top of page
image010 (2).jpg

Πρόγραμμα Συνεργαζόμενου Καλλιτέχνη

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, το Θέατρο Ριάλτο αναθέτει σε καλλιτέχνες που επιλέγονται, την ανάπτυξη ενός προγράμματος το οποίο συναντά τους ευρύτερους στόχους του Ριάλτο για πολιτιστική ανάπτυξη μέσα από καινοτόμες και σύγχρονες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης. Επιπλέον οι δράσεις οφείλουν να επικεντρώνονται και στην εκπαίδευση, καλλιέργεια και  διεύρυνση του κοινού.

Μετά  το εργαστήρι ανάπτυξης θεατρικού έργου με τίτλο Develop. Develop Again. Develop Better, που υλοποιήθηκε από τον Πάρι Ερωτοκρίτου και σκηνοθετική συνεργασία της Μαρίας Κυριάκου, με τους συγγραφείς Μαρία Ιωάννου, Αυγή Λίλη, Στέφανο Σταυρίδη, και Γιώργο Τριλλίδη, τους ηθοποιούς Έλενα Καλλινίκου, Γιώργο Κυριάκου, Παναγιώτα Παπαγεωργίου, Βασίλη Χαραλάμπους το Associate Artist Residence Scheme συνεχίστηκε με το πρόγραμμα Περιπατώ των Μαρία Βαρνακκίδου και Κωνσταντίνας Ανδρέου.Οι δύο καλλιτέχνιδες μέσα από μια σύγχρονη και ευρηματική διαδικασία δημιούργησαν μια βιωματική ηχογραφημένη περιήγηση της περιοχής της Πλατείας Ηρώων και του Θεάτρου Ριάλτο, που εξιστορεί, ανακαλεί, αλλά και δημιουργεί καινούργιες εικόνες και εμπειρίες. Της υλοποίησης της δράσης προηγήθηκε έρευνα σε αρχεία, συνεντεύξεις με ιστορικούς και καλλιτέχνες, εργαστήρια, ανοιχτές συζητήσεις, χαρτογράφηση και παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού.  

Η Λία Χαράκη associate artist στο Ριάλτο για το 2023

 

Στην 3η έκδοση του Προγράμματος Συνεργαζόμεν@ Καλλιτέχν@ς (Associate Artist), το Θέατρο Ριάλτο για το 2023 επιλέγει την καταξιωμένη δημιουργό, Λία Χαράκη. Φέτος, η δουλειά της Λίας και των συνεργατών της με την ομάδα pelma.lia haraki, κλείνει είκοσι χρόνια δημιουργίας στον χώρο της περφόρμανς και των παραστατικών τεχνών. Εκτός από τα 52 έργα για σκηνή και εναλλακτικούς χώρους, διεθνείς περιοδείες και διακρίσεις, η δουλειά της επεκτείνεται σε μεθόδους δημιουργίας και σύνθεσης για καλλιτέχνες και μη.

Η ίδια θεωρεί ότι η διαδικασία ανάπτυξης έργων έχει να προσφέρει χρήσιμα εργαλεία έκφρασης και δημιουργίας στην ευρύτερη κοινότητα. Στο πλαίσιο συνεργασίας με το Θέατρο Ριάλτο, το οποίο φιλοξένησε στη σκηνή του πάνω από τα μισά της έργα στον παρελθόν, η Λία προτείνει εργαστήρια των μεθόδων της για καλλιτέχνες και το κοινό, καθώς και παραστάσεις με κεντρικό στοιχείο το σώμα που ηχεί, κινείται, μιλά, νιώθει, δηλώνει αλλά και που συνδέεται με το σώμα του θεατή και το ενεργοποιεί.

 

Συγκεκριμένα οι εκδηλώσεις θα είναι:

Performing biography – Α standup solo performance practice 

Μία σειρά συναντήσεων υπό τη μορφή εργαστηρίων για καλλιτέχνες παραστατικών τεχνών και περφόρμανς που επιθυμούν να εξερευνήσουν το αυτοβιογραφικό solo ως είδος. Στο τέλος της σειράς εργαστηρίων, σύντομα soli των συμμετεχόντων θα παρουσιαστούν στη σκηνή του Ριάλτο.     

                                     

ΙntuNition εργαστήριο και παράσταση διαρκείας

Με αφορμή τα δέκα χρόνια του έργου Tune In, το οποίο είχε απήχηση τόσο στην Κύπρο όσο και στον διεθνή χώρο, η Λία προσκαλεί όσους βίωσαν οποιαδήποτε στιγμή την πρακτική IntuNition ή όποιους θα ήθελαν να τη βιώσουν, να συναντηθούν στη σκηνή του Ριάλτο για ένα μαραθώνιο μίας μέρας με διάφορους μουσικούς και DJs.     

       

‘Τhe bodies we swore’ - Nέο έργο 

Θα παρουσιαστεί στη σκηνή του Ριάλτο προς το τέλος του χρόνου, με τραγούδια και χαρακτήρες από τα έργα της ομάδας σε ένα δείπνο στη σκηνή με καλεσμένους τους ίδιους τους θεατές. 

 

Θα ακολουθήσουν σε μεταγενέστερο στάδιο περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις.          

                                            

Τα πιο πάνω προγράμματα γίνονται με τη στήριξη του προγράμματος ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ του Υφυπουργείου Πολιτισμού Κύπρου.
                                                      
liaharaki.com

*Φωτογράφος Παύλος Βρυωνίδης

bottom of page