Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου

CCP-21-POSTER 4 rialto program_page-0001.jpg

Ο θεσμός άρχισε το 2001 με πρωτοβουλία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) στο Θέατρο της Σχολής Falcon στη Λευκωσία, με τον τίτλο «Χορευτικές Συναντήσεις».

 

Από το 2002 η Πλατφόρμα μεταφέρθηκε στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό, το οποίο κι’ έγινε ο συνδιοργανωτής του θεσμού, μαζί με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΑΝ.

 

Σκοπός του θεσμού ήταν και παραμένει η στήριξη, η ανάπτυξη και η παρουσίαση νέων έργων και δημιουργών του σύγχρονου χορού στην Κύπρο, καθώς και η προβολή των έργων τους σε διοργανώσεις και φεστιβάλ στο εξωτερικό.

 

Στην πορεία ο θεσμός εξελίχτηκε και ενισχύθηκε με παράλληλες εκδηλώσεις από το 2007 εγκαινιάζοντας τη συνεργασία του με τον Δήμο Λεμεσού. Το 2008  πραγματοποιήθηκε το 1ο Dance Throughout The Year  με διοργανωτή την Στέγη Χορού Λεμεσού, η οποία συνεχίζει μέχρι σήμερα τον θεσμό αυτό, εμπλουτίζοντας έτσι τη διοργάνωση κι’ αποτελώντας ένα σημαντικό συνεργάτη της.

Κάντε κλικ για την ιστοσελίδα της Πλατφόρμας Χορογραφίας Κύπρου

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος

poster drafts9 copy.jpg

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται σε ετήσια βάση από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο και έχει καθιερωθεί ως η πλέον επιτυχημένη διοργάνωση, που αναδεικνύει τη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας, φέρνοντας πιο κοντά στο κυπριακό κοινό τον διεθνή ανεξάρτητο κινηματογράφο.

Το Φεστιβάλ έχει σαν στόχο να προωθήσει τον παγκόσμιο και κυπριακό κινηματογράφο, να στηρίξει και να προβάλει το κινηματογραφικό έργο ανεξάρτητων δημιουργών, να αναδείξει νέα ταλέντα καθώς και να αποτελέσει κομβικό σημείο συνάντησης του κινηματογράφου των τριών ηπείρων που περιβάλλουν την Κύπρο.

Την ευθύνη για την επιλογή των ταινιών, τον καταρτισμό του προγράμματος προβολών και των παράλληλων εκδηλώσεων έχει τριμελής Καλλιτεχνική Επιτροπή ενώ Κριτική Επιτροπή που απαρτίζεται από διεθνώς αναγνωρισμένους επαγγελματίες του κινηματογράφου, απονέμει τα βραβεία για το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, το Glocal Images. Απονέμονται Βραβεία Καλύτερης Ταινίας Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής,  Βραβείο Glocal Images κ.α.

Το 2ο βασικό πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι το Viewfinder (Ματιές στο Σύγχρονο Διεθνή Κινηματογράφο) με ταινίες που έχουν διακριθεί κατά τη διάρκεια της φεστιβαλικής χρονιάς.

Κάντε κλικ για την ιστοσελίδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικών Ημερών Κύπρου

Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου

cyprus cont. dance fest 22 small.jpg

Το Φεστιβάλ που έχει καθιερωθεί ως η σημαντικότερη και μεγαλύτερη διοργάνωση σύγχρονου χορού στην Κύπρο επιστρέφει και φέτος στο Θέατρο Ριάλτο τον Ιούνιο.

 

Οι φίλοι του σύγχρονου χορού έχουν μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν κι’ απολαύσουν ενδιαφέρουσες παραστάσεις από οκτώ χώρες, στις  οποίες αποτυπώνονται σχολές, τάσεις και ρεύματα του σύγχρονου χορού, στήνοντας έτσι  γέφυρες ανάμεσα στην Κύπρο και την παγκόσμια χορογραφική δημιουργία.

Μια σημαντική διεθνής συνάντηση χορού με τη συμμετοχή πολλών χωρών της Ευρώπης. Ένα πανόραμα χορού στο οποίο παρουσιάζονται οι  τάσεις του σύγχρονου χορού.

Το Φεστιβάλ που έχει ήδη καταξιωθεί στον ευρωπαϊκό χώρο συγκεντρώνει κάθε χρόνο το ενδιαφέρον πολλών χωρών γι’ αυτό και ο αριθμός συμμετοχών βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα.

Το Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού διοργανώνεται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το θέατρο Ριάλτο σε συνεργασία με τις πρεσβείες και τα πολιτιστικά κέντρα των χωρών που συμμετέχουν.

Κάντε κλικ για την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου

Cyprus Rialto World Music Festival

88336028_3281321628558270_67617935751629

Το 2006 το Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ έκανε δειλά τα πρώτα του βήματα οργανώνοντας μια σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων στη διαφορετικότητα και την ανοχή. Έκτοτε ο πολύχρωμος κόσμος του Έθνικ Φεστιβάλ ήταν και παραμένει μια συνάντηση σχημάτων και ήχων από διάφορες χώρες.

 

Δεξιοτέχνες μουσικοί από την παγκόσμια μουσική σκηνή συναντώνται, αναζητούν, υιοθετούν επιρροές και τάσεις και δημιουργούν παραστάσεις που ξεπερνούν τα όρια και τα σύνορα όλων των ειδών.

Κάντε κλικ για την ιστοσελίδα του Cyprus Rialto World Music Festival

Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου

8_10_ISFFC 22 poster RGB WEB-01.jpg

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, το οποίο από το 2011 έχει αναβαθμιστεί σε Διεθνές και ταυτόχρονα σε ετήσιο θεσμό, είναι το επίσημο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Κύπρου, το οποίο διοργανώνεται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο.

Το ΔΦΤΜΜΚ έχει ως κύριο στόχο την προώθηση της κινηματογραφικής τέχνης παρουσιάζοντας ένα ποικίλο πανόραμα ταινιών μικρού μήκους από την Κύπρο και από όλο τον κόσμο. Παρουσιάζει το έργο ταλαντούχων σκηνοθετών που χρησιμοποιούν με επιτυχία δημιουργικές γλωσσικές μορφές του κινηματογράφου και ουσιαστικά διηγούνται μία ιστορία μέσω μίας ταινίας μικρού μήκους.

Μία Διεθνής Κριτική Επιτροπή βραβεύει τις καλύτερες ταινίες στον Εθνικό και Διεθνή τομέα ενώ η επιλογή και η πρόσκληση των ξένων  ταινίών που διαγωνίζονται στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, γίνονται από την Καλλιτεχνική Επιτροπή του Φεστιβάλ. Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ έχουν ταινίες μικρού μήκους μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, πειραματικές, φοιτητικές και κινουμένων σχεδίων.

Πέρα από το Διεθνές και Εθνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα, το Φεστιβάλ περιλαμβάνει εκδηλώσεις, κινηματογραφικά εργαστήρια, παράλληλα πρόγραμματα, δημιουργικές αναζητήσεις και διάλογο με σκηνοθέτες και δημιουργούς από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Κάντε κλικ για την ιστοσελίδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου

Πλατφόρμα Jazz & World Music

8 JAZZ MUSIC POSTER A4-01.jpg

Η Πλατφόρμα Jazz and World Music πραγματοποιείται για 6η συνεχή χρονιά στο Θέατρο Ριάλτο, παρουσιάζοντας μια σφαιρική εικόνα της σύγχρονης κυπριακής μουσικής δημιουργίας.

 

Η Πλατφόρμα διοργανώνεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Κέντρο Μουσικής Πληροφόρησης και το Θέατρο Ριάλτο. Βασικός της στόχος είναι η προβολή των Κυπρίων και ξένων μουσικών που κινούνται εντός των καλλιτεχνικών κύκλων του νησιού μας και ασχολούνται με την ευρύτερη αυτοσχεδιαστική μουσική, στο κοινό της Κύπρου και σε επαγγελματίες από τον διεθνή μουσικό χώρο.

Για τον σκοπό αυτό, ξένοι διοργανωτές φεστιβάλ, παραγωγοί αλλά και εκπρόσωποι οργανισμών, με τους οποίους συνεργάζονται το Κέντρο Μουσικής Πληροφόρησης Κύπρου και το Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ, θα παρακολουθήσουν όπως κάθε χρόνο τη διοργάνωση.

 

Μέσω εργαστηρίων και συζητήσεων με τους ξένους προσκεκλημένους δίνεται έμφαση στην ενημέρωση και εκπαίδευση των καλλιτεχνών, αλλά και των φορέων που ασχολούνται με την πολιτισμική ανάπτυξη του νησιού αναφορικά με τους πιο σύγχρονους τρόπους μουσικής παραγωγής και προώθησης σε διεθνές επίπεδο.

Κάντε κλικ για την ιστοσελίδα της Πλατφόρμας Jazz and World Music

Showcase Χορογραφίας Κύπρου

2SXK _Final Poster.jpg

Το Showcase Χορογραφίας Κύπρου (SΧΚ) πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια τον Μάρτιο στο Θέατρο Ριάλτο, και στοχεύει στην προώθηση της εγχώριας χορογραφικής δημιουργίας  στο εξωτερικό και τη δημιουργία μεγαλύτερης ορατότητας για τη σύγχρονη κυπριακή πολιτιστική παραγωγή. Αποτελεί θεσμό, ο οποίος περιλαμβάνει την παρουσίαση επίλεκτων χορογραφικών έργων, τα οποία έχουν δημιουργηθεί στην Κύπρο κατά τη διάρκεια των περασμένων 2 χρόνων. Ειδικότερα, το SΧΚ προσφέρει ευκαιρίες στους χορογράφους που δημιουργούν στην Κύπρο να παρουσιάσουν, σε ένα οργανωμένο πλαίσιο, τα έργα τους σε καλλιτεχνικούς διευθυντές και διοργανωτές φεστιβάλ σύγχρονου χορού του εξωτερικού, δημιουργώντας συνθήκες μεγαλύτερης εξωστρέφειας και συνεργασίες με διεθνή δίκτυα. Με τον τρόπο, αυτό ενισχύονται οι προσπάθειες των χορογράφων για διεθνή προβολή και παρουσίαση των έργων τους στο εξωτερικό. Παράλληλα, μέσω της διοργάνωσης του SΧΚ προσφέρεται η ευκαιρία να παρουσιαστούν εκ νέου σημαντικά χορογραφικά έργα στο τοπικό κοινό. 

 

Οι διοργανωτές του SXK είναι οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και το Θέατρο Ριάλτο.  Στο SΧΚ συμμετέχουν Κύπριοι χορογράφοι ή μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου, οι οποίοι διαμένουν και εργάζονται μόνιμα στην Κύπρο τα τελευταία 5 έτη. Την ευθύνη της επιλογής των παραστάσεων έχει ειδική Επιτροπή, η οποία μετά από παρακολούθηση όλων των χορογραφικών προτάσεων μιας διετίας, προτείνει τα έργα που θα συμμετάσχουν στο εκάστοτε Showcase Χορογραφίας Κύπρου. 

Κάντε κλικ για τη σελίδα του Showcase Χορογραφίας Κύπρου στο Facebook