top of page
Αναζήτηση

Το έργο της Κυπριακής Συμμετοχής στο 25ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου 2024

Αναγνωρισμένο ως η κορυφαία και μεγαλύτερη διοργάνωση σύγχρονου χορού στην Κύπρο, το Φεστιβάλ επανέρχεται με ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει 7 ξεχωριστές παραστάσεις όπου θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο Ριάλτο και 2 από αυτά τα έργα στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Το Φεστιβάλ συμμετέχει στη Δράση EU20, με αφορμή τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Το έργο της Κυπριακής Συμμετοχής στο φετινό Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου 2024 είναι: 


AiNA (50’) επί σκηνής 

performance – εγκατάσταση – έκθεση // Σουζάνα Φιαλά 

31/05, 20:30 | Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός   


Η δημιουργία του AiNa αποτελεί έναν από τους πρώτους πειραματισμούς της καλλιτέχνη Σουζάνας Φιαλά να δημιουργήσει μια ζωντανή προσομοίωση στο είδος της παράστασης και της εγκατάστασης, βασιζόμενη σε εικόνες από ένα προσαρμοσμένο μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) που η ίδια έχει εκπαιδεύσει. Το αποτέλεσμα είναι μια σύνθεση από παράλογα, άτοπα και σουρεαλιστικά φανταστικά επεισόδια αποσπασμένα από τον καμβά της καθημερινής ζωής.


«Στη δική μου αντίληψη, οι στατικές εικόνες αποτελούν «μικροκοσμικές ερμηνείες» που αντλούνται από τον ιστό της καθημερινής ύπαρξης. Κάθε εικόνα ενσωματώνει μέσα της κοινότοπες στιγμές και γνώριμα σενάρια που πλέκουν αδιόρατα τον κατ’ οίκον εσωτερικό χώρο με το εξωτερικό σκηνικό. Ενώ διαπνέονται από έναν οικουμενικό χαρακτήρα, οι σκιαγραφήσεις αυτές φέρουν μία απόχρωση ευφυίας και ειρωνείας που τους προσδίδει μία ιδιαίτερη, διακριτή γεύση. Το αποτέλεσμα είναι μια σύνθεση από παράλογα, άτοπα και σουρεαλιστικά φανταστικά επεισόδια αποσπασμένα από τον καμβά της καθημερινής ζωής.

Στο διαμεσικό της έργο, η καλλιτέχνης Σουζάνα Φιαλά απαλείφει τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ψηφιακού και φυσικού κόσμου. Είναι δημιουργός έργων περφόρμανς, καλλιτέχνης τεχνητής νοημοσύνης, επιμελήτρια και μέλος της πλατφόρμας makersplace.com, ενώ από το 2021 κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κολεκτίβα Web3 Digital PerformanceNFT Art.


Στο πιο πρόσφατο έργο της, καταπιάνεται με φλέγοντα ζητήματα της εποχής μας, όπως είναι η σύγχρονη κοινωνία, η ψηφιακή κουλτούρα, οι νέες τεχνολογίες, τα πρωτόκολλα ανοικτής πηγής και οι νέοι συναρπαστικοί κόσμοι που δημιουργούν η Τεχνητή Νοημοσύνη, η τεχνολογία των NFT (κρυπτογραφικών token), και το μετασύμπαν. Η Σουζάνα διευρύνει διαρκώς τα όρια της περφόρμανς στον ψηφιακό καλλιτεχνικό χώρο, με το έργο της να έχει αναγνωριστεί και παρουσιαστεί διεθνώς. Τα πρότζεκτ της έχουν λάβει χρηματοδότηση από το Υφυπουργείο Πολιτισμού της Κύπρου, ενώ το καλλιτεχνικό της έργο κοσμεί την Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης και συλλογές ψηφιακών έργων τέχνης. Από το 2023, η Σουζάνα αποτελεί εξέχουσα μορφή στον χώρο της δημιουργίας βίντεο με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Εκπροσωπείται από τη FELLOWSHIP, μία πλατφόρμα που αποτελεί επίκεντρο του εικαστικού πειραματισμού με τη χρήση ΤΝ.


Ιδέα, δημιουργία, καλλιτεχνική διεύθυνση: Σουζάνα Φιαλά

Συνδημιουργία, σενάριο: Παύλος Βρυωνίδης

Χορογραφική διεύθυνση: Σουζάνα Φιαλά σε συνεργασία με τις περφόρμερ

Περφόρμερ: Μπελίντα Παπαβασιλείου, Julia Brendle, Κατερίνα Τυλλιρίδου

Δημιουργική σύμβουλος: Άντρια Μιχαηλίδου

Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης

Σχεδιασμός μουσικής: Kalaqs, Frank Manzano, Σουζάνα Φιαλά

Live band: Musha

Σκηνικά: Στέφανη Μουρούζη, Γιώργος Μαραθεύτης

Video: Παύλος Βρυωνίδης, Σουζάνα Φιαλά 

Φωτογραφία, Τρειλέρ: Παύλος Βρυωνίδης,

Μακιγιάζ: Μέλανη Χρίστου

Βοηθός Χορογράφου: Μπελίντα Παπαβασιλείου 

Βοηθός Σκηνής: Λόρνα Λαδόμματου

Εικόνες έκθεσης: Custom AI-model, Σουζάνα Φιαλά

Ευχαριστίες: Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού, Υφυπουργείο Πολιτισμού Κύπρου, Zalou Thrift Store, Γιάννης Ιωάννου 

Υποστηρικτές: Δήμος Λεμεσού


Στην παράσταση γίνεται χρήση στροβοσκοπικού φωτισμού.


Διοργάνωση: Υφυπουργείο Πολιτισμού (Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού) , Θέατρο Ριάλτο και EU20 CYPRUS

Σε συνεργασία: Δήμο Λεμεσού 

Χορηγοί Επικοινωνίας: Ο Φιλελεύθερος, ΡΙΚ 

Τεχνική Υποστήριξη: Event Pro

Στηρίζουν: Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, Νέα Κίνηση Χορού Κύπρου, Εφημερίδα Λεμεσός, Limassol Today, Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λεμεσού, Russian Wave, Vestnik Kipra, Social et. Al.Τιμή: €8 (€30 για όλες οι παραστάσεις)E-ticket: www.rialto.com.cy 

Ταμείο: 77 77 77 45 (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 -15:00)


*Ελεύθερη είσοδος για μαθητές, φοιτητές, στρατιώτες, συνταξιούχους και επαγγελματίες χορού.

**Δωρεάν μεταφορά από τη Λευκωσία προς τη Λεμεσό με επιστροφή (μόνο για έργα που δεν θα παρουσιαστούν στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας). Περισσότερες Πληροφορίες στο 99 618225.0 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου 2024

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει ότι λόγω τεχνικού προβλήματος που παρουσιάστηκε χθες στον σύνδεσμο για την υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στην Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου 2024 στη σχετική ιστοσ

Comments


bottom of page