top of page
Αναζήτηση

18th Cyprus Rialto World Music Festival@ Πλατεία Ηρώων

Έγινε ενημέρωση: 28 Ιουν 2023


14 ΠΑΡ 21:00 (75’) Music for Shepherds and Sultans | Μιχάλης Κουλουμή


Μουσική από την Κύπρο και τις κλασικές παραδόσεις της Ανατολής / Σύγχρονη τροπική μουσική.

Το διεθνές τρίο με τους Μιχάλη Κουλουμή (Κύπρος), Tristan Driessens (Βέλγιο) και Miriam Encinas (Καταλονία) θα παρουσιάσει την πρώτη του ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά που μόλις κυκλοφόρησε, με τίτλο Music for Shepherds and Sultans (Homerecords, 2023). Η μουσική τους περιλαμβάνει πρωτότυπες, δικές τους συνθέσεις, εμπνευσμένες από την κληρονομιά της κλασικής οθωμανικής μουσικής, καθώς και από μελωδίες και τραγούδια της Κύπρου, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στην κλασική και τη λαϊκή μουσική.


Μιχάλης Κουλουμής (βιολί, φωνή) Tristan Driessens (ούτι) Miriam Encinas - κρουστά (dilruba, πιθκιαύλιν)


19 ΤΕΤ 21:00 (90’) Monsieur Doumani Η παράσταση θα περιλαμβάνει υλικό από τους τέσσερις δίσκους του σχήματος που διακρίθηκαν και παρουσιάστηκαν διεθνώς, καθώς και καινούργια ακυκλοφόρητα κομμάτια.

Το πολυβραβευμένο μουσικό σχήμα Monsieur Doumani δημιουργήθηκε το 2012 στη Λευκωσία.


Προερχόμενοι από διαφορετικούς μουσικούς χώρους, αλλά επηρεασμένοι από την κυπριακή παράδοση και τη μουσική της περιοχής, οι Monsieur Doumani δημιουργούν μια πολύ ιδιαίτερη, ψυχεδελική ατμόσφαιρα.


Οι Monsieur Doumani έχουν ήδη στο ενεργητικό τους πολλές συμμετοχές σε σημαντικά μουσικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο, καθώς και διεθνείς διακρίσεις όπως για παράδειγμα τη βράβευσή τους ως καλύτερο σχήμα (Best Group) στα Songlines Music Awards 2019 και με το Critics Award στα διεθνή μουσικά βραβεία 'Andrea Parodi World Music Awards 2018'.

Επιπλέον, βραβεύτηκαν με το Preis der deutschen Schallplattenkritik (German Records Critic Award) για τον δίσκο τους Αγκάθθιν, ο οπoίος έχει αναδειχτεί και ως ο καλύτερος δίσκος της χρονιάς στα Transglobal World Music Charts 2018.


Αντώνης Αντωνίου - τζουράς, φωνητικά, ηλεκτρονικά

Δημήτρης Γιασεμίδης - τρομπόνι, φλάουτο

Άντης Σκορδής - κιθάρα, λούπες


22 ΣΑΒ 21:00 (75’) Rumba Attack Οι Rumba Attack είναι ένα μουσικό σχήμα που συνθέτει τη δική του πρωτότυπη ορχηστρική μουσική σε ύφος Flamenco-Rumba, και αποτελεί ένα πολύ ξεχωριστό μουσικό συνονθύλευμα με ακούσματα και ήχους από τη Μέση Ανατολή και την Ελλάδα. Μετά από 10 χρόνια αμέτρητων συναυλιών από τους τρεις μουσικούς, φέτος παρουσιάζουν το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο Harmonics (2023), το οποίο αποτελείται από 11 κομμάτια, εκ των οποίων τα 9 είναι πρωτότυπες συνθέσεις και τα 2 διασκευές ελληνικών τραγουδιών. Το πρόγραμμά τους στο Ριάλτο περιλαμβάνει ορχηστρικά κομμάτια όπως Open Sea, Inspired και Fire, καθώς και ορισμένα τραγούδια εποχής από το ελληνικό ρεπερτόριο, τα οποία έχουν διασκευάσει με το δικό τους ξεχωριστό ύφος.


Κωνσταντίνος Λύρας - κιθάρα

Μέμνων Αρέστης - κιθάρα

Σάββας Θωμά - κρουστά & φωνή


24 ΔΕΥ 21:00 (80’) Gaba Project


Στη νέα αυτή δουλειά, οι Gaba Project παρουσιάζουν δικές τους συνθέσεις, και μοιράζονται με τους ακροατές νέα ηχοχρώματα που προκύπτουν από τον συνδυασμό του handpan, της λύρας και του κοντραμπάσου. Οι συνθέσεις βασίζονται σε μελωδικές γραμμές, οι οποίες αναπτύσσονται τόσο ρυθμικά όσο και αυτοσχεδιαστικά κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης, ακολουθώντας πάντα μία δομή και αφήνοντας παράλληλα ελευθερία για διάλογο ανάμεσα στους τρεις μουσικούς. Αν και το ύφος (tempo, ρυθμική αγωγή, κλίμακα-μακάμ) κάθε σύνθεσης είναι μοναδικό, η δημιουργία χώρου-χρόνου για αυτοσχεδιασμό κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης αποτελεί βασικό στοιχείο του σχήματος. Εκτός από δικές τους συνθέσεις, παρουσιάζουν και ένα μικρό μέρος από διασκευές μουσικών παραδόσεων της ανατολικής Μεσογείου (Αρμενία, Κύπρος, Τουρκία, Βουλγαρία), με μία εντελώς φρέσκια διάθεση, μεταποιώντας ακόμη και τη ρυθμική τους αγωγή. Βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη μουσική του σχήματος είναι η χρήση μικτών ρυθμών, κλιμάκων και μακάμ, και έντονων εναλλαγών στη δυναμική. Οι Gaba Project συνδυάζουν για πρώτη παγκόσμια φορά, το handpan και τα κρουστά μαζί με τη λύρα. Το handpan είναι όργανο σύγχρονο με μυσταγωγικό ηχόχρωμα, ενώ η λύρα είναι μουσικό όργανο που προέρχεται από την εδραιωμένη και δυναμική κρητική παράδοση. Κύρια αναζήτησή τους σε αυτό το πρότζεκτ, είναι ένας νέος τρόπος προσέγγισης (ενορχήστρωση, σύνθεση, ηχόχρωμα) τόσο στα όργανα όσο και στις πρωτότυπες συνθέσεις τους. Ο αυτοσχεδιασμός αποτελεί βασικό στοιχείο, ενώ δημιουργεί νέες προοπτικές και διαδρομές που προκύπτουν από τον νέο πρωτότυπο συνδυασμό των οργάνων.


Βασίλης Βασιλείου: handpan, κρουστά

Χριστίνα Πολυκάρπου: λύρα με συμπαθητικές χορδές

Νικόλας Τρύφωνος: κοντραμπάσο


26 ΤΕΤ 21:00 (90’)

Origins - Οδυσσέας Τουμάζου

Ο κιθαρίστας και συνθέτης Οδυσσέας Τουμάζου κυκλοφορεί τον δεύτερο προσωπικό του δίσκο με τίτλο ORIGINS, ο οποίος αναμένεται εντός του καλοκαιριού. Πρόκειται για πρωτότυπες συνθέσεις με έντονο το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού, στις οποίες οι επιρροές από την παραδοσιακή μουσική της Κύπρου αποκτούν μια τζαζ χροιά και μετουσιώνονται, μέσα από την ιδιοσυγκρασία του συνθέτη, σε μια μουσική που έχει χαρακτηριστεί ως αυθεντική και δυνατή, με προσωπικό ηχόχρωμα. Με τη γλώσσα της μουσικής, ο Οδυσσέας Τουμάζου μάς θυμίζει ότι η καταγωγή έχει να κάνει με την ταυτότητα και τους ήχους που κουβαλάμε μέσα μας, μεγαλώνοντας στον τόπο που γεννιόμαστε, αλλά και με την αναζήτηση του εαυτού μας που αρχίζει από την αποδοχή της καταγωγής μας.


Μάριος Μενελάου - κοντραμπάσο

Βασίλης Φιλίππου - κρουστά, φωνή

Οδυσσέας Τουμάζου - συνθέσεις, κιθάρα



30 ΚΥΡ 21:00 (90’) Whiskydenker | Pogo Swing Teadance Χάλκινα πνευστά και ντίσκο; Γερμανική ποίηση και τζαζ; Ορχήστρα τσίρκου και πανκ; Αδύνατο να βρει κανείς λέξεις που να αποτυπώνουν με σαφήνεια το είδος της μπάντας Whiskydenker. Άλλοι λένε ότι παντρεύει στοιχεία από την techno μπάντα Meute με τη folk pop Bukahara, κι άλλοι απλώς το αποκαλούν «pogo swing»! Τι σημασία έχει άλλωστε; Αρκεί που οι Whiskydenker, χάρη στη χορευτική μουσική τους, ανεβάζουν τη διάθεση, φέρνοντας μαζί στις συναυλίες τους λάτρεις του ροκ εν ρολ, θαυμαστές του σουίνγκ και φανατικούς της τζαζ. Με άλλα λόγια, έτσι «ηχεί» η νέα δεκαετία του ’20!


Florian Wehse: φωνητικά, τρομπέτα

David Riaño Molina: μπάντζο

Oliver Saar: tubax

Philipp Rittmannsperger: τύμπανα


Το φετινό Cyprus Rialto World Music Festival αφιερώνεται στη μνήμη της αγαπημένης συνεργάτιδας του θεάτρου, Αγγελίνας Νικολαΐδου. Εμπνευσμένη και καταξιωμένη μαέστρος, η Αγγελίνα φώτισε την πορεία πολλών νέων ανθρώπων και ανέδειξε γενναιόδωρα δημιουργούς και έργα.

134 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page