top of page

Πρόγραμμα Απριλίου 2024

4 ΠΕΜ 20:30 (60’)

Touch(ed) - Physical Plastic Ι FlashArt 2024

 

Η ομάδα Physical Plastic παρουσιάζει την Touch(ed), μια επινοητική, ηχητική θεατρική σόλο περφόρμανς που αντικρούει έμφυλα στερεότυπα και πολιτισμικά ιδεώδη που αφορούν στην οικειότητα τόσο στη ζωή, όσο και στην καλλιτεχνική δημιουργία. Η περφόρμανς σατιρίζει το φαινόμενο της προσβολής της γυναίκας λόγω της σεξουαλικής της συμπεριφοράς («slut shaming») και τον ηθικό υποβιβασμό της ανύπαντρης γυναίκας στον αντίποδα του ιδεώδους της πυρηνικής οικογένειας για να θέσει το ερώτημα: μπορεί η τέχνη να είναι όχημα παρεκβατικών εναλλακτικών προτύπων έστω και αν αποδεικνύεται δύσκολο για τους δημιουργούς να τα υπερασπιστούν στην προσωπική τους ζωή; Αφηγούμενη την ιστορία της ως παντρεμένη γυναίκα και μητέρα, η σκηνοθέτιδα, συγγραφέας και πρωταγωνίστρια Kestrel Farin Leah διερωτάται κατά πόσο κυρίαρχα πολιτισμικά πρότυπα όπως της μητρότητας και της μονογαμίας εξυπηρετούν την αποσεξουαλικοποιημένη μητέρα-ηθοποιό στην προσπάθειά της να ισορροπήσει τις απαιτήσεις της μητρικής φροντίδας με τη σωματική της υπέρβαση και μεταμόρφωση.

 

 Η Leah συνθέτει ένα κολάζ κίνησης, πρωτότυπων κειμένων, αποσπασμάτων από δημοσιεύσεις σε κοινωνικά δίκτυα και αυτοβιογραφικών στοιχείων, ενώ η ζωντανή μουσική του Γιάννη Χριστοφίδη συνδυάζει πειραματικές φωνητικές πρακτικές, ηλεκτροακουστικά ηχοτοπία και μουσική εμπνευσμένη από το τραγούδι Gravity της «womb pop» καλλιτέχνιδας They/Live. Η αφήγηση της Leah αντικατοπτρίζεται στα γλυπτά από σχοινί της εικαστικού Dasha Sur, βασισμένα στα μοχθηρά θηλυκά πνεύματα των λαϊκών παραδόσεων.

 

Παίζει η Kestrel Farin Leah με ζωντανή μουσική από τον Γιάννη Χριστοφίδη.

Σύλληψη, Σκηνοθεσία, Ερμηνεία: Kestrel Farin Leah

Μουσική, σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Χριστοφίδης

Σκηνική εγκατάσταση και βίντεο προβολές: Dasha Sur

Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης

Σχεδιασμός κοστουμιών: Stephanie Petagno

Φωτογραφίες: Παύλος Βρυωνίδης 

Voguing coaching: Κική Οικονόμου

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στα αγγλικά.

Εισιτήρια: € 12 /10

01 Feb23_2746 Touched.jpg

5 ΠΑΡ 20:30 (70’) 

Σκοπευτήριο - Μιχάλης Παπαδόπουλος Ι Σόλο για Τρεις

 

Η «Σόλο για Τρεις» σε συνεργασία με το Θέατρο ΑντίΛογος παρουσιάζει το έργο του Μιχάλη Παπαδόπουλου Σκοπευτήριο. Ο τίτλος του έργου είναι εμπνευσμένος από το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, ένα μέρος μνημείο για τους διακόσιους αγωνιστές που εκτελέστηκαν εκεί το 1944 από τους Ναζί. Ο συγγραφέας σκόπιμα τοποθετεί τη δράση σε ένα διαμέρισμα δίπλα στο Σκοπευτήριο για να δείξει  πως ο κίνδυνος του ρατσισμού ελλοχεύει ακόμα και σε μέρη που υπήρξαν πατροπαράδοτα κέντρα αντίστασης στον φασισμό.

 

Το έργο εξελίσσεται στο σήμερα. Ένα ζευγάρι λίγο πριν τα πενήντα, η Άννα και ο Νίκος περιμένουν τον Κώστα, τον καλλιτεχνικό διευθυντή ενός Φεστιβάλ, έτσι ώστε να προωθήσουν το καινούργιο έργο του Νίκου. Ο Νίκος είναι θεατρικός συγγραφέας και η Άννα είναι παρουσιάστρια ειδήσεων σε ένα κανάλι. Είναι χρόνια μαζί, τόσα, όσα να έχουν βαρεθεί  ο ένας τον άλλον. Πριν την άφιξη του Κώστα, εμφανίζεται ο γιος τους, ο Άρης, ένα παιδί γύρω στα δεκαοκτώ και τους αποκαλύπτει ότι μαζί με τον φίλο του, έχουν μαχαιρώσει έναν μετανάστη, ότι είναι ρατσιστές και μέλη μιας ακροδεξιάς  οργάνωσης. Οι αποκαλύψεις του Άρη θα τραντάξουν την ίδια την ύπαρξη του ζευγαριού. Ανακαλύπτουν  ότι  έχουν αποξενωθεί από το ίδιο τους παιδί, αλλά και ο ένας από τον άλλον. Θα ανατρέξουν στο παρελθόν τους για να θυμηθούν την πορεία τους, έτσι ώστε να αντλήσουν δύναμη για να αντιμετωπίσουν την καταστροφή που πλησιάζει. Όταν παρθεί η απόφαση για το πώς θα αντιμετωπίσουν τα γεγονότα, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Το ζευγάρι περιμένει ξανά τον Κώστα, εμφανίζεται ξανά ο Άρης μόνο που αυτή τη φορά είναι θύμα ομοφοβικής επίθεσης. Σε αυτή τη δεύτερη εκδοχή της ιστορίας, το ζευγάρι θα προσπαθήσει να πολεμήσει τις δικές του προκαταλήψεις και την ομοφοβία του έτσι ώστε να συνεχίσει να συνυπάρχει με τον Άρη. 

Το Σκοπευτήριο, εκτός από θέματα ομοφοβίας και ρατσισμού, πραγματεύεται και θέματα σχέσεων, ύπαρξης, θέματα τέχνης και της εξέλιξής της στο σήμερα.

Σκηνοθεσία: Μαρία Μανναρίδου – Καρσερά

Σκηνικά – Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου

Κινησιολογία: Εύα Καλομοίρη

Μουσική: Σάββας Χρυσοστόμου 

Σχεδιασμός Φωτισμού: Κυριάκος Σιαμπτάνης 

Χειρισμός Φωτισμού – Ήχου: Ραφαήλ Αδάμου

Τεχνική Στήριξη: Κ.Σ. Ηχοτεχνική Εκδηλώσεις

Video / Editing: Γιώργος Αλεξάνδρου

Γραφιστικός Σχεδιασμός / Φωτογράφιση: Νικόλ Καρσερά

 

Ερμηνεία: Χριστίνα Χριστόφια, Χάρης Κκολός, Μιχάλης Καζάκας.

 

Εισιτήρια: € 15 /12

5.4 ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ.jpg

7 ΚΥΡ 11:00 (90’) 

Περιπατώ | Μαρία Βαρνακκίδου, Κωνσταντίνα Ανδρέου 

 

Ένα ταξίδι στον χρόνο, ένα αποτύπωμα μνήμης, μια εμπειρία ηχητικών και οπτικών εικόνων, δημιουργία των Μαρίας Βαρνακκίδου και Κωνσταντίνας Ανδρέου, στο πλαίσιο του Προγράμματος του Συνεργαζόμενου Καλλιτέχνη του Θεάτρου Ριάλτο. Ένας περίπατος αφιερωμένος στους ανθρώπους της Πλατείας Ηρώων. Ιστορίες από τα παλιά, μνήμες, κτίρια που αλλάζουν μέσα στο πέρασμα του χρόνου και μια ματιά στο μέλλον της πλατείας. Ανάμεσα σε αυτά, πρωταγωνιστής το Ριάλτο, ένα θέατρο που διαμορφώνει πολιτιστική ταυτότητα και αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για την Πλατεία Ηρώων. Ελληνικά και Αγγλικά.

 

Εισιτήρια: € 5

9.4 Περιπατω.jpg

12 – 20 ΠΑΡ - ΣΑΒ

Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2024 18+

 

Tο κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός στον τομέα του κινηματογράφου στην Κύπρο έρχεται για 22η χρονιά σε Λεμεσό και Λευκωσία, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Αργυρώς Νικολάου και Μάριου Λιζίδη. Με έντονο διεθνή χαρακτήρα, προτείνει και φέτος πρεμιέρες πολυβραβευμένων ταινιών (Viewfinder), διεθνές (Glocal Images) και κυπριακό διαγωνιστικό, εκπαιδευτικά εργαστήρια και μάστερκλας, πρόγραμμα για παιδιά και νέους, καθώς και για επαγγελματίες του κινηματογράφου.

 

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιούνται το 5ο Dot on the Map Industry Days, μια πλατφόρμα συμπαραγωγής, επιμόρφωσης και δικτύωσης που ενισχύει τις συνεργασίες μεταξύ παραγωγών, σκηνοθετών και σεναριογράφων από την περιοχή της Μεσογείου, και επαγγελματιών του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου. Επικεφαλής: Δανάη Στυλιανού. Επιπλέον, το Παιδικό Τμήμα του Φεστιβάλ, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Αθηνάς Ξενίδου, προτείνει για άλλη μια χρονιά εργαστήρια και προβολές για παιδιά και νέους.

 

Διοργάνωση: Υφυπουργείο Πολιτισμού – Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού & Θέατρο Ριάλτο.

 

Οι ταινίες θα προβάλλονται στους αυθεντικούς τους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. Το κυπριακό διαγωνιστικό τμήμα θα προβάλλεται και με τουρκικούς υπότιτλους. Πληφορίες: cyprusfilmdays.com

 

Εισιτήρια: €5 ανά προβολή | €30 κάρτα διαρκείας  (για όλες τις προβολές του Φεστιβάλ).

Είσοδος ελεύθερη σε φοιτητές, μαθητές (στο παιδικό πρόγραμμα), και κατόχους κάρτας ΑμεΑ. 

Poster-01.jpg

23 ΤΡΙ 20:30 (70’) 

«Μη στερεύεις άλλο τον καημό»… αφιέρωμα στον Μάριο Τόκα

Μουσικό Σχολείο Λεμεσού «Μάριος Τόκας»

Δημήτρης Μπάσης

 

Σπουδαστές και απόφοιτοι του Μουσικού Σχολείου Λεμεσού «Μάριος Τόκας» παρουσιάζουν τιμητικό αφιέρωμα στη μουσική του Μάριου Τόκα.

 

Συμμετέχει η χορωδία του σχολείου, σολίστες και οργανικό σύνολο.

Φιλική συμμετοχή: Δημήτρης Μπάσης

 

Εισιτήρια: € 15 

FACEBOOK COVER.jpg

24 ΤΕΤ 20:30 (65’) 

Events 2 - Mozart Requiem Ι Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου 

 

Συντονισμένη με το πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας, η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου παρουσιάζει το Requiem σε Ρε ελάσσονα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

Το θεσπέσιο αυτό τελευταίο αριστούργημα του ιδιοφυούς συνθέτη θα ερμηνεύσουν πλάι στην ορχήστρα μια πλειάδα εξαιρετικών καλλιτεχνών: o διακεκριμένος μαέστρος Greg Buchalter, οι σοπράνο Μαρίζα Αναστασιάδη και Μαργαρίτα Ηλία στο μέρος της μέτζο-σοπράνο, ο τενόρος Ανδρέας Αροδίτης, ο Τσέχος βαρύτονος Martin Vodrážka, καθώς και η φημισμένη Xορωδία «Άρης» Λεμεσού, υπό την έμπειρη καθοδήγηση του μαέστρου της Σόλωνα Κλαδά.

Από το πάθος, στο πένθος και την ανάσταση, αυτή η παραγωγή του Requiem του Μότσαρτ θα αποτελέσει μια μοναδική συγκινησιακή μουσική εμπειρία για τον καθένα.

Πρόγραμμα:
Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ: Requiem σε Ρε ελάσσονα, K. 626
Μαρίζα Αναστασιάδη: σοπράνο
Μαργαρίτα Ηλία: μέτζο σοπράνο
Ανδρέας Αροδίτης: τενόρος
Martin Vodrážka: βαρύτονος
Χορωδία «Άρης» Λεμεσού (μαέστρος: Σόλων Κλαδάς)
Greg Buchalter: μαέστρος
 

Λευκωσία: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 - Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 20:30 - Πληροφορίες: 22 463144, www.cyso.org.cy

 

Εισιτήρια: Ζώνη Α: €15 / Β: €10

CYSO-EVENTS 2 A3 POSTERS-En.jpg

27 ΣAB 20:00 (190’) 

Ο Καλός Άνθρωπος του Σετσουάν - Μπέρτολτ Μπρεχτ

Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ

 

Σε μια απομακρυσμένη επαρχία της Κίνας, το Σε Tσουάν, η Σεν Τε αναμετριέται με τις αντιφάσεις της ζωής, αλλά και της καθημερινότητας, στην προσπάθειά της να επιβιώσει. Οι θεοί, που ταξιδεύουν στο Σε Tσουάν αναζητώντας καλές και γενναιόδωρες ψυχές, εντοπίζουν την καλόκαρδη πόρνη Σεν Τε, η οποία είναι η μόνη που δέχεται να τους φιλοξενήσει. Για να την ευχαριστήσουν, της προσφέρουν χρήματα. Έχουν όμως έναν όρο: να συνεχίσει να υπηρετεί το καλό. Η Σεν Τε καταφέρνει να αγοράσει ένα μικρό καπνοπωλείο, το οποίο πολύ γρήγορα κατακλύζεται από δεκάδες συμπολίτες της και τα υπερβολικά αιτήματά τους. Της ζητούν όλο και περισσότερα. Τόσο πολλά, μάλιστα, ώστε αναγκάζεται, προκειμένου να κρατήσει το μαγαζί της όρθιο, να επινοήσει ένα άλλο πρόσωπο. Πλάθει, λοιπόν, το αντίθετό της και μεταμορφώνεται στον «ξάδερφό» της, τον στυγνό επιχειρηματία Σούι Τα. Όμως πόσο θα αντέξει αυτόν τον διχασμό;

 

Ο σκηνοθέτης Κώστας Σιλβέστρος διεισδύει στο μπρεχτικό σύμπαν για να παρουσιάσει μια παράσταση εμπνευσμένη από το ιδεώδες του κορυφαίου συγγραφέα και ποιητή. Πρόθεσή του είναι να αφηγηθεί μια ιστορία με απήχηση στον σημερινό κόσμο, μέσα από την ενέργεια και τον παλμό ενός πολυφωνικού συνόλου έμπειρων και νεότερων ηθοποιών, με τον Αντώνη Κατσαρή και τον Σπύρο Σταυρινίδη στους ρόλους των θεών. Σεν Τε – Σούι Τα η Μαρίνα Αργυρίδου.

 

Μετάφραση: Άννυ Κολτσιδοπούλου
Σκηνοθεσία: Κώστας Σιλβέστρος
Σκηνικά: Μαρίζα Παρτζίλη
Κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Κίνηση-Χορογραφία: Παναγιώτης Τοφή
Επιμέλεια στίχων: Σταύρος Σταύρου
Μουσική διδασκαλία: Κωνσταντίνος Ανδρονίκου
Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς
Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Ανδρονίκου
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Αβραάμ

 

Παίζουν: Γιώργος Αναγιωτός, Μαρίνα Αργυρίδου, Γιώργος Ευαγόρου, Άνθη Κάσινου, Αντώνης Κατσαρής, Σάββας Μενοίκου, Γιάννης Μπισμπικόπουλος, Ονησίφορος Ονησιφόρου, Σπύρος Σταυρινίδης, Πέννυ Φοινίρη, Μαρίλια Χαριδήμου, Γιολάντα Χριστοδούλου, Βαρβάρα Χριστοφή

Συμμετέχει: Σάββας Παϊσίου

 

Με αγγλικούς και τουρκικούς υπέρτιτλους.

 

Εισιτήρια: € 12 / 6

27. 4 THOC.jpg
bottom of page