top of page
Αναζήτηση

Performing biographies Θέατρο Ριάλτο 22 και 23 Ιουνίου, 20.30’

Έγινε ενημέρωση: 20 Ιουν 2023

Πρόκειται για δύο παραστάσεις με επτά δεκάλεπτα σόλι από τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στα εργαστήρια «Performing Biography - Α stand-up solo performance practice» με καθοδηγήτρια τη Λία Χαράκη. Τα σύντομα έργα έχουν προκύψει από την έρευνα σε σχέση με το πως η αυτοβιογραφία και οι προσωπικές εμπειρίες μπορούν να αποτελέσουν πηγές υλικού για τη σκηνή. Εμπνευσμένα μερικώς από τις αρχές της stand-up comedy αλλά και μεθόδων ενσωμάτωσης, τα έργα θα εστιάσουν στο πώς η αυτο - αναφορικότητα, ο αυτοσαρκασμός και οι βιωματικές πληροφορίες γίνονται σχετικές στους άλλους, γεφυρώνοντας το υποκειμενικό με το αντικειμενικό και το προσωπικό με το συλλογικό. Διαμέσου της εν συναίσθησης, της ευθραυστότητας και της ειλικρίνειας, τα έργα θα λειτουργήσουν ως συνδέσεις μεταξύ των ερμηνευτών και του κοινού.


Λίγα λόγια για τα έργα και τους καλλιτέχνες :

‘Λυκαυγές’ του Σταύρος Ξ. Πέτρου Δυσκολεύομαι να σου μιλήσω για τον εαυτό μου όταν σου μιλάω «ως ο εαυτός μου». Προτιμώ να σου απαγγέλω ποίηση. Δώσε μου μια μάσκα και θα που πω όλη την αλήθεια. Γιατί τί είναι η αλήθεια; Μήπως τη φτιάχνει κανείς ακριβώς όπως φτιάχνει και τα ψέματα; *Λυκαυγές: Η χρονική περίοδος από την έναρξη της διάλυσης του σκότους μέχρι την ανατολή του ηλίου.


Ο Σταύρος Ξ. Πέτρου είναι Κύπριος καλλιτέχνης παραστατικών και εικαστικών τεχνών. Σπούδασε Φιλοσοφία (ΒΑ), Κλασική Φιλολογία (ΜΒ), Νεοελληνική Φιλολογία (ΜΑ) και Υποκριτική (HD). Η πρόσφατη καλλιτεχνική και επιστημονική του έρευνα καταπιάνεται με τις έννοιες της επιτέλεσης και της διαμεσικότητας.

___________________________

"Τα ρεινμποου καφτάνια δεν τα φοράνε μόνο στα πραιντ..." της Δέσποινας Μηχαηλίδου


Είναι Ιούνιος, μήνας πραιντ, υπενθύμισης ιστορικών αγώνων της λοατκι+ κοινότητας και συνέχισης στο σήμερα. Βλέπεις χρώματα, γκλιττερ, χορό, χαρά γύρω σου. Ένα ρεινμποου καφτάνι όμως μπορεί να έχει φορεθεί και σε άλλα μέρη, γιατί η ζωή είναι ένα μυστήριο, όπως λέει και ένας στίχος τραγουδιού της Μαντόνα...


Δέσποινα Μιχαηλίδου

Η Δέσποινα Μιχαηλίδου, πιστεύει στην τέχνη για κοινωνική αλλαγή. Έχει μάστερ στις Σπουδές Φύλου από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και πτυχίο στην Κοινωνιολογία από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.


Τα ενδιαφέροντα και οι εμπειρίες της, για περισσότερα από 10 χρόνια, εστιάζουν στα θέματα των φύλων, σεξουαλικοτήτων, (γυμνών) σωμάτων, επιθυμιών, και καταπιέσεων μέσω καλλιτεχνικών, ακαδημαϊκών και ΜΚΟ (τοπικών και διεθνών) προγραμμάτων.

___________________________

‘Taking Time’ της Αριάνας Μαρκουλίδου

Η Αριάνα Μαρκουλίδου κληρονόμησε μια ραπτομηχανή Singer που είναι ένα οικογενειακό κειμήλιο. Άνηκε σε τρεις γενιές της μητρικής της γυναικείας γραμμής. Γοητευμένη από αυτό το μηχάνημα και τις γυναίκες που το χρησιμοποιούσαν, είναι περίεργη να βρει έναν διάλογο με τους προγόνους της που είτε δεν υπάρχουν πια είτε δεν τους γνώρισε ποτέ. Πώς ακούγονταν, πώς σκέφτονταν και πώς κινούνταν; Ποιο είναι το νήμα που τα συνδέει όλα μεταξύ τους; Μπορεί αυτή η ραπτομηχανή να είναι πύλη στο παρελθόν; Ο χρόνος χωρίζει γενεές, μπορεί και ο χρόνος να τα ενώσει;


Αριάνα Μαρκουλίδου

Η Αριάνα Μαρκουλίδου είναι ερμηνεύτρια και δημιουργός τόσο παραστατικών έργων που βασίζονται στο χορό, τον αυτοσχεδιασμό και το τραγούδι, όσο και κατασκευαστικές εργασίες όπως ράψιμο, κέντημα και κροσέ. Προσεγγίζει παιχνιδιάρικα όλη της τη δουλειά βουτώντας στις περιέργειές της.

___________________________


«Casino” της Αναστασίας Ζαντή

Η Αναστασία Ζαντή θα προσπαθήσει να μας ταξιδέψει στα χωράφια της παιδικής της ηλικίας και θα μας μιλήσει για το πως η φύση γίνεται «παραφύση»


Αναστασία Ζαντή

Η Αναστασία Ζαντή γεννήθηκε στην Λευκωσία και μεγάλωσε στην Λεμεσό. Ασχολείται από μικρή με τον χορό, έχει αποφοιτήσει από την Ανώτερη Δραματική Σχολή Βεάκη. Και αυτή την στιγμή φοιτά στο τμήμα Καλών Τεχνών του Τ.Ε.Π.Α.Κ..

___________________________


‘Και Εσύ Αλλάζεις’ της Νίκης Παύλου

Μέσα σε 10';

Μια απόσταξη Μεταμόρφωσης

Θα σταθείς στο Ύψος του.. Παιχνιδιού;


Nίκη Παύλου

Η Νίκη, με υπόβαθρο σε σπουδές της Δραματικής Τέχνης αλλά και στις Φυσικές Επιστήμες, εξερευνά την παρουσία, το Ζωντανό Παρόν. Την ενδιαφέρει η τόπο- ειδική Εμπειρία και τα συναισθήματα ως Συνάρτηση Μορφοποίησης Δράσης.

___________________________


"Μετάβα(σις)" της Άριας Εύα

Η μεταναστευτική πρεμούρα ενός λουλουδιού που έφαγε τον κόσμο αδημονώντας να ριζώσει.


Στην Δύση του παρόντος πορφυρή σιωπή και στην Ανατολή του μέλλοντος πέταλα χαρμολύπης.


Μετουσιώνεται η αδημονία σε ευδαιμονία;!


Άρια Έυα

Η Άρια σπούδασε Yποκριτική και Προώθηση Μόδας και Εικόνας.

Εργάστηκε σε διαφορετικές θέσεις στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Ταξίδεψε και προσφέρθηκε εθελοντικά, βοηθώντας τις περιθωριοποιημένες κοινότητες να αναπτυχθούν μέσω της μη τυπικής μάθησης και των παραστατικών τεχνών στην Ευρώπη. Στόχος της η ενσωμάτωση των εκφραστικών τεχνών σε όλες τους τις μορφές.


___________________________


'Dear Vasilia' της Βασίλειας Αναξαγόρου

Είναι πρωί, πολύ πρωί για να λες 'όχι ευχαριστώ' ευγενικά στον πραγματικό κόσμο.

Η Βασίλεια Αναξαγόρου θα προσπαθήσει τουλάχιστον να το πράξει στον ψηφιακό, κρυμμένη πίσω από την ασπίδα του υπολογιστή, σε μια δομή της δικιάς της πραγματικότητας.

Φυσικά σε ενα κόσμο συγκαταβατικό, πάντα υποκρυπτεται ο κίνδυνος στο τέλος να πει κανείς 'ναι'.


Βασιλεία Αναξαγόρου

Η Βασιλεία Αναξαγόρου είναι εν ενεργεία καλλιτέχνης στην Κύπρο και διδακτορική φοιτήτρια στις Σπουδές Φύλου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η τρέχουσα έρευνά της επικεντρώνεται στην περφόρμανς και το θαλάσσιο τοπίο του τραύματος στην Κύπρο, εξερευνώντας το έργο της Λίας Χαράκη και της Αριάννας Οικονόμου. Το δημιουργικό της έργο της διερευνά διαρκώς ζητήματα ταυτότητας, και του ανήκειν σχετικά με τις κυρίαρχες αφηγήσεις του παρόντος, που προκαλούν κοινωνικούς κανόνες. Έχει εκθέσει τη δουλειά της σε γκαλερί της Κύπρου και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και την Πορτογαλία.


Θέατρο Ριάλτο, Andrea Drousioti 19, Limassol 3040, Cyprus 3040 Limassol, Cyprus

22 ΚΑΙ 23 Ιούνιου στις 20:30

Εισιτήρια: €5 / E-ticket: www.rialto.com.cy |

Ταμείο Θεάτρου: 77777745 (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-15:00)11 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page