Το 3ου Showcase Χορογραφίας Κύπρου (SΧΚ) το οποίο συνδιοργανώνεται από το Υφυπουργείο Πολιτισμού – Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο ρίχνει αυλαία με τέσσερα χορογραφικά έργα τα οποία έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια των περασμένων 2 χρόνων. Ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να ζήσει μια διαφορετική εμπειρία πιο κοντά στους περφόρμερς μιας και μια παράσταση θα παρουσιαστεί στην Πλατεία του Θεάτρου και τρεις επι σκηνής.
29/09/2024, 18:00
Έλενα Αντωνίου - LANDSCAPE (16+) 51´
«Όλα τα τοπία είναι αυτοβιογραφικά», επισημαίνει ο ποιητής Charles Wright και η Έλενα Αντωνίου αντιμετωπίζει στο LANDSCAPE το σώμα της ως τοπίο. «Και τουρλώνεις τον κώλο και βγάζεις τις πιο ερωτικές σου κινητικότητες και ανασαίνεις και κουράζεσαι. Και σε βλέπουν. Και σε παρατηρούν. Και θέλεις να σε βλέπουν. Και θέλεις να σε παρατηρούν. Και εκτίθεσαι. Έχεις ζητήσει να εκτίθεσαι. Κι έτσι δίνεις αυτό που έχεις. Το σώμα σου ως σεξουαλικό. Εσύ την έστησες την παράσταση και εσύ την υφίστασαι. Νομίζεις ότι εσύ την ολοκληρώνεις. Αλλά δεν…» αναφέρει στις σημειώσεις του προς την ερμηνεύτρια ο δραματουργός του έργου, Οδυσσέας Ι. Κωνσταντίνου. Πράγματι, το βλέμμα του κάθε θεατή/παρατηρητή και, αντίστοιχα, η εγγύτητα ή η απόσταση από την οποία θα επιλέξει να παρατηρήσει το σώμα/ θέαμα της Έλενας Αντωνίου είναι εκείνα που συμπληρώνουν το έργο. Εκείνη θέτει αναπολόγητα τον εαυτό της στην ανάδειξη του προσωπικού βιώματος ως ενός συλλογικού τοπίου. Υπερεκθέτει το θηλυκό σώμα με απόλαυση και εξαντλεί το όριο της θεαματικότητας, προσκαλώντας και προκαλώντας με επιτήδευση το βλέμμα των θεατών. Δημιουργεί τον χώρο προκειμένου το πολιτικό σώμα να υπάρξει ως βαθιά τραυματισμένο, αλλά και ελεύθερα σεξουαλικό.
Η Έλενα Αντωνίου είναι αριστούχος απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης και του London Contemporary Dance School “The Place”, ως μέλος της ομάδας Edge, καθώς επίσης υπότροφος του Ιδρύματος «Κούλα Πράτσικα» και του προγράμματος Danceweb ImpulsTanz Vienna. Έχει παρουσιάσει έργα της στη Φλωρεντία, στην Αθήνα, στο Βερολίνο και στο Τελ Αβίβ και έχει συνεργαστεί με σημαντικούς οργανισμούς, όπως τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Marina Abramovic Institute (MAI), τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Από το 2021 συνεργάζεται ως περφόρμερ με τη διεθνώς αναγνωρισμένη χορογράφο Maria Hassabi. Επιπλέον, έχει αναλάβει την επιμέλεια κίνησης και τη χορογραφία θεατρικών παραστάσεων στην Ελλάδα και την Κύπρο. Της έχει απονεμηθεί το Βραβείο Χορογραφίας στα Βραβεία Θεάτρου Κύπρου για την παράσταση Το ημερολόγιο ενός τρελού (ΘΟΚ), ενώ υπήρξε εκ νέου υποψήφια για το βραβείο αυτό το 2011, για την παράσταση ΜπέκετX5 (Σόλο για τρεις).
Ιδέα, Χορογραφία, Ερμηνεία: Έλενα Αντωνίου
Μουσική & Ηχητικός Σχεδιασμός: Σταύρος Γασπαράτος
AE Direction: Χρήστος Κυριακίδης
Δραματουργία: Οδυσσέας Ι. Κωνσταντίνου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης
Hairstyle: Άγγελος Παττάς
Συντονισμός Παραγωγής: Άλεξ Παπασημακοπούλου, Λουκία Βασιλείου
Φωτογραφία: Ανδρέας Σιμόπουλος
Το LANDSCAPE υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» της Στέγης Ωνάση
29/09/2024, 19:30Διαμάντω Χατζηζαχαρία - a dance for the end of the world 22´
Είναι το τέλος του κόσμου και εγώ χορεύω σ’ ένα υπόγειο / περπατώ στους δρόμους το χάραμα / όλοι είναι φίλοι το πρωί της Κυριακής / είναι το τέλος του κόσμου και ανυπομονώ / δεν περιμένω τίποτα / λιγότερο απ’ τα πάντα / είναι το τέλος του κόσμου και δεν κατάφερα να τελειώσω ούτε ένα βιβλίο / ακόμα κοιτάω την οθόνη / είναι το τέλος του κόσμου και δεν έχω φτάσει πουθενά / οικεία / ή έστω γνώριμα / είναι το τέλος του κόσμου και ακόμα δεν ξέρω να χορεύω / είμαι επιτέλους ελεύθερη / είναι το τέλος του κόσμου / και η αρχή της ζωής μας.Είναι το τέλος του κόσμου αλλά όχι για μας.
Η Διαμάντω Χατζηζαχαρία (Λεμεσός, 1997) αποφοίτησε ως χορεύτρια σύγχρονου χορού από το Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance του Λονδίνου και ως χορογράφος από το Salzburg Experimental Academy of Dance (SEAD). Αυτή τη στιγμή φοιτά στο μεταπτυχιακό τμήμα του AnEZ University of the Ans στην κατεύθυνση Performance Practices. Ως περφόρμερ, έχει συνεργαστεί με τους χορογράφους Hofesh Shechter, Hagit Yakira, James Finnemore, Μαρία Καμπέρη και Έλενα Χριστοδουλίδου. Μέντορές της υπήρξαν οι Sabina Holzer (Αυστρία), Πατρίσια Απέργη (Ελλάδα), Παύλος Κουντουριώτης (Ολλανδία), Mary Nunan (Ιρλανδία) και Dara Milovanovic (Κύπρος). Η καλλιτεχνική της πρακτική πειραματίζεται με αντισυμβατικούς τρόπους δημιουργίας και αντιμετώπισης της παραστατικής τέχνης. Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε φεστιβάλ στην Πορτογαλία, Ελλάδα, Αγγλία και Κύπρο.
Χορογραφία: Διαμάντω Χατζηζαχαρία
Ερμηνεία: Αρετή Χουρδάκη, Ελίνα Καρακώστα, Julie Χαραλαμπίδου
Βοηθός Χορογράφου: Μαρίτα Αναστάση
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Μάρκος Σουκιούρογλου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Παναγιώτης Μανούσης
Φωτογραφίες: Αντρέας Νικολάου
29/09/2024, 20:00 Αλέξης Βασιλείου - ΘΗΡΑΜΑ (18+) 45´
Στο νέο του έργο με τίτλο ΘΗΡΑΜΑ, ο Αλέξης Βασιλείου συνεχίζει την καλλιτεχνική έρευνα που ξεκίνησε το 2020 με τη δημιουργία της ταινίας μικρού μήκους ΕΓΚΑΤΑ και την παράσταση ΣΑΚΡΑ το 2022. Ο δημιουργός επιχειρεί και αυτή τη φορά να συνθέσει μια ρυθμική, ηχητική και σωματική τελετουργία, έχοντας ως δραματουργικό πυρήνα την αναπαράσταση/ σωματοποίηση των ενστίκτων και των συναισθημάτων.
Ο Αλέξης Βασιλείου γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1978. Σπούδασε Χορό (Diploma in Dance Studies) στο Trinity- Laban Conservatoire of Music and Dance (Η.Β.), Μουσική (Β.Α in Music) στο University of East Anglia (Η.Β.) και Σύνθεση για Κινηματογράφο, Θέατρο και Τηλεόραση (MA) στο University of Bristol (Η.Β.). Το 2008 εξασφάλισε την υποτροφία του Dance-Web Europe και εκπροσώπησε την Κύπρο στο 25ο φεστιβάλ ImpulsTanz Vienna International Dance Festival στην Αυστρία. Το 2012 και 2013 επιλέχθηκε να συμμετάσχει ως φιλοξενούμενος καλλιτέχνης (anistic residency) στα ευρωπαϊκά προγράμματα E-motional Bodies and Cities και Act Your Age. Το έργο του Please Βe Gentle επιλέχθηκε ανάμεσα στα καλύτερα έργα του δικτύου Aerowaves Dance Network για το 2014 και έχει παρουσιαστεί σε διεθνή φεστιβάλ. Έχει σκηνοθετήσει και χορογραφήσει μια σειρά από παραστάσεις, καθώς και μια ταινία μικρού μήκους, που έχουν παρουσιαστεί σε φεστιβάλ στην Κύπρο και το εξωτερικό. Από το 2016 μέχρι τον Σεπτέμβριο 2023 διετέλεσε ως καλλιτεχνικός και γενικός διευθυντής της Στέγης Χορού Λεμεσού. Τον Οκτώβριο 2023 ανέλαβε τη θέση του αναπληρωτή διευθυντή του Θεάτρου Ριάλτο.
Ιδέα, Σκηνοθεσία, Χορογραφία: Αλέξης Βασιλείου
Ερμηνεία: Αριάνα Μαρκουλίδου, Λουκία Πιερίδου, Βianca Casaburi, Rafael Candela, Huben Mielke
Μουσική Σύνθεση: Αλέξης Βασιλείου
Μουσική Σύνθεση-Ενορχήστρωση & Σχεδιασμός Ήχου: Μαριάννα Μιχαήλ
Φωνητική Προετοιμασία: Κωνσταντίνος Ανδρονίκου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Αleksandar Jotovic
Φωτογραφία: Στέλιος Καλλινίκου
Σχεδιασμός Γραφιστικών: Φίλιππος Βασιλειάδης
Χορηγός: Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού, Υφυπουργείο Πολιτισμού ΚύπρουΠαραγωγή: Nothing to Declare
29/09/2024, 21:00 Πάνος Μαλακτός - Are you OKAY? 58´
Αντί για τίτλο, ο Πάνος Μαλακτός θέτει την τόσο απλή αλλά ταυτόχρονα και τόσο δύσκολη, σχεδόν προβοκατόρικη, ερώτηση: «ARE YOU OKAY?». Ανοίγοντας το δαιδαλώδες κεφάλαιο της ψυχικής υγείας, με κουήρ τόλμη και συγχρόνως ευαισθησία, το έργο στηρίζεται στις προσωπικές ιστορίες των χορευτών, του χορογράφου αλλά και του κοινού, συνυφαίνοντάς τα με την κουλτούρα των rave panies και της techno μουσικής, αλλά και με τις αισθητικές αναφορές που έχουν διαμορφώσει την καλλιτεχνική ταυτότητα του χορογράφου μέχρι και σήμερα.
Ο Πάνος Μαλακτός γεννήθηκε στην Κύπρο το 1994. Από το 2020 συνεργάζεται με τη βελγική χορoθεατρική ομάδα Peeping Tom. Σε ηλικία 17 ετών, εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο όπου σπούδασε Μουσικό Θέατρο στο Bird College με υποτροφία (Dance and Drama Award). Στη συνέχεια, αποφοίτησε από το Ramben School με πτυχίο στο Μπαλέτο και τον Σύγχρονο Χορό (BA in Ballet and Contemporary Dance). Μετά τις σπουδές του, εγκαταστάθηκε στο Ισραήλ όπου συνεργάστηκε με την ομάδα χορού Fresco Dance Company, καθώς και με τους χορογράφους Mor Shani και Noa Shadur στο Inbal Dance Theatre. Το 2019 συμμετείχε σε μια συνεργασία ανάμεσα στο Festspielhaus St. Pölten της Αυστρίας και την Batsheva Dance Company του Ισραήλ, ερμηνεύοντας το Deca Dance σε χορογραφία του Ohad Naharin και το Ballroom σε χορογραφία του Shahar Binyamini. Έχει δουλέψει, επίσης, με τους KENZO Paris (Γαλλία), Compagnie Tabea Manin (Ελβετία), Liliana Barros (Γερμανία), Jason Mabana (Ηνωμένο Βασίλειο), Emma Evelein (Ολλανδία), X-it Dance Theatre (Κύπρος, Ελλάδα), Milena Ugren Koulas (Κύπρος), Ομάδα Χορού Ασώματες Δυνάμεις (Κύπρος), Andre Uerba (Γερμανία). Ως περφόρμερ και χορογράφος, έχει επίσης συνεργαστεί με τον Έλληνα σκηνοθέτη Ηλία Αδάμ. Τα χορογραφικά του έργα έχουν ταξιδέψει στη Νέα Ζηλανδία και σε όλη την Ευρώπη.
Χορογράφος: Πάνος Μαλακτός
Περφόρμερ: Απόλλωνας Αναστασιάδης, Στυλιάνα Απόστολου, Μάγδα Αργυρίδου, Chris Mills, Τζίνι Σακάλογλου, Μελίνα Σοφοκλέους
Δραματουργός: Ody Icon
Μουσικός Παραγωγός: Die Arkitekt
Κοστούμια: Ορέστης Λαζούρας
Σχεδιαστής Φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης
Παραγωγή: Νέα Κίνηση
Διοργάνωση: Υφυπουργείο Πολιτισμού - Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού και Θέατρο Ριάλτο
Χορηγός Φιλοξενίας: Alinea
Χορηγοί Επικοινωνίας: Ο Φιλελεύθερος, ΡΙΚ
Στηρίζουν: Στέγη χορού Λεμεσού, Στέγη Χορού Λευκωσίας, Νέα Κίνηση, Εφημερίδα Λεμεσός, Limassol Today, Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λεμεσού, Russian Radio Cyprus, Lenta Cyprus, Vestnik Kipra
Εισιτήρια: €8 Εξασφαλίστε εισιτήρια έγκαιρα περιορισμένος αριθμός θέσεων
E-ticket: www.rialto.com.cy
Commenti