top of page
Αναζήτηση

Εννιά βραβευμένες ταινίες μικρού μήκουςαπό το Φεστιβάλ Δράμας

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το κορυφαίο Ελληνικό φεστιβάλ στο είδος του, ταξιδεύει γι’ άλλη μια φορά στην Κύπρο, με προβολές βραβευμένων ταινιών του από τις 26 έως τις 28 Φεβρουαρίου. 


Όπως κάθε χρόνο, εκπρόσωποι του Φεστιβάλ και σκηνοθέτες των βραβευμένων ταινιών θα βρίσκονται στην Κύπρο, στο πλαίσιο των προβολών για συζήτηση με το κοινό. Οι φετινοί φιλοξενούμενοι από το Φεστιβάλ Δράμας είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Γιάννης Σακαρίδης, και οι σκηνοθέτες  Νεριτάν Ζιντζιρία (Φῶς ἐκ Φωτός) και Αλέξης Κουκιάς-Παντελής (Αερολίν).


Αξίζει να σημειωθεί πως, ανάμεσα στις βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ που θα προβληθούν στην Κύπρο συμπεριλαμβάνεται η κυπριακή ταινία Buffer Zone του Σάββα Σταύρου.


Πρόγραμμα προβολών:


Λάρνακα 26/2, Πάφος 26/2, Λεμεσός 27/2, Λευκωσία 28/2


Φῶς ἐκ Φωτός 13’, 2023 Ελλάδα - Μυθοπλασία, Ντοκιμαντέρ, Πειραματική 

Μια φιλμική συζήτηση ανάμεσα σε έναν κινηματογραφιστή και έναν ιερομόναχο του Αγίου Όρους, που έφτιαξε τη δικιά του φωτογραφική μηχανή πριν πεθάνει το 1932.


O Νεριτάν Ζιντζιρία είναι σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στα Τίρανα της Αλβανίας. Σήμερα ζει και εργάζεται στα Βαλκάνια. Δημιουργός των ταινιών Χαμομήλι, The time of a young man about to kill, A country of two, τον απασχολεί πώς ο θάνατος και η απώλεια επαναπροσδιορίζουν την ανθρώπινη μνήμη. Η τελευταία του ταινία Φῶς ἐκ Φωτός ήταν υποψήφια στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα μικρού μήκους του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ.


Σκηνοθεσία / Σενάριο: Νεριτάν Ζιντζιρία 


Αερολίν 19’, 2023 Ελλάδα, Μυθοπλασία 

Η Σάντυ είναι απόφοιτος δραματικής σχολής, έχει άσθμα και το βράδυ έχει παράσταση. Μέχρι τότε έχει να διδάξει γιόγκα, να δουλέψει ως κλόουν και να πάει και σε μία οντισιόν. Σε αυτήν την εξίσωση, προσπαθεί να βρει και λίγο χώρο για τον Σπύρο, το αγόρι της.


Ο Αλέξης Κουκιάς-Παντελής είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηχολήπτης κινηματογράφου. Οι ταινίες του έχουν ταξιδέψει σε δεκάδες διεθνή φεστιβάλ και έχουν αποσπάσει βραβεία, μεταξύ των οποίων τα Καλύτερης Γυναικείας και Ανδρικής Eρμηνείας στις 27ες Νύχτες Πρεμιέρας. Το Αερολίν είναι η 4η μικρού μήκους ταινία του που συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.


Σκηνοθεσία: Αλέξης Κουκιάς-Παντελής, Σενάριο: Μιχάλης Μαθιουδάκης Αλέξης Κουκιάς-Παντελής. Ερμηνεία: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Βαγγέλης Αμπατζής, Θάνος Τοκάκης, Έλενα Τοπαλίδου, Αουλόνα Λούπα, Κατερίνα Μισιχρόνη, Ηλίας Μουλάς, Μικές Γλύκας, Αλεξάνδρα Χασάνι, Θοδωρής Σκυφτούλης. 



Διάβαση 21’, 2023 Ελλάδα Μυθοπλασία 

Μια σιδηροδρομική διάβαση στο πουθενά. Δύο ξύλινα φυλάκια. Γύρω κίτρινοι λόφοι κι ανοιχτός ορίζοντας. Δύο φύλακες: ο μοναχικός Γιάννης και ο χαλαρός Αντώνης. Κάθε τόσο, μια φωνή στο μεγάφωνο αναγγέλλει το πέρασμα ενός τρένου. Τίποτα δεν φαίνεται να διαταράσσει την καθημερινότητά τους μέχρι να εισβάλει ο έρωτας, συντρίβοντας κάθε βεβαιότητα.


Ο Αινείας Τσαμάτης γεννήθηκε στο Ελμπασάν της Αλβανίας. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής «ΑΡΧΗ» και του Modern Music School of Athens. Εργάζεται ως ηθοποιός στο θέατρο, στο σινεμά και στην τηλεόραση. Γράφει και σκηνοθετεί για το σινεμά. 


Η Κατερίνα Μαυρογεώργη γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή «ΑΡΧΗ» και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού. Γράφει, παίζει και σκηνοθετεί για το θέατρο και το σινεμά. Έχει βραβευτεί από την ARTWORKS (2022) του ΙΣΝ. 

`

Σκηνοθεσία / Σενάριο: Αινείας Τσαμάτης Κατερίνα Μαυρογεώργη,  Ερμηνεία: Γιάννης Τσορτέκης, Καραφίλ Σένα, Αγγελική Παπαθεμελή, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος (φωνή) 


Midnight Skin 40’, 2023 Ελλάδα, Γαλλία Μυθοπλασία 

Η Φανή, μια νεαρή νοσηλεύτρια ενός μεγάλου δημόσιου νοσοκομείου, βυθίζεται κάθε βράδυ στον ίδιο εμμονικό εφιάλτη. Βλέπει ότι μεταμορφώνεται σε δέντρο. Ενώ βρίσκεται στάσιμη μέσα σε μία μοναχική καθημερινότητα, συνειδητοποιεί ότι ο εφιάλτης της ξεπερνά τα όρια του φαντασιακού και εισχωρεί σταδιακά στη ζωή της.


Ο Μανώλης Μαυρής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε Κινούμενο Σχέδιο στην Αθήνα και Οπτική Επικοινωνία στο Λονδίνο. Οι μικρού μήκους ταινίες του έχουν κάνει πρεμιέρα σε σημαντικά φεστιβάλ κινηματογράφου παγκοσμίως (Κάννες, SXSW, BFI, Σαράγεβο). Το έργο του εστιάζει στην έννοια της ετεροτοπίας, διερευνώντας τα όρια μεταξύ πραγματικού και φαντασιακού. Το 2021, η ταινία του Brutalia, Εργάσιμες Μέρες απέσπασε το βραβείο Canal+ στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών. Αυτή την περίοδο, βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης του σκηνοθετικού του ντεμπούτου μεγάλου μήκους, με τίτλο Liar Man.


Σκηνοθεσία / Σενάριο: Μανώλης Μαυρής. Ερμηνευτές: Ρομάννα Λόμπατς, Κατερίνα Ζησούδη, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Δημήτρης Κίτσος, Γρηγόρης Μπάλας, Αγγελική Νοέα, Λήδα Κουτσοδασκάλου, Κωνσταντίνος Σαμάα, Χαρά Τζώκα 


Λευκωσία 27/2, Λεμεσός 28/2, Πάφος 28/2


Buffer Zone 16’, 2023 Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρος Μυθοπλασία 

Ένθεν και ένθεν της γραμμής αντιπαράταξης, δύο νεαροί στρατιώτες ερωτεύονται και, μέσα σε ένα περιβάλλον καταπίεσης, βρίσκουν διέξοδο στη μουσική. 


Ο Σάββας Σταύρου είναι σεναριογράφος και σκηνοθέτης, γεννημένος στην Κύπρο, με έδρα το Λονδίνο. Είναι απόφοιτος του Sundance Lab, της Berlinale Talents, του BFI Network @ LFF και της Ακαδημίας Zurich Academy. Ταινίες του έχουν προβληθεί διεθνώς σε φεστιβάλ, με το A jar of nuts να αποσπά το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους στο Φεστιβάλ Τιράνων (Oscar-qualifying). Αυτή την περίοδο βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης της πρώτης του ταινίας μεγάλου μήκους, The ones left behind, ένα από οκτώ πρότζεκτ που συμμετείχαν στο Εργαστήρι Συγγραφής Σεναρίου του Sundance Mediterranean το 2018.


Σκηνοθεσία/ Σενάριο: Σάββας Σταύρου. Ερμηνεία: Ανδρέας Μάρκου, Adnan Mustafa. 


Η Παρέλαση 23’, 2022 Ελλάδα, Ελβετία Μυθοπλασία 

Οι περιπέτειες μιας ομάδας μαθητών λυκείου στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της εθνικής στρατιωτικής παρέλασης.  

 

Ο Μιχάλης Γαλανόπουλος είναι απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος κινηματογράφου της ÉCAL. Η πτυχιακή του ταινία, με τίτλο Η Παρέλαση, χρηματοδοτήθηκε από το Cinéforom και έκανε πρεμιέρα στο 26ο φεστιβάλ Internationale Kurzfilmtage Winterthur, διεθνή πρεμιέρα στο 25ο Mecal Pro, ενώ συμμετείχε στο τμήμα «Σχολεία Χωρίς Σύνορα» του 76ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο.


Σκηνοθεσία / Σενάριο: Μιχάλης Γαλανόπουλος. Ερμηνεία: Σεμέλη Μητροπούλου Μαργαρίτα Τάση.


Good Girls Club: A Virginity Odyssey 17’, 2023 Ελλάδα Μυθοπλασία 

Τελευταία χρονιά του λυκείου για δύο κολλητές φίλες που γίνονται 18 και έχουν στόχο να χάσουν την παρθενιά τους το βράδυ των γενεθλίων τους. Όλα πάνε στραβά σ’ αυτή την περιπέτεια—οδύσσεια που μετατρέπεται όμως σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας, φιλίας και ενηλικίωσης.


Οι Δημήτρης Τσακαλέας και Λήδα Βαρτζιώτη είναι σκηνοθετικό δίδυμο. Έχουν αποφοιτήσει από το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Οι ταινίες τους έχουν ταξιδέψει σε κινηματογραφικά φεστιβάλ όπως Κάρλοβι Βάρι, Σαράγεβο, Palm Springs ShortFest, Κάιρο, Τεργέστη και αλλού, και έχουν προβληθεί στο Cinobo και στο Directors Notes.

 

Σκηνοθεσία / Σενάριο: Λήδα Βαρτζιώτη, Δημήτρης Τσακαλέας. Ερμηνεία: Άλκηστις Ζιρώ, Δανάη Μικέδη Προδρόμου, Κατερίνα Κυπραίου, Νίκος Κουκάς. 


A Piece of Liberty 10’, 2023 Ελλάδα Μυθοπλασία 

Το Άγαλμα της Ελευθερίας και ο Τζόκερ είναι δύο περιπλανώμενοι καλλιτέχνες του δρόμου, και καταλήγουν αιχμάλωτοι στο ίδιο κελί. Όταν η συστημική βαρβαρότητα του κράτους και της αστυνομίας «σπάσει» την Ελευθερία, ο Τζόκερ θα ψάξει τα κομμάτια της για να τη φτιάξει από την αρχή.


Η Αντιγόνη Καπάκα είναι σκηνοθέτις από την Αθήνα. Είναι απόφοιτη της Σχολής CalArts και έχει πάνω από 7 χρόνια εμπειρία στους τομείς του σινεμά και των οπτικοακουστικών έργων σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Το 2019 ήταν παραγωγός της ταινίας Southcentral Love (ΗΠΑ), και το 2018 σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ Μάτι 23/7.


Σκηνοθεσία / Σενάριο: Αντιγόνη Καπάκα.  Ερμηνεία: Φελίς Τόπη, Αχιλλέας Χαρίσκος, Φιντέλ Ταλαμπούκας


Αριζόνες 29’, 2023 Ελλάδα, Κύπρος Μυθοπλασία 

Μετά από μία αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας, ο Δημήτρης θα αναζητήσει καταφύγιο στο παλιό εξοχικό σπίτι του παππού του στην παραθαλάσσια πόλη της Μηχανιώνας.


Ο Γιώργος Ηλιόπουλος είναι απόφοιτος της Σχολής Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. και κάτοχος μεταπτυχιακού M.F.A. στη Σκηνοθεσία από την Ακαδημία Κινηματογράφου της Σκωτίας. Έχει εργαστεί ως σκηνοθέτης και διευθυντής φωτογραφίας σε ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Η ταινία του Exile(s) έλαβε χρηματοδότηση από την ΕΡΤ και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και βρίσκεται στο στάδιο post-production. Επίσης, βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης της επόμενης μεγάλου μήκους ταινίας μυθοπλασίας.


Σκηνοθεσία / Σενάριο : Γιώργος Ηλιόπουλος, Σενάριο: Γιώργος Ηλιόπουλος. Ερμηνεία: Γιάννης Παπαδόπουλος.


Είσοδος ελεύθερη I Με αγγλικούς υπότιτλους  


Χώροι/ Ημερομηνίες/ Πληροφορίες Προβολών:

Λεμεσός Θεάτρο Ριάλτο 20:30– 77777745 ή στο www.rialto.com.cy 

Λευκωσία, Κινηματογράφος Πάνθεον 19:30 – 96420491 /  22675787

Πάφος, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών 19:30 -99426673 / 26818560

Λάρνακα, Δημοτικό Θέατρο «Σκάλα» 26/2,  20:30 – 9943479                                          www.larnakacinema.com  


Χορηγοί Επικοινωνίας: ΡΙΚ, Εφημερίδα Πολίτης & Πολίτης 107.6 fm


Διοργάνωση: Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού, Θέατρο Ριάλτο και Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. 


Με τη συνεργασία: Όμιλος Φίλων Κινηματογράφου Λευκωσίας, Κινηματογραφική Λέσχη Λάρνακας,Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου και Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού.



3 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page