top of page
Αναζήτηση

Εξαιρετικά πετυχημένο το αφιέρωμα στον Θεόδωρο Τερζόπουλο

Την ευκαιρία στο κοινό της Κύπρου να γνωρίσει από κοντά έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες στην ιστορία του παγκόσμιου θεάτρου, έδωσε το πολισχιδές αφιέρωμα που διοργάνωσαν το Θέατρο Ριάλτο και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου με τη συνεργασία του Κυπριακού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θέατρου από τις 23 έως και τις 27 Νοεμβρίου 2023.


Οι εκδηλώσεις περιλαμβάναν: Συζήτηση με αφορμή την έκδοση στα Ελληνικά του βιβλίου, Στον Λαβύρινθο: Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος συναντά τον Χάινερ Μύλλερ με εισηγήτρια την κριτικό θεάτρου, Πηνελόπη Χατζηδημητρίου. Στη συζήτηση που συντόνιζε ο Χρήστος Γεωργίου, Διευθυντής του ΚΚΔΙΘ το κοινό είχε την ευκαιρία να ακούσει τον ίδιο τον Θεόδωρο Τερζόπουλο να μιλά για την καλλιτεχνική του πορεία και να καταθέτει τη δική του φιλοσοφική άποψη για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος / κόσμος.


Το κινηματογραφικό πορτρέτο του σπουδαίου σκηνοθέτη παρουσιάστηκε μέσα από το ντοκιμαντέρ του Σπύρου Τσιφτσή Διόνυσος, η επιστροφή, το οποίο προλόγισε ο ίδιος ο Θ. Τερζόπουλος. Η ταινία ακολούθησε το παγκόσμιο ταξίδι του Τερζόπουλου, από το χωριό Μακρύγιαλος όπου γεννήθηκε, στο Berliner Ensemble στο Βερολίνο, στη Ρωσία, στην Κίνα, στις ΗΠΑ, αλλά και στην Αθήνα και στους Δελφούς.


Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η ευκαιρία που είχαν, στο πλαίσιο του αφιερώματος, φοιτητές του Τμήματος Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ να συναντήσουν και να συζητήσουν με τον Θεόδωρο Τερζόπουλο και τους ηθοποιούς της παράσταστασης Alarme στο χώρο φοίτησής τους.


Ξεχωριστή στιγμή του αφιερώματος αποτέλεσε το ανέβασμα στο Θέατρο Ριάλτο της παράστασης-ορόσημο, Alarme, δεκατρία χρόνια μετά την ιστορική της πρεμιέρα στο θέατρο Άττις. Οι ηθοποιοί Σοφία Χιλλ, Αγλαΐα Παππά και Τάσος Δήμας υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Θεόδωρου Τερζόπουλου, έδειξαν με την εξαιρετική ερμηνεία τους, γιατί η παράσταση, η οποία ταξίδεψε σε μεγάλα φεστιβάλ και θέατρα σε όλο τον κόσμο, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Μια παράσταση που την χαρακτήριζε η εξαιρετική τεχνική και υψηλή αισθητική, η οποία αποθεώθηκε από το κοινό που χειροκροτούσε όρθιο για αρκετή ώρα.


Το αφιέρωμα ολοκληρώθηκε με ένα πεντάωρο εργαστήρι - επίδειξη της μεθόδου του Θεόδωρου Τερζόπουλου από τον στενό του συνεργάτη, Σάββα Στρούμπο και τη συμμετοχή 30 περίπου ηθοποιών, χορευτών και σπουδαστών θεάτρου.



14 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page