top of page
Αναζήτηση

Εννιά βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους από το Φεστιβάλ Δράμας

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το κορυφαίο Ελληνικό φεστιβάλ στος είδος του, ταξιδεύει γι’ άλλη μια φορά στην Κύπρο, με προβολές βραβευμένων ταινιών του από τις 21 έως τις 23 Φεβρουαρίου. Ανάμεσα τους οι κυπριακές ταινίες: A Summer Place της Αλεξάνδρας Ματθαίου και Δεν θέλω να ξεχάσω τίποτα της Βαγγελιώς Σουμέλη.

Όπως κάθε χρόνο, εκπρόσωποι του Φεστιβάλ και συντελεστές των βραβευμένων ταινιών θα βρίσκονται μαζί μας στο πλαίσιο των προβολών για συζήτηση με το κοινό. Οι φετινοί φιλοξενούμενοι από το Φεστιβάλ Δράμας είναι η Σοφία Γεωργιάδου, γενική συντονίστρια του Φεστιβάλ, ο σκηνοθέτης της ταινίας Από το Μπαλκόνι, Άρης Καπλανίδης και η ηθοποιός Romanna Lobach, πρωταγωνίστρια στη ταινία της Βαγγελιώς Σουμέλη Δεν θέλω να ξεχάσω τίποτα.

Πρόγραμμα 1ης μέρας

Από το Μπαλκόνι, Σκηνοθεσία: Άρης Καπλανίδης (Κινούμενα Σχέδια, 12΄, 2020)

Υπόθεση: Μια μεσήλικη γυναίκα παρατηρεί τον μικρόκοσμο μιας αθηναϊκής γειτονιάς από το μπαλκόνι της με μικτές αντιδράσεις από όσους -διαρκώς- παρατηρεί, ώσπου δεν είναι πια εκεί και αυτός ο μικρόκοσμος αλλάζει για πάντα.

Βραβεία: Τιμητική διάκριση Σχεδιασμού ήχου Εθνικό Τμήμα / Καλύτερη Ταινία Νοτιοανατολικής Ευρώπης Διεθνές Τμήμα / Onassis Βραβείο για Ανάπτυξη Σεναρίου ταινίας Μεγάλου Μήκους Διεθνές Τμήμα / Εύφημος Μνεία Τμήμα Animation/ Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας/ Βραβείο Κοινού.

A Summer Place, Σκηνοθεσία: Αλεξάνδρα Ματθαίου (Μυθοπλασία, 21’, 2021)

Υπόθεση: Το καλοκαίρι είναι η μόνιμη νοοτροπία στη Λεμεσό - μια κάποτε μικρή παραθαλάσσια πόλη της Κύπρου που έχει μετατραπεί σε ολιγαρχικό παράδεισο της Μεσογείου. Όντας μέλος και θύμα του μετασχηματισμού αυτής της πόλης ως στιλίστρια τροφίμων, η Τίνα βιώνει κατάθλιψη. Την ημέρα των γενεθλίων της είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τα πάντα, έως ότου μια ασυνήθιστη συνάντηση της αλλάζει τη ζωή.

Βραβεία: Βραβείο Drama Queer Εθνικό Τμήμα / Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναίκειας Ερμηνείας στην Μαίρη Μηνά Εθνικό Τμήμα

Brutalia, Εργάσιμες Μέρες, Σκηνοθεσία:Μανώλης Μαυρής (Μυθοπλασία, 26΄, 2021)

Υπόθεση: Πανομοιότυπα κορίτσια ντυμένα με στρατιωτικά ρούχα εργάζονται κοπιωδώς. Μια μητριαρχική οικογένεια. Μια ολιγαρχική κοινωνία. Τι θα γινόταν αναντικαθιστούσαμε τις μέλισσες με ανθρώπους;

Βραβεία: Χρυσός Διόνυσος Εθνικό Τμήμα / Τιμητική Διάκριση Κοστουμιών «Ιουλία Σταυρίδου» στην Εύα Γουλάκου Εθνικό Τμήμα / Τιμητική Διάκριση Σκηνικών στη Δάφνη Καλογιάννη Εθνικό Τμήμα / Onassis Βραβείο για Ανάπτυξη Σεναρίου ταινίας Μεγάλου Μήκους Διεθνές Τμήμα / Βραβείο Fipresci.

Δεν θέλω να ξεχάσω τίποτα, Σκηνοθεσία: Βαγγελιώ Σουμέλη (Μυθοπλασία, 5΄, 2020)

Υπόθεση: Η Μαριαλένα μιλάει με την αδερφή της στο τηλέφωνο, καθώς ετοιμάζονται να πάνε

στην κηδεία της μητέρας τους.

Βραβείο Σεναρίου Εθνικό Τμήμα

Πρόγραμμα 2ης μέρας

Motorway 65, Σκηνοθεσία: Εύη Καλογηροπούλου, (Μυθοπλασία, 15’, 2020)

Υπόθεση: To Motorway 65 βρίσκεται στην άκρη της πόλης, μέσα στο αστικό βιομηχανικό περιβάλλον του Ασπρόπυργου, όπου ζούν πολλοί μετανάστες και πολλοί Έλληνες Ποντίων από τη Ρωσία. To Motorway 65 είναι σαν μια διαδοχή μικρών εκρήξεων ζωής κατά μήκος του μεγάλου αυτοκινητόδρομου που οδηγεί στην Αθήνα

Τιμητική Διάκριση Εθνικό Τμήμα / Τιμητική Διάκριση Μοντάζ Εθνικό Τμήμα.

Last Visit, Σκηνοθεσία: Σπύρος Αλιδάκης (Μυθοπλασία, 14΄, 2021)

Υπόθεση: Το LastVisit είναι ένας φόρος τιμής στον Λευτέρη Βογιατζή (1945 - 2013), ο

οποίος αποτελεί έναν αδιαμφισβήτητο σταθμό στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.

Μέσω αυτής της περίεργα ονειρικής περιήγησης επιστρέφει για μια τελευταία φορά στον

αγαπημένο του θεατρικό χώρο - Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - αποχαιρετώντας φίλους και

συνεργάτες.

Βραβείο: Τιμητική Διάκριση Ήχου στον Γιάννη Λούκο Εθνικό Τμήμα.

Όλα τα πλάσματα της νύχτας, Σκηνοθεσία: Μέμη Κούπα (Μυθοπλασία,15΄, 2021)

Υπόθεση: Στους δρόμους της Αθήνας κυκλοφορεί ένα πλάσμα της νύχτας, που προστατεύει τους ευάλωτους. Είναι αστικός μύθος ή υπάρχει στ’ αλήθεια; Στη διάρκεια μιας νύχτας, οι χαρακτήρες της ταινίας που θα διασταυρωθούν μαζί του, θα πλησιάσουν ο ένας τον άλλο και για πρώτη φορά μετά από καιρό, θα κοιμηθούν.

Βραβείο: Τιμητική Διάκριση Ήχου στον Στέφανο Ευθυμίου Εθνικό Τμήμα.

Ο Φοιτητής, Σκηνοθεσία: Βασίλης Καλαμάκης (Μυθοπλασία, 8΄, 2021)

Υπόθεση: Αθήνα,17 Νοεμβρίου 1973. Μετά την 3ήμερη κατάληψη του Πολυτεχνείου, το δικτατορικό καθεστώς αποφασίζει να επέμβει στρατιωτικά για να καταστείλει τις διαδηλώσεις που απείλησαν την κυριαρχία του. Παρακολουθούμε τα τελευταία λεπτά που διαδραματίστηκαν μέσα στο άρμα που εισέβαλε στο Πολυτεχνείο γκρεμίζοντας την κεντρική πύλη του.

Βραβεία: Εύφημος Μνεία Εθνικό Τμήμα / Βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης – Οπτικοακουστικού Τομέα.

Αμυγδαλή, Σκηνοθεσία: Μαρία Χατζάκου, (Μυθοπλασία, 22΄, 2021)

Υπόθεση: Δύο αδερφές, η Άννα και η Μελίνα, περνούν τις τελευταίες μέρες του καλοκαιριού στο εξοχικό τους, στη Νέα Μάκρη. Η Άννα κάνει πάρτι για την ενηλικίωση της και το μόνο που θέλει είναι να περάσει την ημέρα της με την Μαρία, το καλοκαιρινό της φλερτ. Η Μελίνα αγαπάει εμμονικά την Άννα και δεν καταλαβαίνει γιατί δενείναι καλεσμένη στο πάρτυ. Ξέρει όμως ότι ως partycrasher μπορεί να κάνει αυτό το βράδυ αξέχαστο για την μεγάλη της αδερφή.

Βραβείο: Τιμητική διάκριση πρωτότυπης Μουσικής στην Μαριλένα Ορφανού Εθνικό Τμήμα.

Πληροφορίες:

Λεμεσός, Θέατρο Ριάλτο 21 & 22/2, 20:30 – 77777745 rialto.com.cy

Λευκωσία, Κινηματογράφος Πάνθεον 22 & 23/2, 20:30 –96420491 ofk.org.cy

Πάφος, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών 21 & 22/2, 20:00 -99426673/ 99521620

Είσοδος Ελεύθερη, Με Αγγλικούς υπότιτλους.

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΡΙΚ, Εφημερίδα Πολίτης & Πολίτης 107.6 fm

Διοργάνωση: Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Θέατρο Ριάλτο και Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Με τη συνεργασία του Ομίλου Φίλων Κινηματογράφου Λευκωσίας, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου και της Κινηματογραφικής Λέσχης Λεμεσού.

Υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο.


0 Προβολές0 Σχόλια

Comments


bottom of page