top of page
Αναζήτηση

Το Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου ολοκληρώνεται στις 24 Ιουνίου

Η σκυτάλη της γνώσης που έχτισε, αυτή των νέων δρόμων που χάραξε στον χορό και της κληρονομιάς που δημιούργησε και δημιουργεί η περίφημη ομάδα του Akram Khan περνάει σε χαρισματικούς, ξεχωριστούς, ανερχόμενους χορογράφους μέσα από την πλατφόρμα/project Πορτρέτα Ετερότητας. Yπό την εποπτεία του ιδιοφυούς της κίνησης Αkram Khan και την καθοδήγηση του Farooq Chaudhry, παραγωγού της Akram Khan Company και στενού συνεργάτη του κορυφαίου χορευτή και χορογράφου, η παράσταση αποτελείται από δύο χορευτικά σόλο σε χορογραφία των Joy Alpuerto Ritter (ΒΑΒΑΕ) και Dickson Mbi (DUENDE).


Πρόκειται για δύο δυναμικούς καλλιτέχνες με σημαντική διεθνή σταδιοδρομία, εξαίρετες κριτικές και διακρίσεις. Χωρίς να εκφράζουν συγκεκριμένα είδη ή τάσεις στον χορό, οι δύο χορογράφοι και χορευτές μεταφέρουν στη σκηνή ήχους, εμπειρίες, εικόνες που εκφράζουν διαφορετικές γλώσσες χορού τις οποίες είτε έχουν διδαχθεί είτε κληρονομήσει μέσα από την ιστορία της πατρίδας τους. Αποτελούν γέφυρες μεταξύ πολιτισμών και εποχών γνώσης. Ο καθένας φέρει μια αρχέγονη κληρονομιά τιμά τις παραδόσεις, ενώ συγχρόνως τις μεταμορφώνει και τις αναδημιουργεί με έναν δικό του μοναδικό τρόπο.


Η παραγωγή Πορτρέτα Ετερότητας συνεχίζει να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται μέσω της υποστήριξης και συνεργασίας φορέων όπως η Αττική Πολιτιστική Εταιρεία, οι οποίοι είναι αφοσιωμένοι στην υποστήριξη και προώθηση νέων τάσεων καθώς και στη δημιουργία ενός τοπίου που αντικατοπτρίζει τον πολιτισμό μας και την εποχή μας.


«Το έργο ‘Portraits in Otherness’ εκπροσωπεί για εμένα και τον Akram δύο σημαντικά πράγματα: δίνουμε κάτι πίσω στον χορό και συμβάλλουμε στο μέλλον του. Για εκείνους, «ετερότητα» σημαίνει «ευκαιρία» παρά περιθωριοποίηση.


Δημιουργούμε για κάθε καλλιτέχνη τις βέλτιστες συνθήκες που θα του επιτρέψουν να εκφράσει ιδέες, έννοιες και ιδιώματα με μεγάλη αυτοπεποίθηση και σαφήνεια στο ευάλωτο και κομβικό αυτό σημείο της καριέρας τους. Όπως ακριβώς έκαναν άλλοι για εμάς πριν από 20 χρόνια περίπου. Αισθανόμαστε ότι αυτή είναι η δική μας ευθύνη απέναντι στην τέχνη και τον πολιτισμό! Ανυπομονούμε να ακούσουμε και να παρακολουθήσουμε τις ιστορίες τους, στο τώρα και στο μετά.


–Farooq Chaudhry OBE, Παραγωγός της ομάδας Akram Khan Company Αkram Khan, χορογράφος.

Καλλιτεχνικός διευθυντής: Farroq Chaundrie OBE

Εκτελεστικός παραγωγός, συμπαραγωγός: Αττική Πολιτιστική Εταιρεία Διεύθυνση παραγωγής: Fabien Bleisch


Tεχνικός Διευθυντής & Υπεύθυνος Ήχου: Frederic Defay

Βοηθός παραγωγής: Μαργκό Καραγιάννη Διεύθυνση περιοδείας: Geni Lou, Ελένη Μουσταΐρα

Συμπαραγωγή: STEPS Festival, Akram Khan Company, Sky Blue productions, Attiki Cultural Society (Ελλάδα).


Duende

Ένα ταξίδι, μια ανάμνηση, ένας στοχασμός, μία τελετουργία και μια προσωπική ιστορία, το Duende είναι η αποκάλυψη της ψυχής μας, η παραδοχή όλων όσων διαμορφώνουν την ύπαρξή μας, η ευκαιρία να βρούμε την αυτοπεποίθησή μας για να εκθέσουμε την ψυχή μας, να διηγηθούμε την ιστορία της, να φανερώσουμε τα συναισθήματά μας. Ο Dickson Mbi δημιουργεί ένα εξωπραγματικό παραμύθι που ζωντανεύει συναισθήματα, τα οποία αποκαλύπτονται μόνο σε τέτοιες στιγμές φωτός.

Το Duende δημιουργήθηκε κατά την περίοδο ενός έτους και αποτελεί σημείο-σταθμό στην καλλιτεχνική πορεία του Dickson Mbi. Το σόλο αυτό, με πρωτότυπη μουσική του Roger Goula συλλέγει ενστικτωδώς αναμνήσεις από την αφρικανική κληρονομιά των προγόνων του, στο οποίο ο χορογράφος ενσωματώνει τις γνώσεις και δεξιότητές του στο «popping» και την εκπαίδευσή του στον σύγχρονο χορό.

O Dickson Mbi είναι διεθνώς αναγνωρισμένος χορευτής στη hip hop κοινότητα, γνωστός για τη δεξιοτεχνία του στο popping, την έντονη προσωπικότητά του και τις δεξιότητές του στην κίνηση. Έχει αποσπάσει πληθώρα βραβείων σε διαγωνισμούς popping όπως: Juste Debout UK, BattleISM, KOD, UK B-Boy Championships. Μαζί με τον συνεργάτη του, Brooke Milliner, εκπαιδεύουν νέες γενιές χορευτών, τόσο με την ομάδα τους Prototype, που κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα hip hop, όσο και με την ομάδα χορού popping, Fiya House. Στο παρελθόν, έχει ασχοληθεί με την τζαζ, το μπαλέτο και τον σύγχρονο χορό, και εκπαιδευτεί στις σχολές Lewisham College & London Contemporary Dance School. Στις αναθέσεις, τις διακρίσεις και τα βραβεία που έλαβε περιλαμβάνονται τα ακόλουθα: Βραβείο Καλύτερης Χορογραφίας REVERB 2015, Βραβείο Κοινού Καλύτερης Χορογραφίας MASDANZA 2016, ανάθεση σόλο για το Εθνικό Θέατρο Κορέας, Leave A Trace – CHVRCHES (μουσικό βίντεο) 2016 και διαφήμιση OLMECA. Έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές διαφημίσεις όπως: BALLMAIN X H&M 2016, AUDI E TRON 2014. Έχει, επίσης, χορέψει με κορυφαίους καλλιτέχνες συμπεριλαμβανομένων των Basement Jaxx, Shallama, Robbie Williams, Corrine Bailey-Rae, Black Eyed Peas, Russell Maliphant και Boy Blue Entertainment.

Το έργο του έχει αναγνωρισθεί και λάβει τρία κορυφαία βραβεία σε εθνικό επίπεδο: «Καλύτερης Ερμηνείας στον Χορό» (UK Theatre Award 2017), «Ανερχόμενου Καλλιτέχνη» και «Βραβείο Αρτιότητας Άντρα Χορευτή» (Μοντέρνος Χορός) στα Εθνικά Βραβεία Χορού 2017.

Babae

«ΒABAE» σημαίνει «γυναίκα» στη γλώσσα Tagalog των Φιλιππίνων. Μία σόλο παράσταση εμπνευσμένη από τον Χορό των Μαγισσών της Mary Wigman. Το έργο της Joy Alpuerto Ritter εξερευνά το κληρονομημένο λεξιλόγιο και αναδιαμορφώνει τις έννοιες της μυστικιστικής πρακτικής των μαγισσών. Στον χαρακτήρα της μάγισσάς της, η Joy Alpuerto Ritter ενσωματώνει τις ιστορικές θυσίες των γυναικών και την απόλυτη ελευθερία. Συνδυάζοντας λαϊκούς χορούς των Φιλιππίνων, κλασικό χορό, χιπ χοπ και voguing, το BABAE εκφράζει την αλληλεπίδραση της γυναίκας με τις ζωώδεις και αισθησιακές ιδιότητες της τελετουργίας και της δύναμης.

H Joy Alpuerto Ritter γεννήθηκε στο Λος Άντζελες και μεγάλωσε στο Freiburg im Breisgau της Γερμανίας. Στα νεανικά της χρόνια, σπούδασε στη σχολή Ballettschule Armin Krain, και μυήθηκε στους λαϊκούς χορούς των Φιλιππίνων σε μία πολιτιστική χορευτική ομάδα στην οποία δίδασκε η μητέρα της. Το 2004, η Joy αποφοίτησε από τη σχολή Palucca School στη Δρέσδη με πτυχίο στον Χορό. Ξεκίνησε να συνεργάζεται ως freelancer χορεύτρια με κορυφαίους χορογράφους όπως Christoph Winkler, Heike Hennig Wangramirez, Constanza Macras και Yui Kawaguchi. Έχοντας επεκτείνει το ρεπερτόριό της σε διάφορα urban χορευτικά στυλ, έγινε μέλος της hip hop και voguing σκηνής στο Βερολίνο, και κέρδισε πολλά βραβεία σε χορευτικές «μάχες» όπως Voguing out Berlin, Defipayette, Oval Battle και Funkin stylz. Το 2011 έγινε μέλος του Cirque du Soleil ως χορεύτρια και καλλιτέχνης εναέριου χορού κατά την περιοδεία της θεατρικής παραγωγής Michael Jackson Immortal World Tour. Από το 2013 εργάζεται ως χορεύτρια και υπεύθυνη πρόβας στην ομάδα χορού Akram Khan Company.

Το 2016 προτάθηκε για Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας (Μοντέρνος Χορός) για τη συμμετοχή της στην παράσταση Until the Lions των Εθνικών Βραβείων Χορού Η.Β. Από το 2016, η Joy έχει δημιουργήσει ως χορογράφος τα ακόλουθα έργα: Unda (πρεμιέρα στο Barbican London), Alter Egos (Sophiensaele Berlin), Heimkehr (συμπαραγωγή LOFFT das Theater), rOOms. Με το σόλο κομμάτι της Babae, έλαβε διεθνή αναγνώριση ως χορογράφος, ενώ είναι μία από τους καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν στο Aerowaves 2020. Ως χορογράφος, έχει συνεργαστεί με τις ομάδες Akram Khan (Η.Β.), Ballett Black (Η.Β.), Chen Shi-Zheng (Νέα Υόρκη), Riz Ahmed (Η.Β.), Viviana Durante (Η.Β.), Floria Sigismondi (ΗΠΑ/ Καναδάς), Florence and the machine (Η.Β.). Ως καθηγήτρια χορού, η Joy διοργανώνει εργαστήρια ανά τον κόσμο, ενώ έχει στο ενεργητικό της αναθέσεις από κορυφαία ιδρύματα όπως Ακαδημία Πειραματικού Χορού Σάλτσμπουργκ (Salzburg Experimental Dance Academy), Σχολή DAF - Dance Arts Faculty, Ρώμη και Ακαδημία Χορού Πεκίνου (Beijing Dance Academy).


Εργαστήρια 25/6 @Θέατρο Ριάλτο

Για φοιτητές και επαγγελματίες χορού (Ελεύθερη Συμμετοχή)

Υβριδικές Κινήσεις, ένα εργαστήρι με την Joy Alpuerto Ritter 9:00 - 10:30

Το εργαστήρι περιλαμβάνει ασκήσεις αυτοσχεδιασμού με τους συμμετέχοντες χορευτές να επεξεργάζονται διαφορετικές ιδέες και στάσεις του σώματος, και να ενισχύουν με τον τρόπο αυτό τη δημιουργικότητα και την εκφραστικότητά τους. Το εργαστήρι θα επικεντρωθεί σε τεχνικές όπως είναι ο κυματισμός του σώματος (waving), και θα περιλαμβάνει ασκήσεις ρυθμού και εδάφους.


Θα αγγίξει, επίσης, θεματικές όπως είναι ο ρυθμός και η μουσικότητα του σώματος.

H Joy Alpuerto Ritter γεννήθηκε στο Λος Άντζελες και μεγάλωσε στο Freiburg im Breisgau της Γερμανίας. Στα νεανικά της χρόνια, σπούδασε στη σχολή Ballettschule Armin Krain, και μυήθηκε στους λαϊκούς χορούς των Φιλιππίνων ως μέλος μίας πολιτιστικής χορευτικής ομάδας στην οποία δίδασκε η μητέρα της. Από το 2013 εργάζεται ως χορεύτρια και υπεύθυνη πρόβας στην ομάδα χορού Akram Khan Company. Εξακολουθεί να ταξιδεύει και να κάνει περιοδείες, τόσο ως περφόρμερ, όσο και με το δικό της χορογραφικό έργο. Ως καθηγήτρια χορού, η Joy διοργανώνει εργαστήρια ανά τον κόσμο (Ρουμανία, Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία, Κίνα κλπ), εστιάζοντας στη χορογραφία και τον αυτοσχεδιασμό. Το χορευτικό της ιδίωμα χαρακτηρίζεται από έναν συνδυασμό χορών urban, λαϊκών και σύγχρονων.


Εργαστήρι με τον Dickson Mbi ― 11:00 - 12:30


Dickson Mbi

O Dickson Mbi είναι διεθνώς αναγνωρισμένος χορευτής στην hip hop κοινότητα, γνωστός για τη δεξιοτεχνία του στο popping, που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του έργου του. Μέσα από το εργαστήρι αυτό, θα μοιραστεί με τους συμμετέχοντες την εμπειρία του στο πλευρό κορυφαίων καλλιτεχνών όπως των Basement Jaxx, Shallama, Robbie Williams, Corrine Bailey- Rae, Black Eyed Peas, Russell Maliphant και Boy Blue Entertainment. Σύγχρονος χορός, πολεμικές τέχνες και τεχνικές popping με ιδιαίτερη έμφαση στον αυτοσχεδιασμό, την απελευθέρωση (release), τις φιγούρες στο πάτωμα (floor work), την εξάσκηση με παρτενέρ και άλλες τεχνικές της περφόρμανς, αποτελούν ορισμένες από τις ενότητες που πλαισιώνουν το εργαστήρι αυτό. Ξεκινώντας με μία προθέρμανση, ο Dickson Mbi θα καθοδηγήσει το κοινό μέσα από το σόλο έργο του, που παρουσιάζεται στο φετινό Φεστιβάλ στο πλαίσιο του πρότζεκτ Portraits in Otherness.


Διοργάνωση: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας και Θέατρο Ριάλτο

Χορηγοί Επικοινωνίας: Ο Φιλελεύθερος, Αctive 107.4 & ΡΙΚ

Με τη Συνεργασία: Στέγη Χορού Λεμεσού

Στηρίζουν: Δήμος Λεμεσού, Εφημερίδα Λεμεσός, Limassol Today, Lemesos blog, ETAΛ, Vestnik Kipra, Russian Wave, Social et al.


Τεχνική Υποστήριξη: Event Pro I Διάκριση: EFFE LABEL


Είσοδος: € 8 (€ 30 για όλες τις παραστάσεις)

Δωρεάν για μαθητές, φοιτητές, στρατιώτες, συνταξιούχους και επαγγελματίες χορού


Δωρεάν μεταφορά με λεωφορείο από Λευκωσία. Πληροφορίες: 99 618225

Αναχώρηση από Κέντρο Χειροτεχνίας (Λεωφ. Αθαλάσσας) στις 19:00.

Θέατρο Ριάλτο, Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022, ώρα 20.30

E-ticket: www.rialto.com.cy, Rialto App

Tαμείο: 77777745

(Δευ - Παρ 10:00-15:00 και 2 ώρες πριν την έναρξη των παραστάσεων)5 Προβολές0 Σχόλια

Comments


bottom of page