Τι είναι το TSFM Word-Frame Cyprus;
Το TSFM Word-Frame Cyprus είναι ένα εντατικό εργαστήρι που στόχο έχει να προσφέρει καθοδήγηση σε οκτώ σκηνοθέτες ή/και σεναριογράφους κατά τη δημιουργία μίας ταινίας μικρού μήκους μυθοπλασίας ή υβριδικής (ταινίας που συνδυάζει μυθοπλασία-ντοκιμαντέρ, δημιουργικού ντοκιμαντέρ, animation με ρεαλιστικά στοιχεία κλπ.). Το εργαστήρι θα παρέχει στους συμμετέχοντες βασικές γνώσεις και εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να γράψουν ένα σενάριο και να δημιουργήσουν μία ταινία μικρού μήκους. Θα παρέχει, συνεπώς, τις απαιτούμενες δεξιότητες για να μυηθεί κανείς στο επάγγελμα και την κινηματογραφική βιομηχανία. Επιπλέον, το εργαστήρι φιλοδοξεί να εμπλουτίσει τις γνώσεις των συμμετεχόντων σχετικά με την ανάπτυξη ενός σεναρίου ή μίας ταινίας μικρού μήκους, την παραγωγή και διανομή της, αλλά και την προώθησή της στο φεστιβαλικό στερέωμα.
Σε ποιον απευθύνεται το εργαστήρι;
Το εργαστήρι είναι ανοικτό σε ανερχόμενους σκηνοθέτες ή/και σεναριογράφους, που κατοικούν στην Κύπρο, την Ελλάδα, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, και οι οποίοι βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης μίας ταινίας μικρού μήκους (σύνοψη, σεναριακό προσχέδιο (treatment), αρχική ιδέα). Υποψήφιοι με προηγούμενη κινηματογραφική ή/και καλλιτεχνική πείρα έχουν, επίσης, δικαίωμα συμμετοχής στο εργαστήρι. Το εργαστήρι θα διεξαχθεί εξ ολοκλήρου στην αγγλική γλώσσα.
Πού και πότε;
Το εργαστήρι θα έχει διάρκεια πέντε ημερών και θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου (ISFFC) από τις 10 μέχρι τις 14 Οκτωβρίου 2022 (Δευτέρα με Παρασκευή). Η παρουσία των συμμετεχόντων είναι υποχρεωτική. Το εργαστήρι θα διεξαχθεί σύμφωνα με όλα τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τα εν λόγω πρωτόκολλα πριν από την έναρξη του εργαστηρίου.
Επιλογή και διδασκαλία
Μία επιτροπή επιλογής, αποτελούμενη από μέλη του Torino Short Film Market (TSFM), θα επιλέξει τους οκτώ συμμετέχοντες που θα λάβουν μέρος. Το εργαστήρι είναι μία διοργάνωση του TSFM, και εκπαιδευτές του είναι επαγγελματίες του χώρου με μακρά εμπειρία στη συμβουλευτική σεναρίου. Το εργαστήρι είναι μία πρωτοβουλία των MASSIMO D'ORZI, σκηνοθέτη, σεναριογράφου και παραγωγού, MASSIMILIANO NARDULLI, επιμελητή, συνθέτη και σύμβουλου σεναρίου και ENRICO VANNUCCI, υπεύθυνου προγράμματος, ανιχνευτή ταλέντων και διανομέα ταινιών μικρού μήκους.
Εγγραφή και κόστος συμμετοχής
Η εγγραφή στο εργαστήρι είναι δωρεάν. Η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η 31η Αυγούστου 2022. Οι οκτώ επιλεχθέντες θα ενημερωθούν το αργότερο μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου 2022.
Στους επιλεχθέντες συμμετέχοντες προσφέρεται διαμονή για 6 βράδια με ημιδιατροφή, σε ξενοδοχείο που τηρεί συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου. Οι συμμετέχοντες θα αναλάβουν τα έξοδα ταξιδιού, μετακίνησης και τυχόν επιπλέον διαμονή.
Η δήλωση συμμετοχής προϋποθέτει αποδοχή όλων των παραπάνω όρων συμμετοχής.
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΕΔΩ
Εισαγωγή
Το TSFM Word-Frame είναι ένα διεθνές εντατικό εκπαιδευτικό εργαστήρι που απευθύνεται σε σκηνοθέτες και σεναριογράφους ταινιών μικρού μήκους, υπό την επιμέλεια και διεύθυνση των Massimiliano Nardulli, Massimo D'orzi και Enrico Vannucci, και αποτελεί μία πρωτοβουλία του Torino Short Film Market (TSFM - tsfm.centrodelcorto.it).
Μέσα από θεωρητική, αλλά και πρακτική εκπαίδευση βασισμένη σε μία δοκιμασμένη και επιτυχημένη μεθοδολογία, και υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτών του εργαστηρίου, οι οκτώ σκηνοθέτες που θα επιλεχθούν να συμμετάσχουν σε αυτό, θα κληθούν να έρθουν αντιμέτωποι ο ένας με τον άλλον και να αναπτύξουν το μικρού μήκους πρότζεκτ τους κατά την περίοδο πέντε ημερών.
Μεθοδολογία
Η μεθοδολογία του εργαστηρίου βασίζεται στη συλλογικότητα και αποσκοπεί στην ανάπτυξη έργων και νέων ιδεών. Μέσω μίας διαλεκτικής σχέσης, οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευθούν στη χρήση μίας σειράς εργαλείων που θα τους επιτρέπουν να αναγνωρίζουν και να εμπλουτίζουν τη δομή του έργου τους. Εφικτότητα και ρεαλιστικό πλάνο παραγωγής, καλλιτεχνική αξία και κοινωνικοπολιτισμικό πλαίσιο αποτελούν βασικούς άξονες κατά το στάδιο ανάπτυξης.
Το εργαστήρι θα περιλαμβάνει, επίσης, ενημερωτικά σεμινάρια (masterclasses) που θα εστιάζουν στην παγκόσμια βιομηχανία ταινιών μικρού μήκους και τα οποία θα καλύπτουν μία ευρεία θεματική όπως: φεστιβάλ ταινιών, αγορές, εταιρείες διανομής και πωλήσεων, pitching, ανάπτυξη κινηματογραφικών πρότζεκτ κλπ.
Η μεθοδολογία που εφαρμόζεται έχει στόχο να ενισχύσει την ποιότητα και πρωτοτυπία του είδους της μικρού μήκους. Οι διοργανωτές επιδιώκουν να προωθήσουν έργα υψηλής καλλιτεχνικής αξίας που συνδυάζουν τοπική και διεθνή παραγωγή και διανομή, και που επιδεικνύουν παράλληλα ένα μοναδικό και πρωτότυπο κινηματογραφικό ιδίωμα.
Το TSFM Word-Frame αποτελείται συνολικά από 10 εργαστήρια, πέντε εκ των οποίων θα διεξαχθούν στην Ιταλία, και τα υπόλοιπα πέντε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ένα επιπλέον εργαστήρι θα λάβει χώρα στην Ιταλία στο πλαίσιο του 7ου TSFM, κατά τα τέλη Φθινοπώρου 2022.
Οι εκπαιδευτές, μέσω ανοικτής πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων για κάθε διοργάνωση, θα επιλέξουν οκτώ σκηνοθέτες, οι οποίοι θα λάβουν μέρος σε κάθε εργαστήρι. Το τελικό εργαστήρι που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του TSFM θα φιλοξενήσει μέχρι δέκα συμμετέχοντες, που θα επιλεχθούν από τους εκπαιδευτές βάσει του έργου και του πρότζεκτ τους.
Το τελευταίο αυτό εργαστήρι, που θα έχει διάρκεια 6 ημερών, θα εστιάσει σε στρατηγικές ανάπτυξης παραγωγής κάθε πρότζεκτ μικρού μήκους και θα κορυφωθεί με μία διαδικασία pitching, ενώ θα περιλαμβάνει και εξατομικευμένες συνεδρίες με παραγωγούς και επαγγελματίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Πρωταρχικός στόχος του τελικού αυτού εργαστηρίου είναι η δικτύωση ανάμεσα σε Ιταλούς και Ευρωπαίους σκηνοθέτες από διαφορετικά υπόβαθρα, που θα επιτευχθεί μέσω της στενής συνεργασίας ανάμεσα στους συμμετέχοντες και τους λοιπούς επαγγελματίες, οι οποίοι θα συνεδριάζουν σε προγραμματισμένα ραντεβού.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι η διεθνής δικτύωση που θα εμπλουτίζεται από την πολυμορφία των χωρών και περιοχών της Ευρώπης, θα αποφέρει τεράστια οφέλη στους συμμετέχοντες, καθώς το TSFM Word-Frame θα διευκολύνει και επιταχύνει όχι μόνο την παραγωγή και υλοποίηση των εν εξελίξει πρότζεκτ, αλλά και την προώθησή τους σε φεστιβάλ και σε διαδικτυακές πλατφόρμες.
Comentários