top of page
Αναζήτηση

Η παράσταση σταθμός ALARME στο Θέατρο Ριάλτο

Το Θέατρο Ριάλτο υποδέχεται στις 25 Νοεμβρίου 2023 μια από τις κορυφαίες θεατρικές παραστάσεις των τελευταίων ετών, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου τιμώντας τον καταξιωμένο σκηνοθέτη, που διεθνώς κατατάσσεται δίπλα από τον Μπρουκ, τον Γκροτόφσκι, τον Σουζούκι και τον Ουίλσον.


Η παράσταση ALARME ανέβηκε στην Αθήνα το 2010 σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία και παίχτηκε για τρις σεζόν μέχρι το 2013. Το 2023 επέστρεψε στο Θέατρο Άττις με τους ίδιους συντελεστές, ενώ παράλληλα ταξιδεύει σε μεγάλα φεστιβάλ και θέατρα σε όλο τον κόσμο αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.


Το ALARME αποτελεί μια σκηνική σύνθεση με αφορμή την αλληλογραφία μεταξύ της βασίλισσας Ελισάβετ Α΄ και της Μαρίας Στιούαρτ. Διαπραγματεύεται τη σχέση αγάπης- μίσους ανάμεσα στις δυο βασίλισσες, που στην πραγματικότητα δε συναντήθηκαν ποτέ, για να αναδείξει το πάντα επίκαιρο θέμα της εξουσίας. Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος υπογράφει τη σκηνοθεσία, τη σκηνική εγκατάσταση και τη δραματουργική σύνθεση, τα κοστούμια η ΛΟΥΚΙΑ, τη μουσική ο Παναγιώτης Βελιανίτης και τους φωτισμούς οι Θεόδωρος Τερζόπουλος και Κωνσταντίνος Μπεθάνης. Υπεύθυνη παραγωγής η Μαρία Βογιατζή.


Θέμα της παράστασης είναι η σύγκρουση των δυο γυναικών μέχρι θανάτου που υπερβαίνει τη διεκδίκηση της εξουσίας. Υπάρχει μια διαρκής επιθυμία συγχώνευσης, η οποία τις τρομάζει, γιατί σημαίνει και την κατάλυση των ορίων της ατομικότητάς τους, την κατάλυση του Εγώ. Απωθούν τον ακατανίκητο πόθο μέσα από ένα παιχνίδι διαρκούς έλξης και απώθησης. Πίσω από τον πόλεμο ελλοχεύει ένας ερωτισμός, ένας έρωτας απόλυτος, που τις τρομάζει πολύ περισσότερο από το μίσος και τη βία. Αυτή η δυναμική, που παραμένει άρρητη μέχρι τέλους, τις οδηγεί στην κατάρρευση και την απόλυτη καταστροφή.

Στην ιδιοφυή αυτή παράσταση που χαρακτηρίστηκε από κοινό και κριτικούς σταθμός και σημείο αναφοράς στα θεατρικά πεπραγμένα παγκόσμια, πρωταγωνιστούν η Σοφία Χιλλ, η Αγλαΐα Παππά και ο Τάσος Δήμας


O σημαντικός κριτικός της Guardian Michael Billington έγραψε για το ALARME:

«Μια έξοχα σωματική, πνευματώδης, ερωτική μελέτη της συμβιωτικής σχέσης μεταξύ δυο βασιλισσών που δεν συναντήθηκαν ποτέ στην πραγματική ζωή.

Αμέσως αναγνώρισα ότι έβλεπα το έργο μιας θεατρικής ιδιοφυΐας, το έργο μιας ιδιαίτερης διάνοιας, κάποιου που μπορούσε να δημιουργήσει μια ανεξίτηλη θεατρική εικόνα και να χρησιμοποιήσει όλα τα εκφραστικά μέσα της φωνής και του σώματος».


Για την παράσταση έγραψαν επίσης :

«Αστικό και θεατρικό αριστοτέχνημα κι ένα σαρκαστικό σκέρτσο κατά της εξουσίας, με αφορμή την αλληλογραφία των βασιλισσών Ελισάβετ και Μαρίας Στιούαρτ. Οι Σοφία Χιλλ και Αγλαΐα Παππά δίνουν ρεσιτάλ ως .... κοκότες της ιστορίας, με τον Τάσο Δήμα (ως εξεγερμένο υπήκοο) να τις «στέφει» με ένα σουρεαλιστικό υβρεολόγιο, σε μια παράσταση – εμπειρία διάρκειας μόνο μιας ώρας, αλλά ανεξάντλητης δυναμικής. Το Alarme είναι, όπως προδίδει και ο τίτλος, ένας συναγερμός για τις αισθήσεις και τη συνείδηση του θεατή και – πάνω απ’ όλα – ένα έργο τέχνης απροσδόκητης ομορφιάς και υποδειγματικής αρτιότητας» Ιλειάνα Δημάδη, Αθηνόραμα


«Το Alarme, μια σκηνική πράξη απόλυτης ακρίβειας και υψηλής εικαστικής ομορφιάς, είναι μια σκηνική εγκατάσταση που δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις» Ματίνα Καλτάκη.

«O Θ. Τερζόπουλος μεγαλούργησε. Η παράστασή του μουσική παρτιτούρα, όπου τα σκηνικά μέσα και τα σωματικά εργαλεία συμπλέκονται φανερώνοντας το στοιχειακό, το απόλυτα αφαιρετικό. Οι ηθοποιοί (Τάσος Δήμας, Σοφία Χιλλ, Αγλαΐα Παππά) επιτέλεσαν έναν άθλο» Εύη Προύσαλη.


Η Αγλαΐα Παππά και η Σοφία Χιλλ υπηρετούν με ακρίβεια, πειθαρχεία και δυναμισμό το εγχείρημα. Όταν η Χιλλ τραγουδά περιπαικτικά ένα γκόθικ σουρεάλ παιδικό τραγουδάκι εξασφαλίζει τις καλύτερες στιγμές της παράστασης. Λουίζα Αρκουμανέα.


*Στη διάρκεια όλου του αφιερώματος που διοργανώνουν το Θέατρο Ριάλτο και το Τμήμα Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΤΕΠΑΚ με τη συνεργασία του Κυπριακού Κέντρου του ΔΙΘ θα είναι παρόντες ο Θεόδωρος Τερζόπουλος συνεργάτες και ηθοποιοί του, οι οποίοι και θα συμμετάσχουν στην ομιλία /παρουσίαση της πορείας το στις 23 Νοεμβρίου και στην προβολή του ντοκιμαντέρ του Σπύρου Τσιφτσή, Διόνυσος, η επιστροφή, που ακολουθεί το παγκόσμιο ταξίδι του Τερζόπουλου, στις 24 Νοεμβρίου.


Στις 27 Νοεμβρίου τέλος θα πραγματοποιηθεί ένα Εργαστήρι/εισαγωγή στη Μέθοδο του Θεόδωρου Τερζόπουλου από τον Σάββα Στρούμπο για ηθοποιούς και σπουδαστ@ δραματικών σχολών.


Η παράσταση έχει Αγγλικούς υπέρτιτλους.


Περισσότερες πληροφορίες:

25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023 | ΣΑΒΒΑΤΟ 20:30

E-ticket www.rialto.com.cy € 20 / 15

ή καλέστε στο τηλέφωνο του θεάτρου στο 77777745

(Δευτέρα – Παρασκευή 10:00- 15:00)2 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

コメント


bottom of page