top of page

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2021

2 #kazanτί * Ομάδα Γιασεμίν 12+ 

FlashArt@Rialto 2 - Επί Σκηνής

παρ 20:00 (60’) 

 

Παρατηρώντας την κωμικοτραγική σύγχυση που υπάρχει στην αναζήτηση ταυτότητας, οι δημιουργοί κατάφεραν με έναν μαγικό τρόπο να τη συνδέσουν με το «καζαντί», το παραδοσιακό κυπριακό τυχερό παιχνίδι. Πολυπολιτισμικού χαρακτήρα, το καζαντί βρίσκεται σε συνεχή κίνηση, «μετατοπίζεται» από το ένα μέρος στο άλλο και πετυχαίνει να είναι πανταχού παρόν. Με χιουμοριστική προσέγγιση, το #kazanτί διερευνά τις έννοιες του παιχνιδιού, της τύχης και της ταυτότητας. Στα τουρκικά, «kazanmak» σημαίνει «νίκη, απόκτηση πλούτου» (καζαντίζω = πλουτίζω). Και στην τελική, τι κερδίζουμε και τι χάνουμε; Η διαδικασία της έρευνας ξεκίνησε τον Αύγουστο 2020 παίρνοντας συνεντεύξεις από ιδιοκτήτες και παίχτες καζαντί, διερευνώντας την ύπαρξη του παιχνιδιού μέσα από τον χρόνο και τη μνήμη των ανθρώπων. Τι θυμούνται οι διάφορες γενιές από αυτό το τυχερό παιχνίδι; Πώς άλλαξαν οι συνθήκες και τα βιώματα με την πάροδο των χρόνων; Πόσο σημαντικές είναι οι έννοιες της ρίζας, της ταυτότητας και σε ποιο βαθμό μας καθορίζουν;  

 

Σύλληψη ιδέας: Ναταλία Παναγιώτου 

Έρευνα-Κείμενο-Σκηνοθεσία-Ερμηνεία: Ναταλία Παναγιώτου, Άννη Σοφοκλέους, Δέσποινα Χρυσάνθου 

Thinking partner: Εβίτα Ιωάννου / Σχεδιασμός ήχου: Μάριος Μηνά 

Φωνές/Μουσική: Δημήτρης Μεσημέρης, Abnormals rap crew, Αφροδίτη Δερματά, Μαρίνος Ρωμαίος Καλότυχος 

Δημιουργίες: Τούτον, Anemone, The Rose Factory 

 

Χρησιμοποιείται η κυπριακή διάλεκτος 

Εισιτήρια: €12/10 

kazanti - Γιασεμίν.png

10 Beat the Devil Alpha Square  

FlashArt@Rialto 2 - Επί Σκηνής

σαβ 20:00 (45’)  

 

Ο πολυβραβευμένος David Hare ασθένησε με Covid-19 την ίδια ημέρα που η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έκανε τελικά την πρώτη της παρέμβαση που οδήγησε στο καθυστερημένο lockdown του Μαρτίου 2020. Στο έργο που πρωτοπαίχτηκε το φθινόπωρο στο Bridge Τheatre, ο συγγραφέας θυμάται το παραλήρημα της ασθένειάς του, ανάμικτο με φόβο, όνειρα, τίμια ιατρική και ανέντιμη πολιτική, δημιουργώντας έναν εξαίρετο μονόλογο.

 

Όπως σημειώνει και η κριτικός Νόνα Μολέσκη (Φιλελεύθερος, 9/3/2021), ο Ανδρέας Αραούζος που επιστρέφει στην αγγλόφωνη ερμηνεία ταυτίζεται απόλυτα με τον συγγραφέα και δημιουργεί την αίσθηση της άμεσης επικοινωνίας με τον οξυδερκή, οργισμένο και θαρραλέο συγγραφέα, αξιοποιώντας την εγγύτητα με τους θεατές, χωρίς να απευθύνεται σ’ αυτούς άμεσα. 

 

Σκηνοθεσία: Νίκος Μυλωνάς, Ανδρέας Αραούζος  

Επί σκηνής ο Ανδρέας Αραούζος. 

Η παράσταση είναι στα Αγγλικά.  

 

Εισιτήρια: €12 /10 

10_4_BTD promo.jpg

11 Πάρε Θέση στην Πλατεία  

κυρ 20:00 (100’) 

 

Ο συνθέτης Γιώργος Κολιάς σε ρόλο οικοδεσπότη, υποδέχεται στη σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο καλλιτέχνες της Λεμεσού, οι οποίοι επιλέγουν και μοιράζονται τραγούδια που τους εκφράζουν, συνθέτοντας μια καλλιτεχνική δράση ως απάντηση στις ιδιάζουσες συνθήκες που όλοι βιώνουμε το τελευταίο διάστημα. Το κοινό παίρνει ξανά τη θέση τους την πλατεία και οι καλλιτέχνες επικοινωνούν μαζί του μέσα από την τέχνη τους, παίρνοντας τη δική του θέση. Μια παραγωγή του Θεάτρου Ριάλτο που δίνει βήμα στους καλλιτέχνες της Λεμεσού, οι οποίοι δηλώνουν παρόντες, υπερβαίνουν το πλαίσιο που ορίζει η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και αντ-αποκρίνονται σε αυτή.  

 

Σώτος Γονιός, Γιώργος Ιωάννου, Λάκης Πολυκάρπου, Πρόδρομος Τσολιάς, Έλενα Σολέα, Χριστιάνα Παύλου, Έλενα Νεοφυτίδου, Χαρά Σώζου. Ορχήστρα: Πιάνο-Κωνσταντίνος Ζορπάς, Κλασική Κιθάρα-Γιώργος Κολιάς,Χριστός Τυλλισανάκης-ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα, Ντραμς- Κωνσταντίνος Πάουρος, Μπάσο-Νικόλας Τρύφωνος, Βιολί- Βαρβάρα Λούκας, Σαξόφωνο / Κλαρίνο-Αντώνης Πάφιος, Φλάουτο / Καβάλι- Ιωάννης Χατζηνικολάου, Μπουζούκι-Ρίκος Γρηγορίου, Κρουστά- Κυριάκος Καραπατέας και Χρισελίνα Ζορπά-Σαντούρι, Μιχάλης Minchev-Λύρα φιλική συμμετοχή.

 

Εισιτήρια: €15 / 10 

photo_rialto_in_2020 11 04.jpg

14 Θαλάσσιο Τείχος  Ομάδα Μαρίας Καρολίδου 12+  

FlashArt@Rialto - Επί Σκηνής

Τετ 20:00 (50’) 

 

Η παράσταση προγραμματισμένη στην πρώτη φάση του προγράμματος FlashArt@Rialto, φτάνει επιτέλους στο Ριάλτο μετά από πολλές αναβολές λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας. Το κείμενο επιχειρεί μια ειλικρινή, αφοπλιστική και ανερυθρίαστη εξερεύνηση στο θέμα της απώλειας από την πλευρά ενός πατέρα και συζύγου. Η αφήγηση ακουμπάει με ιδιαίτερη ευαισθησία, χιούμορ και διεισδυτικότητα τις προκλήσεις και τη χαρά της πατρότητας, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει τα μεγάλα θέματα της ύπαρξης όπως: τη γέννηση, τον θάνατο, την αγάπη, την απουσία, τον φόβο, τον πόνο, τον προβληματισμό για αυτό που ονομάζουμε Θείο και όλα όσα σχετίζονται με αυτό που αποκαλούμε «ανθρώπινη κατάσταση». Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η εξιστόρηση γίνεται από έναν άντρα, ο οποίος, μέσα στα πλαίσια του βιολογικού και κοινωνικού του φύλου, επιχειρεί ένα ταξίδι στην ανθρώπινη αδυναμία και ευθραυστότητα. 

 

Ο συγγραφέας Simon Stephens είναι από τους πιο γνωστούς και αγαπητούς συγγραφείς της σύγχρονης αγγλικής δραματουργίας, που έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής μετά την πολύ επιτυχημένη θεατρική διασκευή του στο μυθιστόρημα του Μαρκ Χάντον «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα» (The Curious Incident of the Dog in the Night-Time). 

 

Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Μαρία Ιόλη Καρολίδου 

Σκηνικά - Κοστούμια: Μαρία Γεωργίου 

Σχεδιασμός ήχου: Χριστίνα Γεωργίου 

Κινησιολογία: Παναγιώτης Τοφή 

Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης 

Οπτική επικοινωνία: Χριστιάνα Κωνσταντίνου 

Επί σκηνής ο Πάνος Μακρής.

 

Εισιτήρια: €12 /10 

14_4_option a.jpg

15 Μουσικά Τοπία Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου 

πεμ 20:30 (65’)  

 

Ένα αφιέρωμα στη μουσική του 20ου αιώνα με τρία εξαιρετικά έργα τα οποία συνδέονται με συγκεκριμένες τοποθεσίες και εμπνέονται από τις αισθήσεις, τη φύση, τη ζωή και την ενέργειά τους.  

 

Η συναυλία ξεκινά με το έργο Orawa (1986) για ορχήστρα εγχόρδων του Πολωνού συνθέτη Wojciech Kilar, ένα από τα πιο δημοφιλή του έργα.  Πηγή έμπνευσης ήταν η περιοχή Orawa που βρίσκεται στα όρη Τάτρα, μεταξύ Σλοβακίας και Πολωνίας καθώς και ο ομώνυμος ποταμός που τη διατρέχει. Εντάσσεται δε στον κύκλο έργων «Όρη Τάτρα» του συνθέτη. Σε συνέντευξή του, ο συνθέτης δήλωσε για το έργο: «το Orawa είναι το μόνο κομμάτι του οποίου δεν θα άλλαζα ούτε νότα, παρόλο που το έχω επανεξετάσει επανειλημμένα. [...] Αυτό που έχει επιτευχθεί μέσα από αυτό αποτελεί την αδιάκοπη μου επιδίωξη – να δώσω τον καλύτερο δυνατό Kilar.» 

 

Και από τη δεκαετία των ’80 πίσω σε αυτή του ’40 και στο εμβληματικό έργο Άνοιξη στα Απαλλάχια του Αμερικανού συνθέτη Aaron Copland. Το έργο γράφτηκε αρχικά ως μουσική για μπαλέτο για τη διάσημη ομάδα χορού Martha Graham και η υπόθεση εκτυλίσσεται τον 19ο αιώνα σε ένα αγροτικό σπιτάκι στην Πενσυλβάνια. Το μπαλέτο ήταν τεράστια επιτυχία και το 1945 ο Copland βραβεύθηκε για αυτό με το Βραβείο Pulitzer. Ακολούθως του ζητήθηκε να δημιουργήσει μια ορχηστρική σουίτα από τη μουσική του μπαλέτου και το αποτέλεσμα ήταν η σουίτα για 13 όργανα που θα ακούσετε στη συναυλία μας.  

 

Το πρόγραμμα κλείνει με τη Σινφονιέττα “La Jolla” του Τσέχου συνθέτη Bohuslav Martinů την οποία έγραψε το 1950 όταν βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το έργο πήρε τον τίτλο της πόλης La Jolla στην Φλώριδα από την οποία προήλθε και η ανάθεσή του. Από τον συνθέτη είχε ζητηθεί να γράψει ένα έργο μελωδικό και προσιτό για το κοινό. Και αυτό έκανε! Η Σινφονιέττα του είναι ένα χαρούμενο έργο, γεμάτο σπιρτάδα, ενέργεια και χρώμα, και ολοκληρώνει με καλή διάθεση το μουσικό μας ταξίδι.   

 

Wojciech Kilar: Orawa   

Aaron Copland: Άνοιξη στα Απαλλάχια, σουίτα για 13 όργανα   

Bohuslav Jan Martinů: Σινφονιέττα “La Jolla”, H. 328   

Μαέστρος: Patrick Gallois 

Εισιτήρια: €12/ 7 /5 

3 Patrick Gallois 15 04 2021.tif

16-24 Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2021  

παρ - σαβ 18+  

 

Το Φεστιβάλ επανέρχεται για 19η χρονιά στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και στον κινηματογράφο Ζήνα Πάλας στη Λευκωσία με ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα.

 

Διεθνές διαγωνιστικό (Glocal Images), πρεμιέρες ταινιών που έχουν διακριθεί παγκοσμίως (Viewfinder), κυπριακές ταινίες, αφιερώματα και παράλληλα προγράμματα για παιδιά και νέους και άλλες εκδηλώσεις συνθέτουν το πρόγραμμα του επίσημου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κύπρου για τη μεγάλου μήκους ταινία.

 

Ανάμεσα στις πρεμιέρες φέτος περιλαμβάνονται πολυβραβευμένες ταινίες όπως: Μήλα του Χρήστου Νίκου, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα επερχόμενα Όσκαρ, Sweat του Magnus von Horn που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών το 2020, και Night of the Kings του Philippe Lacôte που προβλήθηκε, μεταξύ άλλων, στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ.

 

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί το 2ο Dot on the Map Industry Days, μια πλατφόρμα συμπαραγωγής, επιμόρφωσης και δικτύωσης σε συνεργασία με την Αγορά του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που στόχο έχει να ενθαρρύνει τις συνεργασίες μεταξύ παραγωγών, σκηνοθετών και σεναριογράφων από τις χώρες της Μεσογείου, με επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου. 

  

Διοργάνωση: Πολιτιστικές Υπηρεσίες, ΥΠΠΑΝ & Θέατρο Ριάλτο. 

Οι ταινίες θα προβάλλονται στους αυθεντικούς τους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. 

 

Εισιτήρια: € 3 ανά ταινία

CFDIFF2021_OFFICIAL POSTER_DESIGNED BY M
bottom of page