Η «Σόλο για Τρεις» σε συνεργασία με το θέατρο ΑντίΛογος παρουσιάζει το έργο του Μιχάλη Παπαδόπουλου «Σκοπευτήριο», όπου έρχεται στη Λεμεσό για μια μόνο παράσταση στο θέατρο Ριάλτο.
Ο τίτλος του έργου, είναι εμπνευσμένος από το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, ένα μέρος μνημείο για τους διακόσιους αγωνιστές που εκτελέστηκαν εκεί το 1944 από τους Ναζί. Ο συγγραφέας σκόπιμα τοποθετεί τη δράση σε ένα διαμέρισμα δίπλα στο Σκοπευτήριο για να δείξει πως ο κίνδυνος του ρατσισμού ελλοχεύει ακόμα και σε μέρη που υπήρξαν πατροπαράδοτα κέντρα αντίστασης στο φασισμό.
Το έργο εξελίσσεται στο σήμερα, 2023, βράδυ. Ένα ζευγάρι λίγο πριν τα πενήντα, η Άννα και ο Νίκος περιμένουν τον Κώστα, τον καλλιτεχνικό διευθυντή ενός Φεστιβάλ, έτσι ώστε να προωθήσουν το καινούργιο έργο του Νίκου. Ο Νίκος είναι θεατρικός συγγραφέας και η Άννα είναι παρουσιάστρια ειδήσεων σε ένα κανάλι. Είναι χρόνια μαζί, τόσα, όσα να έχουν βαρεθεί ο ένας τον άλλον. Πριν την άφιξη του Κώστα εμφανίζεται ο γιος τους, ο Άρης, ένα παιδί γύρω στα δεκαοκτώ και τους αποκαλύπτει ότι μαζί με το φίλο του, έχουν μαχαιρώσει ένα μετανάστη, ότι είναι ρατσιστές και μέλη μιας ακροδεξιάς οργάνωσης. Οι αποκαλύψεις του Άρη θα τραντάξουν την ίδια την ύπαρξη του ζευγαριού. Ανακαλύπτουν ότι έχουν αποξενωθεί από το ίδιο τους παιδί, αλλά και μεταξύ τους. Θα ανατρέξουν στο παρελθόν τους για να θυμηθούν την πορεία τους, έτσι ώστε να αντλήσουν δύναμη για να αντιμετωπίσουν την καταστροφή που πλησιάζει. Όταν παρθεί η απόφαση για το πως θα αντιμετωπίσουν τα γεγονότα, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Το ζευγάρι περιμένει ξανά τον Κώστα, εμφανίζεται ξανά ο Άρης μόνο που αυτή τη φορά είναι θύμα ομοφοβικής επίθεσης. Σε αυτή τη δεύτερη εκδοχή της ιστορίας, το ζευγάρι θα προσπαθήσει να πολεμήσει τις δικές του προκαταλήψεις και την ομοφοβία του έτσι ώστε να συνεχίσει να συνυπάρχει με τον Άρη.
Το ¨ Σκοπευτήριο¨ εκτός από θέματα ομοφοβίας και ρατσισμού, πραγματεύεται και θέματα σχέσεων, ύπαρξης , θέματα τέχνης και της εξέλιξής της στο σήμερα.
«Αφορμή για τη δημιουργία του έργου, ήταν το ναυάγιο της Πύλου. Όχι τόσο το ναυάγιο όσο τα ρατσιστικά σχόλια που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο σχετικά με το Ναυάγιο. Αυτό από μόνο του πυροδότησε την έρευνα. Μια έρευνα που περιλάμβανε ομιλίες και γραπτά του μέλους της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, ομιλίες από άλλα μέλη της καταδικασμένης από το νόμο παράνομης και τρομοκρατικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, τα πρακτικά της δίκης για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου και τις διάφορες απόψεις σχετικά με τη δολοφονία, πληροφορίες για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (Από τη Μητέρα του, από τα πρακτικά της δίκης), έντυπα και διαδικτυακά άρθρα για τις ρατσιστικές επιθέσεις σε Λεμεσό και Χλώρακα, διαδικτυακά άρθρα για τα ρατσιστικά περιστατικά βίας στον Έβρο και συνεντεύξεις από μετανάστες που ζουν στην Αθήνα. Μέρος της έρευνας ήταν και η επίσκεψη μου στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ Γαλατσίου (Ιούλιος 2023) και η καταγραφή μαρτυριών από μετανάστες που έπεσαν θύματα ρατσιστικής βίας». (Απόσπασμα από το Σημείωμα του Συγγραφέα)
Σκηνοθεσία: Μαρία Μανναρίδου – Καρσερά
Σκηνικά - Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου
Κινησιολογία: Εύα Καλομοίρη
Μουσική: Σάββας Χρυσοστόμου
Φωτιστικός Σχεδιασμός: Κυριάκος Σιαμπτάνης
Χειρισμός Φωτισμού – Ήχου: Ραφαήλ Αδάμου
Τεχνική Στήριξη: Κ.Σ. Ηχοτεχνική Εκδηλώσεις
Video / Editing: Γιώργος Αλεξάνδρου
Γραφιστικός Σχεδιασμός / Φωτογράφιση: Νικόλ Καρσερά
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:
Χριστίνα Χριστόφια: Άννα
Χάρης Κκολός: Νίκος
Μιχάλης Καζάκας: Άρης
Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός
5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, 20:30 E-ticket : www.rialto.com.cy / Είσοδος: 15.00 ευρώ κανονικό / 12.00 ευρώ μειωμένο ή καλέστε στο τηλέφωνο του θεάτρου στο 77777745
(Δευτέρα – Παρασκευή 10:00- 15:00)
Comments