top of page
Search

«SPIRIT» ένα έργο διαρκείας της χορογράφου Ελεάνας Αλεξάνδρου

Updated: Jun 23, 2020

Η BYTHEWAY PRODUCTIONS παρουσιάζει το

«SPIRIT», ένα έργο διαρκείας της χορογράφου Ελεάνας Αλεξάνδρου

Διαδικτυακά στις 27 & 28 Ιουνίου

σε ζωντανή μετάδοση από το Θερινό Ριάλτο στις 28/6 - 20:30


Το SPIRIT - ένα έργο διαρκείας της Ελεάνας Αλεξάνδρου - δημιουργήθηκε εν μέσω της πανδημίας και σε συνθήκες περιορισμού. Σχεδιάστηκε ειδικά για να μεταδοθεί σε live streaming στις προσωπικές οθόνες των θεατών στις 27 και 28 Ιουνίου και σε ζωντανή μετάδοση από το Θερινό Ριάλτο στις 28/6 - 20:30.


Σχετικά με την παράσταση - ένας μαραθώνιος χορού


Η παράσταση είναι ένας μαραθώνιος χορού. Ο στόχος είναι ένας: να συνεχίσουν να χορεύουν μέχρι το τελευταίο λεπτό. Ο μαραθώνιος θα κρατήσει τέσσερις ώρες.


Το κοινό έχει ελεύθερη πρόσβαση και μπορεί να ανοίξει την οθόνη του σε χώρο της επιλογής του με ένα καφέ ή ένα σνακ για όσο χρόνο αποφασίσει να μείνει με την παράσταση ή ακόμα και να επανέρχεται ανά διαστήματα.


Η συνθήκη είναι καινούργια και δημιουργεί προκλήσεις για όλους. Οι πρόβες έγιναν μέσα από οθόνες, σε υπνοδωμάτια, σε κουζίνες, όπου υπήρχε κάποιος ανοικτός χώρος για να μπορέσει ένα σώμα να χορέψει. Λόγω των περιοριστικών μέτρων, το SPIRIT θα κυκλοφορήσει ζωντανά στο διαδίκτυο. Αυτό που θα δει ο θεατής δεν είναι η οπτικογράφηση της παράστασης, μα μια ζωντανή παράσταση διαρκείας σχεδιασμένη για τις οθόνες.


Γιατί τέσσερις ώρες; Όντως, η διάρκεια του χρόνου εμφανίζεται ως απειλή. Μήπως αυτή η νέα κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα; Η απόφαση για συμμετοχή στον μαραθώνιο μπορεί να μετατρέψει το φαινομενικό αδιέξοδο σε μια νέα προοπτική; Τι να κάνω με όλο αυτό τον χρόνο; Πώς κρατώ το σώμα μου ζωντανό; Πώς να συντονίσω τα χέρια με τα πόδια μου; Τι να κάνω τη σκέψη μου; Πώς θα χειριστώ την κούραση, την εξάντληση; Αν χαθώ, θα υπάρχει κάποιος να με βοηθήσει; Πού είναι ο θεατής;


Ο θεατής, ενώ δεν βρίσκεται εκεί, μπορεί να έχει είσοδο και παρουσία στην παράσταση. Μπορεί, με τρόπο που θα ανακοινωθεί, να στείλει ερωτήσεις, σκέψεις ή συνειρμούς του για να απαντηθούν και να σχολιαστούν, να δημιουργήσουν διάλογο που θα συντροφεύσει τους περφόρμερ κατά τη διάρκεια της χρονικής πορείας του μαραθωνίου.


Σημείωμα της Ελεάνας Αλεξάνδρου


Συχνά, έχω ερωτήματα για την ίδια τη λειτουργία της τέχνης του χορού σε σχέση με τον τόπο και την κοινότητα στην οποία ζω. Πώς συνδέεται ο θεατής με μια σύγχρονη παράσταση κίνησης; Αναζητώ διαδρόμους επικοινωνίας μεταξύ θεατή και ενός έργου του οποίου το βασικό συστατικό είναι η εμπειρία του σώματος.


Το 2018 ξεκίνησα το residency μου στη Στέγη Χορού Λεμεσού για εννέα μήνες, με μια οδηγία στον εαυτό μου: να μπω στο στούντιο και να χορεύω ώσπου αντέξω, χωρίς θεματική ή άλλα ερωτήματα. Το πρώτο διάστημα, αυτή η "ανούσια" απόφαση με δυσκόλευε πολύ. Ακολούθησαν παραστάσεις/ δοκιμές σε στούντιο, γκαλερί, δημόσιους χώρους με ένα θεατή, με πολλούς ή με κανένα. Τέτοια ήταν και η συμμετοχή μου στο Buffer Fringe Festival το 2019, όπου χόρεψα για τρεις ώρες και ανά διαστήματα απαντούσα ερωτήσεις που λάμβανα από τους θεατές. Από αυτές τις εμπειρίες οδηγούμαι στο SPIRIT.


Διαπραγματεύομαι τη διαθεσιμότητα του περφόρμερ απέναντι στον θεατή, την άπλα του χρόνου, την ενασχόληση με μία κίνηση και τις προεκτάσεις της, το τώρα που γίνεται πιο σημαντικό από το αύριο, τη προσπάθεια κατάκτησης του εαυτού - ως θεατής και ως χορευτής. Μετά το "τριβίτζιασμα", ο εαυτός κατασταλάζει, αποδέχεται, αποκτά χώρο. Και η σκέψη παράγει, υπάρχει συνέχεια, εκτός αν συνειδητά προσπαθώ να την αδειάσω ή να την περιορίσω καθοδηγώντας την κάπου πολύ συγκεκριμένα, π.χ. στον ρυθμό της αναπνοής μου ή στις αμέτρητες ρυτίδες που έχουν πλέον τα χέρια μου από τα πολλά πλυσίματα.


Συντελεστές:

Ιδέα/Σκηνοθεσία: Ελεάνα Αλεξάνδρου

Δραματουργία: Έλενα Αγαθοκλέους

Σχεδιασμός και εκτέλεση ήχου: Πάνος Μπάρτζης

Περφόρμανς: Αριάνα Μαρκουλίδου, Πέτρος Κονναρής, Ράνια Γλυμίτσα, Μαρίνα Αργυρίδου

Σχεδιασμός Φωτισμού: Αλεξάντερ Γιότοβιτς

Γραφιστική Επιμέλεια: Όμηρος Παναγίδης

Παραγωγή/Εικαστικός σύμβουλος: Εύα Κοραή | bytheway productions

Διεύθυνση Μετάδοσης: Κωνσταντίνος Ηρακλέους

Τεχνική Διεύθυνση: Γιάννος Ιωνάς | Event Pro


27 & 28 Ιουνίου | 18:00 - 22:00 | Σελίδα Facebook και Youtube channel της bytheway pro-ductions και στο Θερινό Ριάλτο στις 20:30


Είσοδος Ελεύθερη

Κρατήσεις: http://rialto.interticket.com/ - 77777745


Θερμές ευχαριστίες στην Αργυρώ Κοραή για την παραχώρηση του κήπου της για πρόβες μας.


Η παράσταση δημιουργείται στα πλαίσια του προγράμματος ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου.


Υποστηρικτές: Makers Will Make, ΤΕΠΑΚ | Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Εργαστήρι Οπτικής Κοινωνιολογίας και Μουσειολογίας - VSMS Lab
39 views0 comments

Comments


bottom of page