top of page
Αναζήτηση

Περιμένοντας τον Γκοντό

Ένας Ελληνοκύπριος κι ένας Τουρκοκύπριος «μιλούν» την οικουμενική

γλώσσα του Θεάτρου και κάνουν τον Σάμιουελ Μπέκετ «συμπολίτη μας»!

Rialto Open Air – Τρίτη 29 Ιουνίου, ώρα 20:30


Η επιτυχημένη παράσταση του Θεάτρου ΑντίΛογος, που κέρδισε το κοινό και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από ανθρώπους του Θεάτρου και στις δύο κοινότητες, έρχεται στη Λεμεσό για μια μόνο παράσταση, στο Rialto Open Air.

Το θέατρο ΑντίΛογος, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Κώστα Σιλβέστρο επιχειρούν για πρώτη φορά στα κυπριακά θεατρικά δρώμενα, να παρουσιάσουν το εμβληματικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» στην κυπριακή διάλεκτο, ελληνική και τουρκική, με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Κυριάκου και Izel Seylani.

Μέσα από αυτό το έργο-σταθμό για την παγκόσμια δραματουργία, οι δύο διάλεκτοι σμίγουν και γίνονται μια. Η έντονη ανάγκη για επικοινωνία των δυο ηρώων, εξοστρακίζει κάθε εμπόδιο στην επικοινωνία τους, ακόμη και αυτό της γλώσσας. Ο λόγος του Εστραγκόν και του Βλαδιμήρ μεταφέρεται μέσω δυο τριαντάρηδων των δυο κοινοτήτων του νησιού. Είναι εκπρόσωποι μιας γενιάς που γεννήθηκε και μεγάλωσε σ' ένα καθεστώς αναμονής. Μιας γενιάς που «γέρασε πριν την ώρα της» ή που «γεννήθηκε γερασμένη».

Με υπέρτιτλους στην ελληνική και τουρκική.

Υπόθεση: Δύο παρίες, περιφέρονται άσκοπα στη διάρκεια της μέρας και λίγο πριν την νύχτα, καταλήγουν σε ένα μέρος στη μέση του πουθενά, όπου περιμένουν την έλευση κάποιου κυρίου Γκοντό, ο οποίος, όμως, ποτέ δεν έρχεται. Οπωσδήποτε, όμως, θα έρθει αύριο. Έτσι, η ζωή τους καθώς περιστρέφεται γύρω από την πάντα επικείμενη και πάντα αναβαλλόμενη άφιξη του Γκοντό, δεν αποκτά κανένα άλλο λόγο ύπαρξης, παρά τη συνάντησή τους και την αναμονή.

Σύλληψη- Σκηνοθεσία- Διασκευή: Κώστας Σιλβέστρος

Σκηνογράφος- Ενδυματολόγος: Θέλμα Κασουλίδου

Ηχητικό τοπίο : Αντώνης Αντωνίου

Σχεδιασμός Φωτισμού: Κούλης Σιαμπτάνης 

Βοηθός Σκηνοθέτη: Βασίλης Παφίτης

Ερμηνεύουν: Izel Seylani, Γιώργος Κυριάκου

Όπως τονίζει σε σχετικό άρθρο του ο σκηνοθέτης, θεατρικός συγγραφέας και ιδρυτής του Τουρκοκυπριακού Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας Γιασάρ Ερσόι:

«…Το Θέατρο Αντίλογος άγγιξε με μαεστρία τον Σάμιουελ Μπέκετ και τον έκανε συμπολίτη μας. Το μυστικό της επιτυχίας ήταν η βαθιά έρευνα για τις συνθήκες, την αντίληψη και τον τρόπο που γράφτηκε το έργο «Περιμένοντας τον Γκοντό» αλλά και η προσαρμογή του στην ιδιαίτερη μας πατρίδα, τον δικό μας τρόπο ζωής και τις δικές μας αντιλήψεις. Κι όλα αυτά έγιναν από το Θέατρο Αντίλογος με ομαδικό πνεύμα και μ' ένα τόσο δύσκολο έργο.

Ο σκηνοθέτης και οι ηθοποιοί κατάφεραν να προσφέρουν στο κοινό ένα έργο κατανοητό, μέσα από μια ξεκάθαρη και εκπληκτική γλώσσα. Η γλώσσα του θεάτρου είναι οικουμενική και σ' αυτή την γλώσσα οι ηθοποιοί κατάφεραν να προσθέσουν και την οικουμενική γλώσσα του σώματος. Σ' αυτές τις γλώσσες είναι που ενσωματώθηκαν τα ελληνικά και τα τουρκικά. Αλλά με τη δική μας διάλεκτο, τα κυπριακά. Χωρίς η μια γλώσσα να διεκδικεί την κυριαρχία της πάνω στην άλλη, κατάφεραν μέσα από τη διαφορετικότητά τους να εξηγήσουν τον πόνο τους στους θεατές.

Ο σκηνοθέτης Κώστας Σιλβέστρος κατάφερε να βοηθήσει τους ηθοποιούς να μεταδώσουν στους θεατές με απλότητα και τρόπο κατανοητό, το γενικά δυσνόητο κείμενο του έργου. Ο Γιώργος και ο Ιζέλ υλοποίησαν αυτή την αποστολή με απόλυτη επιτυχία. Οι κινήσεις, ο δυναμισμός, αλλά και η σιωπή τους δεν είναι τυχαία στοιχεία. Στόχος τους ήταν να μεταφέρουν στους θεατές την κοινή μας θλίψη και τα κατάφεραν. Υπηρέτησαν αυτό τον στόχο επίσης μέσα από τα ελληνικά και τα τουρκικά τραγούδια και νανουρίσματα, αλλά και μέσα από τους ρυθμούς των κινήσεων τους…»

29 Ιουνίου@Χώρος στάθμευσης της ΣΕΚ (πίσω από Ριάλτο)

Ώρα Έναρξης: 20:30

Εισιτήρια: € 12/10, E-ticket: www.rialto.com.cy

Πληροφορίες / Ταμείο: 77 77 77 45

Οδηγίες προς θεατές:

Για την ασφαλεια όλων και την τήρηση του σχετικού πρωτοκόλλου, το κοινό επιβάλλεται όπως εξασφαλίζει εκ των προτέρων τα εισιτήρια του, είτε ηλεκτρονικά (www.rialto.com.cy, Rialto App) είτε από το ταμείο του θεάτρου (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 15:00).12 Προβολές0 Σχόλια

コメント


bottom of page