top of page
Αναζήτηση

Η Ιταλία με δυο ξεχωριστά χορογραφικά έργα στις 16 Ιουνίου στο θέατρο Ριάλτο

Αναγνωρισμένο ως η κορυφαία και μεγαλύτερη διοργάνωση σύγχρονου χορού στην Κύπρο, το Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου επανέρχεται με ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει 7 ξεχωριστές παραστάσεις όπου θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο Ριάλτο και 2 από αυτά τα έργα στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Το Φεστιβάλ συμμετέχει στη Δράση EU20, με αφορμή τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Τα έργα της Ιταλικής Συμμετοχής στο φετινό Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου 2024 είναι: 


AMAE (30’)

Eliana Stragapede & Borna Babić16/06, 20:30 | Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός   


Το έργο AMAE διερευνά και αμφισβητεί την ανάγκη αλληλεξάρτησης στις ανθρώπινες σχέσεις. Την επιθυμία να αγαπιέσαι ανενεργά, αναζητώντας την ικανοποίηση του άλλου. Την επιθυμία να περιβάλλεται και να αισθάνεται κανείς ένα με τον άλλον, σε μία προσπάθεια αποφυγής αντιπαραθέσεων με την εξωτερική αντικειμενική πραγματικότητα. Από μία άποψη, αυτό μπορεί να εκληφθεί ως μία θερμή, ανθρώπινη συμπεριφορά: το να βρίσκεται κανείς σε αρμονία με τους άλλους, να μπορεί να στηριχθεί επάνω τους. Από μία άλλη άποψη, μπορεί να ερμηνεύεται ως μία προσπάθεια ενθάρρυνσης της αυταρέσκειας, της εξάρτησης, του ελέγχου. Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει αυτή η ανάγκη μας; 


Που να μας οδηγεί από το να αγαπάμε στο να πληγώνουμε; Από το να προσφέρουμε φροντίδα, να γεμίζουμε εμμονές; Από το να υποστηρίζουμε, να ασκούμε έλεγχο;

Οι Eliana Stragapede και Borna Babić, απόφοιτοι της Σχολής Codarts, είναι περφόρμερ, χορογράφοι και εκπαιδευτές με έδρα τις Βρυξέλλες. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους, ξεκίνησαν να συνεργάζονται επαγγελματικά με τη Marina Mascarell και τους Club Guy & Roni, και έκτοτε έχουν συμμετάσχει σε έργα κορυφαίων χορογράφων και ομάδων χορού.


Μετά τη συνεργασία της με την ομάδα χορού Tanzmainz στη Γερμανία, η Eliana έγινε μέλος της χοροθεατρικής ομάδας Peeping Tom το 2020. Στο μεταξύ, συνέχισε να συνεργάζεται με τους Club Guy & Roni στην Ολλανδία. Ο Borna είναι συνεργάτης του Olivier deSagazan και μέλος της ομάδας χορού Ultima Vez / Wim Vandekeybus από το 2019. Το έργο AMAE τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στα Βραβεία Χορογραφίας του Nederlands Dans Theater μαζί με την ομάδα χορού Holstebro Dansekompagni. Επιπλέον, στον Διεθνή Διαγωνισμό Χορογραφίας του Ρότερνταμ το 2023 απέσπασε το βραβείο Partner Award - Codarts & Dansateliers.


Ιδέα, χορογραφία, ερμηνεία: Eliana Stragapede & Borna Babić 

Δραματουργία: Margherita Scalise

Μουσική σύνθεση: Nenad Kovačić 

Φωνή: Teresa Campos

Πρωτότυπη μουσική: Nicholas Britell 

Μοντάζ ήχου: Giuseppe Santoro 

Κοστούμια: Nina Lopez-Le Galliard 

Σχεδιασμός φωτισμού: Benjamin VerbruggeSave the Last Dance for Me, (20’) | επί σκηνής 

Alessandro Sciarroni

16/06, 21:30 | Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός   


Στο έργο Save the last dance for me, ο Alessandro Sciarroni συνεργάζεται με τους χορευτές Gianmaria Borzillo και Giovanfrancesco Giannini, ενορχηστρώνοντας τα βήματα του μπολονέζικου χορού «Polka Chinata». Πρόκειται για έναν ερωτικό χορό ντουέτου που παραδοσιακά χορεύεται αποκλειστικά από άντρες και έχει τις ρίζες του στις απαρχές του 20ού αιώνα: σωματικά απαιτητικός, σχεδόν ακροβατικός, θέλει τους χορευτές να στροβιλίζονται παραμένοντας αγκαλιασμένοι και λυγίζοντας τα γόνατα σχεδόν μέχρι το έδαφος.


Το έργο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Giancarlo Stagni, χορευτή που ειδικεύεται στο συγκεκριμένο είδος (Filuzziani), ο οποίος κατάφερε να αναβιώσει την αρχαία αυτή παράδοση χάρη στην ανακάλυψη και μελέτη αρχειακού οπτικοακουστικού υλικού της δεκαετίας του ’60. Όταν ο Sciarroni ανακάλυψε τον χορό αυτό τον Δεκέμβριο του 2018, συνειδητοποίησε ότι μόνο πέντε άτομα σε ολόκληρη την Ιταλία εξασκούσαν τις χορευτικές αυτές φιγούρες. Κατά συνέπεια, το έργο απαρτίζεται από μια περφόρμανς που εκτελείται από δύο χορευτές, καθώς και από μια σειρά εργαστηρίων με στόχο τη διάδοση και αναβίωση της δημοφιλούς αυτής παράδοσης που βρίσκεται σήμερα υπό εξαφάνιση.


Ο Alessandro Sciarroni είναι Ιταλός καλλιτέχνης με ενεργό δράση στις παραστατικές τέχνες και πολυετή εμπειρία στην έρευνα εικαστικών και θεατρικών τεχνών. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε φεστιβάλ σύγχρονου χορού και θεάτρου, μουσεία, γκαλερί και εναλλακτικούς χώρους, στα οποία εμπλέκονται συχνά καλλιτέχνες που προέρχονται από διαφορετικά πεδία. Το 2019 τιμήθηκε με τον Χρυσό Λέοντα - Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στον Χορό που του απένειμε η Μπιενάλε Βενετίας (Golden Lion - Lifetime Achievement in Dance by the Venice Biennial). Η δουλειά του αφορμάται από ένα εννοιολογικό εκμαγείο κατά τον τρόπο του Marcel Duchamp, ενώ αξιοποιεί ένα θεατρικό πλαίσιο στο οποίο εφαρμόζει και συνδυάζει τεχνικές και εμπειρίες από τον χορό, το τσίρκο και τα αθλήματα. Πέραν από τον αυστηρό, συνεκτικό και σαφή χαρακτήρα που εμποτίζει συνήθως τις δημιουργίες του, το έργο του αποκαλύπτει εμμονές, φόβους, ευθραυστότητες της περφόρμανς μέσα από την επανάληψη μιας συγκεκριμένης πρακτικής που παίζει με τα όρια της φυσικής αντοχής των περφόρμερ. Το καλλιτεχνικό του βλέμμα εστιάζει σε μια άλλη διάσταση του χρόνου, και στην ενσυναισθητική σχέση μεταξύ κοινού και περφόρμερ. Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί παγκοσμίως: ανά την Ευρώπη, τη Νότια και Βόρεια Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία. 


Δημιουργία: Alessandro Sciarroni με τους Gianmaria Borzillo & Giovanfrancesco Giannini 

Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Giancarlo Stagni 

Μουσική: Aurora Bauzà e Pere Jou (Telemann Rec.) 

Styling: Ettore Lombardi 

Τεχνική διεύθυνση: Valeria Foti 

Τεχνικός περιοδείας: Cosimo Maggini 

Επιμελήτρια, υπεύθυνη προώθησης, σύμβουλος: Lisa Gilardino 

Διοικητική υποστήριξη & εκτελεστική παραγωγός: Chiara Fava 

Επικοινωνία: Pierpaolo FerlainoΔιοργάνωση: Υφυπουργείο Πολιτισμού (Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού) , Θέατρο Ριάλτο και EU20 CYPRUS

Σε συνεργασία: Δήμο Λεμεσού 

Χορηγοί Επικοινωνίας: Ο Φιλελεύθερος, ΡΙΚ 

Τεχνική Υποστήριξη: Event Pro

Στηρίζουν: Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, Νέα Κίνηση Χορού Κύπρου, Εφημερίδα Λεμεσός, Limassol Today, Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λεμεσού, Russian Wave, Vestnik Kipra, Social et. Al.


Τιμή: €8 (€30 για όλες οι παραστάσεις)E-ticket: www.rialto.com.cy 

Ταμείο: 77 77 77 45 (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 -15:00)


*Ελεύθερη είσοδος για μαθητές, φοιτητές, στρατιώτες, συνταξιούχους και επαγγελματίες χορού.

**Δωρεάν μεταφορά από τη Λευκωσία η ώρα 19:00 προς τη Λεμεσό με επιστροφή (μόνο για έργα που δεν θα παρουσιαστούν στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας). Περισσότερες Πληροφορίες στο 99 618225.

22 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

ความคิดเห็น


bottom of page