top of page
Αναζήτηση
Εικόνα συγγραφέαRialto Theatre

Ανακοίνωση Mελών της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής

Με πενήντα έξι ταινίες που εκπροσωπούν είκοσι οχτώ χώρες, το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου φιλοξενεί στα δύο Διαγωνιστικά του Τμήματα νέες και τολμηρές καλλιτεχνικές ματιές του εγχώριου και διεθνούς κινηματογράφου.


Πέντε καταξιωμένοι επαγγελματίες με ενεργό δράση στη σύγχρονη κινηματογραφική κοινότητα, θα αποφασίσουν για τις ταινίες που θα αποσπάσουν βραβεία τόσο σε χρηματικά έπαθλα όσο και σε υπηρεσίες στο Εθνικό και Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα.


Της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής ηγείται ο Γιάννης Σακαρίδης, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Ο Γιάννης Σακαρίδης εργάζεται στην κινηματογραφική παραγωγή τα τελευταία τριάντα χρόνια. Το 2018, σκηνοθέτησε την ταινία Πλατεία Αμερικής, την επίσημη πρόταση της Ελλάδας για τις υποψηφιότητες των Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2018. Είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας από το 2020. Έζησε για 18 χρόνια στο Λονδίνο όπου εργάστηκε ως σκηνοθέτης και μοντέρ ντοκιμαντέρ για τα κανάλια Channel 4 και BBC, καθώς και κινηματογραφικών τρέιλερ για τη Warner Brothers. Το σκηνοθετικό του ντεμπούτο μεγάλου μήκους Wild Duck έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Τορόντο το 2013. Η Πλατεία Αμερικής προβλήθηκε σε ΗΠΑ, Κίνα, Ισπανία, Η.Β. και στο HBO, ενώ συμμετείχε και βραβεύθηκε σε πολλά φεστιβάλ.



Την Επιτροπή συμπληρώνουν τα ακόλουθα μέλη:

  • Mathieu Janssen, Καλλιτεχνικός Συντονιστής Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους ‘Go Short’

Ο Mathieu Janssen ζει στη πόλη Νιγμέγκεν της Ολλανδίας όπου εργάζεται ως καλλιτεχνικός συντονιστής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους «Go Short». Έχοντας ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Κοινωνιολογία, ασχολήθηκε εκτενώς με τη δημοσιογραφία ως freelancer αρθρογράφος και ως προγραμματιστής δημόσιων συζητήσεων γύρω από κοινωνικά θέματα. Το πάθος του για τον κινηματογράφο, τον οδήγησε στο να συνιδρύσει το 2013 την κολεκτίβα προβολών Deep End Film, ενώ το 2018 ξεκίνησε τη συνεργασία του με το φεστιβάλ Go Short. Ως «κινητήρια δύναμη» του τμήματος προγραμμάτων, έχει την επιμέλεια των διαγωνιστικών τμημάτων, είναι μέλος της επιτροπής επιλογής προγράμματος, ενώ επιμελείται επίσης μέρος των προγραμμάτων εκτός διαγωνιστικού. Μέσω του φεστιβάλ Go Short, ίδρυσε τη διεθνή συνεργατική πλατφόρμα This is Short. Ο Mathieu είναι, επίσης, στην επιτροπή προεπιλογής ταινιών του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Βιέννης Vienna Shorts.



  • Rona Segal, σκηνοθέτις και δημοσιογράφος

Η Rona Segal είναι σκηνοθέτις και δημοσιογράφος από το Ισραήλ, το έργο της οποίας εστιάζει σε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Το πιο πρόσφατο ντοκιμαντέρ της, με τίτλο Mission: Hebron (Αποστολή: Χεβρώνα), καταπιάνεται με το ζήτημα της στρατιωτικής κατοχής στη Δυτική Όχθη. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο IDFA το 2020, ενώ απέσπασε υποψηφιότητα για τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ του Τάμπερε το 2021. Κέρδισε, επίσης, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Short Shorts της Ιαπωνίας και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ιερουσαλήμ, καθώς και Βραβείο Ανθρωπίνων Αξιών στο Φεστιβάλ Δράμας. Η ταινία προβάλλεται στην πλατφόρμα βραβευμένων ντοκιμαντέρ μικρού μήκους NYT Op-Docs. Έχει σκηνοθετήσει, επίσης, τη διαδικτυακή σειρά ντοκιμαντέρ Caught in the web, με θέμα τις ορθόδοξες κοινότητες και τον ανερχόμενο ψηφιακό πολιτισμό τους, η οποία έκανε πρεμιέρα στο Fipadocs το 2021 και υπήρξε υποψήφια για τα τηλεοπτικά βραβεία της Ισραηλινής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Η πιο πρόσφατη ταινία μικρού μήκους μυθοπλασίας της Rona, με τίτλο Wednesdays, έκανε πρεμιέρα στο ShortFest Palm Springs το 2022 και απέσπασε Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ της Ιερουσαλήμ (2022). Η Rona έχει, επίσης, γράψει το σενάριο της ταινίας μεγάλου μήκους Six Acts (2013), που απέσπασε Βραβείο TVE στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, με διανομέα την Playtime.

  • Erdogan Kavaz, ηθοποιός, παραγωγός και σκηνοθέτης

Ο Erdogan Kavaz είναι ηθοποιός, παραγωγός και σκηνοθέτης από τη Λευκωσία. Το 2013 αποφοίτησε από το Τμήμα Υποκριτικής και Θεάτρου του Πανεπιστημίου Anadolu – State Conservatory. Μετά τις σπουδές του, συνεργάστηκε με θέατρα και οργανισμούς όπως το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, Nicosia Art Theatre, Attis Theatre, καθώς και ως ηθοποιός στο Buffer Fringe Λευκωσία, στον ΘΟΚ (Guest Room), στο Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (ITI), στο Theatre Olympics κλπ. Εργάζεται κυρίως ως ελεύθερος επαγγελματίας, αλλά και ως συνεργάτης του Ιδρύματος Naci Talat όπου ηγείται ενός ερασιτεχνικού θιάσου από το 2016 (Theatre MAKI). Είναι, επίσης, συνδημιουργός και δραματουργός του έργου σύγχρονου χορού Aerologies (σε ιδέα/χορογραφία της Έλενας Χριστοδουλίδου), και έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα Buffer Fringe Thinking Partners. Συμμετέχει ενεργά σε οπτικοακουστικά πρότζεκτ, σε παραγωγή βίντεο, ως ηθοποιός, αλλά και ως καθηγητής υποκριτικής σε Σχολή Παραστατικών Τεχνών.

  • Αλεξάνδρα Ματθαίου, σκηνοθέτις & σεναριογράφος

Η Αλεξάνδρα Ματθαίου είναι σκηνοθέτις και σεναριογράφος. Σπούδασε Νομική στο King’s College London (LLB, LLM), ενώ στη συνέχεια αποφοίτησε από το UCL με μεταπτυχιακό στον Κινηματογράφο (MA Film Studies). Οι ταινίες μικρού μήκους της έχουν προβληθεί διεθνώς, ενώ η πιο πρόσφατη μικρού μήκους ταινία της με τίτλο A Summer Place (2021), μία συμπαραγωγή Γαλλίας-Κύπρου με τη στήριξη του CNC, εξακολουθεί να διανύει μία επιτυχημένη πορεία σε διεθνή φεστιβάλ, έχοντας λάβει διακρίσεις και βραβεία σε ορισμένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ ανά τον κόσμο (AFI Fest, Palm Springs, Τάμπερε, Όντενσε κ.ά.). Ίδρυσε πρόσφατα την ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής ταινιών This is the Girl Films με έδρα την Κύπρο, ενώ παράλληλα είναι συνιδρύτρια του Film SOS, της πρώτης στο είδος της πρωτοβουλίας στην Ελλάδα που στόχο έχει την ενίσχυση της βιωσιμότητας στον ελληνικό οπτικοακουστικό τομέα. To 2018 συμμετείχε στο πρόγραμμα Talents Sarajevo, ενώ το 2022 έλαβε μέρος στο Εργαστήρι για Σεναριογράφους και Σκηνοθέτες ΄Oxbelly Screenwriters & Directors Lab’, υπό την καθοδήγηση των Kelly Reichardt και Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη. Αυτή την περίοδο, βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης της πρώτης της ταινίας μεγάλου μήκους με τίτλο Shibboleth, με τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση και του Προγράμματος Ενίσχυσης Παραγωγής Ταινιών της Κύπρου.

Περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ και το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων εβδομάδων.

Διοργανωτές: Το φεστιβάλ αποτελεί θεσμό του Υφυπουργείου Πολιτισμού (Πολιτιστικές Υπηρεσίες) και πραγματοποιείται από το Θέατρο Ριάλτο.

Πληροφορίες: Θέατρο Ριάλτο 77 77 77 45

Instagram: isffc_filmfestival

Twitter: #RialtoTheatreCy /#isffc22

www.isffc.com.cy / www.rialto.com.cy


Σε συνεργασία: Δήμος Λεμεσού

Χορηγός Βραβείου Καλύτερης Φωτογραφίας: Stefilm

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΡΙΚ, Check in, City

Τεχνική Υποστήριξη: Event Pro

Χορηγός Φιλοξενίας: Mediterranean Beach Hotel

Στηρίζουν: ΤΕΠΑΚ, Πανεπιστήμιο Κύπρου (Γραφείο Αποφοίτων), Limassol Today, Εφημερίδα Λεμεσός, Lemesos blog, Kινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού, Limassol Tourism Board, Vestnik, Mitos, Biβλιοτρόπιο, Art Studio 55





7 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page