top of page
Αναζήτηση

9ο Cyprus Jazz and World Music Showcase

Έγινε ενημέρωση: 6 Δεκ 2022

Το 9ο Cyprus Jazz and World Music Showcase διοργανώνεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υφυπουργείου Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο, έχοντας ως στόχο την ανάδειξη και προβολή των σημαντικότερων δημιουργών της Τζαζ και των Μουσικών Κόσμου στην Κύπρο.

Στο Showcase θα συμμετέχουν 9 συνολικά σχήματα τα οποία απαρτίζονται από περισσότερους από 40 μουσικούς. Τα 7 σχήματα θα παρουσιάσουν την καινούρια τους δουλειά στο θέατρο ΡΙΑΛΤΟ και τα 2 θα παρουσιαστούν στο Voice (πρώην Κύκλος) χώρος κοντά στο ΡΙΑΛΤΟ.


Παρασκευή | 09.12.2022, 19:30 |


Aris Guitar Trio

Το σχήμα Άρης Κιθάρα Τρίο θα ερμηνεύσει πρωτότυπα κομμάτια που συνέθεσε ο εμπνευστής του μουσικού σχήματος και κιθαρίστας, Άρης Κωνσταντίνου. Αυτές οι αυθεντικές συνθέσεις βασίζονται στο στυλ της bebop μουσικής και της τραγουδοποιίας από τις δεκαετίες του ‘30 και του ‘40 στις ΗΠΑ. Οι ενορχηστρώσεις μιμούνται τον ήχο της Δυτικής Ακτής, ενώ αντλούν έμπνευση από τις ηχογραφήσεις του Poll Winners Trio στο Λος Άντζελες (Contemporary Records), εμποτισμένες παράλληλα με ιδέες από όλα τα μέλη του σχήματος.

Άρης Κωνσταντίνου: ηλεκτρική κιθάρα Άδωνης Δαβίδ Χρίστου: ντραμς Ιωάννης Καρσεράς: κοντραμπάσο


Quintedo

Το σχήμα θα εκτελέσει αυθεντικές συνθέσεις στο ύφος της modern jazz μουσικής με έντονες επιρροές από το μουσικό έργο των John Coltrane, Kenny Garrett και Ben Wendel. Στη φετινή έκδοση του Showcase, το σχήμα θα παρουσιάσει στο κοινό καινούριες συνθέσεις, οι οποίες δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη, σε ένα τριαντάλεπτο σετ γεμάτο ενέργεια και έντονη διάθεση για εξερεύνηση. Οι Κουιντέδο θα ερμηνεύσουν αυθεντικές συνθέσεις των Μάριου Χαραλάμπους, Κυριάκου Κέστα και Ερμή Μιχαήλ.

Μάριος Χαραλάμπους: σαξόφωνο Αντρέας Παντελή: πιάνο Ερμής Μιχαήλ: κιθάρα Κυριάκος Κέστα: κοντραμπάσο Όμηρος Μιλτιάδους: τύμπανα


Funkystraat

Μετά από τα «3 χρόνια του Covid-19», τα μέλη του σχήματος έρχονται ξανά μαζί για να ερμηνεύσουν συνθέσεις που δεν παρουσιάστηκαν ποτέ, καθώς και νέα κομμάτια που γράφτηκαν τα τελευταία τρία χρόνια. Οι μουσικοί της μπάντας συναντώνται στον φανταστικό δρόμο Funkystraat της Ολλανδίας όπου γνωρίστηκαν, για να παίξουν μαζί, να συνδημιουργήσουν και να αυτοσχεδιάσουν.

Ερμής Μιχαήλ: κιθάρα Αντρέας Παντελή: πλήκτρα Αντρέας Ροδοσθένους: μπάσο Στέλιος Ξυδιάς: τύμπανα


Cahit Kutrafali featuring Ezgi Akgurgen

Το κουαρτέτο θα ερμηνεύσει νέες συνθέσεις του Cahit Kutrafali, μπασίστα, συνθέτη και διασκευαστή, τις οποίες δημιούργησε κυρίως κατά το πρώτο lockdown. Οι συνθέσεις αυτές χαρακτηρίζονται από μελωδίες με πλούσια αρμονία στις οποίες κυριαρχεί o groove ρυθμός της τζαζ. Στη σκηνή του Ριάλτο, το κουαρτέτο θα συνοδεύσει η φιλοξενούμενη τραγουδίστρια Ezgi Akgurgen.

Cahit Kutrafali: μπάσο Ερμής Μιχαήλ: κιθάρα Ανδρέας Παντελή: πιάνο Στέλιος Ξυδιάς: τύμπανα Ezgi Akgurgen: φωνητικάΣάββατο |10.12.2022, 19:30|

Vassilis Philippou – Colourful Emptiness

Το Colourful Emptiness είναι το δεύτερο προσωπικό άλμπουμ του Βασίλη Φιλίππου. Οι συνθέσεις διατηρούν την ειλικρίνεια της αρχικής έμπνευσης και των συναισθημάτων, έχοντας ως κύρια χαρακτηριστικά την απλότητα, τον αυτοσχεδιασμό και στοιχεία από την παραδοσιακή και τζαζ μουσική. Η αναζήτηση του αισθήματος της γαλήνης και της πληρότητας μέσα σε ένα άπλετο χώρο και χρόνο, είναι η αφορμή δημιουργίας του Colourful Emptiness, που ο καλλιτέχνης φιλοδοξεί να μεταφέρει στους ακροατές μέσω της μουσικής.


Βασίλης Φιλίππου: πιάνο, συνθέσεις Οδυσσέας Τουμάζου: ηλεκτρική κιθάρα Ηλίας Ιωάννου: φλούγκελχορν, τρομπέτα


Ioanna Troullidou Quartet

Με πηγή έμπνευσης την τζαζ μουσική, η Ιωάννα Τρουλλίδου θα παρουσιάσει και θα ερμηνεύσει αυθεντικές της συνθέσεις, τόσο σε στίχους όσο και σε μουσική, όπως το Love Conquers All και, για πρώτη φορά, το Free from Εxpectation. Μέσα από τη μουσική και τους στίχους αντικατοπτρίζονται άλλοτε προσωπικές σκέψεις και ερωτήματα, αισθήματα ερωτικά και μη, ενώ άλλοτε μια προσωπική επανάσταση, παραθέτοντας έτσι τη δική της άποψη και εξέλιξη μέσα από την τριβή με το είδος.

Ιωάννα Τρουλλίδου: φωνή Μάριος Τούμπας: πιάνο Ειρηναίος Κουλλουράς: κοντραμπάσο Στέλιος Ξυδιάς: τύμπανα


Gaba Project ft. Nicolas Tryphonos Στη νέα αυτή δουλειά οι Gaba Project παρουσιάζουν δικές τους συνθέσεις, και μοιράζονται με τους ακροατές νέα ηχοχρώματα που προκύπτουν από τον συνδυασμό του handpan, της λύρας και του κοντραμπάσου. Οι συνθέσεις βασίζονται σε μελωδικές γραμμές, οι οποίες αναπτύσσονται τόσο ρυθμικά όσο και αυτοσχεδιαστικά κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης, ακολουθώντας πάντα μία δομή και αφήνοντας παράλληλα ελευθερία για διάλογο ανάμεσα στους τρεις μουσικούς. Αν και το ύφος (tempo, ρυθμική αγωγή, κλίμακα-μακάμ) κάθε σύνθεσης είναι μοναδικό, η δημιουργία χώρου-χρόνου για αυτοσχεδιασμό κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης αποτελεί βασικό στοιχείο του σχήματος. Εκτός από δικές τους συνθέσεις, παρουσιάζουν και ένα μικρό μέρος από διασκευές μουσικών παραδόσεων της ανατολικής Μεσογείου (Αρμενία, Κύπρος, Τουρκία, Βουλγαρία), με μία εντελώς φρέσκια διάθεση, μεταποιώντας ακόμη και τη ρυθμική τους αγωγή. Βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη μουσική του σχήματος είναι η χρήση μικτών ρυθμών, κλιμάκων και μακάμ, και έντονων εναλλαγών στη δυναμική.

Βασίλης Βασιλείου: handpan, κρουστά, Χριστίνα Πολυκάρπου: λύρα με συμπαθητικές χορδές Νικόλας Τρύφωνος: κοντραμπάσο


Διοργανωτές: Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υφυπουργείου Πολιτισμού και Θέατρο Ριάλτο


Συνδιοργάνωνες: Οργανισμός Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Σχέσεων, Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Χορηγοί Επικοινωνίας: Διάλογος, ΡΙΚ

Τεχνική Υποστήριξη: Eventpro

Χορηγός Φιλοξενίας: Alinea

Στηρίζουν: Εφημερίδα Λεμεσός, Limassol Today, Lemesos Blog, Vestnik Kipra, Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λεμεσού, Social et. Al, Vestnik Kipra


Θέατρο Ριάλτο 9 & 10 Δεκεμβρίου, ώρα 19.30

Εισιτήρια: €10 / 8 ( €15 για τις 2 μέρες)

Ταμείο: 77 77 77 45


Πληροφορίες/ Εισιτήρια: www.cyprusjazzworldmusicshowcase.com, www.rialto.com.cy

16 Προβολές0 Σχόλια

Comments


bottom of page