top of page
Αναζήτηση

Καλλιτεχνικά Άρτιες και Θεματικά Φλέγουσες Ταινίες

Ένα ποικιλόμορφο και τολμηρό για θεατές που αγαπούν τη μεγάλη οθόνη πρόγραμμα, από ταινίες που συμπυκνώνουν τους κύριους κοινωνικούς και καλλιτεχνικούς προβληματισμούς του καιρού μας, επιφυλάσσει και φέτος στο απαιτητικό κοινό του, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2024. 


Η 22η διοργάνωση προτείνει έργα τα οποία προωθούν τον διάλογο με τους θεατές και μετατρέπουν την εμπειρία θέασης σε ευκαιρία για κοινωνική ευαισθητοποίηση και ψυχαγωγία υψηλής ποιότητας, μέσα σε πνεύμα ανοικτών οριζόντων.


Πέντε από τις κορυφαίες και πιο συζητημένες ταινίες που ξεχώρισαν ανά τον κόσμο και αγκαλιάστηκαν από το διεθνές κοινό προβάλλονται εκτός διαγωνιστικού, στο Τμήμα Viewfinder - Ματιές στον Σύγχρονο Διεθνή Κινηματογράφο


Αυτές είναι: 

- Η τελευταία –κατ’ ομολογία του ιδίου– πρόταση του εμβληματικού σκηνοθέτη του πολιτικού σινεμά Ken Loach «The Old Oak», με θέμα την τελευταία μπυραρία σ’ ένα χωριό της βορειοανατολικής Αγγλίας.


- H γυρισμένη στο Τόκιο, βραβευμένη στις Κάννες και υποψήφια για Όσκαρ νέα ταινία του ανανεωμένου Wim Wenders «Perfect Days», που εμπνέεται από απλές καθημερινές συμπεριφορές. 


- Η αφυπνιστική νέα ταινία της ξακουστής Agnieszka Holland «Green Border», που εστιάζει στις γεωπολιτικές πτυχές του προσφυγικού και διακρίθηκε με το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στη Βενετία.

- Η ελλειπτική, βραδυφλεγής τραγικωμωδία του Christian Petzold «Afire», που βραβεύτηκε με Αργυρή Άρκτο στην Μπερλινάλε. 


- Η οξυδερκής μαύρη κωμωδία του εικονοκλάστη Radu Jude «Do not Expect too Much from the End of the World», που ξεχώρισε στα φεστιβάλ του Σικάγο και του Λοκάρνο. 


Προσεκτικά και στοχευμένα επιλεγμένες είναι φέτος οι ταινίες που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Glocal Images, αντικατοπτρίζοντας τις κινηματογραφικές τάσεις της εποχής. 


Αυτές είναι: 


- Το βαθιά προσωπικό οικογενειακό δράμα του Guto Parente «A Strange Path» (Βραζιλία), που διαγωνίστηκε με αξιώσεις στην Tribeca· 


- Η μελαγχολικά ρεαλιστική ταινία της Σοφίας Εξάρχου «Animal» (Ελλάδα, Αυστρία, Ρουμανία, Κύπρος, Βουλγαρία), που θριάμβευσε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης·


- Το πειραματικό δράμα φαντασίας του Nelson Yeo «Dreaming & Dying» (Σιγκαπούρη, Ινδονησία) που έλαβε Χρυσή Λεοπάρδαλη στο Λοκάρνο· 


- Το συναρπαστικό δράμα γυναικείας ενδυνάμωσης του Amjad Al Rasheed «Inshallah a Boy» (Ιορδανία, Γαλλία, Σαουδική Αραβία, Κατάρ), στην παρουσία του Ιορδανού σκηνοθέτη·


- Το δυναμικό ντεμπούτο της Emilija Gasic «78 Days» (Σερβία), που αποκαλύφθηκε στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ κι έχει ως φόντο τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ το 1999, στην παρουσία της σκηνοθέτριας. 


- Το επίκαιρο και πολιτικά φορτισμένο ανθρώπινο δράμα της Βρετανοπαλαιστίνιας Farah Nabulsi «The Teacher» (ΗΒ, Παλαιστίνη, Κατάρ), που προβλήθηκε στο πρόσφατο Φεστιβάλ του Τορόντο.


- Η ρομαντική ταινία «Slow» της Marija Kavtaradze (Λιθουανία, Ισπανία, Σουηδία) που αμφισβητεί τα στερεότυπα των ερωτικών σχέσεων, με διακρίσεις στο Φεστιβάλ Sundance.


Τέσσερις ποικίλων προσεγγίσεων ταινίες από διακεκριμένους Κύπριους σκηνοθέτες περιλαμβάνει το Διαγωνιστικό Τμήμα Κυπριακών Ταινιών, το οποίο φέτος θα αποτελέσει σημείο αναφοράς. Οι ταινίες αυτές συμμετέχουν παράλληλα και στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Glocal Images.


Αυτές είναι:


- Η τελευταία ταινία του αείμνηστου Χρίστου Σιοπαχά (1947-2019) «Πέντε Σελίνια Νάυλον» (Κύπρος), με φόντο την Κύπρο της δεκαετίας του ’40·


- Η νέα ταινία του βραβευμένου Άδωνη Φλωρίδη «Africa Star» (Κύπρος) που εστιάζει στις ζωές τριών γυναικών από διαφορετικές γενιές·


- Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Ιωακείμ Μυλωνά «Μονοκατοικία» (Κύπρος, Ελλάδα), μια σπαρταριστή κωμωδία φρίκης, βασισμένη στο βιβλίο του Δημήτρη Μητσοτάκη·


- Η υπαρξιακή, φουτουριστική ταινία φαντασίας του Κύρου Παπαβασιλείου «Κάμπια Νύμφη Πεταλούδα» (Κύπρος, Ελλάδα).


Η φετινή διοργάνωση παρουσιάζει κι ένα τμήμα - ωδή στον ανεξάρτητο, χαμηλού προϋπολογισμού κινηματογράφο με τίτλο «Taste of Indie», με δύο ταινίες. 

Αυτές είναι: 


- Το φιλμ της Susan Seidelman «Smithereens» (1982) που αγγίζει θέματα γυναικείας ταυτότητας και επανεφεύρεσης του εαυτού, και υπήρξε η πρώτη ανεξάρτητη αμερικανική ταινία που διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ Καννών.


- Η κωμωδία τρόμου των Jay και Mark Duplass «Baghead» (2008), που σφράγισε το αμερικανικό κινηματογραφικό κίνημα mumblecore. 


Σε ειδική προβολή στο Ζήνα Πάλας στη Λευκωσία θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της Lina Soualem «Βye Bye Tiberias» (2023, Γαλλία, Παλαιστίνη, Βέλγιο, Κατάρ), που ιχνηλατεί την ιστορία τεσσάρων γενιών Παλαιστινίων γυναικών.


Με τρεις ταινίες που συνδέονται με το έργο μελών της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής, με αφορμή την παρουσία τους στην Κύπρο, εμπλουτίζει το φετινό πρόγραμμα προβολών το Τμήμα «Η Κριτική Επιτροπή παρουσιάζει».


Τέλος, το Τμήμα του Φεστιβάλ που απευθύνεται σε Παιδιά και Νέους προτείνει πέντε καθηλωτικές ταινίες για το νεαρό και παιδικό κοινό: «The Apple Day» (Κ) του Mahmoud Ghaffari (Ιράν), «Adventures in the Land of Asha»(Κ) της Sophie Farkas Bolla (Καναδάς), «Big Dreams»(Κ) του Dan Pánek (Τσεχία), στην παρουσία του σκηνοθέτη, «Nezouh» (12+) της Soudade Kaadan (Η.Β., Συρία, Γαλλία, Κατάρ) και «Searching» (12+) του Anneesh Chaganty (ΗΠΑ, Ρωσία). (Η ηλικιακή κατάταξη έχει καθοριστεί σύμφωνα με τον Περί Κατατάξεως Κινηματογραφικών Ταινιών Νόμο του 2002.)


* Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα cyprusfilmdays.com.


Γενικές πληροφορίες Φεστιβάλ:

  • €5 ανά προβολή | €30 κάρτα διαρκείας  (για όλες τις προβολές του Φεστιβάλ)

  • Δωρεάν για φοιτητές με την παρουσίαση της φοιτητικής κάρτας

  • Δωρεάν για μαθητές, στο παιδικό πρόγραμμα 

  • Δωρεάν για κατόχους κάρτας ΑμεΑ

  • Όλες οι προβολές, πέραν του παιδικού προγράμματος, είναι για άτομα άνω των 18.

  • Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους πρωτότυπους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. Το κυπριακό διαγωνιστικό θα προβάλλεται και με τουρκικούς υπότιτλους


Για περισσότερες πληροφορίες: Θέατρο Ριάλτο 77 77 77 45 

Facebook & Instagram: Cyprus Film Days International Festival


Διοργανωτές: Υφυπουργείο Πολιτισμού Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού, Θέατρο Ριάλτο

Υπό την Αιγίδα: Δήμου Λεμεσού & Δήμου Λευκωσίας

Σε συνεργασία με: CIPA Film in Cyprus 

Με τη στήριξη: Γαλλικού Ινστιτούτου Κύπρου, Πρεσβείας της Γερμανίας στην Κύπρο

Τεχνική υποστήριξη: Event Pro

Χορηγός Βραβείου Κοινού: TFI Markets

Χορηγοί Βραβείων: Caretta Films, Authorwave, CYENS

Χορηγός Βραβείου Dot.on.the.Map: P.S. Movies and Stories

Χορηγός Φιλοξενίας: Mediterranean 

Χορηγοί Επικοινωνίας: CITY, ΡΙΚ

Χορηγός Φιλοξενίας Dot.on.the.Map Industry Days: Alinea

Υποστηρικτές: 

Mall of Cyprus, K-Cineplex, ΛΟΕΛ, 

Όμιλος Φίλων Κινηματογράφου Λευκωσίας, Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού, Κινηματογραφική Λέσχη Λάρνακας – Αμμοχώστου, Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου, ΤΕΠΑΚ, Πανεπιστήμιο Κύπρου (Γραφείο Αποφοίτων), UCLan Cyprus,  Στέγη Χορού Λευκωσίας, Στέγη Χορού Λεμεσού, Νέα Κίνηση Χορευτών και Χορογράφων Κύπρου, ΕΜΕΛ, Cyprus Public Transport, Εφημερίδα Λεμεσός, Limassol Today, Lemesos Blog, Vestnik Kipra, ΕΤΑΛ.148 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page