top of page
Αναζήτηση

FlashArt για τέταρτη χρονιά

Έγινε ενημέρωση: 26 Σεπ 2023

Το Θέατρο Ριάλτο συνεχίζει και φέτος το πρόγραμμα FlashArt, καθιερώνοντας και διευρύνοντας έτσι τον πετυχημένο θεσμό που δημιουργήθηκε το 2020, ως άμεση αντίδραση στις συνέπειες της πανδημίας, στην ακύρωση και ανασφάλεια που αντιμετώπιζε ο καλλιτεχνικός κόσμος της Κύπρου.

Το πρόγραμμα ανάδειξης και στήριξης της σύγχρονης κυπριακής παραγωγής από όλες τις παραστατικές τέχνες, το οποίο υπήρξε από την αρχή ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους/ες τους δημιουργούς, μέσα από ένα ανοικτό κάλεσμα για προτάσεις χωρίς περιορισμούς.

Στα πρώτα δύο χρόνια, εν μέσω της πανδημίας η πρόσκληση αγκαλιάστηκε από τους Κύπριους δημιουργούς και μέσα από τις δεκάδες προτάσεις, επιλέχθηκαν και παρουσιάσθηκαν 11 παραγωγές στην 1η και 15 στη 2η του έκδοση.

Στις δύο αυτές πρώτες διοργανώσεις προκρίθηκαν κυρίως παραγωγές που αναδείκνυαν τη δύναμη των τεχνών, στην υπέρβαση των ορίων και περιορισμών για την επιστροφή και συνάντηση των δημιουργών με το κοινό.

Το τρίτο FlashArt @Ριάλτο 2022 διαφοροποιήθηκε από τις προηγούμενες του εκδόσεις ως προς το εύρος και τους στόχους του. Αναβαθμίστηκε η καλλιτεχνική του διάσταση και τα προσφερόμενα υποστηρικτικά μέτρα και υποδομές. Οι στόχοι του προγράμματος επικεντρώθηκαν στην ανάδειξη σύγχρονων δημιουργών και έργων που διακρίνονται για την αυθεντικότητα τους, το καλλιτεχνικό και ερευνητικό τους ενδιαφέρον.

Το νέο πρόγραμμα φιλοδοξεί να ενισχύσει τις δυνατότητες παραγωγής καλλιτεχνών που ζουν στην Κύπρο στην ενασχόλησή τους με σύγχρονα πολυθεματικά πεδία, προσφέροντας τους πέρα από την οικονομική στήριξη, τεχνογνωσία και τις υποδομές του θεάτρου.

Μέσα από την ίδια διαδικασία της ανοιχτής πρόσκλησης επιλέχθηκαν για να παρουσιαστούν στο φετινό τέταρτο FlashArt επτά παραγωγές που διακρίνονται για την πρωτοτυπία τους, την καλλιτεχνική τους αρτιότητα καθώς και τα ζητήματα που διαπραγματεύονται.

Το φετινό πρόγραμμα έχει ως εξής:

3 Απριλίου - 5 Lesbians Eating a Quiche


Το θεατρικό έργο 5 Lesbians Eating a Quiche των Andrew Hobgood και Evan Linder παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα σε σκηνοθεσία της Εβίτας Ιωάννου, στο πλαίσιο του προγράμματος theYard.Residency.21 του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ. Το έργο διαδραματίζεται το 1956, όπου γνωρίζουμε το σωματείο Susan B. Anthony της αδελφότητας Gertrude Stein. Πρόκειται για μια οργάνωση πέντε γυναικών, των οποίων η συνάντηση στο υπόγειο μιας εκκλησίας για τον ετήσιο διαγωνισμό quiche διακόπτεται από μια πυρηνική έκρηξη. Εγκλωβισμένες στο υπόγειο, οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με τους φόβους και τη σεξουαλική τους ταυτότητα.


Σκηνοθεσία: Εβίτα Ιωάννου. Καλλιτεχνική Συνεργάτης: Κωνσταντίνα Πήτερ. Διανομή: Νάγια Αναστασιάδου, Έλενα Καλλινίκου, Λουκία Πιερίδου, Νιόβη Χαραλάμπους, Γιολάντα Χριστοδούλου.


25 Μαΐου - Σόλο για Τρεις, Φοίνιξ: Οι άλλοι είσαι εσύ


Δύο γυναίκες και δύο άντρες, με οδηγό το βλέμμα, την επαφή και τις λέξεις, ακολουθούν μια πορεία αναζήτησης του «ποιος είμαι;» μέσα από τους άλλους που ορίζουν την ταυτότητά τους. Σ’ αυτό το ταξίδι εστιάζουν στα ερωτικά τους ένστικτα και στην ελευθερία να είναι ο εαυτός τους, όπου όρια και λάθη δεν υπάρχουν για τη διαμόρφωση και την εκδήλωση της αγάπης.


Σύλληψη, Σκηνοθεσία: Χριστόδουλος Ανδρέου. Δραματουργία: Λένα Σιταρά

Κινησιολογία: Παναγιώτης Τοφή. Επί σκηνής: Βάρσια Αδάμου, Σαββίνα Γεωργίου, Παναγιώτης Τοφή, Γιώργος Χιώτης και ο μουσικός Ανδρέας Οικονομίδης.



20 Σεπτεμβρίου - Performing Silence Ι Πέτρος Κονναρής


Υπάρχει κάτι συγκινητικό στο να παίρνεις χρόνο να παρατηρείς μικρές λεπτομέρειες και να ανακαλύπτεις τι άλλο κρύβεται κάτω από την επιφάνεια. Να παρατηρείς τα χέρια να κατευθύνονται το ένα προς το άλλο, να ακούς μια βαθιά αναπνοή, να συνοδεύεις το ταξίδι κάποι@ στην πολυτιμότητα και στο _______. Το Performing Silence επιστρέφει δύο χρόνια μετά τις πρώτες παρουσιάσεις του και ερευνά πώς να ακούσεις μια διακριτική παρουσία που δεν είναι κραυγαλέα, να αφουγκραστείς μια ησυχία που συνήθως καλύπτεται από θόρυβο και ένταση.


Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Πέτρος Κονναρής. Με τους/τις: Ελεάνα Αλεξάνδρου, Γεωργία Ανδρέου, Πασκάλ Καρόν, Αθηνά Γεωργίου, Άννη Χούρη, Μαριλένα Κυριάκου, Κάλια Μαλιαλή, Αριάνα Μαρκουλίδου, Δέσποινα Μιχαηλίδου, Αλέξης Βασιλείου. Δραματουργία: Ροδιά Βόμβολου.


29 Οκτωβρίου - Βιομαγεία


Τι θα γινόταν αν κάποιος μας έδινε την ευκαιρία να γυρίσουμε τον χρόνο και να τα αλλάξουμε όλα; Στην παράσταση με τίτλο Βιομαγεία, ο βασικός ήρωας, Γιαν, ψάχνοντας μετά από έναν χωρισμό να βρει ξανά την ευτυχία, κάνει ένα «ταξίδι» στην τελευταία τυχαία συνάντηση που είχε με μια κοπέλα λίγο πριν την έναρξη μιας θεατρικής παράστασης. Αυτή η συνάντηση δεν κράτησε παρά μόνο δύο λεπτά. Το έργο Βιομαγεία της Μαριάννας Κάλμπαρη παρουσιάστηκε για τις ανάγκες της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θέατρου Ελλάδος το 2004, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία για δύο συνεχόμενες χρονιές.


Σκηνοθεσία: Ελένη Αναστασίου. Παίζουν: Αντρέας Κουτσόφτας και Μάριαν Κυπριανού.


Κούλου Μάκκα


Η κολλεκτίβα Κούλου| Μάκκα δημιουργήθηκε όταν κινούμενες από την ανάγκη για συμπερίληψη σωματικοτήτων και αντιμετώπιση αυτών επί ίσοις όροις, η σκηνοθέτιδα και θεατροπαιδαγωγός Έλενα Σωκράτους, η παιδαγωγός συμπεριληπτικού χορού Ελευθερία Σωκράτους και η ηθοποιός, περφόρμερ και θεατροπαιδαγωγός Νάγια Τ. Καρακώστα, ένωσαν τις ιδιότητές τους και αποτέλεσαν τον πυρήνα αυτής της ομάδας. Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν ανοιχτό κάλεσμα προς όλα τα άτομα με αναπηρίες ή μη, που θα τα ενδιέφερε να δημιουργήσουν την πρώτη ομάδα μικτών ικανοτήτων στην Κύπρο και να συμμετέχουν σε μαθήματα θεάτρου και κίνησης. Σκοπός η ορατότητα, η ενθάρρυνση και η δημιουργία μίας ομάδας καθολικά προσβάσιμης σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, καταγωγής, φύλου, ικανοτήτων, σωματικότητας.


Με τη στήριξη του Θεάτρου Ριάλτο και του Σωματείου Υπόγειας Σκηνής Πολυχώρος Συνεργείο, η κολλεκτίβα Κούλου| Μάκκα δραστηριοποιείται από τον Δεκέμβριο του 2022 και πραγματοποιεί εβδομαδιαίες συναντήσεις κάθε Τρίτη. Οι 3 εμψυχώτριες εναλλάσσονται ούτως ώστε να υπάρχει διαφοροποίηση μεθοδολογιών και ασκησιολογίου, έχοντας πάντοτε ως κοινό στοιχείο τη συμπερίληψη. Οι εβδομαδιαίες συναντήσεις συνεχίζονται και θα ολοκληρωθούν με ένα τριήμερο εντατικό εργαστήρι αρχές Αυγούστου. Με την ολοκλήρωση του τριημέρου αυτού, θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη performance σε δημόσιο χώρο. Επιθυμία των συντελεστών να δοθεί ο χώρος να ακουστούν ιστορίες που δεν περιλαμβάνονται σχεδόν ποτέ στο δραματολόγιο των έργων, αλλά και να δοθεί ορατότητα σε σωματικότητες που απουσιάζουν σκηνικά. Η κολεκτίβα αποτελείται από μία ομάδα 14 ατόμων με άτομα με αναπηρίες και μη.


95 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page