top of page

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2020

13/2/2021 

Λάμπρος 

FlashArt@Rialto 

(90’)  

Το έργο καταπιάνεται με ζητήματα όπως αυτό της ανθρώπινης άγνοιας, του εγκλεισμού, της απομόνωσης, της ευθραυστότητας της ανθρώπινης ύπαρξης, της απουσία ελευθερίας επιλογών μέσα σε έναν κόσμο όπου επικρατούν περιοριστικές συνθήκες, τα τέρατα αλλά και την ομορφιά (την αλήθεια και το ψέμα)  που μπορεί να δημιουργήσει ο άνθρωπος.

Ο Λάμπρος, ένα νέο παιδί, εργάζεται ως ψευδομάρτυρας σε ένα παραδικαστικό κύκλωμα. Όλα λειτουργούν θαυμάσια, ως τη στιγμή που παύουν να λειτουργούν θαυμάσια. Ο Λάμπρος παγιδεύεται. Τι έχει συμβεί; Τι είναι αλήθεια, και τι ψέμα; Τι είναι η ελευθερία και τι σημαίνει η απουσία της; Τι είναι δικό μας; Ποιες από τις επιλογές μας όντως μας ανήκουν;

Κείμενο | Εικαστική σύλληψη | Σκηνοθεσία: Μυρτώ Παπαχριστοφόρου


Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κατερίνα Ατταλίδου

Υλοποίηση σκηνικού: Κατερίνα Ατταλίδου, Στέφανος Καράμπαμπας, Στυλιανός Πελεκάνος και Omass Architects, Pavlides Carpenters Ltd, Waternet Ltd, Μυρτώ Παπαχριστοφόρου
Με τους Ειρήνα Χριστοδούλου, Χρίστο Αβραάμ, Μυρτώ Παπαχριστοφόρου.

Τo έργο της αφίσας έχει φιλοτεχνήσει ἡ εικαστικός Κατερίνα Ατταλίδου

13 02 lampros.jpg

21/2/2021

Develop. Develop Again. Develop Better (Developing in Cyprus)

(90’)  

 

Θεατρικό αναλόγιο τεσσάρων νέων μονόπρακτων θεατρικών έργων από Κύπριους συγγραφείς,ως αποτέλεσμα ενός πεντάμηνου εργαστηρίου συγγραφής που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Fresh Target Theatre Ensemble, στο πλαίσιο του προγράμματος Συνεργαζόμενος Καλλιτέχνης του Θεάτρου Ριάλτο.

 

Συγγραφείς: Στέφανος Σταυρίδης, Αυγή Λίλλη, Μαρία Α. Ιωάννου και Γιώργος Τριλλίδης. Σκηνοθεσία: Πάρις Ερωτοκρίτου και Μαρία Κυριάκου με την υποστήριξη της Άννας Κάλβαρη. Συμμετείχαν οι ηθοποιοί Έλενα Καλλινίκου, Γιώργος Κυριάκου, Βασίλης Χαραλάμπους, Παναγιώτα Παπαγεωργίου και Βαρβάρα Χριστοφή.

 

21 02 develop.jpg

26/2/2021

Οι ψυχές μας διψούν για τραγούδια

(75’)

 

Σε μια παράξενη εποχή που όλα αναδιοργανώνονται και αποδιοργανώνονται, αναπροσαρμόζονται και αλλάζουν πρόσωπα κάθε ώρα και στιγμή, όπως ακριβώς και τα δεδομένα μας, σανίδα σωτηρίας, ελπίδας και φωτός,  τα τραγούδια που άντεξαν στον χρόνο, αυτά που στάθηκαν ενάντια σ’ αυτόν και δεν ξεχάστηκαν. Αυτά που μετά από δεκάδες χρόνια ακόμα σιγοψιθυρίζουν τα χείλη μας σε κάθε συναυλία. Όσα μας ενώνουν με μνήμες παιδικές, εφηβικές, νύχτες γιορτής, συναντήσεις φίλων, παλιούς έρωτες. Η Βάκια Σταύρου σε ένα ρεπερτόριο αγαπημένων τραγουδιών από πολλά μέρη του κόσμου,  μαγικά, λιτά και απέριττα, όπως το συνηθίζει άλλωστε, για να αρχινήσει ο χορός και να γίνει το θαύμα.

 

Στο πιάνο ο Μανώλης Νεοφύτου.

vakia-stavrou-007.jpg

28/2/2021

Με τη ματιά της Μελίνας Μερκούρη και του Αντώνη Σαμαράκη FlashArt@Rialto

(80’)

 

Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση του Αντώνη Σαμαράκη και της Μελίνας Μερκούρη. Μέσω της γραφής του Αντώνη Σαμαράκη, της έντονης πολιτιστικής δράσης της Μελίνας Μερκούρη και με συνδυασμό μουσικής και αφήγησης δημιουργήθηκε ένα μείγμα.

Συμμετείχαν:
Μιχάλης Γρηγορίου: μαέστρος, πιάνο
Πέτρος Μαντράλης: αφήγηση
Νικόλας Χασιώτης: δημιουργία και προβολή οπτικοακουστικού υλικού
Σπύρος Χαραλάμπους: κιθάρα, φωνή
Γιώργος Παπασολομώντος: μπουζούκι
Παναγιώτης Στυλιανίδης: κρουστά
Βύρων Αθηνοδώρου: Μπάσο
Χριστίνα Πισσουρίου: ακορντεόν
Άντρια Σουρουλλά: φωνή
Γιώργος Καζαμίας: φωνή

28 02 merkouri samarakis_page-0001.jpg
March

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021

6 Μνημονεύοντας το Καρναβάλι - MACUMBA PLUS

Rialto Theatre Live 

Σάββατο 19:00 (65’) 

 

Προσπαθώντας να αναπλάσει την ατμόσφαιρα των Καρναβαλιών, το Θέατρο Ριάλτο μέσω έξι σπουδαίων μουσικών μεταφέρει ζωντανά από τη σκηνή του μουσικές latin και salsa με κουβανέζικα ηχοχρώματα. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί ζωντανά και θα μεταδίδεται απευθείας διαδικτυακά. Η παράσταση θα είναι ανοιχτή και διαθέσιμη δωρεάν μέχρι και τις 14 Μαρτίου.  

 

Μουσικοί: Pedro-Son Caliente – Τραγούδι, Γιώργος Κούλας – Κρουστά, Ηλίας Ιωάννου – Τρομπέτα, Rodrigo Caceres – Μπάσο/Τραγούδι, Γιώργος Μορφίτης – Πιάνο/Τραγούδι, Ρόδος Παναγιώτου – Drums. 

 

Είσοδος ελεύθερη  

6.3 Μacumba.jpg

12 Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ - 3 

Rialto Theatre Live 

Παρασκευή 19:00 (65’) 

 

Στην τρίτη συναυλία της σειράς «Μουσική στα Θέατρα της Κύπρου», η Σ.Ο.Κ. παρουσιάζει ένα ελκυστικό πρόγραμμα με έργα Tchaikovsky και Beethoven. 

 

«Είναι ένα εγκάρδιο έργο κι έτσι, τολμώ να πιστεύω ότι, δεν στειρείται πραγματικής ποιότητας» - με αυτά τα λόγια περιγράφει στην προστάτιδά του ο Tchaikovsky τη Σερενάτα του για έγχορδα σε Ντο μείζονα (1880). Δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο. Γραμμένη σε τέσσερις κινήσεις, η Σερενάτα συνδυάζει την κομψότητα με το συναίσθημα και τη μελωδική εφευρετικότητα, ειδικά στη δημοφιλή 2η κίνηση, Βάλς. Στις μέρες μας το έργο έχει χρησιμοποιηθεί ως μουσική για μπαλέτο και για το κινηματογράφο. Η γεμάτη χιούμορ και ζωντάνια Δεύτερη Συμφωνία είναι ένα από τα πιο ενεργητικά, χαρούμενα και εξωστρεφή έργα του Beethoven. Σύμφωνα με τον ερευνητή του Beethoven, Lewis Lockwood: «Η Συμφωνία αυτή, σηματοδοτεί ότι, από τώρα και στο εξής, στα έργα του Beethoven, η δύναμη και ο λυρισμός, σε ακραίες μορφές, θα απελευθερώνονταν όπως ποτέ πριν…» 

 

Pyotr Ilyich Tchaikovsky: Σερενάτα για έγχορδα σε Ντο μείζονα, έργο 48 / Ludwig van Beethoven: Συμφωνία αρ. 2 σε Ρε μείζονα, έργο 36 

Μαέστρος: Μιχάλης Οικονόμου 

 

€ 12 / 7 / 5  

Michalis Economou 2.jpg

14   Όλοι οι Ρεμπέτες του Ντουνιά I ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ 

Rialto Theatre Live - Διαθέσιμη διαδικτυακά για 48 ώρες

Κυριακή 18:00 (90’) 

 

Ένα ταξίδι στις εποχές που γεννήθηκε, αναπτύχθηκε και καθιερώθηκε το ρεμπέτικο, μια παράσταση αφιερωμένη στους σταθμούς αυτής της διαδρομής μα και σε εκείνους τους μουσικούς που τη σφράγισαν: Τούντας, Βαμβακάρης, Μπάτης, Σκαρβέλης, Χατζηχρήστος, Παπαϊωάννου, Τσιτσάνης, κ.ά.  

 

Κείμενα / καλλιτεχνική επιμέλεια / σκηνοθεσία: Δημήτρης Φανής 

Μουσικοί:  

Γιώργος Δημητρίου -  Μπουζούκι/Φωνή, Βερόνικα Αλωνεύτου -  Σαντούρι/Φωνή, 

Άριστος Χριστοδούλου – Πιάνο, Κώστας Χαλλούμας – Κοντραμπάσο, Γιώργος Λάμπρου - Βιολί 

Πάμπος Δημητρίου – Κρουστά, Παναγιώτης Ξανθόπουλος - Κιθάρα/Φωνή, Άννη Παντελή - Μπαγλαμάς/Φωνή, Δημήτρης Μεσημέρης - Κιθάρα/Φωνή  

Δημήτρης Φανής - Κιθάρα/Μπουζούκι/Μπαγλαμάς/Φωνή 

Πρόζα: Κυριάκος Χατζηστυλλής / Χορός: Nicosia Dance Center/ Μακιγιάζ: Thea Chrys  

 

Στο πλαίσιο των συναυλιών της Κίνησης Πολιτισμού «Κανένας μόνος του». 

 

€ 10 / 8 

Όλοι οι ρεμπέτες.jpg

16 - 17 Picture Perfect I SRSLYyours Ensemble |On stage  

Τρίτη - Τετάρτη  19:00 (75’)  

 

Περίεργα αποξενωμένοι από τον εαυτό τους και τους άλλους, οι 3 ηθοποιοί/περφόρμερ ασχολούνται με μια αλλόκοτη δραστηριότητα: αναπαράγουν εικόνες από ένα μεγάλο φωτογραφικό αρχείο ως τρόπο κατανόησης της παρουσίας, του τόπου και της σύνδεσής τους με τον κόσμο. Ένα ψηφιακό ερημωμένο τοπίο αναδύεται καθώς ξεπροβάλλουν θραύσματα της ανθρώπινης ιστορίας.  

  

Η βραβευμένη ομάδα SRSLYyours Ensemble δημιουργεί μια νέα θεατρική εμπειρία συνδέοντας 3 πρωταγωνιστές, 1 ψηφιακό μπάτλερ και το κοινό σε μια ομαδική αναζήτηση. 

Στα Αγγλικά. Με αποσπάσματα από το "Tristan and Isolde" του Wagner.

  

Σκηνοθεσία/δραματουργία: Achim Wieland 

Συν-δραματoυργία: Μάριος Ιωάννου 

Ερμηνεύουν: Μάριος Ιωάννου, Έλενα Καλλινίκου, Μαρίνα Μακρή  

Κείμενα: Achim Wieland, Μάριος Ιωάννου (με τη συμβολή των ηθοποιών και λοιπών συνεργατών της παράστασης) 

Κίνηση: Μιχάλης Αριστείδου 

Διαδραστική ανάπτυξη: Diego Armando Aparicio  

Σύμβουλος/Επιμέλεια κειμένου: Ράνια Ιακώβου  

Επιμέλεια ήχου/Σύνθεση: Δημήτρης Σάββα                        

Σκηνικό/Κοστούμια: Ανδρέας Αντωνίου  

Σχεδιασμός φωτισμού: Γιώργος Λάζογλου 

Παραγωγή/Διαδραστική ανάπτυξη: Γιάγκος Χατζηγιάννης  

Βοηθός Παραγωγής: Πολύμνια Τσίντη   

Εταίροι: Θέατρο Ριάλτο, Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου 

  

€ 15 /12 

Picture_Perfect_SRSLYyours_Wieland_Ioann

19 Le Grand Soir I THE BIG NIGHT  

Παρασκευή 19:00 (1976, 95’) 

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος Γαλλοφωνίας και σε συνεργασία με την Alliance Française Λεμεσού, η Πρεσβεία της Ελβετίας τιμά τον Ελβετό σκηνοθέτη Francis Reusser (1942-2020) και παρουσιάζει μια πρόσφατη επανέκδοση από την Ταινιοθήκη της Ελβετίας της κλασικής ταινίας Le Grand Soir, που απέσπασε τη Χρυσή Λεοπάρδαλη στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο το 1976.

 

Ο Léon εργάζεται πλέον ως φύλακας ασφαλείας στη Λωζάνη. Ένα βράδυ κατά τη διάρκεια της περιπολίας του, ανακαλύπτει σε ένα υπόγειο μια ομάδα ακτιβιστών οπαδών του Λένιν και τότε γεννιούνται αισθήματα για επαναστατική δράση αλλά και για τη γοητεία της Léa...

 

Στα γαλλικά με αγγλικούς υπότιτλους.

Διάρκεια: 95'

Είσοδος ελεύθερη

Le_Grand_Soir06.jpg

20* - 21 Σε Κρίσιμη Κατάσταση | Νέα Σκηνή ΘΟΚ   

Σάββατο 15:00 & 18:00 - Κυριακή 18:00 (110’) 

 

Γραμμένο στη σύγχρονη καθομιλουμένη κυπριακή, το έργο του Αντώνη Γεωργίου εκτυλίσσεται έξω από την εντατική ενός νοσοκομείου.

 

Το έργο έχει στο επίκεντρό του ανθρώπους, οι οποίοι βιώνουν σε πυκνό χρόνο τα όρια μιας πραγματικότητας τόσο άστατης όσο και η ίδια η ανθρώπινη ζωή.

 

Ένα συγκλονιστικά επίκαιρο σχόλιο για τη μεταιχμιακή φάση της κοινωνίας μας και τον αγώνα μας μέσα σε ένα ρευστό τοπίο όπου οι νίκες είναι αισθητά λιγότερες από τις ήττες, για το κοινό βίωμα του ενδεχόμενου της απώλειας και τη ζωτική μας ανάγκη για επαφή και επικοινωνία. 

Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χαραλαμπίδης 
Σκηνικά: Σωσάννα Τομάζου 
Κοστούμια: Ελένη Τζιρκαλλή 
Μουσική: Δημήτρης Ζαχαρίου 
Κίνηση: Εύα Καλομοίρη 
Σχεδιασμός βιντεοπροβολών: Χριστόφορος Λάρκος 
Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς 
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Χριστοδούλου 

Παίζουν: Μιχάλης Καζάκας, Ανδρέας Κούτσουμπας, Ζωή Κυπριανού, Αντωνία Χαραλάμπους, Νάτια Χαραλάμπους, Χάρης Χαραλάμπους

Κατάλληλη για άτομα 18+

*Με αγγλικούς κα τουρκικούς υπέρτιτλους στις 18:00

 

€ 12 / 6 

20_21_ March_2021_1.jpg

26 - 27 Out of Necessity I Fresh Target Theatre Ensemble

Επί Σκηνής 

Παρασκευή - Σάββατο 19:00 (75’) 

 

Μια θεατρική παράσταση που επιχειρεί την αναζήτηση ταυτότητας, έχοντας ως αφετηρία  το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Δίκαιο της Ανάγκης. Πώς αυτά τα θεμελιώδη έγγραφα καθόρισαν και εξακολουθούν να καθορίζουν την πολιτική μας υπόσταση σήμερα; Πώς η έκτακτη ανάγκη μετατρέπεται σε μονιμότητα; Πώς ένα εξ ανάγκης ‘παράθυρο’ δύναται να καθορίσει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη ζωή γενικότερα; Πώς επηρεάζει την καθημερινότητά μας; 

 

Η παράσταση αποτελεί μια προσπάθεια κατανόησης, αλλά και αμφισβήτησης των δοσμένων και των δεδομένων, και μια απόπειρα επανεγγραφής των κυρίαρχων αφηγήσεων, με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον της νέας γενιάς. Το κείμενο της παράστασης εμπνέεται από αρχειακό υλικό, θεωρητικά και λογοτεχνικά κείμενα και δημοσιογραφικά άρθρα και αποτελείται από προσωπικές αφηγήσεις και βιώματα των συντελεστών. 

 

Σύλληψη – σκηνοθεσία – δραματουργία: Μαρία Κυριάκου - Μαρία Βαρνακκίδου  

Σκηνικά – κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου 

Μουσική επιμέλεια – σχεδιασμός ήχου: Πάνος Μπάρτζης 

Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Πετεινάρης 

Έρευνα υλικού – βοηθός σκηνοθέτη: Έυη Χατζηπιερή 

Τεχνική υποστήριξη: Βασίλης Δωρίτης 

Ηθοποιοί: Άντρια Ζένιου, Έλενα Καλλινίκου, Γιώργος Κυριάκου, Μαρίνα Μακρή 

Φοίβος Παπακώστας, Λουκία Πιερίδου. 

 

€ 15 / 12 

26_27March_2021.jpg
April 2021

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2021

2 #kazanτί * Ομάδα Γιασεμίν 12+ 

FlashArt@Rialto 2 - Επί Σκηνής

παρ 20:00 (60’) 

 

Παρατηρώντας την κωμικοτραγική σύγχυση που υπάρχει στην αναζήτηση ταυτότητας, οι δημιουργοί κατάφεραν με έναν μαγικό τρόπο να τη συνδέσουν με το «καζαντί», το παραδοσιακό κυπριακό τυχερό παιχνίδι. Πολυπολιτισμικού χαρακτήρα, το καζαντί βρίσκεται σε συνεχή κίνηση, «μετατοπίζεται» από το ένα μέρος στο άλλο και πετυχαίνει να είναι πανταχού παρόν. Με χιουμοριστική προσέγγιση, το #kazanτί διερευνά τις έννοιες του παιχνιδιού, της τύχης και της ταυτότητας. Στα τουρκικά, «kazanmak» σημαίνει «νίκη, απόκτηση πλούτου» (καζαντίζω = πλουτίζω). Και στην τελική, τι κερδίζουμε και τι χάνουμε; Η διαδικασία της έρευνας ξεκίνησε τον Αύγουστο 2020 παίρνοντας συνεντεύξεις από ιδιοκτήτες και παίχτες καζαντί, διερευνώντας την ύπαρξη του παιχνιδιού μέσα από τον χρόνο και τη μνήμη των ανθρώπων. Τι θυμούνται οι διάφορες γενιές από αυτό το τυχερό παιχνίδι; Πώς άλλαξαν οι συνθήκες και τα βιώματα με την πάροδο των χρόνων; Πόσο σημαντικές είναι οι έννοιες της ρίζας, της ταυτότητας και σε ποιο βαθμό μας καθορίζουν;  

 

Σύλληψη ιδέας: Ναταλία Παναγιώτου 

Έρευνα-Κείμενο-Σκηνοθεσία-Ερμηνεία: Ναταλία Παναγιώτου, Άννη Σοφοκλέους, Δέσποινα Χρυσάνθου 

Thinking partner: Εβίτα Ιωάννου / Σχεδιασμός ήχου: Μάριος Μηνά 

Φωνές/Μουσική: Δημήτρης Μεσημέρης, Abnormals rap crew, Αφροδίτη Δερματά, Μαρίνος Ρωμαίος Καλότυχος 

Δημιουργίες: Τούτον, Anemone, The Rose Factory 

 

Χρησιμοποιείται η κυπριακή διάλεκτος 

Εισιτήρια: €12/10 

kazanti - Γιασεμίν.png

10 Beat the Devil Alpha Square  

FlashArt@Rialto 2 - Επί Σκηνής

σαβ 20:00 (45’)  

 

Ο πολυβραβευμένος David Hare ασθένησε με Covid-19 την ίδια ημέρα που η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έκανε τελικά την πρώτη της παρέμβαση που οδήγησε στο καθυστερημένο lockdown του Μαρτίου 2020. Στο έργο που πρωτοπαίχτηκε το φθινόπωρο στο Bridge Τheatre, ο συγγραφέας θυμάται το παραλήρημα της ασθένειάς του, ανάμικτο με φόβο, όνειρα, τίμια ιατρική και ανέντιμη πολιτική, δημιουργώντας έναν εξαίρετο μονόλογο.

 

Όπως σημειώνει και η κριτικός Νόνα Μολέσκη (Φιλελεύθερος, 9/3/2021), ο Ανδρέας Αραούζος που επιστρέφει στην αγγλόφωνη ερμηνεία ταυτίζεται απόλυτα με τον συγγραφέα και δημιουργεί την αίσθηση της άμεσης επικοινωνίας με τον οξυδερκή, οργισμένο και θαρραλέο συγγραφέα, αξιοποιώντας την εγγύτητα με τους θεατές, χωρίς να απευθύνεται σ’ αυτούς άμεσα. 

 

Σκηνοθεσία: Νίκος Μυλωνάς, Ανδρέας Αραούζος  

Επί σκηνής ο Ανδρέας Αραούζος. 

Η παράσταση είναι στα Αγγλικά.  

 

Εισιτήρια: €12 /10 

10_4_BTD promo.jpg

11 Πάρε Θέση στην Πλατεία  

κυρ 20:00 (100’) 

 

Ο συνθέτης Γιώργος Κολιάς σε ρόλο οικοδεσπότη, υποδέχεται στη σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο καλλιτέχνες της Λεμεσού, οι οποίοι επιλέγουν και μοιράζονται τραγούδια που τους εκφράζουν, συνθέτοντας μια καλλιτεχνική δράση ως απάντηση στις ιδιάζουσες συνθήκες που όλοι βιώνουμε το τελευταίο διάστημα. Το κοινό παίρνει ξανά τη θέση τους την πλατεία και οι καλλιτέχνες επικοινωνούν μαζί του μέσα από την τέχνη τους, παίρνοντας τη δική του θέση. Μια παραγωγή του Θεάτρου Ριάλτο που δίνει βήμα στους καλλιτέχνες της Λεμεσού, οι οποίοι δηλώνουν παρόντες, υπερβαίνουν το πλαίσιο που ορίζει η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και αντ-αποκρίνονται σε αυτή.  

 

Σώτος Γονιός, Γιώργος Ιωάννου, Λάκης Πολυκάρπου, Πρόδρομος Τσολιάς, Έλενα Σολέα, Χριστιάνα Παύλου, Έλενα Νεοφυτίδου, Χαρά Σώζου. Ορχήστρα: Πιάνο-Κωνσταντίνος Ζορπάς, Κλασική Κιθάρα-Γιώργος Κολιάς,Χριστός Τυλλισανάκης-ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα, Ντραμς- Κωνσταντίνος Πάουρος, Μπάσο-Νικόλας Τρύφωνος, Βιολί- Βαρβάρα Λούκας, Σαξόφωνο / Κλαρίνο-Αντώνης Πάφιος, Φλάουτο / Καβάλι- Ιωάννης Χατζηνικολάου, Μπουζούκι-Ρίκος Γρηγορίου, Κρουστά- Κυριάκος Καραπατέας και Χρισελίνα Ζορπά-Σαντούρι, Μιχάλης Minchev-Λύρα φιλική συμμετοχή.

 

Εισιτήρια: €15 / 10 

photo_rialto_in_2020 11 04.jpg

14 Θαλάσσιο Τείχος  Ομάδα Μαρίας Καρολίδου 12+  

FlashArt@Rialto - Επί Σκηνής

Τετ 20:00 (50’) 

 

Η παράσταση προγραμματισμένη στην πρώτη φάση του προγράμματος FlashArt@Rialto, φτάνει επιτέλους στο Ριάλτο μετά από πολλές αναβολές λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας. Το κείμενο επιχειρεί μια ειλικρινή, αφοπλιστική και ανερυθρίαστη εξερεύνηση στο θέμα της απώλειας από την πλευρά ενός πατέρα και συζύγου. Η αφήγηση ακουμπάει με ιδιαίτερη ευαισθησία, χιούμορ και διεισδυτικότητα τις προκλήσεις και τη χαρά της πατρότητας, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει τα μεγάλα θέματα της ύπαρξης όπως: τη γέννηση, τον θάνατο, την αγάπη, την απουσία, τον φόβο, τον πόνο, τον προβληματισμό για αυτό που ονομάζουμε Θείο και όλα όσα σχετίζονται με αυτό που αποκαλούμε «ανθρώπινη κατάσταση». Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η εξιστόρηση γίνεται από έναν άντρα, ο οποίος, μέσα στα πλαίσια του βιολογικού και κοινωνικού του φύλου, επιχειρεί ένα ταξίδι στην ανθρώπινη αδυναμία και ευθραυστότητα. 

 

Ο συγγραφέας Simon Stephens είναι από τους πιο γνωστούς και αγαπητούς συγγραφείς της σύγχρονης αγγλικής δραματουργίας, που έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής μετά την πολύ επιτυχημένη θεατρική διασκευή του στο μυθιστόρημα του Μαρκ Χάντον «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα» (The Curious Incident of the Dog in the Night-Time). 

 

Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Μαρία Ιόλη Καρολίδου 

Σκηνικά - Κοστούμια: Μαρία Γεωργίου 

Σχεδιασμός ήχου: Χριστίνα Γεωργίου 

Κινησιολογία: Παναγιώτης Τοφή 

Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης 

Οπτική επικοινωνία: Χριστιάνα Κωνσταντίνου 

Επί σκηνής ο Πάνος Μακρής.

 

Εισιτήρια: €12 /10 

14_4_option a.jpg

15 Μουσικά Τοπία Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου 

πεμ 20:30 (65’)  

 

Ένα αφιέρωμα στη μουσική του 20ου αιώνα με τρία εξαιρετικά έργα τα οποία συνδέονται με συγκεκριμένες τοποθεσίες και εμπνέονται από τις αισθήσεις, τη φύση, τη ζωή και την ενέργειά τους.  

 

Η συναυλία ξεκινά με το έργο Orawa (1986) για ορχήστρα εγχόρδων του Πολωνού συνθέτη Wojciech Kilar, ένα από τα πιο δημοφιλή του έργα.  Πηγή έμπνευσης ήταν η περιοχή Orawa που βρίσκεται στα όρη Τάτρα, μεταξύ Σλοβακίας και Πολωνίας καθώς και ο ομώνυμος ποταμός που τη διατρέχει. Εντάσσεται δε στον κύκλο έργων «Όρη Τάτρα» του συνθέτη. Σε συνέντευξή του, ο συνθέτης δήλωσε για το έργο: «το Orawa είναι το μόνο κομμάτι του οποίου δεν θα άλλαζα ούτε νότα, παρόλο που το έχω επανεξετάσει επανειλημμένα. [...] Αυτό που έχει επιτευχθεί μέσα από αυτό αποτελεί την αδιάκοπη μου επιδίωξη – να δώσω τον καλύτερο δυνατό Kilar.» 

 

Και από τη δεκαετία των ’80 πίσω σε αυτή του ’40 και στο εμβληματικό έργο Άνοιξη στα Απαλλάχια του Αμερικανού συνθέτη Aaron Copland. Το έργο γράφτηκε αρχικά ως μουσική για μπαλέτο για τη διάσημη ομάδα χορού Martha Graham και η υπόθεση εκτυλίσσεται τον 19ο αιώνα σε ένα αγροτικό σπιτάκι στην Πενσυλβάνια. Το μπαλέτο ήταν τεράστια επιτυχία και το 1945 ο Copland βραβεύθηκε για αυτό με το Βραβείο Pulitzer. Ακολούθως του ζητήθηκε να δημιουργήσει μια ορχηστρική σουίτα από τη μουσική του μπαλέτου και το αποτέλεσμα ήταν η σουίτα για 13 όργανα που θα ακούσετε στη συναυλία μας.  

 

Το πρόγραμμα κλείνει με τη Σινφονιέττα “La Jolla” του Τσέχου συνθέτη Bohuslav Martinů την οποία έγραψε το 1950 όταν βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το έργο πήρε τον τίτλο της πόλης La Jolla στην Φλώριδα από την οποία προήλθε και η ανάθεσή του. Από τον συνθέτη είχε ζητηθεί να γράψει ένα έργο μελωδικό και προσιτό για το κοινό. Και αυτό έκανε! Η Σινφονιέττα του είναι ένα χαρούμενο έργο, γεμάτο σπιρτάδα, ενέργεια και χρώμα, και ολοκληρώνει με καλή διάθεση το μουσικό μας ταξίδι.   

 

Wojciech Kilar: Orawa   

Aaron Copland: Άνοιξη στα Απαλλάχια, σουίτα για 13 όργανα   

Bohuslav Jan Martinů: Σινφονιέττα “La Jolla”, H. 328   

Μαέστρος: Patrick Gallois 

Εισιτήρια: €12/ 7 /5 

3 Patrick Gallois 15 04 2021.tif

16-24 Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2021  

παρ - σαβ 18+  

 

Το Φεστιβάλ επανέρχεται για 19η χρονιά στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και στον κινηματογράφο Ζήνα Πάλας στη Λευκωσία με ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα.

 

Διεθνές διαγωνιστικό (Glocal Images), πρεμιέρες ταινιών που έχουν διακριθεί παγκοσμίως (Viewfinder), κυπριακές ταινίες, αφιερώματα και παράλληλα προγράμματα για παιδιά και νέους και άλλες εκδηλώσεις συνθέτουν το πρόγραμμα του επίσημου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κύπρου για τη μεγάλου μήκους ταινία.

 

Ανάμεσα στις πρεμιέρες φέτος περιλαμβάνονται πολυβραβευμένες ταινίες όπως: Μήλα του Χρήστου Νίκου, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα επερχόμενα Όσκαρ, Sweat του Magnus von Horn που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών το 2020, και Night of the Kings του Philippe Lacôte που προβλήθηκε, μεταξύ άλλων, στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ.

 

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί το 2ο Dot on the Map Industry Days, μια πλατφόρμα συμπαραγωγής, επιμόρφωσης και δικτύωσης σε συνεργασία με την Αγορά του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που στόχο έχει να ενθαρρύνει τις συνεργασίες μεταξύ παραγωγών, σκηνοθετών και σεναριογράφων από τις χώρες της Μεσογείου, με επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου. 

  

Διοργάνωση: Πολιτιστικές Υπηρεσίες, ΥΠΠΑΝ & Θέατρο Ριάλτο. 

Οι ταινίες θα προβάλλονται στους αυθεντικούς τους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. 

 

Εισιτήρια: € 3 ανά ταινία

CFDIFF2021_OFFICIAL POSTER_DESIGNED BY M
may

ΜΑΪΟΣ 2021

12 From Classical to Modern 

Tatiana Stupak & Fabio Cavaggion  

τετ 19:30 (75’)  

 

Η Ρωσίδα πιανίστρια Tatiana Stupak και ο Ιταλός βιολοντσελίστας Fabio Cavaggion θα παρουσιάσουν  έργα ποικίλου ρεπερτορίου, από γνωστά κλασικά μέχρι μοντέρνα δημοφιλή κομμάτια. 

 

Το κλασικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει έργα των Gounod/Bach (Ave Maria, στο Prelude No.1 του Bach),  Albinoni / Giazotto (Adagio in G minor), Piazzolla (Libertango, Oblivion) και Saint-Saëns (Ο Κύκνος, από Το Καρναβάλι των Ζώων,  ενώ στα σύγχρονα έργα περιλαμβάνεται και το Perfect του Ed Sheeran από το άλμπουμ του με τίτλο Divide. 

 

Ο Cavaggion αποφοίτησε από το Ωδείο στο Reggio Calabria το 1991. Έκτοτε, έχει συνεργαστεί με ορχήστρες στην Ιταλία, τη Μάλτα και την Πορτογαλία. Πρόσφατα, εγκαταστάθηκε στην Κύπρο.  

Εισιτήρια: €15 /12 

tatiana poster.jpg

15  Grey 

Χοροθέατρο Ομάδα Πέντε - Ρούλα Κλεοβούλου 

σαβ 18:00 - 20:00 (45’) 

Ζούμε τρομακτικές στιγμές, σε έναν κόσμο όπου εγείρονται πολλές αβεβαιότητες και ερωτήματα. 

 

Η ομίχλη δημιουργεί μια ατμόσφαιρα που θολώνει και διαστρεβλώνει την όραση και την αντίληψή μας, συμβολίζοντας μια ψυχολογική αβεβαιότητα. Μας εμποδίζει να «δούμε καθαρά». Είναι αυτή η ενοχλητική σύγχυση που πρέπει να περάσουμε λίγο πριν βιώσουμε τη σαφήνεια. 

 

Μια ΓΚΡΙΖΑ ΖΩΝΗ μεταξύ πραγματικότητας και μη πραγματικότητας.  

 

Χορογραφία: Ρούλα Κλεοβούλου 

Μουσική: Chris Cara  

Κοστούμια: Παντελής Παντελή 

Σχεδιασμός φωτισμού: Παναγιώτης Μανούσης 

Χορεύουν: Μάγδα Αργυρίδου, Βικτώρια Αριστείδου, Χλόη Μελίδου, Σοφία Μπάρκα, Αλεξία Νικολάου, Μπελίντα Παπαβασιλείου, Κατερίνα Τυλληρίδου  

 

Εισιτήρια: €8 / 5 

30 Apr21_405 Grey Poster.jpg

18 1958 Θέατρο Αντίλογος  

Τρι 20:00 (75’)  

 

Το θεατρικό έργο του Μιχάλη Παπαδόπουλου, γραμμένο στην κυπριακή διάλεκτο, στοχεύει στον δημόσιο διάλογο γύρω από στιγμές της ιστορίας της Κύπρου, άγνωστες στο ευρύ κοινό, ή εκτός του αφηγήματος που επικρατεί. 

 

Γραμμένο με ευαισθησία και τόλμη για τους κατοίκους του νησιού μας, το έργο καταπιάνεται με τις πολιτικές δολοφονίες και τον εξτρεμισμό στις δυο κοινότητες. Το Θέατρο Αντίλογος συνεχίζει με αυτή την παραγωγή να αναδεικνύει σκοτεινές στιγμές της ευρύτερης ιστορίας της Κύπρου. 

 

Σκηνοθεσία: Νεοκλής Νεοκλέους 

Μουσική: Γιώργος Καλόγηρου 

Σχεδιασμός Φωτισμού: Σταύρος Τάρταρης 

Σκηνογραφική/ενδυματολογική επιμέλεια: Μαρίζα Παρτζίλη 

Επί σκηνής: Νεοκλής Νεοκλέους, Χριστίνα Χριστόφια 

 

Εισιτήρια: € 12/10 

1958_POST-01.jpg

20 Στην καρδιά του Ρομαντισμού I Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου  

πεμ  20:30 (65’) 

 

Yπό τη διεύθυνση του φημισμένου Γερμανού μαέστρου Wolfram Christ, η Σ.Ο.Κ. παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με έργα ρομαντικών συνθετών της Κεντρικής Ευρώπης, γεμάτα συναίσθημα και δραματικότητα. Τα Επτά κομμάτια για μικρή ορχήστρα του Antonín Dvořák που ανακαλύφθηκαν στα 1951, γράφτηκαν το 1867 ειδικά για να παιχτούν στο διάλειμμα μιας θεατρικής παραγωγής του Εθνικού Θεάτρου Πράγας, μια συνήθης τακτική της εποχής. Πρόκειται για επτά κινήσεις εκπληκτικής θεατρικότητας, που θα έλεγε κανείς πως προορίζονταν για να συνοδεύσουν το θεατρικό καθεαυτό.   

 

Τα δεκαπέντε κοντσέρτα για βιολί του Γερμανού συνθέτη Louis Spohr επιδεικνύουν μεγάλη πρωτοτυπία, δυναμικότητα και μελωδική κομψότητα. Ο εξάρχων της Σ.Ο.Κ. Wolfgang Schroeder θα ερμηνεύσει το Κοντσέρτο για Βιολί αρ. 8 του Spohr που φέρει τον υπότιτλο “in modo di scena cantante”: το βιολί «αναλαμβάνει» το μέρος ενός οπερατικού ρόλου, στο στυλ μιας δραματικής οπερατικής σκηνής, περιλαμβάνοντας χαρακτηριστικά μέρη ρετσιτατίβο και σε στυλ άριας.  

Γραμμένη το 1875 σε μία από τις καλύτερες και πιο παραγωγικές περιόδους της ζωής του, η Σερενάτα για έγχορδα του Τσέχου συνθέτη Antonín Dvořák ξεχειλίζει από αισιοδοξία, υπέρτατη χαρά και ζωτικότητα.  

 

Antonín Dvořák: Επτά κομμάτια για μικρή ορχήστρα  

Louis Spohr: Κοντσέρτο για βιολί αρ. 8 σε Λα ελάσονα (in modo di scena cantante), έργο 47 

Antonín Dvořák: Σερενάτα για έγχορδα σε Μι μείζονα, έργο 22  

 

Σολίστ: Wolfgang Schroeder, βιολί  

Μαέστρος: Wolfram Christ  

Εισιτήρια: €12/7/5 

5 Wolfgang Schroeder photo.jpg

22-23  WHO CARES 

Ομάδα Εν δράσει - Εύη Δημητρίου

σαβ-κυρ 20:00 (40’) +16

Επί Σκηνής 

 

Η παράσταση «WHO CARES» διερευνά τις αντιφάσεις που προκύπτουν ανάμεσα στο τι θεωρούμε καλό για τον εαυτό μας με βάση τις προσωπικές μας ανάγκες και επιθυμίες και τι η κοινωνία μας επιβάλλει.  Μέσα από τον φακό της ταυτότητας, του φύλου, της ηλικίας, εξετάζουμε πώς εξωτερικές δυνάμεις, όπως κοινωνικές νόρμες, στερεότυπα αλλά και δημόσιες πολιτικές, επηρεάζουν τις προσωπικές μας αντιλήψεις και συμπεριφορές. Η παράσταση συνδυάζει τον εξομολογητικό λόγο με το χιούμορ και την κίνηση για να μας οδηγήσει σε ένα σωματικό και συναισθηματικό ταξίδι που μας μιλά για το σήμερα.  

 

Χορογραφία Ι Περφόρμανς: Εύη Δημητρίου 

Δραματουργία: Guy Cools 

Σχεδιασμός φωτισμού: Aleksandar Jotovic 

Καλλιτεχνικός Συνεργάτης I Φωτογραφία: Μιχάλης Παπαμιχαήλ 

Εκπαιδευση φωνής: Cathryn Robson 

Γραφικά: Δέσποινα Καννάουρου 

Τρέιλερ:  Άντης Ιακώβου 

Παραγωγή: Ομάδα Εν δράσει  

Εισιτήρια: €10 / 8

who cares 22 & 23 05 2021.jpg

25-26 Ράους Ι Θέατρο Διόνυσος  

τρι-τετ 20:30 (80’) 

 

Η γνωστή κωμωδία των Ρέππα – Παπαθανασίου γνωρίζει τεράστια επιτυχία όπου ανεβάζεται, για την ξεκαρδιστική της πλοκή. Ένας υπάλληλος του Υπουργείου Συγκοινωνιών –με τη σύζυγό του– και μία νοσοκόμα, κληρονομούν εξ αδιαιρέτου ένα νεοκλασικό στο κέντρο της Αθήνας. Όταν όμως επισκέπτονται το κτήριο για να γνωρίσουν τους ενοικιαστές, μαθαίνουν πως στο σπίτι που κάποτε έζησε ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός, τώρα λειτουργεί ένα… πορνείο. Οι ενοικιαστές του αρνούνται να εγκαταλείψουν το οίκημα, έτσι ώστε μετά από «ώριμη σκέψη» αποφασίζουν να συνεργαστούν όλοι μαζί και να ιδρύσουν ένα ψεύτικο πολιτιστικό σύλλογο, εισπράττοντας την αντίστοιχη ευρωπαϊκή επιχορήγηση ύψους τριακοσίων χιλιάδων ευρώ.  Οι δουλειές πάνε μια χαρά μέχρι που η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοινώνει αυστηρό έλεγχο όλων των πολιτιστικών συλλόγων της χώρας. Έχουν δύο εβδομάδες για να στήσουν μια θεατρική παράσταση της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή και να την παρουσιάσουν στον Ευρωπαίο Επίτροπο. Ή θα προλάβουν να γίνουν ηθοποιοί, ή θα πάνε παρέα στη φυλακή. 

 

Σκηνοθεσία Παναγιώτης Λάρκου 

Σκηνικά/κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου  

Σχεδιασμός φωτισμού: Σταύρος Τάρταρης 

Ερμηνεύουν: Έλενα Χατζηαυξέντη, Πέτρος Γιωρκάτζη, Ελένη Σιδερά, Αλέξανδρος Παρίσης, Παντελίτσα Λοΐζου, Μυρτώ Κουγιάλη, Άντονυ Παπαμιχαήλ και Χρήστος Γιάγκου.  

 

Εισιτήρια: €15 /12 

13-14_5.jpg

27 Out of Necessity

Fresh Target Theatre Ensemble  

Επί Σκηνής 

πεμ 20:00 (75’) 

 

Μια θεατρική παράσταση που επιχειρεί την αναζήτηση ταυτότητας, έχοντας ως αφετηρία  το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Δίκαιο της Ανάγκης. Πώς αυτά τα θεμελιώδη έγγραφα καθόρισαν και εξακολουθούν να καθορίζουν την πολιτική μας υπόσταση σήμερα; Πώς η έκτακτη ανάγκη μετατρέπεται σε μονιμότητα; Πώς ένα εξ ανάγκης ‘παράθυρο’ δύναται να καθορίσει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη ζωή γενικότερα;  

Η παράσταση αποτελεί μια προσπάθεια κατανόησης αλλά και αμφισβήτησης των δοσμένων και των δεδομένων, και μια απόπειρα επαναγραφής των κυρίαρχων αφηγήσεων, με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον της νέας γενιάς.

Το κείμενο της παράστασης εμπνέεται από αρχειακό υλικό, θεωρητικά και λογοτεχνικά κείμενα και δημοσιογραφικά άρθρα και αποτελείται από προσωπικές αφηγήσεις και βιώματα των συντελεστών.

 

Σύλληψη / σκηνοθεσία / δραματουργία: Μαρία Κυριάκου - Μαρία Βαρνακκίδου  

Ηθοποιοί: Άντρια Ζένιου, Έλενα Καλλινίκου, Γιώργος Κυριάκου, Μαρίνα Μακρή, Φοίβος Παπακώστας, Λουκία Πιερίδου. 

Εισιτήρια: € 15 / 12 

out of necessity 2.jpg

29 Κυπριακή Μουσική Άλλως… πως  

Quintus Ensemble & ChamberFusion Quintet

FlashArt@Rialto 2

σαβ 20:00 (60’) 

 

Ένας αλλιώτικος ηχοχρωματικός διάλογος από το Quintus Ensemble και το Κουιντέτο Eγχόρδων ChamberFusion που σκοπό έχει να προσφέρει ένα μουσικό ταξίδι στη Κυπριακή Παραδοσιακή Μουσική, υπό την ενορχηστρωτική επιμέλεια του Νεοκλή Νεοφυτίδη. ‘Έργα της πλούσιας Μουσικής Παράδοσης της Κύπρου, αλλά και σύγχρονες δημιουργίες από Κύπριους συνθέτες, αποτυπώνονται στους πνευστούς και έγχορδους ήχους και τις αισθήσεις του σήμερα. Οι καλλιτέχνες συναντιούνται στην σκηνή και δημιουργούν μια ξεχωριστή παράσταση, με τον δυναμικό ήχο των πνευστών να σμίγει με τον μελωδικό ήχο των εγχόρδων και δημιουργούν ένα μουσικό κράμα που θα μαγέψει.  

   

Quintus Ensemble: Σάββας Χριστοδούλου (φλάουτο), Συμεών Σπασόφ (όμποε), Γιώργος Γεωργίου (κλαρίνο), Ευάγγελος Χριστοδούλου (Φαγκότο) και Αννίτα Σκουτέλλα (κόρνο).   

  

ChamberFusion Quintet:  Γιώργος Χατζηγεωργίου (1ο βιολί), Νικόλας Βρυώνη (2ο βιολί), Νικόλας Ευθυμίου (Βιόλα), Δώρος Ζήσιμος (Τσέλο) Νικόλας Τρύφωνος (Κοντραμπάσο).   

  

Συμμετέχουν στο τραγούδι με παρεμβάσεις ο Τεύκρος Νεοκλέους και η Άννα Αριστείδου.  Πιάνο: Κυριακός Κυριάκου. Ο Κωνσταντίνος Τερλικκάς θα δημιουργήσει το ψηφιακό σκηνικό. 

 

Εισιτήρια: €12 / 10

kypriaki mousiki allos pos 29 05.jpg

ΙΟΥΝΙΟΣ 2021

June 2021

4 Στους Ρυθμούς του Nuevo Τango 

Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου  

Παρασκευή 20:30 (65’)  

 

Απολαύστε ένα πρόγραμμα με τους παθιασμένους ρυθμούς του Nuevo Tango, του πρωτοποριακού ρεύματος μουσικής τανγκό που δημιούργησε ο Αργεντινός συνθέτης Astor Piazzolla στα μέσα του 20ου αιώνα. Παντρεύοντας στοιχεία από τον χώρο της κλασικής μουσικής και της τζαζ με το παραδοσιακό αργεντίνικο τανγκό, μας ταξιδεύει με το έργο του στην καρδιά των πιο έντονων ανθρώπινων συναισθημάτων. Φέτος κλείνουν 100 χρόνια από τη γέννηση του Αργεντινού συνθέτη, τον οποίο και η ΣΟΚ τιμά με δύο αντιπροσωπευτικές συνθέσεις του: το εμβληματικό έργο Τέσσερις Εποχές του Μπουένος Άιρες (Estaciones Porteñas) και το μυστηριώδες και νευρώδες Tangazo: Παραλλαγές πάνω στο Mπουένος Άιρες. Επιπλέον, η συναυλία παρουσιάζει και μία παγκόσμια πρεμιέρα: το Κοντσέρτο για τρεις κιθάρες του σύγχρονου Αργεντινού συνθέτη/κιθαρίστα Maximo Diego Pujol, ο οποίος εμπνέεται από τον Piazzolla, συνδυάζοντας την παράδοση του παλαιότερου τανγκό με κλασικές φόρμες και στυλ.   

 

Σολίστ: Νίκος Πίττας, βιολί  

Cyprus Guitar Trio (Βασίλειος Αβραάμ, Σωκράτης Λεπτός, Γιώργος Χριστοφή) 

Μαέστρος: Μίλτος Λογιάδης   

 

Εισιτήρια: €12/7/5 

4_6 Miltos Logiadis photo.jpg

5 To Ελληνικό Πρόσωπο του Federico Garcia Lorca   

FlashArt@Rialto 2 

Σάββατο 20:30 (90’) 

 

Το έργο του Federico Garcia  Lorca βρήκε πρόσφορο έδαφος στον χώρο της ελληνικής διανόησης, καθώς οι αναζητήσεις του Ισπανού ποιητή έδεσαν απόλυτα με τη στροφή στην Πρωτοπορία και τη Λαϊκότητα που κυριάρχησε στη Μεταπολεμική Ελλάδα. Το ξεκίνημα έγινε με τον Ματωμένο Γάμο από το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου και μουσική Μάνου Χατζιδάκι (1948). Ακολούθησε το Romancero Gitano του Θεοδωράκη, σε απόδοση Οδυσσέα Ελύτη (1967). Με κεντρικό άξονα τα έργα Ματωμένος Γάμος σε διασκευή για φωνή, κιθάρα και τσέλο, και ολόκληρο το Romancero Gitano για κιθάρα και φωνή που θα ακουστούν για πρώτη φορά με αυτή τη μορφή στην Κύπρο, καθώς και επιλεγμένα τραγούδια άλλων σημαντικών συνθετών σε ποίηση του Λόρκα - συνοδευόμενα από στίχους, κείμενα και εικόνες που μας αποκαλύπτουν σημαντικές πτυχές του έργου του - παρουσιάζουμε τον ποιητή που τραγουδήθηκε και αγαπήθηκε από το κοινό όσο λίγοι. Ο Λόρκα ενσωματώνεται στη συλλογική μας κουλτούρα, καθώς οι Έλληνες δημιουργοί προσέγγισαν  και απέδωσαν το έργο του με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο ο καθένας συνθέτοντας έτσι το ελληνικό του πρόσωπο.  

 

Τραγούδι: Αγγελίνα Σωτηρίου
Τσέλο / Απαγγελία: Μαριλίζα Παπαδούρη
Κιθάρα / Ενορχήστρωση / Προσαρμογή: Δημήτρης Παπαγγελίδης 

 

Εισιτήρια: €12 /10 

05 06 Lorca pic1.jpg

9,10,11 Tatiana Stupak & Friends 2021 concerts 

Τετάρτη 19:30 (75’)  

 

Η Ρωσίδα πιανίστρια Tatiana Stupak πραγματοποιεί κάθε Ιούνιο από το 2016 μια φιλανθρωπική συναυλία στη Λεμεσό, για να γιορτάσει τα γενέθλιά της. Φέτος, λόγω των περιορισμών, θα πραγματοποιήσει τρεις διαδοχικές συναυλίες με διαφορετικό μουσικό θέμα κάθε φορά. Στο πρώτο κονσέρτο αυτής της σειράς θα συνοδεύσει τη  mezzo-soprano Anastasia Maximova, σε ένα πρόγραμμα με γνωστές μελωδίες και οπερατικές άριες.  

 

Η Τατιάνα Στούπακ σπούδασε στο Ειδικό Σχολείο του Κρατικού Κονσερβατορίου Rimsky-Korsakov στην Αγία Πετρούπολη και έχει διακριθεί και βραβευθεί σε μουσικούς  διαγωνισμούς για πιάνο. Είναι πολύ γνωστή στην Κύπρο, έχοντας συμμετάσχει σε περισσότερες από 80 εκδηλώσεις τα τελευταία χρόνια, τόσο ως σολίστ όσο και με άλλους μουσικούς.  

 

Η Anastasia Maximova είναι απόφοιτος του Κρατικού Κονσερβατορίου Rimsky-Korsakov της Αγίας Πετρούπολης. Είναι συνθέτης ποπ τραγουδιών και ταινιών, ενώ έχει ιδρύσει και διευθύνει το  πρώτο ρωσικό διαδραστικό θέατρο όπερας «Midnight Opera», όπου το κοινό καλείται από τους σολίστ να συμμετέχει στις παραστάσεις. Εκτός από την εξαιρετική της φωνή, διαθέτει εκπληκτική σκηνική ενέργεια, η οποία συναρπάζει το κοινό παντού. 

 

Τα καθαρά έσοδα από τις τρεις συναυλίες θα δοθούν στον Ιερό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και στο Παρεκκλήσι της Αγίας Ματρώνας στο Μονοβολικό Λεμεσού. 

Εισιτήρια: €15/12 

Tatiana_Stupak VIC09803.jpg

10 Tatiana Stupak & Friends 2021 concerts 

Πέμπτη 19:30 (75’)  

 

Στο δεύτερο κονσέρτο της σειράς, η Tatiana Stupak φιλοξενεί τους σπουδαίους σολίστ εγχόρδων Olivera Rialas (βιολί) και Fabio Cavaggion (βιολοντσέλο). 

 

Η Olivera Rialas σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου και τη Μουσική Ακαδημία Franz Liszt στη Βουδαπέστη. Έχει δώσει συναυλίες σε όλη την Ευρώπη, την Κίνα και τις ΗΠΑ, όπου έπαιξε αρκετές φορές στο Carnegie Hall. Υπήρξε καθηγήτρια βιολιού στο Πανεπιστήμιο Nĭs College of Music και στο Long Island Conservatory, όπου και διεύθυνε το τμήμα εγχόρδων την περίοδο 2002-2004. Έχει ιδρύσει το Performing Arts Factory στο Βελιγράδι, ενώ συνεχίζει  την καριέρα της με κονσέρτα και διδασκαλία στην Κύπρο όπου διαμένει τα τελευταία χρόνια. 

 

Ο Fabio Cavaggion μετά τις μεταπτυχιακές του σπουδές εντάχθηκε στην Εθνική Ορχήστρα Νέων της Santa Cecilia. Συνεργάστηκε με ορχήστρες στην Ιταλία, τη Μάλτα και την Πορτογαλία, καθώς και με τη διάσημη ηθοποιό Valentina Cortese στο Θέατρο Αργεντινή στη Ρώμη. Τα τελευταία χρόνια έχει σταματήσει να παίζει με ορχήστρες, πειραματιζόμενος κυρίως σε ανοιχτούς χώρους. 

 

Εισιτήρια: €15/12 

BeFunky-collage.jpg

11 Tatiana Stupak & Friends 2021 concerts 

Παρασκευή 19:30 (75’)  

 

Στην τρίτη και τελευταία συναυλία της σειράς αυτής, η  Ρωσίδα πιανίστρια Tatiana Stupak προσκαλεί επί σκηνής μαθητές από τη σχολή της και παρουσιάζει μαζί τους ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα με διαφορετικά μουσικά θέματα και όργανα.  

 

Εισιτήρια: €15/12 

992A3233.webp

13 Τα Ωραιότερα Τραγούδια της Μπουάτ  

Κυριακή 20:30 (75’) 

  

Μια βραδιά γεμάτη σπουδαία τραγούδια από το Νέο Κύμα και τις αθηναϊκές Μπουάτ των δεκαετιών 60’-70’. Ένα μουσικό σεργιάνι στους μικρούς αυτούς ατμοσφαιρικούς χώρους, όπως η  Απανεμιά και οι Εσπερίδες, όπου πρωταγωνίστησαν η παρέα, τα ερωτικά και χαμηλόφωνα τραγούδια. Ένα απάνθισμα από το ρεπερτόριο μεγάλων συνθετών με κομμάτια που «μίλησαν» στις καρδιές μας. 

 

Τραγουδούν η Έλενα Γιαννακού και ο Χρήστος Σιαηλής 

Θεόδουλος Παρασκευαίδης – Μπουζούκι  

Ιωάννης Καρσεράς - Ακουστικό μπάσο  

Αντώνης Πολυκάρπου - Μουσική επιμέλεια / πιάνο  

Mιχάλης Πουργουρίδης- Επιλογή τραγουδιών / επιμέλεια προγράμματος 

 

Εισιτήρια: €12/10 

13 06 .ΤΑ ΚΑΡΑΒΑΚΙΑ.jpg

16 Ήχοι Πνευστών Ι Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου  

Τετάρτη 20:30 (65’) 

 

Yπό τη διεύθυνση της μαέστρου Ζωής Τσόκανου και με σολίστ τον κορυφαίο τρομπετίστα της Σ.Ο.Κ., Gareth Griffiths, η συναυλία αυτή είναι αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στα πνευστά όργανα της ορχήστρας. Θα ακουστούν τρία έργα γραμμένα μεταξύ 1878 και 1974, ένα μείγμα διαφόρων μουσικών απόψεων και χαρακτηριστικών ηχοχρωμάτων από τις χώρες προέλευσης των συνθετών τους: Antonín Dvořák (Βοημία), Gordon Jacob (Βρετανία) και Jean Francaix (Γαλλία).   

 

Η Σερενάτα για πνευστά σε Ρε ελάσονα (1878) του Dvořák είναι ένα υπέροχο έργο για το οποίο ο συνθέτης άντλησε έμπνευση ακούγοντας μία σερενάτα για πνευστά του Mozart.  

 

Το κομμάτι Le gay Paris (1974) για τρομπέτα και σύνολο πνευστών του Francaix είναι ένα ανάλαφρο έργο που το χαρακτηρίζει ο χιουμοριστικός διάλογος μεταξύ του σολίστ τρομπετίστα και του συνόλου πνευστών. 

 

Η συναυλία κλείνει με το όχι λιγότερο απολαυστικό έργο, το Old Wine in New Bottles (1959) του Gordon Jacob, βασισμένο πάνω σε τέσσερα παλιά αγγλικά δημοτικά τραγούδια, στα οποία ο συνθέτης προσθέτει τη δική του μουσική «πινελιά», δίνοντάς τους έτσι έναν παιχνιδιάρικο χαρακτήρα.  

 

Antonín Dvořák: Σερενάτα για πνευστά, έργο 44 

Jean Françaix: Le Gay Paris για τρομπέτα και σύνολο πνευστών  

Gordon Jacob: Old Wine in New Bottles 

 

Σολίστ: Gareth Griffiths (τρομπέτα) 

Μαέστρος: Ζωή Τσόκανου  

 

Εισιτήρια: €12/7/5

16_6  Zoi Tsokanou photo.jpg

17 Ο Καθρέφτης Ι Επί Σκηνής  

FlashArt@Rialto 2 

Πέμπτη 20:30 (40’) 

 

Μια παράσταση για τη μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση που βιώνουμε στις μέρες μας, η έννοια της μοναξιάς μέσα από ιστορίες ανθρώπων ανάμεσα μας, αλλά και από τη σκοπιά της ίδιας της Μοναξιάς. 

 

«…» Περιδιαβαίνω γύρω-γύρω από το θέατρο. Όχι ότι δεν έχω κάτι να κάνω, μα θέλω να σάς μιλήσω. Τι πιο ωραίο από αυτόν τον χώρο, που η θέαση είναι η ουσία του, που θα σάς δω, μα θα με δείτε κι εσείς. Να κοιταχτούμε στον καθρέφτη έστω για μια φορά και να είμαστε ειλικρινείς, για μια φορά έστω, αλλά να βρεθούμε αληθινοί, όχι ψεύτικοι, όχι μισοί. Να γίνετε ο καθρέφτης μου κι εγώ ο δικός σας. Σας προσκαλώ να με ακολουθήσετε».    

                                       

Κείμενο : Ο Ελευθεριακός (Ηλίας Βαγενάς) 

Επί σκηνής: 

Γιολάντα Χριστοδούλου: Ερμηνεία - απόδοση κειμένου στη κυπριακή διάλεκτο 

Γιώργος Μπίζιος: Μουσική σύνθεση/ηλεκτρική κιθάρα 

Δημήτρης Σάββα : Ζωντανή ηχητική επεξεργασία 

Φωτογραφία: Αντρέας Ιερίδης 

 

Εισιτήρια: €12 / 10 

17 06 Yiolandas photo_2021.jpg

21 Ημέρα Μουσικής  

Δευτέρα 20:30 (70’) 

  

Η Alliance Française Λεμεσού σε συνεργασία με το Δήμο Λεμεσού, το Θέατρο Ριάλτο, τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο στην Κύπρο και το ΚΑΝΑΛΙ 6 διοργανώνουν τη Γιορτή της Μουσικής με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μουσικής που καθιερώθηκε το 1982 με πρωτοβουλία του, τότε Γάλλου Υπουργού Πολιτισμού κ. Jack Lang και γιορτάζεται σε όλη την Ευρώπη.

 

Συμμετέχουν η διεθνούς φήμης ερμηνεύτρια  Βάκια Σταύρου σε ένα πολυπολιτισμικό ρεπερτόριο από πολλά μέρη του κόσμου και ο διακεκριμένος πιανίστας Μανώλης Νεοφύτου.

 

Είσοδος ελεύθερη, απαραίτητη η εξασφάλιση θέσεων 

21 06 Vakia_new_200732.jpg

24 Αμμόχωστος η Οδύσσεια μιας Επιστροφής  

Πέμπτη 19:30 (150’) 

 

Ο Δήμος Αμμοχώστου διοργανώνει συμπόσιο με θέμα τα 450 χρόνια από την Άλωση και την πορεία της Βασιλεύουσας. 

 

Συντονιστής: Δρ. Πέτρος Παπαπολυβίου, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου 

  

Εισηγητές: 

 1. Δρ Άγγελ Nικολάου-Kονναρή - Aναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Πρόεδρος Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου 

   «Η φημισμένη Αμόχουστος είναι δυναμωμένη, | με το σπαθίν δεν γίνεται νά ’ναι αυτή παρμένη»: Η πολιορκία της Αμμοχώστου από τους Οθωμανούς (29 Ιουλίου 1570 - 5 Αυγούστου 1571). 

2. Δρ. Μιχάλης Ολύμπιος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου 

    «H Αφροδίτη συναντά τον Γοδεφρείδο του Μπουγιόν: Μια (πολύ) σύντομη ιστορία της μεσαιωνικής πόλης της Αμμοχώστου μέσα από τα μνημεία της» 

3. Μίμης Σοφοκλέους, Διευθυντής Ιστορικού Αρχείου Λεμεσού 

    « Η Αμμόχωστος στον πολιτιστικό χάρτη της Κύπρου: Η Αμμόχωστος δεν είναι μια πόλη φάντασμα, αλλά μια πόλη της φαντασίας». 

  

Το συμπόσιο θα προβάλλεται και διαδικτυακά από την σελίδα του Δήμου Αμμοχώστου https://www.facebook.com/TheFamagustaMunicipality 

 

Είσοδος ελεύθερη, απαραίτητη η εξασφάλιση θέσεων 

famacusta 24 06 IN CULTURE WE TRUST PUBL

29 Περιμένοντας τον Γκοντό  

Θέατρο ΑντίΛογος

Θερινό Ριάλτο  

Τρίτη 20:30 (95’) 

 
Το εμβληματικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ Περιμένοντας τον Γκοντό παρουσιάζεται σε διασκευή Κώστα Σιλβέστρου στην ελληνική και τουρκική κυπριακή διάλεκτο.

 

Μέσα από αυτό το έργο-σταθμό για την παγκόσμια δραματουργία, οι δύο διάλεκτοι σμίγουν και γίνονται μια. Η έντονη ανάγκη για επικοινωνία των δυο ηρώων, εξοστρακίζει κάθε εμπόδιο στην επικοινωνία τους, ακόμη και αυτό της γλώσσας. Ο λόγος των Εστραγκόν και Βλαδιμήρ μεταφέρεται μέσω δυο εκπροσώπων μιας γενιάς που γεννήθηκε και μεγάλωσε σ΄ ένα καθεστώς αναμονής.  

 

Σύλληψη- Σκηνοθεσία- Διασκευή: Κώστας Σιλβέστρος 
Σκηνογράφος- Ενδυματολόγος: Θέλμα Κασουλίδου 
Ηχητικό τοπίο : Αντώνης Αντωνίου 
Σχεδιασμός Φωτισμού: Κούλης Σιαμπτάνης 
 

Ερμηνεύουν: Izel Seylani, Γιώργος Κυριάκου 

 

Εισιτήρια: €12 / 10 

3.JPG

ΙΟΥΛΙΟΣ 2021

july

2  Charlie Parker With Strings Ι Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου    

Παρασκευή  20:30 (70’) 

 

Ένα αφιέρωμα στον θρύλο της Jazz μουσικής Charlie Parker με το έργο του “Bird with Strings” για κουαρτέτο jazz και σύνολο εγχόρδων, όμποε, άρπας και σε κάποιες περιπτώσεις Γαλλικό κόρνο. Η ηχογράφηση του θρυλικού άλμπουμ έγινε στο διάστημα 1949-50 και αποτέλεσε έναυσμα για μια νέα μόδα όπου στο παραδοσιακό τζαζ section ενσωματώνονται και κλασικά έγχορδα, μια τάση που παρατηρείται αρκετά συχνά μέχρι σήμερα. Ο Charlie Parker, γνωστός και ως Bird, επιθυμούσε να παίξει με έγχορδα από το 1941 στην αέναη του αναζήτηση και πειραματισμούς για νέα ηχοχρώματα στη μουσική του. Το Κουαρτέτο Χάρης Ιωάννου μαζί με τη Σ.Ο.Κ. αποτίουν φόρο τιμής σε αυτό το ρεπερτόριο οι νέοι ήχοι του οποίου είναι συναρπαστικοί και πλούσιοι σε χρώμα και όγκο.   

 

Το πρόγραμμα ξεκινά με την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου Modus Vivendi του δικού μας Ρόμπερτ Χοβανεσιάν, μέλους στα β’ βιολιά tutti, και ταλαντούχου συνθέτη, με ένα ιδιαίτερο πάθος για την τζαζ. Το έργο είναι γραμμένο σε στυλ jazz fusion και όπως μας αποκάλυψε ο ίδιος, o στοχασμός που έδωσε έναυσμα στη δημιουργία του ήταν: «Η ζωή είναι απρόβλεπτη. Όλοι ψάχνουν το δικό τους modus vivendi – τρόπο ζωής δηλαδή – για να επιβιώσουν...» 

 

Ρόμπερτ Χοβανεσιάν: Modus Vivendi για έγχορδα [παγκόσμια πρεμιέρα] 

Charlie Parker: Bird with strings 

 

Σολίστ: Κουαρτέτο Χάρη Ιωάννου  

Μαέστρος: Gerardo Estrada Martínez 

 

Εισιτήρια: €12, €7 (18-26 ετών, συνταξιούχοι), €5 (κάτω των 18) 

 

8 Gerardo Estrada 1.jpg

4 - 5 tomosynthesis I Ομάδα Χορού aRttitude (Εντός Θεάτρου) 

Κυριακή, Δευτέρα 20:30 (45’)  

 

Εμπνευσμένο από τον τρόπο λειτουργίας του μηχανήματος μαστογραφίας και βιοψίας (Selena Dimensions Mammography System), το συγκεκριμένο δρώμενο θα παρουσιάσει ένα ταξίδι στα επίπεδα της ανθρώπινης σκέψης και ύπαρξης, σε στιγμές που ακροβατούν ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο, μέσα από ένα συνονθύλευμα κινήσεων, ήχων και λέξεων που έχουν ως στόχο να καθρεφτίσουν την παραδοξότητα της ζωής μέσα από θραύσματα, επίπεδα και αντιθέσεις.  Η παράσταση περιέχει γυμνό.

 

Ιδέα/Χορογραφία: Εύη Παναγιώτου 

Βοηθός Χορογράφος: Άντρια Μιχαηλίδου 

Χορεύτριες : Julia Anna Brendle, Έλενα Γαβριήλ, Κατερίνα Τυλληρίδου 

Κείμενο: Μαρία Α. Ιωάννου  

Εικαστική Επιμέλεια: Αλέξης Βαγιανός 

Μουσική/Ήχος: Τύχωνας Μιχαηλίδης 

Βίντεο-Προβολές : Γιάγκος Χατζηγιάννης 

Κοστούμια: Χρίστος Όθωνος , Liene Kalpisa 

Φωτογραφία: Παύλος Βρυωνίδης 

Video teaser: Φοίβος Βασιλείου 

 

Εισιτήρια: € 8 / 5 

Photo1.JPG

6 Ο Ήλιος της Αυκής | 16th Cyprus Rialto World Music Festival 

Τρίτη 21:00 (75’) 

 

Η συναυλία παρουσιάζει το  πρώτο ομώνυμο άλμπουμ του συνθέτη Βασίλη Φιλίππου, εμπνευσμένο από μουσικές παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου. Η μουσική του άλμπουμ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί με τον όρο ‘Σύγχρονη Tροπική Mουσική’, με γεωγραφικό ενδιαφέρον την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Ο δίσκος έχει ήδη αποσπάσει πολύ θετικές κριτικές από το Songlines και fRoots, μεταξύ άλλων.  

 

Βασίλης Φιλίππου: φωνή, κρουστά, Μιχάλης Κουλουμής: βιολί, βιόλα  

Γιάννης Κουτής: ούτι, κιθάρα, Meir Gassenbauer: νέυ, Μάριος Μενελάου: κοντραμπάσο 

 

Εισιτήρια:€ 5 - Ελεύθερη είσοδος για μουσικούς, μαθητές και φοιτητές (Απαραίτητη η κράτηση θέσης)

vp ensemble 1 - Vassilis Philippou.jpg

7 Τα Μαγικά Φασόλια I Θερινό Σινεμά 

Τετάρτη 21:00  (Κύπρος 2015, 101’ | Κωμωδία) 

  

Τέσσερις ηθοποιοί (κι ένας ενοχλητικός τους φίλος) περιμένουν σ’ ένα παλιό σπίτι έναν δάσκαλο υποκριτικής. Κάποια στιγμή θα πεινάσουν και θα κάτσουν να φάνε τις αντίστοιχες μερίδες φασόλια που παρήγγειλαν από ένα μαγειρείο. Τα φασόλια, όμως, θα προκαλέσουν κωμικές παραισθήσεις και περίεργα συμβάντα, μέσα από τα οποία η παρέα θα λύσει τα προσωπικά της προβλήματα.  

  

Σκηνοθεσία, σενάριο: Θήο Παναγίδης  

Ηθοποιοί: Πέτρος Γιωρκάτζης, Ιωάννα Κορδάτου, Ανδρέας Κουτσούμπας, Πολυξένη Σάββα, Μάριος Μεττής  

 

Εισιτήρια: €8 

7.7 Τα_μαγικά_Φασόλια.jpeg

10 Cultural Cross Roads 

International Music Academy 

Σάββατο 20:30 (90’) 

 

Το Cultural Cross Roads συγκεντρώνει νέους, ενθουσιώδεις και πρόθυμους να μάθουν μουσικούς και τους ενώνει με την αφοσίωση και το πάθος σπουδαίων εκπαιδευτικών με εντυπωσιακή διεθνή καριέρα. 

 

Πάθος - Κλασική μουσική –  Master Classes από διεθνώς γνωστούς καθηγητές. Για μια εβδομάδα η Λεμεσός γεμίζει με τους ήχους κλασικής μουσικής από νέους καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη που μοιράζονται και παρουσιάζουν κλασική μουσική.  

 

Εταίροι: Ίδρυμα Andrey και  Julia Dashin 

Αργυρός Υποστηρικτής: Deloitte, Πρεσβεία της Αυστρίας στη Λευκωσία, Υπεραγορές Ιωαννίδης   

Χορηγοί: Δήμος Λεμεσού, Orange2fly 

 

Είσοδος ελεύθερη

Απαραίτητη η εξασφάλιση θέσεων

ezgif.com-gif-maker.jpg

12 Τρόπος Ensemble | 16th Cyprus Rialto World Music Festival 

Δευτέρα 21:00 (75’) 

 

Μια περιδιάβαση στις μουσικές αυλές της Ανατολικής Μεσογείου. Με αφετηρία τη μικρή μας πατρίδα, το Μουσικό Σύνολο ΤΡΟΠΟΣ θα παρουσιάσει επιλεγμένα τραγούδια και οργανικούς σκοπούς από την Κύπρο, τα νησιά του Αιγαίου, τη Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη, καθώς και πρωτότυπες συνθέσεις του Μιχάλη Κουλουμή. 

 

Μιχάλης Κουλουμής: βιολί, καλλιτεχνική επιμέλεια, διδασκαλία  

Πέτρος Κουλουμής: φωνή, λαούτο, καλλιτεχνική επιμέλεια, διδασκαλία  

 

Πιερής Κάκουρος: βιολί, Γιάννης Ματθαίου: βιολί, Θεοφάνης Θεοφάνους: βιολί 
Μωυσής Παπαμωυσέως: βιολί, Ιορδάνης Μενελάου: λαούτο, Αλεξάνδρα Πάμπουκα: ούτι 
Αναστασία Ζακυνθινού: ούτι, φωνή, Στέλιος Στυλιανού: πολίτικη λύρα, Γιώργος Χατζήπαπας: κλαρίνο, Μωυσής Μάρκου: κλαρίνο, πιθκιαύλιν, Γιάννης Χατζηνικολάου: καβάλ, κρουστά 

Φιλική συμμετοχή: Μάνος Στρατής: κοντραμπάσο  και Κυριάκος Μαρκουλλής: Λάφτα

Εισιτήρια:€ 5 - ​Ελεύθερη είσοδος για μουσικούς, μαθητές και φοιτητές (Απαραίτητη η κράτηση θέσης)

12.7 Tropos.jpg

13 Τρία Υπέροχα Κορίτσια Ι Θερινό Σινεμά 

Τρίτη 21:00 (Ιταλία 2020, 96’ | Κωμωδία ) +16  

 

Τρεις απελπισμένοι μπαμπάδες είναι πεπεισμένοι ότι οι κόρες τους έχουν διαλέξει τον λάθος σύντροφο. Πιστεύοντας ακράδαντα πως κάνουν το σωστό, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ξεφορτωθούν τους τρεις αντισυμβατικούς μνηστήρες, δοκιμάζοντας την υπομονή των συζύγων τους και ρισκάροντας τελικά τους δικούς τους γάμους.  

 

Σκηνοθεσία: Rolando Ravello 

Σενάριο: Fabio Bonifacci, Manuel Burque  

Ηθοποιοί: Marco Giallini, Vincenzo Salemme, Giuseppe Battiston 

 

Εισιτήρια: € 8 

13.7 Three_perfect_Girls .jpg

14 ανησυχίες ενός ήρεμου μυαλού vol.3  

acapella solo loop (the band)  

16th Cyprus Rialto World Music Festival 

Τετάρτη 21:00 (75’) 

 

Η παράσταση βασίζεται στην καινούργια δισκογραφική δουλειά του Δημήτρη Σπύρου, με έντονο το στοιχείο του πειραματισμού επάνω στους ήχους, την παραστατικότητα, τον στίχο και την ποίηση. Ένα μείγμα από σύγχρονες μουσικές φόρμες (hip hop / reggae / sampling / beat making / παραδοσιακή και λαϊκή μουσική) σε συνδυασμό με παραδοσιακά όργανα και μπασογραμμές, σε ένα ταξίδι στην Κύπρο, την Αίγυπτο, την Αφρική, και το τώρα. 

 

Δημήτρης Σπύρου: φωνή, στίχοι, beats, sampling 

Ανδρέας Ροδοσθένους: ηλεκτρικό μπάσο,  loops  

Θεόδωρος Πολυκάρπου: μπαγλαμάς, τζουράς, μαντολίνο, φωνητικά 

Χριστίνα Πολυκάρπου: λύρα 

 

Εισιτήρια:€ 5 - ​Ελεύθερη είσοδος για μουσικούς, μαθητές και φοιτητές (Απαραίτητη η κράτηση θέσης)

3acapella solo loop.jpg

17 Εργαστήρι Κρουστών για παιδιά 

Ρόδος Παναγιώτου  

Σάββατο 10:00 - 11:30 

Στο πλαίσιο του Rialto Residency διοργανώνεται από τον Ρόδο Παναγιώτου και μέλη της ομάδας Batukinio εργαστήρι κρουστών για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών.  


Οι εισηγητές του εργαστηρίου θα παρουσιάσουν αυθεντικά βραζιλιάνικα κρουστά, δίνοντας την ευκαιρία σε νεαρούς συμμετέχοντες να γνωρίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, να ακούσουν, να πειραματιστούν, να αυτοσχεδιάσουν και να βιώσουν την εμπειρία της δημιουργίας.  

Η συμμετοχή είναι δωρεάν / Απαραίτητη η προκράτηση θέσης

29 Nov19_1394 Jazz.jpg

19 Ελεονώρα Ρούσου – Χαρά

16th Cyprus Rialto World Music Festival 

Δευτέρα 21:00 (75’)  

 

Όπως υποδηλώνει και το όνομα του σχήματος «Χαρά», οι συνθέσεις και τα τραγούδια που θα ερμηνεύσει η μπάντα είναι εμπνευσμένα από ανθρώπινα συναισθήματα, από την εμβέλεια, τη δομή και την επίδρασή τους. Έχοντας ως βασικό άξονα δημιουργίας τις έννοιες της διαφάνειας, του να μοιράζεσαι και να είσαι ανοικτός, οι συνθέσεις αυτές αποτελούν ένα συγκινητικό αμάλγαμα της μέχρι σήμερα ζωής μας. 

 

Ελεονώρα Ρούσου: φλάουτο, φωνή, Ηλίας Ιωάννου: τρομπέτα 

Γιάννης Κούτης: oud, κιθάρα, μαντολίνο, Οδυσσέας Τουμάζου: κιθάρες 

Χρήστος Γερολατσίτης: πιάνο, Ανδρέας Ροδοσθένους: μπάσο, άταστο μπάσο  

Στέλιος Ξυδιάς: τύμπανα 

 

Εισιτήρια:€ 5 - ​Ελεύθερη είσοδος για μουσικούς, μαθητές και φοιτητές (Απαραίτητη η κράτηση θέσης) 

Elenora Rousou.jpg

21 Μικρό Έγκλημα Ι Θερινό Σινεμά 

Τετάρτη 21:00 (Κύπρος, Eλλάδα 2008’, 84’ | Κωμωδία)  

 

Άρτι αποφοιτήσας από τη Σχολή Αστυνομικών, ο Λεωνίδας διορίζεται σ' ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί. Η καθημερινότητά του περνά μέσα στη ρουτίνα, ώσπου η πτώση του γερο-Ζαχαρία σ' έναν γκρεμό αλλάζει τα πάντα. Ήταν ατύχημα ή -όπως υποψιάζεται ο Λεωνίδας- έγκλημα με πολλούς υπόπτους;  

 

Σκηνοθεσία, σενάριο: Χρίστος Γεωργίου  

Ηθοποιοί: Άρης Σερβετάλης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Ράνια Οικονομίδου, Αντώνης Κατσαρής  

 

Εισιτήρια: € 8 

Small Crime 3 aris servetalis- leonidas

27 Chunky Funky

16th Cyprus Rialto World Music Festival 

Τρίτη, 21:00 (75’) 

Ένας από τους στόχους της μπάντας είναι η επικοινωνία με τον κόσμο. Έτσι λοιπόν, ορισμένοι από τους ακροατές θα έχουν τη δυνατότητα, μέσα από ένα «παιχνίδι», να αναλάβουν τον ρόλο του Μαέστρου και να διευθύνουν επί σκηνής. Λέξεις που περιγράφουν τη μουσική είναι: χορευτική, χαρούμενη, ρυθμική και διασκεδαστική.  

 

Γιώργος Μορφίτης: μαέστρος, πλήκτρα, κρουστά, Ηλίας Ιωάννου: τρομπέτα  

Χάρης Ιωάννου: τενόρο, βαρύτονο σαξόφωνο , Χρίστος Ζένιος: τενόρο, βαρύτονο σαξόφωνο 

Αντρέας Παντελή: πλήκτρα, Ερμής Μιχαήλ: κιθάρα, Rodrigo Caceres: ηλεκτρικό μπάσο  

Αντρέας Στεφάνου: τύμπανα, Ρόδος Παναγιώτου: κρουστά 

 

Εισιτήρια:€ 5 - ​Ελεύθερη είσοδος για μουσικούς, μαθητές και φοιτητές (Απαραίτητη η κράτηση θέσης) 

Morfitis Chunky Funky - George Morfitis.

28/7 Το Αριστούργημα Ι Θερινό Σινεμά 

Τετάρτη 21:00 (Αργεντινή 2018, 100’ | Κωμωδία)  

 

Ο Αρτούρο είναι ένας γοητευτικός, εκλεπτυσμένος και αδίστακτος γκαλερίστας. Ο Ρένζο είναι ένας δύστροπος καλλιτέχνης, ένας πικρόχολος ζωγράφος σε παρακμή. Παρόλο που τους δύο άντρες συνδέει μια παλιά φιλία, δεν συμφωνούν σχεδόν σε τίποτα. Μια κωμωδία για τη φιλία και τις συνέπειές της. 

 

Σκηνοθέτης: Gastón Duprat 

Σενάριο: Andrés Duprat, Gastón Duprat 

Ηθοποιοί: Andrea Acatto, Lucas Aranda, Raúl Arévalo 

 

Εισιτήρια: € 8 

28.7Mi-Obra-Maestra.jpeg

29 Amalgamation Project 

16th Cyprus Rialto World Music Festival 

Πέμπτη 21:00 (75’) 

 

Ένα μουσικό ταξίδι που ισορροπεί μεταξύ του δροσερού μεσογειακού ήχου, τους ήχους των βουνών των Βαλκανίων και των πλούσιων ηχοχρωμάτων της πολυφωνίας.

 

Το σχήμα θα παρουσιάσει διασκευασμένα παραδοσιακά τραγούδια, ένα αμάλγαμα δύσης και ανατολής, όπως και δικές του συνθέσεις, με εμβόλιμες μικρές αφηγηματικές ιστορίες/ποιήματα με έμφαση στις ‘ιστορίες’ γυναικών της Κύπρου, αλλά και άλλων περιοχών της Μεσογείου.  

 

Βασιλική Αναστασίου: φωνή, έρευνα, συνθέσεις, Ερμής Μιχαήλ: κιθάρα, διασκευές, συνθέσεις  

Μιχάλης Κουλουμής: βιολί, Ρόδος Παναγιώτου: κρουστά, Ανδρέας Ροδοσθένους: μπάσο 

Χορωδία Amalgamation: Αργυρώ Χριστοδούλου, Μυρτώ Αριστείδου, Χριστίνα Αντωνιάδου, Χριστίνα Παπαμιχαήλ, Αννίτα Κωνσταντίνου.  

 

Εισιτήρια: €5 - ​Ελεύθερη είσοδος για μουσικούς, μαθητές και φοιτητές (Απαραίτητη η κράτηση θέσης) 

amalgamation 7.jpg

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021

September

8  Πεθαίνω σαν Χώρα  

Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ  

FlashArt2@Rialto 

Τετάρτη 20:30 ( 45’) 

 

Η κινηματογραφημένη εκδοχή του εκρηκτικού έργου του Δ. Δημητριάδη λειτουργεί ως σχόλιο για τον ρόλο του θεάματος σε μια περίοδο διαρκούς κρίσης.  

 

Σκηνοθεσία/δραματουργία: Έλενα Αγαθοκλέους  

Κινηματογράφηση: Σουζάνα Φιαλάς, Παύλος Βρυωνίδης 

Visuals: Κωνσταντίνα Peter, Χρίστος Γεωργίου 

Κίνηση: Eλεάνα Αλεξάνδρου 

Μουσική: Μαριάννα Μιχαήλ  

Περφόρμερ: Μαρίνα Αργυρίδου, Νεκτάριος Θεοδώρου, Ελεάνα Αλεξάνδρου, Δημήτρης Χειμώνας, Μαριάννα Μιχαήλ 

Voice over: Γιώργος Κριθάρας, Έλενα Αγαθοκλέους 

 

Εισιτήρια: €8

8_September 7975.jpg

11 Η τελευταία απολογία ενός πεθαμένου που ’σφαξε τρεις και οκτώ λάβωσε ακόμα

FlashArt2@Rialto 

Σάββατο 20:30 (60’) 15+ 

 

O Νίκος Κοεμτζής, ο άνθρωπος ο οποίος το βράδυ των αποκριών του 1973 σκοτώνει τρεις αστυνομικούς και τραυματίζει οκτώ πολίτες για μια «παραγγελιά» στο κέντρο διασκέδασης «Νεράιδα της Αθήνας», επιστρέφει για μία μόνο ώρα από τη χώρα των νεκρών. Ζητάει από το κοινό να του δώσει μια τελευταία ευκαιρία ώστε να παρουσιάσει, από τη δική του πλευρά, τα γεγονότα που συντάραξαν την ελληνική κοινωνία. 

Κείμενο: Βαγγέλης Γέττος  

Σκηνοθεσία: Λέανδρος Ταλιώτης  

Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Λάκης Γενεθλής 

Μουσική: Βαγγέλης Γέττος 

Παραγωγή: Θέατρο ERGO 

 

Επί σκηνής: Αλέξανδρος Παρίσης 

 

Εισιτήρια: €12 / 10  

11_9_ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΚΟΕΜΤΖΗΣ ΦΩΤΟ.jpg

12 The Animattikon Project / The Wandering Festival 

Κυριακή 19:00-19:45 20:00-20:45 (105’)  

 

Το διεθνές φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων The Animattikon Project, σε συνεργασία με το Θέατρο Ριάλτο, σας προσκαλεί στην προβολή ενός πλούσιου προγράμματος ταινιών animation. Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο παρουσιάζει μια επιλογή παιδικών ταινιών από όλο τον κόσμο, ενώ το δεύτερο απαρτίζεται από μια επιλογή ταινιών, που έχουν συμμετάσχει σε προηγούμενες εκδόσεις του.  

 

Το Animattikon Project είναι μια παραγωγή του Κέντρου Τεχνών Κίμωνος και υλοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. 

12_9_poster.jpeg

13 Τραγούδια Διαμαρτυρίας 

Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια   

Δευτέρα 20:30 (110’) 

 

Tραγούδια διαμαρτυρίας που ενέπνευσαν και επένδυσαν μουσικά τις παγκόσμιες κοινωνικές αλλαγές. Τραγούδια εναντίον του ρατσισμού, του πολέμου, των καταπιεστικών καθεστώτων και υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των γυναικών και της διαφορετικότητας.  

Με τους Στέλιο Ιωακείμ, Nama Dama, Φρειδερίκη Τομπάζου και Arda, πλαισιωμένους από το φωνητικό σύνολο Convocanti. 

Έρευνα – Επιμέλεια Παραγωγής: Robert Camassa 

Παραγωγή – Καλλιτεχνική διεύθυνση: Χρήστος Φιλίππου 

 

Εισιτήρια: €15 / 10  

13_9_protest songs photo.jpg

16 Disruption I Dancecyprus 

Πέμπτη 20:30 (40’) 

 

Η νέα παραγωγή του Dancecyprus εμπνέεται από την πανδημία και ό,τι αυτή προκαλεί. Η χορογράφος Φούλη Στυλιανίδου σε μια χορευτική δημιουργία εκτόνωσης και προβολής συναισθημάτων που βιώνουν οι άνθρωποι και ειδικά οι καλλιτέχνες.  

Μαζί της στη σκηνή οι Ήβη Χατζηβασιλείου και Χριστιάνα Ευτυχίου και ο μουσικός Δημήτρης Σάββα.  

 

Εισιτήρια: € 10 

16_9_Disruption.jpg

17 Περιμένοντας τις Ευτυχισμένες Μέρες 

FlashArt2  

Παρασκευή 20:30 (55’) 

 

Η παράσταση βασισμένη στο έργο Ευτυχισμένες Μέρες του Σάμιουελ Μπέκετ επιχειρεί να φέρει τους χαρακτήρες αντιμέτωπους με ένα απόλυτα αβέβαιο παρόν και μια αιωρούμενη αίσθηση αναμονής. Μια ιστορία για το αιώνιο ζήτημα της αληθινής επικοινωνίας δύο ανθρώπων που θα αναδύεται μέσα από την ανάγκη και την προσμονή μιας ευτυχισμένης μέρας, όσο μακρινή κι αν αυτή φαίνεται.  

 

Δραματουργική Επεξεργασία, Κείμενο, Σκηνοθεσία: Δάφνη Μιλτιάδου 

Παίζουν: Στέλιος Καλλιστράτης, Αυγουστίνα Στυλιανού 

Σκηνογραφία: Θεοδώρα Φούτρου 

Μουσική Επιμέλεια: Aνδρέας Μιχαλόπουλος 

Εκτέλεση παραγωγής: Minimis Παραγωγες 

 

Εισιτήρια: €12 / 10 

17.9 DaphneMiltiadou_PerimenontasEftixismenesMeres.jpg

18 Τριγωνοψαρούλης 

Θέατρο Τσέπης   

Σάββατο 17:00 (45’) για ηλικίες 4-7 

 

Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει στο Θέατρο Ριάλτο και μας δείχνει τον δρόμο προς την αγάπη για όλους, τον αυτοσεβασμό, τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η ζωή στον μαγικό βυθό της θάλασσας, όπου ζουν λογιών-λογιών πλασματάκια με τις χαρές και τις λύπες τους, μοιάζει λίγο-πολύ με δική μας. Ο Τριγωνοψαρούλης, ένα μικρό τρίγωνο ψάρι, τόσο διαφορετικό από όλα τα άλλα, φαίνεται πως γεννήθηκε για να φωτίσει τα θολά νερά του βυθού. 

 
Κείμενο: Βαγγέλης Ηλιόπουλος 

Σκηνοθεσία: Μάριος Θεοχάρους 

Σκηνικά – Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου 

Φωτισμοί: Βασίλης Πετεινάρης 

Μουσική – Κίνηση: Δημήτρης Σπύρου 

ΜΜΕ: Στυλιάνα Χατζηγεωργίου 

Artwork: Αντρέας Ιωάννου 

Οργάνωση Παραγωγής: Αφροδίτη Ντζιούρου 

Παίζουν: Βάρσια Αδάμου, Λήδα Καραγιάννη, Αφροδίτη Ντζιούρου, Έλενα Παναγή 

 

Εισιτήρια: €8 

18_9_trigonopsaroulis1.jpg

18 Το περιστατικό της Μαντλέν  

Θέατρο Τσέπης  

Σάββατο 20:30 (75‘) 

 

Μια ιλαροτραγωδία για τον θάνατο ενός κοριτσιού μετά την πτώση της σε μια τρύπα στους κοσοβάρικους δρόμους, μα κυρίως μια αναφορά στην πολιτική διαφθορά, τα θέματα εξουσίας, εκφοβισμού, ρατσισμού, ξενοφοβίας και μη αποδοχής. Παρουσιάζεται η κατάσταση ενός κράτους. Ποιου κράτους; Η τελευταία συνεργασία του Θεάτρου Τσέπης με τον Γιετόν Νεζιράι απέδειξε πόσο όμοιες είναι οι νοοτροπίες, τα πάθη και οι ίντριγκες σε Κύπρο και Κόσοβο. 

 

Κείμενο: Γιετόν Νεζιράι 

Μετάφραση/Σκηνοθεσία: Μάριος Θεοχάρους 

Σκηνικά/Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου 

Φωτισμοί: Βασίλης Πετεινάρης 

Μουσική: Δημήτρης Σπύρου 

Μάρτυρες του συμβάντος: Ανδρέας Νικολαΐδης, Μαριλένη Σταύρου, Αθηνά Σάββα 

 

Εισιτήρια: €10 

madeleine 1.jpg

19 Από το Swing στην Βebop

Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια  

Κυριακή 20:30 (70’) 

 

Το Miaris Jazz Trio συνεργάζεται με τον καταξιωμένο σολίστα Ofer Landsberg από το Ισραήλ, σε ένα πρόγραμμα όπου οι διασκευές των jazz standards συναντούν τις νέες ενορχηστρώσεις και συνθέσεις του Ofer Landsberg, με πρωτότυπες ερμηνείες, σε μια ενδιαφέρουσα μουσική πρόταση. 

Συμμετέχουν: Δημήτρης Μίαρης (πιάνο), Κώστας Χαλλούμας (κοντραμπάσο), Μάριος Σπύρου (ντραμς) 

Σολίστ: Ofer Landsberg 

 

Εισιτήρια: €15 / 10  

19_9_MIARIS TRIO Ofer Landsberg 2.jpg

22 Women  

Russian Art Theatre of Cyprus 

Τετάρτη 19:00 (90’) 

 

Το έργο είναι βασισμένο στο θεατρικό Οι γυναίκες (1936) της Clare Boothe Luce, το οποίο γράφτηκε το 1936. Μυστικά, φήμες και ίντριγκες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε γυναικείας κοινότητας, αλλά και πηγή έμπνευσης για μυθιστορήματα, ταινίες, τραγούδια και θεατρικά. Το συγκεκριμένο έργο επικεντρώνεται σε δύο από αυτά: τον γάμο και τη γυναικεία φιλία. Τι αξία έχουν στη σύγχρονη κοινωνία; Είναι άραγε η φιλία ισχυρότερη από τον έρωτα; 

 

Στα Ρωσικά. 

Σκηνοθέτης: Stasy Tikolenko 

 

Εισιτήρια: €30 / 25

afisha_01_small.jpg

26 Dystopia:Inferno | Μαριάνα Παφίτη 

FlashArt2@Rialto 

Κυριακή 20:30 (50’) 

 

Το θεατρικό έργο της Μαριάννας Παφίτη είναι πρωτότυπο, μέρος της τριλογίας Dystopia και αποτυπώνει τη σχέση μιας γυναίκας με αναπηρία, με τον φροντιστή της. Εν μέρει βιωματικό, το κείμενο διερευνά τα όρια της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης όταν η καθήλωση είναι μόνιμη και η εξάρτηση από το πρόσωπο του φροντιστή αναγκαία και υποχρεωτική. 


Ερμηνεία/Περφόρμανς: Μαριάννα Παφίτη 
Σκηνοθεσία και εικαστική προσέγγιση: Λουκάς Ιωάννου 
Πρωτότυπη Μουσική: Ιωάννης Σχίζας 

 
Εισιτήρια: €12 / 10 

3 dystopia 16 05.jpg

27 Ρόουζ Ι Σατιρικό Θέατρο | Martin Sherman 

Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια  

Δευτέρα 20:30 (110’) 10+ 

 

Μια συγκινητική παράσταση με τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη σε ένα συγκλονιστικό ρεσιτάλ ερμηνείας. Η σπουδαία ηθοποιός, υποδυόμενη μια 80άχρονη Εβραία, ανατρέχει στο ταξίδι της ζωής της, ξεδιπλώνοντας το παρελθόν της. Το έργο έγραψε το 1999 ο βραβευμένος με Πούλιτζερ θεατρικός συγγραφέας Martin Sherman.  

 

Σκηνοθεσία: Νίκος Καραγέωργος 

 

Εισιτήρια: €15 / 10  

27_9_ROSE 2.JPG

28 & 30 Σάββατο του Λαζάρου  

FlashArt2  

Τρίτη & Πέμπτη 20:30 (60’)  Επί Σκηνής 

  

Η παράσταση του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ βασίζεται στην ιστορία του Λαζάρου των Γραφών. Kάθε χρόνο, οκτώ μέρες πριν το Πάσχα, καλείται να πεθάνει και να αναστηθεί… για να φανερωθεί η δύναμη του Θεού, για να προετοιμαστεί ο θάνατος και η ανάσταση του Χριστού και, κατ’ επέκταση, του καθενός από εμάς. Αυτό το Σάββατο, μια μπάντα θα παίξει για έναν σύγχρονο Λάζαρο.  

 
Σκηνοθεσία/δραματουργία: Έλενα Αγαθοκλέους 
Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Γιώργος Κριθάρας 
Επί σκηνής/Performer: Έλενα Αγαθοκλέους
 
Μουσικοί: Μαριάννα Μιχάηλ και Αλέξανδρος Παπαδόπουλος
 
Κάμερα: Kωνσταντίνα Peter 

 

Εισιτήρια: €12 / 10  

MITOS_26_27_20201028_171817.jpg

29 Η Aναπνοή δεν είναι δεδομένη Ι Βιβλιοτρόπιο 

Τετάρτη 20:30 (75΄)  

 

Το Βιβλιοτρόπιο φιλοξενεί τη Λίνα Νικολακοπούλου για μια κουβέντα με την ποιήτρια Στέλλα Βοσκαρίδου Οικονόμου γύρω από τη σχέση της ποίησης, της στιχουργικής και της μουσικής. Οι δυο τους συνομιλούν για τη βιωματική τους σχέση με την ποίηση και τη μουσική, για την ποιητική του στίχου, με σαφείς αναφορές σε ποιητές/τραγουδοποιούς, αλλά και τη διάχυση του ποιητικού λόγου μέσα από τη μουσική. Τη συζήτηση συντονίζει η Μαρίνα Μαλένη.  

 

Μαζί τους ο συνθέτης Νεοκλής Νεοφυτίδης στο πιάνο και ο Γιώργος Περρής στο τραγούδι. 

 

Εισιτήρια: €5 

Τα καθαρά έσοδα θα διατεθούν για τον εμπλουτισμό της δανειστικής βιβλιοθήκης του Τμήματος Φυλακών

VIVLIOTROPIO.jpg

Οκτώβριος 2021

October

2 Το Κόκκινο  Φόρεμα της Σαβέλ 

Θέατρο Αντίλογος  5+ 

Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια

σαβ 16:00 (75’) 

 

Βασισμένο στο ομώνυμο, βραβευμένο βιβλίο της Μαρίνας Μιχαηλίδου-Καδή. 

 

Μέσα σε μια μέρα, η Σαβέλ άφησε το σπίτι της και ό,τι άλλο αγαπούσε και ταξίδεψε σε μια μακρινή χώρα, στην άλλη άκρη της γης. Το μόνο πράγμα που μπόρεσε να πάρει μαζί της ήταν το κόκκινο φόρεμα που της είχε κάνει δώρο η γιαγιά της στα γενέθλιά της. Και η Σαβέλ δεν το αποχωρίζεται ποτέ… 

 

Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία: Νίκος Νικολαΐδης  

 

Εισιτήρια: €8 

2_October2021_SAVEL-03.jpg

3 Magic Myxies and Other Films by F. Percy Smith

The Island Club | Πρόγραμμα FlashArt2@Rialto

κυρ 21:00 (60’) 

  

To The Island Club, σε συνεργασία με το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (BFI), παρουσιάζει σειρά από ταινίες μικρού μήκους του Βρετανού φυσιογνώστη, εφευρέτη και πρωτοστάτη της μικροσκοπικής κινηματογραφίας F. Percy Smith (1880-1945).

 

Η προβολή των ταινιών θα συνοδεύεται από τη ζωντανή εκτέλεση πρωτότυπων πειραματικών συνθέσεων των elektroniki (Έλενας Σαββίδου), Raw Silver (Νίκου Στέφου) και Spivak (Μαρίας Σπίβακ).  

 

Επιμέλεια: Αντρούλα Καφά 

 

Εισιτήρια: €12 / 10 

3_October_21_Still 1 - F. Percy Smith - The World in a Wine-Glass.png

5 Κωστής Παλαμάς – Οι Μούσες που αγάπησα 

Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια

12+ 

τρι 20:30 (85’)  

 

O Γρηγόρης Βαλτινός στον ρόλο του μεγάλου ποιητή αφηγείται τη ζωή του.

 

Μιλάει για τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, τις ποιητικές του ανησυχίες, τον γάμο του, το έργο του, τον θάνατο του παιδιού του, τον αγώνα του για τον δημοτικισμό, για τις γυναίκες-μούσες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του και επηρέασαν το έργο του, και τη μοναδική μούσα που δεν τον πρόδωσε ποτέ, την Ελλάδα του. 

 

Κείμενα: Μαρία Παναγιωτακοπούλου 

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Βαλτινός 

Μουσική: Σάκης Παπαδημητρίου  

 

Εισιτήρια: €15 / 10  

5_October21_ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ.JPG

6 Βόυτσεκ 

Θέατρο Διόνυσος  

Τετ 20:30 (65’) 

 

Η παράσταση επιχειρεί να ακολουθήσει το νήμα που άφησε ο Georg Büchner σε αυτό το σκοτεινό δράμα και να απαντήσει στο επιτακτικό του ερώτημα: «Πόσο πρέπει να παγώσει κανείς, για να πάψει επιτέλους να κρυώνει;» 

 

Κείμενο: Γκέοργκ Μπύχνερ, Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου  

Διασκευή/Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Λάρκου 

Σκηνικά/Κοστούμια: Γιώργος Τενέντες 

Μουσική: Jakub Otcenasek  

Σχεδιασμός Φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης 

Επί σκηνής οι ηθοποιοί: Θανάσης Γεωργίου, Ανδρέας Κούτσουμπας, Βασιλική Κυπραίου, Δρόσος Σκώτης 

 

Εισιτήρια: €15 / 12  

6_October21_B_woyzeck 01.jpg

9 - 15 Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου 2021 

σαβ - παρ 20:30  

  

Με δεκάδες προβολές ταινιών μικρού μήκους, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, πειραματικές και ταινίες κινουμένων σχεδίων από ολόκληρο τον κόσμο, το φετινό 11ο φεστιβάλ προβάλλει επιλεγμένες ταινίες Κύπριων και ξένων σκηνοθετών, προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία του παγκόσμιου σινεμά μικρού μήκους. 

Το φεστιβάλ, το οποίο συμμετέχει στο δίκτυο των φεστιβάλ της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, περιλαμβάνει δίπλα από το διαγωνιστικό, παράλληλες δράσεις και προγράμματα σε καλλιτεχνική διεύθυνση Ιωακείμ Μυλωνά και Αλεξίας Roider, και διοργανώνεται από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και το Θέατρο Ριάλτο. 

  

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. 

Είσοδος ελεύθερη

απαραίτητη η προεξασφάλιση δελτίων εισόδου. 

ISFFC 21 POSTER A3-01.jpg

17 Lorca: Canciones españolas antiguas

Λόρκα: Παλιά ισπανικά τραγούδια  

κυρ 20:30 (75’)  

  

Μέσα από παλιά ισπανικά τραγούδια του Λόρκα, η παράσταση συνδέει επί σκηνής το λυρικό τραγούδι με τον χορό φλαμένκο και την αφήγηση στα Ελληνικά. Στην παράσταση λαμβάνουν  μέρος η χορογράφος και χορεύτρια φλαμένκο, Φιλίππα Στυλιανούδη, η μεσόφωνος Νατάσα Παναγή, η σοπράνο Παναγιώτα Καπνίση, ο κιθαρίστας Κώστας Αποκίδης και ο ηθοποιός Κυριάκος Χατζηστυλλής. 

 

Εισιτήρια: € 12 / 10 

17_Flamenco-Lorca-Final-2021.jpg

20 Libertango / Διοτίμα  

τετ 20:30 (50’) 

 

Η ΔΙΟΤΙΜΑ παρουσιάζει τη μουσικοχορευτική παράσταση Libertango με πέντε καταξιωμένους Κύπριους μουσικούς να μας ταξιδεύουν επί σκηνής στον υπέροχο κόσμο του ταγκό, μέσα από μια διαδρομή που ξεκινά από τη Μεσόγειο και καταλήγει στη Λατινική Αμερική.  Το μεσογειακό πάθος αναδεικνύεται μέσω της μουσικής των έργων Spanish dance la Vida Breve του Manuel de Falla και Carmen του Georges Bizet, ενώ το λατινικό ταμπεραμέντο αναβλύζει μέσα από το υπέροχο ταγκό Libertango του Astor Piazzolla και άλλων συνθετών. Η παράσταση είναι εμπλουτισμένη από χορό, τέχνη και visual arts.

 

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Σάββας Χριστοδούλου (φλάουτο), Νίκος Ιωάννου (κοντραμπάσο), Νίκος Πίττας (βιολί), Μάριος Νικολάου (τύμπανα), Νικόλας Μελής (πιάνο).

Χορογραφία: Νάταλυ Σαββίδου

Χορεύουν: Μάριον Ευσταθίου, Ζωή Ελευθερίου, Ανδριανή Δρουσιώτου

Εικαστικός: Σταύρη Πηδιά

Εισιτήρια: € 15 / 12 

20_LIBERTANGO EVENT.jpg

22 Θυμήσου Σώμα… 

Κωνσταντίνος Καβάφης  

παρ 20:30 (70')

Ο συνθέτης Γιώργος Καλογήρου μελοποιεί την ερωτική ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη για πιάνο, φαγκότο, όμποε, βαρύτονο και αφηγητή, παρεμβάλλοντας ανάμεσα στα τραγούδια κείμενα του ποιητή και ιντερμέδια. Στα ερωτικά ποιήματα, τα οποία αποτελούν αυτόν τον κύκλο τραγουδιών, ο ποιητής εκφράζει έντονα τον έρωτα μέσα από τη μνήμη του σώματος δίνοντάς του μια ξεκάθαρη ψυχική και πνευματική διάσταση.  

Συμμετέχουν: Ευάγγελος Χριστοδούλου (φαγκότο),  Νάταλη Νεοφύτου (όμποε), Μανώλης Νεοφύτου (πιάνο) και ο Γιώργος Καλογήρου (σύνθεση, ερμηνεία, αφήγηση).  

Εισιτήρια: €12 / 10

22_people-of-cyprus-kalogirou-giorgos - Giorgos Kalogirou cy.png

23 The Night of the Ad Eaters

Jean-Marie Boursicot 

σαβ 19:00 (360’) 

 

Ο μεγαλύτερος γνώστης της παγκόσμιας διαφήμισης και ιδιοκτήτης μιας απίστευτης συλλογής με περισσότερες από ένα εκατομμύριο διαφημίσεις, o Jean-Marie Boursicot, παρουσιάζει τo παγκόσμια επιτυχημένο show The Night of the Ad Eaters! 6 ώρες έμπνευσης και 400 εμπορικά αριστουργήματα που επιλέχθηκαν προσωπικά από τον Jean-Marie Boursicot θα περιμένουν τους καλεσμένους της παράστασης στο Θέατρο Ριάλτο. 

Οι διοργανωτές της παράστασης ζητούν από τους καλεσμένους να ακολουθήσουν τον ενδυματολογικό κώδικα pop-art για να δημιουργήσουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα της εκδήλωσης. 

Διάρκεια εκδήλωσης: 19:00 έως 01:00 (περιλαμβάνει 2 διαλείμματα). 

 

Εισιτήρια: € 50 Πλατεία & € 35 Εξώστης 

23_ october21.jpg

24 Βάρκα στο Γυαλό | Θεατρική Πορεία   

κυρ 20:30 (70’)

 

Η παράσταση βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της ανιψιάς του μεγάλου συνθέτη, Μάρως Θεοδωράκη,  και περιστρέφεται γύρω από τα άγνωστα παιδικά χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη, ταξιδεύοντας τους θεατές,  μικρούς και μεγάλους, σε στιγμές, εικόνες και σταθμούς της ζωής του συνθέτη, αλλά και της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας.  

 

Συμμετέχουν Φωνητικά Σύνολα της Πολιτιστικής Κίνησης Επιλογή σε διεύθυνση Μιχάλη Γρηγορίου. 

Σκηνοθεσία:  Άδωνις Φλωρίδης 

Σκηνικά: Άννα Βαρέλα 

Κοστούμια: Ματίνα Λαμάρη 

Φωτισμοί: Βασίλης Πετεινάρης  

Επί σκηνής οι ηθοποιοί Κούλης Καυκαλιάς, Χρίστος Χαρίτου, Ματίνα Λαμάρη και οι μουσικοί Μιχάλης Μόζορας, Γιώργος Παπαδόπουλος και Μαρία Γεωργίου. 

 

Εισιτήρια: €10 / 5 

22566_1.jpg

27 Paroles 

τετ 20:30 (50’) 

 

Δυο μουσικοί και μια ηθοποιός συναντιούνται στη σκηνή υπό το μανδύα μιας μπάντας . 

 

Έχοντας ως αφετηρία έργα Γάλλων ποιητών ,η παράσταση καταπιάνεται και σχολιάζει τη φύση του ανθρώπου και την αστεία του προσπάθειά του να κατανοήσει τον κόσμο.   

 

Δημήτρης Σπύρου: Φωνή / theremin / beats /sampling / loops 

Ανδρέας Ροδοσθένους: Ηλεκτρικό μπάσο / loops / effects 

Μαρία Φιλίππου: τραγούδι /αφήγηση /σκην.επιμέλεια 

Οργάνωση: Alliance Française de Limassol 

 

Εισιτήρια: €10 / 7 

27_October_21jpg.jpg

Νοέμβριος 2021

November

6 Blured | βιταμίνα  

σαβ 20:30 50’ 

 

Η παράσταση Blured a dream within a dream within a dream within a dream παρουσιάζεται με τη μορφή τριών αυτοτελών μικρού μήκους επεισοδίων χορού και μουσικής, διαφορετικού χαρακτήρα και ύφους, βασισμένων σε αλλόκοτες ιστορίες, έχοντας ως κοινό άξονα και θεματική το όνειρο, το υποσυνείδητο, τις επιθυμίες και τον μαγικό ρεαλισμό. Υπερρεαλιστικά κείμενα, δύο χορεύτριες και ένας μουσικός μεταφράζουν επί σκηνής την ιδέα του χρόνου και τα διάφορα στάδια του ανθρώπου σε ένα παιχνίδισμα ανταλλαγής ρόλων. 

 

Χορογραφία: Ήβη Χατζηβασιλείου 

Μουσική σύνθεση/έρευνα: Δημήτρης Σπύρου 

Επί σκηνής: Κατερίνα Τυλληρίδου, Ήβη Χατζηβασιλείου, Δημήτρης Σπύρου 

 

Με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.  

 

Εισιτήρια: €10 / 7 

6_Nov_1.jpg

7 Τα τραγούδια του Σινεμά  

κυρ/sun 20:30 (90’) 

 

Αφιέρωμα στον Αλέκο Σακελλάριο 30 χρόνια μετά, με τραγούδια του που καθιερώθηκαν μέσα από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο από το μουσικό σχήμα Άδμητου Πιτσιλλίδη. 

  

Τραγουδούν η Λίζα Θεοφάνους και ο Πάρης Παράσχος.  

Συμμετέχει η χορωδία «Πανίκος Χατζηχαμπής» υπό τη διεύθυνση της Ανδρονίκης Αθανάση.  

Μουσικοί: Aντώνης Πάφιος (κλαρίνο), Βαρβάρα Λουκά (βιολί), Μιχάλης Μηνά (μπουζούκι), Φρίξος Παναγιώτου (μπουζούκι), Αντώνης Πολυκάρπου (πιάνο), Δημήτρης Παπανικολάου (μπάσο), Κωνσταντίνος Πάουρος (τύμπανα), Πάρης Παράσχος (τραγούδι), Λίζα Θεοφάνους (τραγούδι), Άδμητος Πιτσιλλίδης (κιθάρα, τραγούδι, ενορχηστρώσεις). 

Χορευτικά στιγμιότυπα: Στέλλα Χατζηχαμπή 

 

Τη συναυλία στηρίζει το Ίδρυμα Πανίκος Χατζηχαμπής.  

 

Εισιτήρια: €12 / 10 

7_Nov_Liza.jpg

9-10 Picture Perfect

SRSLYyours Ensemble 

on stage 

τρι-τετ 20:30 (75’)  

 

Η πολυβραβευμένη* θεατρική ομάδα επαναπροσδιορίζει τη θεατρική εμπειρία, συνδέοντας τρεις πρωταγωνιστές, έναν εικονικό μπάτλερ και το κοινό σε ένα ομαδικό τσατ επί σκηνής.

 

Καθώς οι περφόρμερ επιχειρούν να μιμηθούν στιγμιότυπα από ένα εκτεταμένο αρχείο φωτογραφιών, αναδύονται θραύσματα μιας συλλογικής ιστορικής μνήμης: ο ήχος ενός πουλιού, οι Kardashian, η Χιροσίμα, ένα αγόρι που βρέθηκε πνιγμένο... 

 

Σκηνοθεσία: Achim Wieland

Συνδραματουργία: Μάριος Ιωάννου.  

 

Εισιτήρια: €15 /12  

16 Mar21_1909 Picture Perfect.jpeg

13 Καμιά Φορά... I Χορωδία των Ονείρων  

σαβ 20:30 (105’) 

  

Ο Πολιτιστικός Όμιλος «ΕΣΤΙΑ» γιορτάζει τα 25 χρόνια ζωής του, με ένα αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη Γιώργο Χατζηνάσιο, από τη Γυναικεία και Παιδική Χορωδία των Ονείρων, τους σολίστ Ελένα Σολέα, Σπύρο Ζηνοβίου και δεκαμελή ορχήστρα. Θα ακουστούν, μεταξύ άλλων, τα τραγούδια: Καμιά φορά, Ενδεκάτη εντολή, Σ’όποιον αρέσουμε, Μάθημα Σολφέζ, Σήμερα, Γρανάζι, Ανθρωπάκος, Τρανζίστορ, Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο, Τα γαλάζια σου γράμματα κ.ά.  

 

Τα καθαρά έσοδα θα διατεθούν στο Ίδρυμα «Dr. Yiota Demetriou – The Dancing Queen Foundation». 

 

Εισιτήρια: €20 / 17  

13_Nov_image1.jpeg

14 Η μέθοδος του δόκτορα Παλομέρο I Θέατρο Δέντρο (16+)  

κυρ 20:30 (75’)  

 

Ποια τα όρια ανάμεσα στην «κανονική» συμπεριφορά και στην ψυχική διαταραχή; Πότε το «μη κανονικό» γίνεται απειλητικό για τους άλλους και πώς η συλλογικότητα, η συνάντηση και η αλληλεγγύη θεραπεύει τις αγωνίες, τις εμμονές και τους φόβους μας;  

 

Η Μέθοδος του Δόκτορα Παλομέρο είναι μια παράδοξη και ευφυής κωμωδία που μεγεθύνει διαταραχές, οι οποίες αφορούν όλους μας, και μέσα από την υπερβολή, τις μετατρέπει σε κωμικοτραγικές συνθήκες. Οι ήρωες του έργου περιμένουν έναν γιατρό που όλο καθυστερεί και προτείνουν με χιούμορ και γενναιοδωρία τη δική τους πρωτοποριακή αυτοθεραπεία.  

 

Σκηνοθεσία: Γιάννης Λεοντάρης  

Ηθοποιοί: Σταύρος Λούρας, Αιμιλία Βάλβη,Μάριος Μεττής, Ηλέκτρα Φωτιάδου, Ελένη Σιδερά, Ονησίφορος Ονησιφόρου, Πολυξένη Σάββα.

 

Επιμέλεια αφίσας: Σταύρος Πετρίδης

Εικαστική παρέμβαση: Αντρέας Ιακώβου

Εισιτήρια: €15 / 12 

2021-10-25 (1).png

20 Schwesterlein | My Little Sister 

σαβ 20:30 (Ελβετία, 2020, 99’) 

  

Η εξαιρετική θεατρική συγγραφέας Lisa έχει σταματήσει να γράφει. Ζει με την οικογένειά της στην Ελβετία, αλλά η καρδιά της είναι στο Βερολίνο κοντά στον δίδυμο αδελφό της Sven, έναν διάσημο θεατρικό ηθοποιό που πάσχει από λευχαιμία. Η Lisa καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επανέλθει ο Sven στη θεατρική σκηνή, παραμελώντας τα πάντα. Και ενώ ο γάμος της είναι έτοιμος να διαλυθεί, έχει μάτια μόνο για τον αδελφό της, μέσα από τον οποίο εκφράζει τις δικές της βαθύτερες επιθυμίες της δημιουργίας και της επιθυμίας ώστε να νιώσει ξανά ζωντανή. 

 

Σκηνοθεσία: Stéphanie Chuat, Véronique Reymond. 

Ηθοποιοί: Nina Hoss, Lars Eidiger, Marthe Keller & Jens Albinus. 

 

Στα Γερμανικά με αγγλικούς υπότιτλους.

 

Η βραβευμένη ταινία προβάλλεται από την Πρεσβεία της Ελβετίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Εβδομάδες Γερμανικής Γλώσσας».  

 

Είσοδος ελεύθερη 

20_MY LITTLE SISTER_Poster_.PL_A1_EN_RZ_150dpi_page-0001.jpg

23 1964

Θέατρο Αντίλογος (12+)  

τρι 20:30 (80’)  

 

Το έργο του Μιχάλη Παπαδόπουλου περιγράφει μια εποχή καλά θαμμένη στη συλλογική μνήμη.

 

Μια εποχή που η «επίσημη» καταγραφή της ιστορίας φρόντισε να μείνει στο σκοτάδι. Μέσα από τρεις διαφορετικές ιστορίες διαγράφει τις διαμάχες, πολιτικές και εθνικιστικές, αλλά και τις ανθρώπινες, σκιαγραφώντας από τη μία τη συσπείρωση του λαού απέναντι στην αποικιοκρατία και από την άλλη αγγίζοντας θέματα όπως τον διχασμό και τις ακρότητες που έλαβαν χώρα λίγο μετά την ανεξαρτησία. 

 
Σκηνοθεσία: Αλεξία Παπαλαζάρου 

Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Γιάννου 

Μουσική: Γιώργος Κάρβελλος 

Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης 

Επί σκηνής: Γιάννα Λευκάτη, Izel Seylani, Μυρσίνη Χριστοδούλου, Χριστίνα Χριστόφια  

 

Εισιτήρια: € 13 / 10 

23_Nov_2886.JPG

24 Το μαγικό μολύβι του κύριου Μπετόβεν Ι ΕΠΙΛΟΓΗ (4+) 

Τετ 17:00(60’) 

 

Ένα παραμύθι βασισμένο στη ζωή και το έργο του μουσικοσυνθέτη Μπετόβεν. Γνωστές μελωδίες του μετατράπηκαν σε τραγούδια για να συμπληρώσουν μουσικά μια ιστορία που μας διηγείται τη ζωή, το ιδιαίτερο χάρισμα και ταλέντο του μικρού Μπετόβεν, την απώλεια της ακοής του μεγαλώνοντας, αλλά και τη δύναμη της Μουσικής ως μορφή έκφρασης και εξωτερίκευσης συναισθημάτων. Θα ακουστούν αποσπάσματα μουσικών έργων του Μπετόβεν, όπως Fur Elise, Σονάτα του Σεληνόφωτος, Παθητική Σονάτα, Ωδή στη χαρά, 5η Συμφωνία, καθώς και αποσπάσματα από τις πέντε σονάτες του Μπετόβεν για βιολοντσέλο και πιάνο.  

 

Συμμετέχουν: Παιδική Χορωδία και Μουσικό Εργαστήρι της Πολιτιστικής Κίνησης ΕΠΙΛΟΓΗ 

Kαλλιτεχνική Επιμέλεια και Πιάνο: Κορίνα Βασιλείου 

Βιολοντσέλο: Δώρος Ζήσιμος 

Αφήγηση: Μαρία Αλεξάνδρου 

Εικονογράφηση: Σταύρη Συμεωνίδου 

 

Εισιτήρια: €7 / 5  

24 nov betoven - epilogi 15X15.jpg

26-27 Cyprus Jazz and World Music Showcase 

παρ-σαβ 19:30  

 

Για όγδοη συνεχή χρονιά, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Κέντρο Μουσικής Πληροφόρησης και το Θέατρο Ριάλτο διοργανώνουν την Πλατφόρμα Jazz and World Music  αναδεικνύοντας τους σημαντικότερους δημιουργούς της Τζαζ και των Μουσικών του Kόσμου στην Κύπρο.

 

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, πραγματοποιούνται συναντήσεις με προσκεκλημένους από το εξωτερικό, παράλληλες δράσεις και jam sessions στο Art Studio 55.  

H σειρά με την οποία θα παρουσιαστούν τα σχήματα είναι:

Παρασκευή 26/11
The French Experience
Social Plexus
Ermis Michail – Electric World
Macumba

Σάββατο 27/11
Trio Rondine
Odysseas Toumazou Trio
Alexis Kasinos Quartet Featuring Marios Charalambous
Eleonora Roussou - Hara

Art Studio 55 (ώρα 22:00)
Παρασκευή 26/11 Ναστάζιο Γκούμας Trio 
Σάββατο 27/11 Trio Frisson

 

Εισιτήρια: €10 / 8 (€15 κάρτα εισόδου για 2 ημέρες)  

8 JAZZ MUSIC POSTER A4-01.jpg

28 Γιώργος Σεφέρης 

Προς την καρδιά της ποίησης  

κυρ 20:30 (70’) 

 

Ένας διάλογος ανάμεσα στην ποίηση και τη μουσική, όπου η συνύπαρξη του σπουδαίου ηθοποιού Γιώργου Κέντρου στον ρόλο αφηγητή με τον πολυδιάστατο συνθέτη-πιανίστα Στάθη Άννινο μεταφέρουν τους θεατές στον κόσμο του νομπελίστα ποιητή. Τα τολμηρά ηχητικά περιβάλλοντα που δημιουργεί ο Στάθης Άννινος πολλαπλασιάζουν τη συγκίνηση του ποιητή και τη μεταφέρουν στο κοινό με τρόπο μυσταγωγικό, αλλά και ανατρεπτικό. Μια παράσταση την οποία συνθέτουν ποιήματα του Σεφέρη από τις συλλογές: Γυμνοπαιδία, Ημερολόγια καταστρώματος Β΄ και Γ΄ και Τρία κρυφά ποιήματα. 

 
Μουσική επιμέλεια: Στάθης Άννινος 
Επιλογή των «κυπριακών» ποιημάτων: Μιχάλης Πιερρής 
Σύλληψη ιδέας: Γιώργος Παλαμιώτης, Φένια Παπαδόδημα  

 

Εισιτήρια: €15 / 10 

28_Nov.JPG

30 Κύπρος της γης παράδεισος!...

Οι Κυπριακοί χοροί στον τόπο και τον χρόνο  

τρι 20:30 (100’) 

 

Ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού προσκαλεί το κοινό σε ένα γοητευτικό διαχρονικό ταξίδι στον κυπριακό λαϊκό πολιτισμό με κείμενα, εικόνες, μελωδίες, χορούς, λαϊκά έθιμα και τελετουργίες. 

 

Συμμετέχουν το Χορευτικό Συγκρότημα και παιδιά του Ομίλου, παραδοσιακοί οργανοπαίκτες, τραγουδιστές και χορευτές, το μουσικό σχήμα «Αντάμα», οι καταξιωμένοι ερμηνευτές Μιχάλης Ττερλικκάς, Νεόφυτος Αρμεύτης, Κωστής Κουλουμής και οι δεξιοτέχνες μουσικοί Μιχάλης Κουλουμής (βιολί) και Πέτρος Κουλουμής (λαούτο – τραγούδι).  

Κείμενα – παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας 

Επιμέλεια – εισαγωγή: Κωνσταντίνος Πρωτοπαπάς 

 

Εισιτήρια: €12 / 10 

30_Nov_4.jpeg

Δεκέμβριος 2021

december

2 Ο Εραστής Ι Χάρολντ Πίντερ 

Επί Σκηνής  

πεμ 20:30 (75’)

 

Ένα από τα γνωστότερα έργα του βραβευμένου με Νόμπελ θεατρικού συγγραφέα. Ένα φαινομενικά ευτυχισμένο παντρεμένο ζευγάρι, ο Ρίτσαρντ και η Σάρα, ζουν σε ένα σπίτι στην επαρχία. Εκείνος φεύγει το πρωί για τη δουλειά, εκείνην την επισκέπτεται τα απογεύματα ο εραστής της. Με γλώσσα απλή, καθημερινή, αλλά γεμάτη αιχμές, ο Πίντερ τοποθετεί τους ήρωές του σε ένα παιχνίδι αναμέτρησης μυαλού και ψυχισμού, όπου οι ρόλοι αλλάζουν, τα όρια ανάμεσα στο πραγματικό και το φαντασιακό είναι θολά, και όπου ο γάμος και η κοινωνική σύμβαση ανατρέπονται, με τους χαρακτήρες να ξεγυμνώνονται μπροστά στα μάτια του θεατή.  ​

 

Σκηνοθεσία: Μαρία Κυριάκου 

Μετάφραση: Κωνσταντίνα Ιωαννίδου 

Σκηνικά/Κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου 

Μουσική: Πάνος Μπάρτζης 

Σχεδιασμός Φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης 

Βοηθός Σκηνοθέτριας: Θέκλα Φλουρή 

Επί σκηνής: Στέλιος Ανδρονίκου και Μαρία Φιλίππου 

Σχεδιασμός Αφίσας: Γιώργος Σίσαμος 

Φωτογραφίες: Βασίλης Δωρίτης 

Παραγωγή: Side Effect 

2_dec_2.JPG

3 Το Σύνδρομο του Εύθραυστου “Χ”  

παρ 19:30 (80’)  

 

«Το Σύνδρομο του Εύθραυστου «Χ» σας λέει κάτι; Πρόκειται για μια «διαταραχή» που εστιάζει στον εθισμό του σύγχρονου ανθρώπου στο διαδίκτυο και σε μια εξωραϊσμένη εικονική πραγματικότητα. Η δεκαεπτάχρονη Πέτα και αργότερα η ενήλικη Πέτα… Το τραύμα της απόρριψης από όσους την έκαναν να αισθάνεται «ασφαλής». Ανάμεσά τους και ο Γουισάμ, ένας συμμαθητής της από το Ιράκ και ο πρώτος μεγάλος της έρωτας. Η έφηβη Πέτα που λάτρευε τον Καβάφη, ο έφηβος-μετανάστης Γουισάμ, που αγαπούσε με πάθος το κοράνι, τον «Παναθηναϊκό» και το κινητό του. Η έφηβη Πέτα που λάτρευε τον Καβάφη, ο έφηβος-μετανάστης Γουισάμ, που αγαπούσε με πάθος το κοράνι, τον «Παναθηναϊκό» και το κινητό του. Ανάμεσά τους ένα χάσμα απροσπέλαστο, που το γεφύρωνε όμως μια έλξη ακαταμάχητη ώσπου κάποια στιγμή, εκείνος χάθηκε από τη ζωή της σαν τζίνι και δεν απαντούσε, ούτε καν στα μηνύματά της! Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, η ενήλικη Πέτα (συγγραφέας επιτυχημένη), ξεκινά να γράφει την ιστορία της, όμως ένα μήνυμα στο κινητό της ανατρέπει τα πάντα… 

 

Μουσική σύνθεση / Κείμενα / Σκηνοθεσία: Ειρήνη Χηράτου  

Φωτογραφία και Επεξεργασία Υλικού Προβολής: Νίκος Γράβαρης 

Επί σκηνής: η ηθοποιός Δανάη Μπερή και οι μουσικοί Σόλης Μπαρκή (κρουστά), Σπύρος Κωστής (φαγκότο & ακορντεόν), Ειρήνη Χηράτου (βιολί & μαντολίνο).  

3_dec_2photo 1-NG.jpg

4 ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ – Πάμπη Αναγιωτού  

σαβ 17:30 & 20:30 (90’) 

 

Η ζωή και η πορεία του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη, οι έρωτες, τα πάθη και η δημιουργία των πιο αγαπημένων τραγουδιών που σημάδεψαν γενιές γενεών μέσα από την παραγωγή του Θεάτρου ΡΟΗ. Σε καιρούς άσχημους για την Ελλάδα και το παγκόσμιο, κατοχή, πείνα, εμφύλιος, ο Βασίλης Τσιτσάνης αναδεικνύει το ανθρώπινο πρόσωπο της Ελλάδας. Μια παράσταση με μουσική, χορό και θέατρο που θα γεμίσει τις καρδιές των θεατών, σε σκηνοθεσία Χρίστου Νικολάου και σκηνικά, κοστούμια Αντρέα Παρασκευά.  

 

Στον ρόλο του Τσιτσάνη ο Άθως Αντωνίου.  

Παίζουν: Κώστας Δημητρίου, Βαλεντίνα Σοφοκλέους, Κρίστοφερ Γκρέκο, Σκεύος Πολυκάρπου, Αλκιβιάδης Κωνσταντίνος, Άντρη Κυριαζή, Μανώλης Αναστασίου, Σταύρος Πατσιάς, Άντρεα Δημητρίου, Ναυσικά Απόστρατου. 

Συμμετοχή – χορός: Παναγιώτης Χαραλάμπους  

Χορογραφίες: Μαρία Καραπίττα, Παναγιώτης Χαραλάμπους. 

Μουσικός στη σκηνή: Θεόδουλος Παρασκευαΐδης. 

4_dec.jpg

10-12 Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου  

παρ-κυρ 20:30  

 

Η Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου αποτελεί τον ετήσιο χορογραφικό θεσμό, ο οποίος αποσκοπεί στη δημιουργία και παρουσίαση νέων έργων σύγχρονης χορογραφίας στο κοινό. Η 21η έκδοση της διοργάνωσης προσφέρει την ευκαιρία σε 11 χορογράφους να παρουσιάσουν καινούργια έργα τους, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τα νέα έργα των δύο βραβευμένων χορογράφων κατά το 2019 και 2020. 

 

Πρόγραμμα Παραστάσεων 

 

Παρασκευή 10/12 

Διαμάντω Χατζηζαχαρία, Χάρης Κούσιος, Μάχη Δημητριάδου Lindhal, Αντώνης Αντωνίου  

Σάββατο 11/12 

Ρόζα Μαρία Πάντζη, Μιλένα Ugren Kούλας, Mαρία Γερασίμου, Λουϊζα Αβραάμ, Μαρία Κασάπη 

Κυριακή 12/12 

Άντρια Μιχαηλίδου, Άννη Χούρη, Χάμιλτον Μοντέϊρο, Πάνος Μαλακτός 

CCP-21-INSTA-1080X10802.jpg

14 ADIEU - Μια πράξη αποχαιρετισμού  

τρι 20:30 (50’) 

 

Μια παράσταση σε σύλληψη και χορογραφία του Φώτη Νικολάου που πραγματεύεται τον αποχωρισμό.

 

Πώς λέμε αντίο; Πώς αποχωριζόμαστε; Πώς στεκόμαστε απέναντι σε αυτό το κενό; Πώς στεκόμαστε απέναντι στις επιλογές μας, πώς τις διαχειριζόμαστε και πώς τις βιώνουμε τη στιγμή που συμβαίνουν; Πώς θα μπορέσουμε να αδράξουμε το άυλο του στιγμιαίου και να μετουσιώσουμε το εφήμερο σε κάτι που θα ζει μέσα μας παντοτινά; Πώς χειριζόμαστε όλη αυτή τη ρευστότητα και την αστάθεια της ύπαρξης για να μπορέσουμε να σταθούμε δυνατοί απέναντι στο αναπόφευκτο, απέναντι στο τέλος;  

Έτσι λέμε: “αντίο, ως αύριο, ως την άλλη συνάντηση”. 

 

Σκηνικά - Κοστούμια: Έλενα Κοτασβήλι, Αλέξης Βαγιανός 

Επί  σκηνής: Φώτης Νικολάου, Κατερίνα Τυλληρίδου 

14_Adieu_large_hop_325.jpg

18-19 Ο Χιονάνθρωπός μου 

ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΚΥΠΡΟΥ  

σαβ-κυρ 15:30 & 17:30 

 

Ένα μιούζικαλ για νεαρούς θεατές των Άλεξ Παναγή, Σταύρου Σταύρου και Κατερίνας Χριστοφίδου. 

Είναι παραμονές Χριστουγέννων. Όλη η πόλη κοιμάται, αλλά το κορίτσι βρίσκεται στο δωμάτιό της, μόνη, κοιτάζει έξω από το παράθυρο και είναι λυπημένη. Εύχεται από καρδιάς να μπορούσε να γίνει ένα θαύμα: ο Χιονάνθρωπος να έπαιρνε ζωή και να γινόταν ο καλύτερός της φίλος, ο φίλος που έχει τόσο, μα τόσο πολύ ανάγκη… 

  

Διανομή: 

Αφηγητής - Άλεξ Παναγή 

Κορίτσι - Στέφανη Συμεωνίδη 

Χιονάνθρωπος - Φίλιππος Κωνσταντίνος 

Μαμά - Χρυσή Ανδρέου 

Μπαμπάς - Γρηγόρης Γεωργίου 

Άη Βασίλης - Κωνσταντίνος Ανδρονίκου 

Κυρία Βασίλη - Άντρη Αγγελίδου 

Ξωτικό / Ensemble - Λοΐζος Παπαγεωργίου 

Ξωτικό / Ensemble - Νικολίνα Φραγκουλλίδου 

Ensemble - Αθηνά Λιανού 

Σκηνοθεσία: Μάριος Κακουλλή 

Μαέστρος: Πέτρος Στυλιανού

18_Dec.jpg

20 Ανοίξετε την πόρτα σας τα κάλαντα να πούμε  

δευ 18:30  & 20:30 (60’) 

 

Παραδοσιακά Κάλαντα και Εκκλησιαστικοί Ύμνοι των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων. Η καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη συναυλία της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού, με την Εκκλησιαστική χορωδία «Ρωμανός ο Μελωδός», την παραδοσιακή νεανική χορωδία «Ανατολή» και το Σύνολο Παραδοσιακών Οργάνων της Μουσικής Σχολής της Μητροπόλεως. 

 

Ένα μουσικό ταξίδι μέσα από τους δρόμους της παράδοσής μας με εκκλησιαστικούς ύμνους και κάλαντα από διάφορες περιοχές του Ελληνισμού. 

20_Dec_ foto kalanta 2015 oloi α.jpg

21 Ποντικοπαγίδα ΑΓΚΑΘΑ ΚΡΙΣΤΙ 

Θέατρο Διόνυσος  

τρι 20:30 ( 120’) 

 

Το θρυλικό έργο μυστηρίου ανεβαίνει από το Θέατρο Διόνυσος σε σκηνοθεσία Χρήστου Γιάγκου.

 

Οι λίγες ημέρες διακοπών για τρεις γυναίκες και πέντε άνδρες, που βρίσκονται αποκλεισμένοι εξαιτίας της βαριάς χιονόπτωσης σε μια πανσιόν, θα μετατραπούν σε εφιάλτη, αφού θα διαπιστώσουν ότι ανάμεσά τους βρίσκεται και ένας ιδιαίτερα ευφυής μανιακός δολοφόνος, που έχει ήδη σκοτώσει κάποιον στο Λονδίνο. Ο αστυνόμος Τρότερ αναλαμβάνει να διαλευκάνει την υπόθεση. Ποιο από τα άτομα που βρίσκονται εγκλωβισμένα στην πανσιόν θα είναι άραγε το επόμενό του θύμα;  

  
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος 

Σκηνικά/Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής 

Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Λάζογλου 

Μουσική σύνθεση: Γιώργος Κολιάς 

Πρωταγωνιστούν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί: Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου, Μάρκος Καλλής, Χρήστος Σπύρου, Έλενα Παπαδοπούλου, Χρήστος Γιάγκου, Μάρθα Κωνσταντίνου, Μανώλης Μιχαηλίδης, Γρηγόρης Γεωργίου. 

21_December_Dionysos .jpg

28 ANON. Dance Film  

τρι 20:30 (30’) 

Η καλλιτέχνης Σουζάνα Φιαλάς παρουσιάζει το νέο της έργο, ένα εν εξελίξει πειραματικό dance-film το οποίο εξερευνά τη δυναμική του μέσου δημιουργώντας πολλαπλές εκδοχές μέσω της αναδιάταξης των σκηνών και της σειράς εμφάνισής τους.

 

Το ANON, συντομία του «anonymous», εξετάζει τα σημερινά ζητήματα συστημάτων παρακολούθησης και της εκμετάλλευσης των ψηφιακών δεδομένων.

 

Ένα υβριδικό σε μορφή έργο, το οποίο συνδυάζει τις μορφές της τέχνης του βίντεο, της περφόρμανς, της εγκατάστασης και του anti-surveillance fashion. 

 

Ιδέα, Δημιουργία, Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Σουζάνα Φιαλά 

Camera, Mοντάζ, Διεύθυνση Φωτογραφίας: Παύλος Βρυωνίδης, Σουζάνα Φιαλά 

Performance: ‘Ελενα Γαβριήλ, Αριάνα Μαρκουλίδου, Ελεάνα Αλεξάνδρου, Ράνια Γλυμίτσα 

Σχεδιασμός Μουσικής: Kalaqs, Elektroniki 

Σχεδιασμός Φωτiσμού: Βασίλης Πετεινάρης 

Βοηθός Φωτiστή: Ορφέας Πιτσιλλίδης 

Ηχοληψία: Νικόλας Πέτρου 

Μακιγιάζ: 'Αννα Αγαθοκλέους 

Βοηθός Παραγωγής: Ελευθερία Σωκράτους 

Φωτογραφία: Παύλος Βρυωνίδης 

Παραγωγή και οργάνωση: Σουζάνα Φιαλά 

Ubiq GIF.gif
bottom of page