top of page

ΤΕΠΑΚ και Θέατρο Ριάλτο

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο και το Θέατρο Ριάλτο έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς και μια στενή σχέση συνεργασίας από την αρχή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου στη Λεμεσό το 2007. Τους δύο Οργανισμούς  ενώνει τόσο η  παρουσία  τους στο κέντρο της πόλης, όσο και το κοινό όραμα για μια πόλη σύγχρονη και  ελκυστική καθώς και μια  νέα γενιά επιστημόνων, που θα διατρέχεται από γνώση, καινοτομία και δημιουργία. 

 

Έκφραση αυτής της κοινής πορείας αποτελούν τα μνημόνια και πρωτόκολλα συνεργασίας που έχουν υπογραφεί από τους δύο φορείς  και που  περιλαμβάνουν σειρά κοινών δράσεων και ενεργειών καθώς και διευκολύνσεων που παρέχονται αμφίδρομα.

 

Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται η αξιοποίηση του θεάτρου από τα διάφορα Τμήματα και Σχολές του ΤΕΠΑΚ για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, εκθέσεων και συνεδρίων, η ψηφιοποίηση του αρχείου του θεάτρου από τη βιβλιοθήκη του ΤΕΠΑΚ, η πολύπλευρη συνεργασία στη διοργάνωση των Φεστιβάλ Κινηματογράφου, η διακίνηση προωθητικού υλικού του Θεάτρου στους χώρους του πανεπιστημίου καθώς και η προσφορά είτε δωρεάν, είτε σε μειωμένη τιμή, εισιτηρίων στους φοιτητές, η πρακτική εξάσκηση φοιτητών των τμημάτων εφαρμοσμένων τεχνών στο Θέατρο κ.ά.

 

Η στενή αυτή συνεργασία ανανεώθηκε τον Μάρτιο 2022 με την υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου για τα επόμενα χρόνια. Το ανανεωμένο μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν σε  τελετή που παρακολούθησαν μέλη των δύο Οργανισμών, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης και η Πρόεδρος του Δ.Σ. του θεάτρου Ριάλτο, κυρία Δάφνη Πίττα Διογένους.

Στο πλαίσιο του διευρυμένου πρωτοκόλλου, η συνεργασία μεταξύ των δύο Οργανισμών αναβαθμίστηκε ακόμα περισσότερο με την εισαγωγή νέων θεσμών και φεστιβάλ, κάνοντας αρχή με τη διοργάνωση του ετήσιου διεθνούς φεστιβάλ animation The Animattikon Project στη Λεμεσό. Το Φεστιβάλ αποτελεί  μια συνεργασία του  Κέντρου Τεχνών Κίμωνος, του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ και του Θέατρο Ριάλτο. Πραγματοποιήθηκαν ήδη δύο εκδοχές του Φεστιβάλ, στις 26 – 28 Οκτωβρίου 2022 και 2023. 

 

Στις 24 με 26 Μαρτίου  2023 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το Αφιέρωμα στην Ψυχανάλυση και το Σινεμά, μια συνεργασία του Lab for Animation Research του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, της Κυπριακής Εταιρίας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας και του Θεάτρου Ριάλτο που περιελάμβανε προβολές και συζητήσεις.

Στις 22 Μαίου 2023 το θέατρο υποδέχτηκε την εκδήλωση Poetic Docs  που οργάνωσε το Τμήμα Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ και περιλάμβανε την προβολή ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, δημιουργίες τριτοετών φοιτητών του Τμήματος. 

Εξαιρετικής σημασίας ήταν η συνεργασία του Θεάτρου Ριάλτο και του ΤΕΠΑΚ στη διοργάνωση του αφιερώματος στον Θεόδωρο Τερζόπουλο στις 23 - 27 Νοεμβρίου 2023. Οι δύο Οργανισμοί τίμησαν τον Θεόδωρο Τερζόπουλο, έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες στην ιστορία του παγκόσμιου θεάτρου, διοργανώνοντας μια σειρά εκδηλώσεων με τη συνεργασία του Κυπριακού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θέατρου (ΚΚΔΙΘ).

 

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάναν: Συζήτηση με αφορμή την έκδοση στα Ελληνικά του βιβλίου, Στον Λαβύρινθο: Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος συναντά τον Χάινερ Μύλλερ με εισηγήτρια την κριτικό θεάτρου, Πηνελόπη Χατζηδημητρίου. Στη συζήτηση που συντόνιζε ο Χρήστος Γεωργίου,  Διευθυντής του ΚΚΔΙΘ, μίλησε και ο ίδιος ο Θεόδωρος Τερζόπουλος. (23/11@ Αίθουσα Τάσσος Παπαδόπουλος, ΤΕΠΑΚ). 

 

Στον ίδιο χώρο προβλήθηκε στις 24/11  το ντοκιμαντέρ του Σπύρου Τσιφτσή Διόνυσος, η επιστροφή που αποτελεί ένα κινηματογραφικό πορτρέτο του σπουδαίου σκηνοθέτη, ο οποίος και προλόγισε την εκδήλωση. Το πρωί της ίδιας μέρας φοιτητές του Τμήματος Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν και να συζητήσουν με τον Θεόδωρο Τερζόπουλο και τους ηθοποιούς της παράσταστασης Alarme στο χώρο φοίτησής τους.

 

Οι εκδηλώσεις του αφιερώματος συνεχίστηκαν  με την παράσταση-ορόσημο, Alarme, δεκατρία χρόνια μετά την ιστορική της πρεμιέρα στο θέατρο Άττις, με τους ηθοποιούς Σοφία Χιλλ, Αγλαΐα Παππά και Τάσο Δήμα. Σκηνοθεσία/ εγκατάσταση/ δραματουργική σύνθεση: Θεόδωρος Τερζόπουλος, η οποία αποθεώθηκε από το κοινό. (25/11 @Θέατρο Ριάλτο).

 

Το αφιέρωμα ολοκληρώθηκε με τη διοργάνωση ενός πεντάωρου εργαστηρίου - επίδειξη της μεθόδου του Θεόδωρου Τερζόπουλου από τον στενό του συνεργάτη, Σάββα Στρούμπο και τη συμμετοχή 30 περίπου ηθοποιών, χορευτών και σπουδαστών θεάτρου.  (27/11@ Θέατρο Ριάλτο).

bottom of page