top of page
Αναζήτηση

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ - 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024 ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΡΙΑΛΤΟ

Με αφορμή τα 30 χρόνια από τον θάνατο του  κορυφαίου πιανίστα και συνθέτη  Νικόλα Οικονόμου ο Τομέας Πολιτισμού του ΑΚΕΛ διοργανώνει συναυλία-αφιέρωμα  με τους πιανίστες Ουρανία Μενελάου και Μανώλη Νεοφύτου.


Το πρόγραμμα της συναυλίας θα περιλαμβάνει την σονάτα για πιάνο του Νικόλα Οικονόμου «Ορθοδοξία» καθώς και τα τρία κομμάτια για τον Chick Corea επισης του Νικόλα Οικονόμου. Στο πρόγραμμα θα παρουσιαστούν επίσης έργα που συνδέονται απόλυτα με τον Νικόλα όπως 4 χοροί από τον Καρυοθραυστη τους οποίους διασκεύασε για δυο πιάνο ο ίδιος ο Νικόλας Οικονόμου, Rachmaninoff Suita op.5, Bela Bartok αποσπάσματα απο τον Μικρόκοσμο για δυο πιάνα και Richard Rodney Bennett Four piece suite.

 

Λίγα λόγια για τους πιανίστες: 


Η Ουρανία Μενελάου γεννήθηκε στην Λευκωσία. Το 1996 αποφοίτησε απο το Κονσερβατόριο της Πράγας και συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήµιο του Καρόλου στο τµήµα της Μουσικολογίας απο όπου πήρε το δίπλωµα Master in Fine Arts. Το 2003 παίρνει υποτροφία και θέση βοηθού καθηγητή στο Πανεπιστήµιο της Ιowa στην Αµερική. Εκεί παρακολουθεί µαθήµατα πιάνου µε τον Uriel Tsachor και το 2006 παίρνει το µεταπτυχιακό της δίπλωµα. Έχει δώσει συναυλίες σαν σολίστ και σαν µέλος συνόλων µουσικής δωµατίου. Κατέχει τον τίτλο Laureat de l’ Academie de Lausanne και είναι σύχνα προσκεκληµένη σε φεστιβάλ µουσικής στήν Αµερική, όπου συνεργάζεται µε µουσικούς διεθνούς φήµης όπως Peter Zazofsky, Doriot Anthony Dwyer, Terry King, Annette-Barbara Vogel και άλλους. Η Ουρανία έχει παρουσιαστεί σε συναυλίες στην Κύπρο, Ελλάδα, Γερµανία, Αυστρία, Τσεχία, Νορβηγία, Ισλανδία και σε διάφορα κράτη της Αµερικής. Έχει κάνει ηχογραφήσεις για το Ραδιοφωνικό Ίδρυµα Κύπρου, το Εθνικό Ράδιο Ισλανδίας, το KNPR στο Las Vegas και το Český Rozhlas Τσεχίας. Η Ουρανία Μενελάου απο το 2007 διδάσκει στο Νew York University in Prague και συνεργαζεται µε τους Road Scholars.


Ο Μανώλης Νεοφύτου γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1977 στην Λεμεσό (Κύπρος). Έδωσε το πρώτο του ρεσιτάλ σε ηλικία 11 χρονών, λίγο πριν  εισαχθεί στην Κεντρική Κρατική Ειδική Μουσική Σχολή της τότε Σοβιετικής Ένωσης, η οποία προετοιμάζει τα παιδιά για να εισαχθούν στο Κρατικό  Κονσερβατόριο Τσαϊκόφσκυ της Μόσχας. Εκεί, φοίτησε με τους Professor Rudolf Kehrer και Professor Valeriy Kastelskii ενώ αποφοίτησε με άριστα από την σχολή αυτή τον Ιούνιο του  1996. Από το 1996 μέχρι 2002 φοίτησε στο Κονσερβατόριο Τσαϊκόφσκυ  με υποτροφία από το Ίδρυμα Νικόλα Οικονόμου μελετώντας πιάνο με τους καθηγητές Irina Plotnikova και Arkadii Sevidov  ενώ αποφοίτησε το 2002 με άριστα στις ειδικότητες Concert performer. Chamber ensemble artist, Accompanist, Professor of piano . Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου κέρδισε την υποτροφία του Ιδρύματος Albert Roussel, για να φοιτήσει  για έναν χρόνο στην  Ecole Normale  του Παρισιού.


Το 2004, αφού κέρδισε την τριετή υποτροφία  του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών της Ελλάδας φοίτησε με τον Andrew Zolinskiy στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου του απονεμήθηκε ο τίτλος Master of Music in Performance and Related Studies. 


Έδωσε συναυλίες και ρεσιτάλ σε Κύπρο,  Ελλάδα,  Ιταλία,  Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ρωσία,  Ουγγαρία, Πολωνία, Κορέα και Νότιο Αφρική. Συνεργάστηκε ως σολίστας με τις ορχήστρες: Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, Κρατική Ορχήστρα  Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα του Ροστόβ (Ρωσία),  Συμφωνική Ορχήστρα της Τσιεσταχόβα (Πολωνία),  Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου του Παλέρμο (Ιταλία), Goldsmiths Orchestra του Λονδίνου, Budapest Concert Orchestra. Έδωσε σεμινάρια και master classes στην Κύπρο και στο Πανεπιστήμιο της Νοτίου Αφρικής (UNISA). 


Έχει κυκλοφορήσει δύο προσωπικούς δίσκους: Το Ελληνικό Τραγούδι Μέσα Από Ένα Πιάνο, (για τον οποίο εισέπραξε πολύ καλά σχόλια από τον Μίκη Θεοδωράκη) και Από τον Τσαϊκόφσκυ στον Χατζιδάκι. Συνέθεσε επίσης μουσική για το ντοκιμαντέρ της Alessia de Ninno, το οποίο βραβεύτηκε από το National Film Theatre (NFT) του Λονδίνου (2004).

Διδάσκει πιάνο στο Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Μάριος Τόκας (Λεμεσός), στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στην Ακαδημία Άρτε.


Πρόσφατες εμφανίσεις του περιλαμβάνουν συναυλίες σε Ζυρίχη, Μόναχο, Winterthur,  συμμετοχή στο φεστιβάλ Κύπρια καθώς και εκτέλεση του 3ου κονσέρτου για πιάνο και ορχήστρα του Σεργκέϊ Ραχμάνινοφ με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου και το 2ο κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Σεργκέι Ραχμάνινοφ με την Συμφωνική ορχήστρα Κύπρου-Απρίλιος 2021.


15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024 | ΔΕΥΤΕΡΑ 20:30 (75’)

Εισιτήρια: €10/5  www.rialto.com.cy   

ή καλέστε στο τηλέφωνο του θεάτρου στο 77777745 

(Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-  15:00)4 Προβολές0 Σχόλια

Comments


bottom of page