτότητας, του φύλου, της ηλικίας, εξετάζουμε πώς εξωτερικές δυνάμεις, όπως κοινωνικές νόρμες, στερεότυπα αλλά και δημόσιες πολιτικές, επηρεάζουν τις προσωπικές μας αντιλήψεις και συμπεριφορές. Η παράσταση συνδυάζει τον εξομολογητικό λόγο με το χιούμορ και την κίνηση για να μας οδηγήσει σε ένα σωματικό και συναισθηματικό ταξίδι που μας μιλά για το σήμερα.  

 

Χορογραφία Ι Περφόρμανς: Εύη Δημητρίου 

Δραματουργία: Guy Cools 

Σχεδιασμός φωτισμού: Aleksandar Jotovic 

Καλλιτεχνικός Συνεργάτης I Φωτογραφία: Μιχάλης Παπαμιχαήλ 

Εκπαιδευση φωνής: Cathryn Robson 

Γραφικά: Δέσποινα Καννάουρου 

Τρέιλερ:  Άντης Ιακώβου 

Παραγωγή: Ομάδα Εν δράσει  

Εισιτήρια: €10 / 8

who cares 22 & 23 05 2021.jpg

25-26 Ράους Ι Θέατρο Διόνυσος  

τρι-τετ 20:30 (80’) 

 

Η γνωστή κωμωδία των Ρέππα – Παπαθανασίου γνωρίζει τεράστια επιτυχία όπου ανεβάζεται, για την ξεκαρδιστική της πλοκή. Ένας υπάλληλος του Υπουργείου Συγκοινωνιών –με τη σύζυγό του– και μία νοσοκόμα, κληρονομούν εξ αδιαιρέτου ένα νεοκλασικό στο κέντρο της Αθήνας. Όταν όμως επισκέπτονται το κτήριο για να γνωρίσουν τους ενοικιαστές, μαθαίνουν πως στο σπίτι που κάποτε έζησε ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός, τώρα λειτουργεί ένα… πορνείο. Οι ενοικιαστές του αρνούνται να εγκαταλείψουν το οίκημα, έτσι ώστε μετά από «ώριμη σκέψη» αποφασίζουν να συνεργαστούν όλοι μαζί και να ιδρύσουν ένα ψεύτικο πολιτιστικό σύλλογο, εισπράττοντας την αντίστοιχη ευρωπαϊκή επιχορήγηση ύψους τριακοσίων χιλιάδων ευρώ.  Οι δουλειές πάνε μια χαρά μέχρι που η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοινώνει αυστηρό έλεγχο όλων των πολιτιστικών συλλόγων της χώρας. Έχουν δύο εβδομάδες για να στήσουν μια θεατρική παράσταση της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή και να την παρουσιάσουν στον Ευρωπαίο Επίτροπο. Ή θα προλάβουν να γίνουν ηθοποιοί, ή θα πάνε παρέα στη φυλακή. 

 

Σκηνοθεσία Παναγιώτης Λάρκου 

Σκηνικά/κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου  

Σχεδιασμός φωτισμού: Σταύρος Τάρταρης 

Ερμηνεύουν: Έλενα Χατζηαυξέντη, Πέτρος Γιωρκάτζη, Ελένη Σιδερά, Αλέξανδρος Παρίσης, Παντελίτσα Λοΐζου, Μυρτώ Κουγιάλη, Άντονυ Παπαμιχαήλ και Χρήστος Γιάγκου.  

 

Εισιτήρια: €15 /12 

13-14_5.jpg

27 Out of Necessity

Fresh Target Theatre Ensemble  

Επί Σκηνής 

πεμ 20:00 (75’) 

 

Μια θεατρική παράσταση που επιχειρεί την αναζήτηση ταυτότητας, έχοντας ως αφετηρία  το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Δίκαιο της Ανάγκης. Πώς αυτά τα θεμελιώδη έγγραφα καθόρισαν και εξακολουθούν να καθορίζουν την πολιτική μας υπόσταση σήμερα; Πώς η έκτακτη ανάγκη μετατρέπεται σε μονιμότητα; Πώς ένα εξ ανάγκης ‘παράθυρο’ δύναται να καθορίσει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη ζωή γενικότερα;  

Η παράσταση αποτελεί μια προσπάθεια κατανόησης αλλά και αμφισβήτησης των δοσμένων και των δεδομένων, και μια απόπειρα επαναγραφής των κυρίαρχων αφηγήσεων, με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον της νέας γενιάς.

Το κείμενο της παράστασης εμπνέεται από αρχειακό υλικό, θεωρητικά και λογοτεχνικά κείμενα και δημοσιογραφικά άρθρα και αποτελείται από προσωπικές αφηγήσεις και βιώματα των συντελεστών.

 

Σύλληψη / σκηνοθεσία / δραματουργία: Μαρία Κυριάκου - Μαρία Βαρνακκίδου  

Ηθοποιοί: Άντρια Ζένιου, Έλενα Καλλινίκου, Γιώργος Κυριάκου, Μαρίνα Μακρή, Φοίβος Παπακώστας, Λουκία Πιερίδου. 

Εισιτήρια: € 15 / 12 

out of necessity 2.jpg

29 Κυπριακή Μουσική Άλλως… πως  

Quintus Ensemble & ChamberFusion Quintet

FlashArt@Rialto 2

σαβ 20:00 (60’) 

 

Ένας αλλιώτικος ηχοχρωματικός διάλογος από το Quintus Ensemble και το Κουιντέτο Eγχόρδων ChamberFusion που σκοπό έχει να προσφέρει ένα μουσικό ταξίδι στη Κυπριακή Παραδοσιακή Μουσική, υπό την ενορχηστρωτική επιμέλεια του Νεοκλή Νεοφυτίδη. ‘Έργα της πλούσιας Μουσικής Παράδοσης της Κύπρου, αλλά και σύγχρονες δημιουργίες από Κύπριους συνθέτες, αποτυπώνονται στους πνευστούς και έγχορδους ήχους και τις αισθήσεις του σήμερα. Οι καλλιτέχνες συναντιούνται στην σκηνή και δημιουργούν μια ξεχωριστή παράσταση, με τον δυναμικό ήχο των πνευστών να σμίγει με τον μελωδικό ήχο των εγχόρδων και δημιουργούν ένα μουσικό κράμα που θα μαγέψει.  

   

Quintus Ensemble: Σάββας Χριστοδούλου (φλάουτο), Συμεών Σπασόφ (όμποε), Γιώργος Γεωργίου (κλαρίνο), Ευάγγελος Χριστοδούλου (Φαγκότο) και Αννίτα Σκουτέλλα (κόρνο).   

  

ChamberFusion Quintet:  Γιώργος Χατζηγεωργίου (1ο βιολί), Νικόλας Βρυώνη (2ο βιολί), Νικόλας Ευθυμίου (Βιόλα), Δώρος Ζήσιμος (Τσέλο) Νικόλας Τρύφωνος (Κοντραμπάσο).   

  

Συμμετέχουν στο τραγούδι με παρεμβάσεις ο Τεύκρος Νεοκλέους και η Άννα Αριστείδου.  Πιάνο: Κυριακός Κυριάκου. Ο Κωνσταντίνος Τερλικκάς θα δημιουργήσει το ψηφιακό σκηνικό. 

 

Εισιτήρια: €12 / 10

kypriaki mousiki allos pos 29 05.jpg

ΙΟΥΝΙΟΣ 2021

June 2021

4 Στους Ρυθμούς του Nuevo Τango 

Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου  

Παρασκευή 20:30 (65’)  

 

Απολαύστε ένα πρόγραμμα με τους παθιασμένους ρυθμούς του Nuevo Tango, του πρωτοποριακού ρεύματος μουσικής τανγκό που δημιούργησε ο Αργεντινός συνθέτης Astor Piazzolla στα μέσα του 20ου αιώνα. Παντρεύοντας στοιχεία από τον χώρο της κλασικής μουσικής και της τζαζ με το παραδοσιακό αργεντίνικο τανγκό, μας ταξιδεύει με το έργο του στην καρδιά των πιο έντονων ανθρώπινων συναισθημάτων. Φέτος κλείνουν 100 χρόνια από τη γέννηση του Αργεντινού συνθέτη, τον οποίο και η ΣΟΚ τιμά με δύο αντιπροσωπευτικές συνθέσεις του: το εμβληματικό έργο Τέσσερις Εποχές του Μπουένος Άιρες (Estaciones Porteñas) και το μυστηριώδες και νευρώδες Tangazo: Παραλλαγές πάνω στο Mπουένος Άιρες. Επιπλέον, η συναυλία παρουσιάζει και μία παγκόσμια πρεμιέρα: το Κοντσέρτο για τρεις κιθάρες του σύγχρονου Αργεντινού συνθέτη/κιθαρίστα Maximo Diego Pujol, ο οποίος εμπνέεται από τον Piazzolla, συνδυάζοντας την παράδοση του παλαιότερου τανγκό με κλασικές φόρμες και στυλ.   

 

Σολίστ: Νίκος Πίττας, βιολί  

Cyprus Guitar Trio (Βασίλειος Αβραάμ, Σωκράτης Λεπτός, Γιώργος Χριστοφή) 

Μαέστρος: Μίλτος Λογιάδης   

 

Εισιτήρια: €12/7/5 

4_6 Miltos Logiadis photo.jpg

5 To Ελληνικό Πρόσωπο του Federico Garcia Lorca   

FlashArt@Rialto 2 

Σάββατο 20:30 (90’) 

 

Το έργο του Federico Garcia  Lorca βρήκε πρόσφορο έδαφος στον χώρο της ελληνικής διανόησης, καθώς οι αναζητήσεις του Ισπανού ποιητή έδεσαν απόλυτα με τη στροφή στην Πρωτοπορία και τη Λαϊκότητα που κυριάρχησε στη Μεταπολεμική Ελλάδα. Το ξεκίνημα έγινε με τον Ματωμένο Γάμο από το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου και μουσική Μάνου Χατζιδάκι (1948). Ακολούθησε το Romancero Gitano του Θεοδωράκη, σε απόδοση Οδυσσέα Ελύτη (1967). Με κεντρικό άξονα τα έργα Ματωμένος Γάμος σε διασκευή για φωνή, κιθάρα και τσέλο, και ολόκληρο το Romancero Gitano για κιθάρα και φωνή που θα ακουστούν για πρώτη φορά με αυτή τη μορφή στην Κύπρο, καθώς και επιλεγμένα τραγούδια άλλων σημαντικών συνθετών σε ποίηση του Λόρκα - συνοδευόμενα από στίχους, κείμενα και εικόνες που μας αποκαλύπτουν σημαντικές πτυχές του έργου του - παρουσιάζουμε τον ποιητή που τραγουδήθηκε και αγαπήθηκε από το κοινό όσο λίγοι. Ο Λόρκα ενσωματώνεται στη συλλογική μας κουλτούρα, καθώς οι Έλληνες δημιουργοί προσέγγισαν  και απέδωσαν το έργο του με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο ο καθένας συνθέτοντας έτσι το ελληνικό του πρόσωπο.  

 

Τραγούδι: Αγγελίνα Σωτηρίου
Τσέλο / Απαγγελία: Μαριλίζα Παπαδούρη
Κιθάρα / Ενορχήστρωση / Προσαρμογή: Δημήτρης Παπαγγελίδης 

 

Εισιτήρια: €12 /10 

05 06 Lorca pic1.jpg

9,10,11 Tatiana Stupak & Friends 2021 concerts 

Τετάρτη 19:30 (75’)  

 

Η Ρωσίδα πιανίστρια Tatiana Stupak πραγματοποιεί κάθε Ιούνιο από το 2016 μια φιλανθρωπική συναυλία στη Λεμεσό, για να γιορτάσει τα γενέθλιά της. Φέτος, λόγω των περιορισμών, θα πραγματοποιήσει τρεις διαδοχικές συναυλίες με διαφορετικό μουσικό θέμα κάθε φορά. Στο πρώτο κονσέρτο αυτής της σειράς θα συνοδεύσει τη  mezzo-soprano Anastasia Maximova, σε ένα πρόγραμμα με γνωστές μελωδίες και οπερατικές άριες.  

 

Η Τατιάνα Στούπακ σπούδασε στο Ειδικό Σχολείο του Κρατικού Κονσερβατορίου Rimsky-Korsakov στην Αγία Πετρούπολη και έχει διακριθεί και βραβευθεί σε μουσικούς  διαγωνισμούς για πιάνο. Είναι πολύ γνωστή στην Κύπρο, έχοντας συμμετάσχει σε περισσότερες από 80 εκδηλώσεις τα τελευταία χρόνια, τόσο ως σολίστ όσο και με άλλους μουσικούς.  

 

Η Anastasia Maximova είναι απόφοιτος του Κρατικού Κονσερβατορίου Rimsky-Korsakov της Αγίας Πετρούπολης. Είναι συνθέτης ποπ τραγουδιών και ταινιών, ενώ έχει ιδρύσει και διευθύνει το  πρώτο ρωσικό διαδραστικό θέατρο όπερας «Midnight Opera», όπου το κοινό καλείται από τους σολίστ να συμμετέχει στις παραστάσεις. Εκτός από την εξαιρετική της φωνή, διαθέτει εκπληκτική σκηνική ενέργεια, η οποία συναρπάζει το κοινό παντού. 

 

Τα καθαρά έσοδα από τις τρεις συναυλίες θα δοθούν στον Ιερό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και στο Παρεκκλήσι της Αγίας Ματρώνας στο Μονοβολικό Λεμεσού. 

Εισιτήρια: €15/12 

Tatiana_Stupak VIC09803.jpg

10 Tatiana Stupak & Friends 2021 concerts 

Πέμπτη 19:30 (75’)  

 

Στο δεύτερο κονσέρτο της σειράς, η Tatiana Stupak φιλοξενεί τους σπουδαίους σολίστ εγχόρδων Olivera Rialas (βιολί) και Fabio Cavaggion (βιολοντσέλο). 

 

Η Olivera Rialas σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου και τη Μουσική Ακαδημία Franz Liszt στη Βουδαπέστη. Έχει δώσει συναυλίες σε όλη την Ευρώπη, την Κίνα και τις ΗΠΑ, όπου έπαιξε αρκετές φορές στο Carnegie Hall. Υπήρξε καθηγήτρια βιολιού στο Πανεπιστήμιο Nĭs College of Music και στο Long Island Conservatory, όπου και διεύθυνε το τμήμα εγχόρδων την περίοδο 2002-2004. Έχει ιδρύσει το Performing Arts Factory στο Βελιγράδι, ενώ συνεχίζει  την καριέρα της με κονσέρτα και διδασκαλία στην Κύπρο όπου διαμένει τα τελευταία χρόνια. 

 

Ο Fabio Cavaggion μετά τις μεταπτυχιακές του σπουδές εντάχθηκε στην Εθνική Ορχήστρα Νέων της Santa Cecilia. Συνεργάστηκε με ορχήστρες στην Ιταλία, τη Μάλτα και την Πορτογαλία, καθώς και με τη διάσημη ηθοποιό Valentina Cortese στο Θέατρο Αργεντινή στη Ρώμη. Τα τελευταία χρόνια έχει σταματήσει να παίζει με ορχήστρες, πειραματιζόμενος κυρίως σε ανοιχτούς χώρους. 

 

Εισιτήρια: €15/12 

BeFunky-collage.jpg

11 Tatiana Stupak & Friends 2021 concerts 

Παρασκευή 19:30 (75’)  

 

Στην τρίτη και τελευταία συναυλία της σειράς αυτής, η  Ρωσίδα πιανίστρια Tatiana Stupak προσκαλεί επί σκηνής μαθητές από τη σχολή της και παρουσιάζει μαζί τους ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα με διαφορετικά μουσικά θέματα και όργανα.  

 

Εισιτήρια: €15/12 

992A3233.webp

13 Τα Ωραιότερα Τραγούδια της Μπουάτ  

Κυριακή 20:30 (75’) 

  

Μια βραδιά γεμάτη σπουδαία τραγούδια από το Νέο Κύμα και τις αθηναϊκές Μπουάτ των δεκαετιών 60’-70’. Ένα μουσικό σεργιάνι στους μικρούς αυτούς ατμοσφαιρικούς χώρους, όπως η  Απανεμιά και οι Εσπερίδες, όπου πρωταγωνίστησαν η παρέα, τα ερωτικά και χαμηλόφωνα τραγούδια. Ένα απάνθισμα από το ρεπερτόριο μεγάλων συνθετών με κομμάτια που «μίλησαν» στις καρδιές μας. 

 

Τραγουδούν η Έλενα Γιαννακού και ο Χρήστος Σιαηλής 

Θεόδουλος Παρασκευαίδης – Μπουζούκι  

Ιωάννης Καρσεράς - Ακουστικό μπάσο  

Αντώνης Πολυκάρπου - Μουσική επιμέλεια / πιάνο  

Mιχάλης Πουργουρίδης- Επιλογή τραγουδιών / επιμέλεια προγράμματος 

 

Εισιτήρια: €12/10 

13 06 .ΤΑ ΚΑΡΑΒΑΚΙΑ.jpg

16 Ήχοι Πνευστών Ι Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου  

Τετάρτη 20:30 (65’) 

 

Yπό τη διεύθυνση της μαέστρου Ζωής Τσόκανου και με σολίστ τον κορυφαίο τρομπετίστα της Σ.Ο.Κ., Gareth Griffiths, η συναυλία αυτή είναι αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στα πνευστά όργανα της ορχήστρας. Θα ακουστούν τρία έργα γραμμένα μεταξύ 1878 και 1974, ένα μείγμα διαφόρων μουσικών απόψεων και χαρακτηριστικών ηχοχρωμάτων από τις χώρες προέλευσης των συνθετών τους: Antonín Dvořák (Βοημία), Gordon Jacob (Βρετανία) και Jean Francaix (Γαλλία).   

 

Η Σερενάτα για πνευστά σε Ρε ελάσονα (1878) του Dvořák είναι ένα υπέροχο έργο για το οποίο ο συνθέτης άντλησε έμπνευση ακούγοντας μία σερενάτα για πνευστά του Mozart.  

 

Το κομμάτι Le gay Paris (1974) για τρομπέτα και σύνολο πνευστών του Francaix είναι ένα ανάλαφρο έργο που το χαρακτηρίζει ο χιουμοριστικός διάλογος μεταξύ του σολίστ τρομπετίστα και του συνόλου πνευστών. 

 

Η συναυλία κλείνει με το όχι λιγότερο απολαυστικό έργο, το Old Wine in New Bottles (1959) του Gordon Jacob, βασισμένο πάνω σε τέσσερα παλιά αγγλικά δημοτικά τραγούδια, στα οποία ο συνθέτης προσθέτει τη δική του μουσική «πινελιά», δίνοντάς τους έτσι έναν παιχνιδιάρικο χαρακτήρα.  

 

Antonín Dvořák: Σερενάτα για πνευστά, έργο 44 

Jean Françaix: Le Gay Paris για τρομπέτα και σύνολο πνευστών  

Gordon Jacob: Old Wine in New Bottles 

 

Σολίστ: Gareth Griffiths (τρομπέτα) 

Μαέστρος: Ζωή Τσόκανου  

 

Εισιτήρια: €12/7/5

16_6  Zoi Tsokanou photo.jpg

17 Ο Καθρέφτης Ι Επί Σκηνής  

FlashArt@Rialto 2 

Πέμπτη 20:30 (40’) 

 

Μια παράσταση για τη μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση που βιώνουμε στις μέρες μας, η έννοια της μοναξιάς μέσα από ιστορίες ανθρώπων ανάμεσα μας, αλλά και από τη σκοπιά της ίδιας της Μοναξιάς. 

 

«…» Περιδιαβαίνω γύρω-γύρω από το θέατρο. Όχι ότι δεν έχω κάτι να κάνω, μα θέλω να σάς μιλήσω. Τι πιο ωραίο από αυτόν τον χώρο, που η θέαση είναι η ουσία του, που θα σάς δω, μα θα με δείτε κι εσείς. Να κοιταχτούμε στον καθρέφτη έστω για μια φορά και να είμαστε ειλικρινείς, για μια φορά έστω, αλλά να βρεθούμε αληθινοί, όχι ψεύτικοι, όχι μισοί. Να γίνετε ο καθρέφτης μου κι εγώ ο δικός σας. Σας προσκαλώ να με ακολουθήσετε».    

                                       

Κείμενο : Ο Ελευθεριακός (Ηλίας Βαγενάς) 

Επί σκηνής: 

Γιολάντα Χριστοδούλου: Ερμηνεία - απόδοση κειμένου στη κυπριακή διάλεκτο 

Γιώργος Μπίζιος: Μουσική σύνθεση/ηλεκτρική κιθάρα 

Δημήτρης Σάββα : Ζωντανή ηχητική επεξεργασία 

Φωτογραφία: Αντρέας Ιερίδης 

 

Εισιτήρια: €12 / 10 

17 06 Yiolandas photo_2021.jpg

21 Ημέρα Μουσικής  

Δευτέρα 20:30 (70’) 

  

Η Alliance Française Λεμεσού σε συνεργασία με το Δήμο Λεμεσού, το Θέατρο Ριάλτο, τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο στην Κύπρο και το ΚΑΝΑΛΙ 6 διοργανώνουν τη Γιορτή της Μουσικής με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μουσικής που καθιερώθηκε το 1982 με πρωτοβουλία του, τότε Γάλλου Υπουργού Πολιτισμού κ. Jack Lang και γιορτάζεται σε όλη την Ευρώπη.

 

Συμμετέχουν η διεθνούς φήμης ερμηνεύτρια  Βάκια Σταύρου σε ένα πολυπολιτισμικό ρεπερτόριο από πολλά μέρη του κόσμου και ο διακεκριμένος πιανίστας Μανώλης Νεοφύτου.

 

Είσοδος ελεύθερη, απαραίτητη η εξασφάλιση θέσεων 

21 06 Vakia_new_200732.jpg

24 Αμμόχωστος η Οδύσσεια μιας Επιστροφής  

Πέμπτη 19:30 (150’) 

 

Ο Δήμος Αμμοχώστου διοργανώνει συμπόσιο με θέμα τα 450 χρόνια από την Άλωση και την πορεία της Βασιλεύουσας. 

 

Συντονιστής: Δρ. Πέτρος Παπαπολυβίου, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου 

  

Εισηγητές: 

 1. Δρ Άγγελ Nικολάου-Kονναρή - Aναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Πρόεδρος Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου 

   «Η φημισμένη Αμόχουστος είναι δυναμωμένη, | με το σπαθίν δεν γίνεται νά ’ναι αυτή παρμένη»: Η πολιορκία της Αμμοχώστου από τους Οθωμανούς (29 Ιουλίου 1570 - 5 Αυγούστου 1571). 

2. Δρ. Μιχάλης Ολύμπιος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου 

    «H Αφροδίτη συναντά τον Γοδεφρείδο του Μπουγιόν: Μια (πολύ) σύντομη ιστορία της μεσαιωνικής πόλης της Αμμοχώστου μέσα από τα μνημεία της» 

3. Μίμης Σοφοκλέους, Διευθυντής Ιστορικού Αρχείου Λεμεσού 

    « Η Αμμόχωστος στον πολιτιστικό χάρτη της Κύπρου: Η Αμμόχωστος δεν είναι μια πόλη φάντασμα, αλλά μια πόλη της φαντασίας». 

  

Το συμπόσιο θα προβάλλεται και διαδικτυακά από την σελίδα του Δήμου Αμμοχώστου https://www.facebook.com/TheFamagustaMunicipality 

 

Είσοδος ελεύθερη, απαραίτητη η εξασφάλιση θέσεων 

famacusta 24 06 IN CULTURE WE TRUST PUBL

29 Περιμένοντας τον Γκοντό  

Θέατρο ΑντίΛογος

Θερινό Ριάλτο  

Τρίτη 20:30 (95’) 

 
Το εμβληματικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ Περιμένοντας τον Γκοντό παρουσιάζεται σε διασκευή Κώστα Σιλβέστρου στην ελληνική και τουρκική κυπριακή διάλεκτο.

 

Μέσα από αυτό το έργο-σταθμό για την παγκόσμια δραματουργία, οι δύο διάλεκτοι σμίγουν και γίνονται μια. Η έντονη ανάγκη για επικοινωνία των δυο ηρώων, εξοστρακίζει κάθε εμπόδιο στην επικοινωνία τους, ακόμη και αυτό της γλώσσας. Ο λόγος των Εστραγκόν και Βλαδιμήρ μεταφέρεται μέσω δυο εκπροσώπων μιας γενιάς που γεννήθηκε και μεγάλωσε σ΄ ένα καθεστώς αναμονής.  

 

Σύλληψη- Σκηνοθεσία- Διασκευή: Κώστας Σιλβέστρος 
Σκηνογράφος- Ενδυματολόγος: Θέλμα Κασουλίδου 
Ηχητικό τοπίο : Αντώνης Αντωνίου 
Σχεδιασμός Φωτισμού: Κούλης Σιαμπτάνης 
 

Ερμηνεύουν: Izel Seylani, Γιώργος Κυριάκου 

 

Εισιτήρια: €12 / 10 

3.JPG

ΙΟΥΛΙΟΣ 2021

july

2  Charlie Parker With Strings Ι Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου    

Παρασκευή  20:30 (70’) 

 

Ένα αφιέρωμα στον θρύλο της Jazz μουσικής Charlie Parker με το έργο του “Bird with Strings” για κουαρτέτο jazz και σύνολο εγχόρδων, όμποε, άρπας και σε κάποιες περιπτώσεις Γαλλικό κόρνο. Η ηχογράφηση του θρυλικού άλμπουμ έγινε στο διάστημα 1949-50 και αποτέλεσε έναυσμα για μια νέα μόδα όπου στο παραδοσιακό τζαζ section ενσωματώνονται και κλασικά έγχορδα, μια τάση που παρατηρείται αρκετά συχνά μέχρι σήμερα. Ο Charlie Parker, γνωστός και ως Bird, επιθυμούσε να παίξει με έγχορδα από το 1941 στην αέναη του αναζήτηση και πειραματισμούς για νέα ηχοχρώματα στη μουσική του. Το Κουαρτέτο Χάρης Ιωάννου μαζί με τη Σ.Ο.Κ. αποτίουν φόρο τιμής σε αυτό το ρεπερτόριο οι νέοι ήχοι του οποίου είναι συναρπαστικοί και πλούσιοι σε χρώμα και όγκο.   

 

Το πρόγραμμα ξεκινά με την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου Modus Vivendi του δικού μας Ρόμπερτ Χοβανεσιάν, μέλους στα β’ βιολιά tutti, και ταλαντούχου συνθέτη, με ένα ιδιαίτερο πάθος για την τζαζ. Το έργο είναι γραμμένο σε στυλ jazz fusion και όπως μας αποκάλυψε ο ίδιος, o στοχασμός που έδωσε έναυσμα στη δημιουργία του ήταν: «Η ζωή είναι απρόβλεπτη. Όλοι ψάχνουν το δικό τους modus vivendi – τρόπο ζωής δηλαδή – για να επιβιώσουν...» 

 

Ρόμπερτ Χοβανεσιάν: Modus Vivendi για έγχορδα [παγκόσμια πρεμιέρα] 

Charlie Parker: Bird with strings 

 

Σολίστ: Κουαρτέτο Χάρη Ιωάννου  

Μαέστρος: Gerardo Estrada Martínez 

 

Εισιτήρια: €12, €7 (18-26 ετών, συνταξιούχοι), €5 (κάτω των 18) 

 

8 Gerardo Estrada 1.jpg

4 - 5 tomosynthesis I Ομάδα Χορού aRttitude (Εντός Θεάτρου) 

Κυριακή, Δευτέρα 20:30 (45’)  

 

Εμπνευσμένο από τον τρόπο λειτουργίας του μηχανήματος μαστογραφίας και βιοψίας (Selena Dimensions Mammography System), το συγκεκριμένο δρώμενο θα παρουσιάσει ένα ταξίδι στα επίπεδα της ανθρώπινης σκέψης και ύπαρξης, σε στιγμές που ακροβατούν ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο, μέσα από ένα συνονθύλευμα κινήσεων, ήχων και λέξεων που έχουν ως στόχο να καθρεφτίσουν την παραδοξότητα της ζωής μέσα από θραύσματα, επίπεδα και αντιθέσεις.  Η παράσταση περιέχει γυμνό.

 

Ιδέα/Χορογραφία: Εύη Παναγιώτου 

Βοηθός Χορογράφος: Άντρια Μιχαηλίδου 

Χορεύτριες : Julia Anna Brendle, Έλενα Γαβριήλ, Κατερίνα Τυλληρίδου 

Κείμενο: Μαρία Α. Ιωάννου  

Εικαστική Επιμέλεια: Αλέξης Βαγιανός 

Μουσική/Ήχος: Τύχωνας Μιχαηλίδης 

Βίντεο-Προβολές : Γιάγκος Χατζηγιάννης 

Κοστούμια: Χρίστος Όθωνος , Liene Kalpisa 

Φωτογραφία: Παύλος Βρυωνίδης 

Video teaser: Φοίβος Βασιλείου 

 

Εισιτήρια: € 8 / 5 

Photo1.JPG

6 Ο Ήλιος της Αυκής | 16th Cyprus Rialto World Music Festival 

Τρίτη 21:00 (75’) 

 

Η συναυλία παρουσιάζει το  πρώτο ομώνυμο άλμπουμ του συνθέτη Βασίλη Φιλίππου, εμπνευσμένο από μουσικές παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου. Η μουσική του άλμπουμ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί με τον όρο ‘Σύγχρονη Tροπική Mουσική’, με γεωγραφικό ενδιαφέρον την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Ο δίσκος έχει ήδη αποσπάσει πολύ θετικές κριτικές από το Songlines και fRoots, μεταξύ άλλων.  

 

Βασίλης Φιλίππου: φωνή, κρουστά, Μιχάλης Κουλουμής: βιολί, βιόλα  

Γιάννης Κουτής: ούτι, κιθάρα, Meir Gassenbauer: νέυ, Μάριος Μενελάου: κοντραμπάσο 

 

Εισιτήρια:€ 5 - Ελεύθερη είσοδος για μουσικούς, μαθητές και φοιτητές (Απαραίτητη η κράτηση θέσης)

vp ensemble 1 - Vassilis Philippou.jpg

7 Τα Μαγικά Φασόλια I Θερινό Σινεμά 

Τετάρτη 21:00  (Κύπρος 2015, 101’ | Κωμωδία) 

  

Τέσσερις ηθοποιοί (κι ένας ενοχλητικός τους φίλος) περιμένουν σ’ ένα παλιό σπίτι έναν δάσκαλο υποκριτικής. Κάποια στιγμή θα πεινάσουν και θα κάτσουν να φάνε τις αντίστοιχες μερίδες φασόλια που παρήγγειλαν από ένα μαγειρείο. Τα φασόλια, όμως, θα προκαλέσουν κωμικές παραισθήσεις και περίεργα συμβάντα, μέσα από τα οποία η παρέα θα λύσει τα προσωπικά της προβλήματα.  

  

Σκηνοθεσία, σενάριο: Θήο Παναγίδης  

Ηθοποιοί: Πέτρος Γιωρκάτζης, Ιωάννα Κορδάτου, Ανδρέας Κουτσούμπας, Πολυξένη Σάββα, Μάριος Μεττής  

 

Εισιτήρια: €8 

7.7 Τα_μαγικά_Φασόλια.jpeg

10 Cultural Cross Roads 

International Music Academy 

Σάββατο 20:30 (90’) 

 

Το Cultural Cross Roads συγκεντρώνει νέους, ενθουσιώδεις και πρόθυμους να μάθουν μουσικούς και τους ενώνει με την αφοσίωση και το πάθος σπουδαίων εκπαιδευτικών με εντυπωσιακή διεθνή καριέρα. 

 

Πάθος - Κλασική μουσική –  Master Classes από διεθνώς γνωστούς καθηγητές. Για μια εβδομάδα η Λεμεσός γεμίζει με τους ήχους κλασικής μουσικής από νέους καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη που μοιράζονται και παρουσιάζουν κλασική μουσική.  

 

Εταίροι: Ίδρυμα Andrey και  Julia Dashin 

Αργυρός Υποστηρικτής: Deloitte, Πρεσβεία της Αυστρίας στη Λευκωσία, Υπεραγορές Ιωαννίδης   

Χορηγοί: Δήμος Λεμεσού, Orange2fly 

 

Είσοδος ελεύθερη

Απαραίτητη η εξασφάλιση θέσεων

ezgif.com-gif-maker.jpg

12 Τρόπος Ensemble | 16th Cyprus Rialto World Music Festival 

Δευτέρα 21:00 (75’) 

 

Μια περιδιάβαση στις μουσικές αυλές της Ανατολικής Μεσογείου. Με αφετηρία τη μικρή μας πατρίδα, το Μουσικό Σύνολο ΤΡΟΠΟΣ θα παρουσιάσει επιλεγμένα τραγούδια και οργανικούς σκοπούς από την Κύπρο, τα νησιά του Αιγαίου, τη Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη, καθώς και πρωτότυπες συνθέσεις του Μιχάλη Κουλουμή. 

 

Μιχάλης Κουλουμής: βιολί, καλλιτεχνική επιμέλεια, διδασκαλία  

Πέτρος Κουλουμής: φωνή, λαούτο, καλλιτεχνική επιμέλεια, διδασκαλία  

 

Πιερής Κάκουρος: βιολί, Γιάννης Ματθαίου: βιολί, Θεοφάνης Θεοφάνους: βιολί 
Μωυσής Παπαμωυσέως: βιολί, Ιορδάνης Μενελάου: λαούτο, Αλεξάνδρα Πάμπουκα: ούτι 
Αναστασία Ζακυνθινού: ούτι, φωνή, Στέλιος Στυλιανού: πολίτικη λύρα, Γιώργος Χατζήπαπας: κλαρίνο, Μωυσής Μάρκου: κλαρίνο, πιθκιαύλιν, Γιάννης Χατζηνικολάου: καβάλ, κρουστά 

Φιλική συμμετοχή: Μάνος Στρατής: κοντραμπάσο  και Κυριάκος Μαρκουλλής: Λάφτα

Εισιτήρια:€ 5 - ​Ελεύθερη είσοδος για μουσικούς, μαθητές και φοιτητές (Απαραίτητη η κράτηση θέσης)

12.7 Tropos.jpg

13 Τρία Υπέροχα Κορίτσια Ι Θερινό Σινεμά 

Τρίτη 21:00 (Ιταλία 2020, 96’ | Κωμωδία ) +16  

 

Τρεις απελπισμένοι μπαμπάδες είναι πεπεισμένοι ότι οι κόρες τους έχουν διαλέξει τον λάθος σύντροφο. Πιστεύοντας ακράδαντα πως κάνουν το σωστό, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ξεφορτωθούν τους τρεις αντισυμβατικούς μνηστήρες, δοκιμάζοντας την υπομονή των συζύγων τους και ρισκάροντας τελικά τους δικούς τους γάμους.  

 

Σκηνοθεσία: Rolando Ravello 

Σενάριο: Fabio Bonifacci, Manuel Burque  

Ηθοποιοί: Marco Giallini, Vincenzo Salemme, Giuseppe Battiston 

 

Εισιτήρια: € 8 

13.7 Three_perfect_Girls .jpg

14 ανησυχίες ενός ήρεμου μυαλού vol.3  

acapella solo loop (the band)  

16th Cyprus Rialto World Music Festival 

Τετάρτη 21:00 (75’) 

 

Η παράσταση βασίζεται στην καινούργια δισκογραφική δουλειά του Δημήτρη Σπύρου, με έντονο το στοιχείο του πειραματισμού επάνω στους ήχους, την παραστατικότητα, τον στίχο και την ποίηση. Ένα μείγμα από σύγχρονες μουσικές φόρμες (hip hop / reggae / sampling / beat making / παραδοσιακή και λαϊκή μουσική) σε συνδυασμό με παραδοσιακά όργανα και μπασογραμμές, σε ένα ταξίδι στην Κύπρο, την Αίγυπτο, την Αφρική, και το τώρα. 

 

Δημήτρης Σπύρου: φωνή, στίχοι, beats, sampling 

Ανδρέας Ροδοσθένους: ηλεκτρικό μπάσο,  loops  

Θεόδωρος Πολυκάρπου: μπαγλαμάς, τζουράς, μαντολίνο, φωνητικά 

Χριστίνα Πολυκάρπου: λύρα 

 

Εισιτήρια:€ 5 - ​Ελεύθερη είσοδος για μουσικούς, μαθητές και φοιτητές (Απαραίτητη η κράτηση θέσης)

3acapella solo loop.jpg

17 Εργαστήρι Κρουστών για παιδιά 

Ρόδος Παναγιώτου  

Σάββατο 10:00 - 11:30 

Στο πλαίσιο του Rialto Residency διοργανώνεται από τον Ρόδο Παναγιώτου και μέλη της ομάδας Batukinio εργαστήρι κρουστών για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών.  


Οι εισηγητές του εργαστηρίου θα παρουσιάσουν αυθεντικά βραζιλιάνικα κρουστά, δίνοντας την ευκαιρία σε νεαρούς συμμετέχοντες να γνωρίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, να ακούσουν, να πειραματιστούν, να αυτοσχεδιάσουν και να βιώσουν την εμπειρία της δημιουργίας.  

Η συμμετοχή είναι δωρεάν / Απαραίτητη η προκράτηση θέσης

29 Nov19_1394 Jazz.jpg

19 Ελεονώρα Ρούσου – Χαρά

16th Cyprus Rialto World Music Festival 

Δευτέρα 21:00 (75’)  

 

Όπως υποδηλώνει και το όνομα του σχήματος «Χαρά», οι συνθέσεις και τα τραγούδια που θα ερμηνεύσει η μπάντα είναι εμπνευσμένα από ανθρώπινα συναισθήματα, από την εμβέλεια, τη δομή και την επίδρασή τους. Έχοντας ως βασικό άξονα δημιουργίας τις έννοιες της διαφάνειας, του να μοιράζεσαι και να είσαι ανοικτός, οι συνθέσεις αυτές αποτελούν ένα συγκινητικό αμάλγαμα της μέχρι σήμερα ζωής μας. 

 

Ελεονώρα Ρούσου: φλάουτο, φωνή, Ηλίας Ιωάννου: τρομπέτα 

Γιάννης Κούτης: oud, κιθάρα, μαντολίνο, Οδυσσέας Τουμάζου: κιθάρες 

Χρήστος Γερολατσίτης: πιάνο, Ανδρέας Ροδοσθένους: μπάσο, άταστο μπάσο  

Στέλιος Ξυδιάς: τύμπανα 

 

Εισιτήρια:€ 5 - ​Ελεύθερη είσοδος για μουσικούς, μαθητές και φοιτητές (Απαραίτητη η κράτηση θέσης) 

Elenora Rousou.jpg

21 Μικρό Έγκλημα Ι Θερινό Σινεμά 

Τετάρτη 21:00 (Κύπρος, Eλλάδα 2008’, 84’ | Κωμωδία)  

 

Άρτι αποφοιτήσας από τη Σχολή Αστυνομικών, ο Λεωνίδας διορίζεται σ' ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί. Η καθημερινότητά του περνά μέσα στη ρουτίνα, ώσπου η πτώση του γερο-Ζαχαρία σ' έναν γκρεμό αλλάζει τα πάντα. Ήταν ατύχημα ή -όπως υποψιάζεται ο Λεωνίδας- έγκλημα με πολλούς υπόπτους;  

 

Σκηνοθεσία, σενάριο: Χρίστος Γεωργίου  

Ηθοποιοί: Άρης Σερβετάλης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Ράνια Οικονομίδου, Αντώνης Κατσαρής  

 

Εισιτήρια: € 8 

Small Crime 3 aris servetalis- leonidas

27 Chunky Funky

16th Cyprus Rialto World Music Festival 

Τρίτη, 21:00 (75’) 

Ένας από τους στόχους της μπάντας είναι η επικοινωνία με τον κόσμο. Έτσι λοιπόν, ορισμένοι από τους ακροατές θα έχουν τη δυνατότητα, μέσα από ένα «παιχνίδι», να αναλάβουν τον ρόλο του Μαέστρου και να διευθύνουν επί σκηνής. Λέξεις που περιγράφουν τη μουσική είναι: χορευτική, χαρούμενη, ρυθμική και διασκεδαστική.  

 

Γιώργος Μορφίτης: μαέστρος, πλήκτρα, κρουστά, Ηλίας Ιωάννου: τρομπέτα  

Χάρης Ιωάννου: τενόρο, βαρύτονο σαξόφωνο , Χρίστος Ζένιος: τενόρο, βαρύτονο σαξόφωνο 

Αντρέας Παντελή: πλήκτρα, Ερμής Μιχαήλ: κιθάρα, Rodrigo Caceres: ηλεκτρικό μπάσο  

Αντρέας Στεφάνου: τύμπανα, Ρόδος Παναγιώτου: κρουστά 

 

Εισιτήρια:€ 5 - ​Ελεύθερη είσοδος για μουσικούς, μαθητές και φοιτητές (Απαραίτητη η κράτηση θέσης) 

Morfitis Chunky Funky - George Morfitis.

28/7 Το Αριστούργημα Ι Θερινό Σινεμά 

Τετάρτη 21:00 (Αργεντινή 2018, 100’ | Κωμωδία)  

 

Ο Αρτούρο είναι ένας γοητευτικός, εκλεπτυσμένος και αδίστακτος γκαλερίστας. Ο Ρένζο είναι ένας δύστροπος καλλιτέχνης, ένας πικρόχολος ζωγράφος σε παρακμή. Παρόλο που τους δύο άντρες συνδέει μια παλιά φιλία, δεν συμφωνούν σχεδόν σε τίποτα. Μια κωμωδία για τη φιλία και τις συνέπειές της. 

 

Σκηνοθέτης: Gastón Duprat 

Σενάριο: Andrés Duprat, Gastón Duprat 

Ηθοποιοί: Andrea Acatto, Lucas Aranda, Raúl Arévalo 

 

Εισιτήρια: € 8 

28.7Mi-Obra-Maestra.jpeg

29 Amalgamation Project 

16th Cyprus Rialto World Music Festival 

Πέμπτη 21:00 (75’) 

 

Ένα μουσικό ταξίδι που ισορροπεί μεταξύ του δροσερού μεσογειακού ήχου, τους ήχους των βουνών των Βαλκανίων και των πλούσιων ηχοχρωμάτων της πολυφωνίας.

 

Το σχήμα θα παρουσιάσει διασκευασμένα παραδοσιακά τραγούδια, ένα αμάλγαμα δύσης και ανατολής, όπως και δικές του συνθέσεις, με εμβόλιμες μικρές αφηγηματικές ιστορίες/ποιήματα με έμφαση στις ‘ιστορίες’ γυναικών της Κύπρου, αλλά και άλλων περιοχών της Μεσογείου.  

 

Βασιλική Αναστασίου: φωνή, έρευνα, συνθέσεις, Ερμής Μιχαήλ: κιθάρα, διασκευές, συνθέσεις  

Μιχάλης Κουλουμής: βιολί, Ρόδος Παναγιώτου: κρουστά, Ανδρέας Ροδοσθένους: μπάσο 

Χορωδία Amalgamation: Αργυρώ Χριστοδούλου, Μυρτώ Αριστείδου, Χριστίνα Αντωνιάδου, Χριστίνα Παπαμιχαήλ, Αννίτα Κωνσταντίνου.  

 

Εισιτήρια: €5 - ​Ελεύθερη είσοδος για μουσικούς, μαθητές και φοιτητές (Απαραίτητη η κράτηση θέσης) 

amalgamation 7.jpg

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021

September

8  Πεθαίνω σαν Χώρα  

Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ  

FlashArt2@Rialto 

Τετάρτη 20:30 ( 45’) 

 

Η κινηματογραφημένη εκδοχή του εκρηκτικού έργου του Δ. Δημητριάδη λειτουργεί ως σχόλιο για τον ρόλο του θεάματος σε μια περίοδο διαρκούς κρίσης.  

 

Σκηνοθεσία/δραματουργία: Έλενα Αγαθοκλέους  

Κινηματογράφηση: Σουζάνα Φιαλάς, Παύλος Βρυωνίδης 

Visuals: Κωνσταντίνα Peter, Χρίστος Γεωργίου 

Κίνηση: Eλεάνα Αλεξάνδρου 

Μουσική: Μαριάννα Μιχαήλ  

Περφόρμερ: Μαρίνα Αργυρίδου, Νεκτάριος Θεοδώρου, Ελεάνα Αλεξάνδρου, Δημήτρης Χειμώνας, Μαριάννα Μιχαήλ 

Voice over: Γιώργος Κριθάρας, Έλενα Αγαθοκλέους 

 

Εισιτήρια: €8

8_September 7975.jpg

11 Η τελευταία απολογία ενός πεθαμένου που ’σφαξε τρεις και οκτώ λάβωσε ακόμα

FlashArt2@Rialto 

Σάββατο 20:30 (60’) 15+ 

 

O Νίκος Κοεμτζής, ο άνθρωπος ο οποίος το βράδυ των αποκριών του 1973 σκοτώνει τρεις αστυνομικούς και τραυματίζει οκτώ πολίτες για μια «παραγγελιά» στο κέντρο διασκέδασης «Νεράιδα της Αθήνας», επιστρέφει για μία μόνο ώρα από τη χώρα των νεκρών. Ζητάει από το κοινό να του δώσει μια τελευταία ευκαιρία ώστε να παρουσιάσει, από τη δική του πλευρά, τα γεγονότα που συντάραξαν την ελληνική κοινωνία. 

Κείμενο: Βαγγέλης Γέττος  

Σκηνοθεσία: Λέανδρος Ταλιώτης  

Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Λάκης Γενεθλής 

Μουσική: Βαγγέλης Γέττος 

Παραγωγή: Θέατρο ERGO 

 

Επί σκηνής: Αλέξανδρος Παρίσης 

 

Εισιτήρια: €12 / 10