top of page

Μάρτιος 2024

1 ΠΑΡ 20:30 (90’) 

Καθαροί Πια – Σάρα Κέιν Ι Νέα Σκηνή ΘΟΚ

 

Το Καθαροί πια γράφτηκε το 1998 και είναι το τρίτο στη σειρά από τα πέντε αποκαλυπτικά θεατρικά έργα της Σάρα Κέιν, μίας από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της σύγχρονης βρετανικής δραματουργίας. Ένα μοναδικό παράδειγμα φραστικής σκληρότητας, εικονοκλαστικής δράσης και πολιτικού στοχασμού, που καταδεικνύει με καταγγελτική ορμή τους μηχανισμούς καταπίεσης και ελέγχου των κοινωνικών θεσμών και φορέων εξουσίας, που προσπαθούν να υπονομεύσουν και, εν τέλει, να εξαλείψουν κάθε δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης.

Σκηνοθεσία: Ευριπίδης Δίκαιος

 

Με αγγλικούς και τουρκικούς υπέρτιτλους.

 

Η παράσταση περιέχει σκληρή γλώσσα, σκηνές βίας, γυμνό και προσομοίωση ερωτικών πράξεων. Απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος σε θεατές κάτω των 18 ετών.

Δεν θα επιτραπεί η είσοδος σε ανήλικους θεατές ούτε με τη συναίνεση ή τη συνοδεία ενηλίκου.

 

Εισιτήρια: €12 /6 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι, πενταμελείς οικογένειες με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου, άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας).

1.3 KATHAROI PIA.jpg

6 ΤΕΤ 20:30 (75’) 

Ολόκληρη η Βίβλος σε μια ώρα - Θέατρο Αντίλογος

 

«Στην αρχή», μας πληροφορεί μια θεϊκή φωνή, «επικρατούσε το χάος.» Αλλά γιατί να σταματήσουμε εκεί; Η διαταραχή συνεχίζεται στη μέση και στο τέλος της Βίβλου! Το έργο Ολόκληρη η βίβλος σε μια ώρα των Adam Long, Reed Martin και Austin Tichenor είναι μια ευφυής και σπαρταριστή κωμωδία που πασχίζει να κατανοήσει ιστορίες «αυθεντίας» που από πολύ νωρίς έχουμε μάθει. Και δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι σ’ αυτό το έργο , που «πλαστογραφεί» «τη σπουδαιότερη ιστορία που έγινε ποτέ αποδεκτή ως γεγονός», υπάρχουν υπέροχες στιγμές σουρεαλιστικής θεατρικότητας! Με το μέγα θεολογικό ερώτημα να είναι ένα:  Έχει ο Θεός αίσθηση του χιούμορ; Αναμφίβολα. Γιατί, αλλιώς, θα είχε αφήσει τα Παιδιά του Ισραήλ να περιπλανηθούν στη Μέση Ανατολή για σαράντα χρόνια και μετά να τους έδινε το μοναδικό κομμάτι γης χωρίς πετρέλαιο; Ένας καταιγισμός εικόνων που δημιουργούν τρεις ηθοποιοί περφόρμερ κι ένας μουσικός σε ένα show με τραγούδι, χορό και ερωτήματα των ερωτημάτων πάνω σε θεμελιώδη ερωτήματα. Τελικά, «τη Βίβλο πρέπει να την ερμηνεύουμε κυριολεκτικά;» Μέσα από κωμικές καταστάσεις, οι τέσσερις περφόρμερ διερευνούν ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας. Ένας στοχασμός για τις ευθύνες, τις επιλογές μας, για τους περιορισμούς και τις ελευθερίες μας, ένας στοχασμός εν τέλει για την ίδια τη ζωή. Πόσο, λοιπόν, μας έχει επηρεάσει το κορυφαίο best seller όλων των εποχών, κι ας μην το έχουμε διαβάσει ποτέ από την αρχή μέχρι το τέλος;

 

Συγγραφείς: Adam Long, Reed Martin, Austin Tichenor

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές

Σκηνοθεσία: Ελένη Αναστασίου

Δραματουργική επεξεργασία: Μιχάλης Παπαδόπουλος

Διανομή: Άρης Κυπριανού, Κλείτος Κωμοδίκης, Βασίλης Παφίτης

Μουσικός επί σκηνής: Σάββας Χρυσοστόμου

Σκηνογραφία: Ελένη Ιωάννου

Ενδυματολογία: Μαρίνα Νικολαΐδου

Σχεδιασμός Φωτισμού: Καρολίνα Σπύρου

Κινησιολογία: Ήβη Χατζηβασιλείου

Εισιτήρια: €15 /10

post-10.jpg

8 ΠΑΡ 11:30

ΜusEDX 2024 

Παρουσίαση αξιόλογων ιδεών με έμπνευση τη μουσική

 

Η δράση MusEdX διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και τον Τομέα Πολιτισμού και Αθλητισμού Μ. Γ. Ε., σε συνεργασία με το Γραφείο Επιθεώρησης Μουσικής της Μ. Γ. Ε. Η εκδήλωση είναι εμπνευσμένη από σύγχρονες επιτυχημένες διεθνείς διοργανώσεις ευρείας προβολής, όπως TEDx, Ignite, IdeaCity κ.ά. Για τη συγκεκριμένη δράση, καλούνται νέοι και νέες από 12 μέχρι 26 χρονών να παρουσιάσουν ζωντανά στη σκηνή μια πρωτότυπη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιδέα, συνδεδεμένη άμεσα ή έμμεσα με τη μουσική, στοχεύοντας να συγκινήσουν, να γοητεύσουν και να ευαισθητοποιήσουν το ευρύ κοινό. Η δράση επιδιώκει να προσφέρει στη νέα γενιά ένα σύγχρονο βήμα για να ακουστεί η φωνή της, την ευκαιρία να αναδείξει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά της, αλλά και τη δυνατότητα να αναπτύξει δεξιότητες του 21ου αιώνα που δεν συμπεριλαμβάνονται κατ’ ανάγκη στην τυπική εκπαίδευση (π.χ. προσωπική ανάπτυξη, επικοινωνία, επιχειρηματικότητα).

 

Είσοδος ελεύθερη (Απαραίτητη η κράτηση θέσεων)

1920x1080.jpg

15 ΠΑΡ 20:00 (90’)

Tambour Battant (Roll the Drum!), (Ελβετία 2019) 

 

Στις αρχές της άνοιξης του 1970, το μικρό χωριό Monchoux στο Valais βιώνει μια ασυνήθιστη ταραχή. Είναι εξαιτίας της ψηφοφορίας για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών; Ή εξαιτίας του επικείμενου δημοψηφίσματος για την απέλαση των αλλοδαπών; Όχι, είναι χειρότερα: η μπάντα χάλκινων πνευστών του χωριού έχει καταρρεύσει και προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στο χωριό. Οι παραδόσεις τίθενται υπό αμφισβήτηση και η πολιτική ζωή του χωριού διαταράσσεται. Και φυσικά, ο έρωτας περιπλέκει το δράμα.

 

Σκηνοθεσία: François-Christophe Marzal

Ηθοποιοί: Pierre Mifsud, Pascal Demolon, Sabine Timoteo, Jean-Luc Bideau, Amélie Peterli, Giuseppe Oricchio, Roland Vouilloz, Pierre-Isaïe Duc, François Florey, Werner Biermeieri, Florence Quartenoud, Philippe Matthey, Paolo La Torre, Fernand Clément, Aloys Robellaz,  Marie-Lou Mottier 

Είδος: μυθοπλασία, κωμωδία 

Διοργάνωση: Πρεσβεία της Ελβετίας στην Κύπρο σε συνεργασία με την Alliance Française Λεμεσού

Είσοδος ελεύθερη

15.3 roll the drum!.jpg

16 ΣΑΒ 19:00 (262’) 

La Forza Del Destino - Giuseppe Verdi Ι The MET: Live in HD

 

Ο Yannick Nézet-Séguin διευθύνει τη Δύναμη του Πεπρωμένου του Βέρντι με την εξαίρετη σοπράνο Lise Davidsen, η οποία έχει σημειώσει πρόσφατα σειρά επιτυχιών στη Met, να πρωταγωνιστεί στον ρόλο της αριστοκράτισσας Ελεονώρας. Ο Mariusz Treliński υπογράφει τη νέα παραγωγή της Δύναμης του Πεπρωμένου που η Met αναβιώνει για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν τριάντα χρόνια, με την πλοκή να τοποθετείται σε έναν σύγχρονο κόσμο. Στο εκλεκτό καστ, ο τενόρος Brian Jagde ως Δον Αλβάρο, ο βαρύτονος Igor Golovatenko ως Δον Κάρλο, η μέτζο σοπράνο Ekaterina Semenchuk στον ρόλο της Πρετζιοσίλλα, ο μπασοβαρύτονος Patrick Carfizzi στον ρόλο του Φρα Μελιτόνε και ο μπάσος Soloman Howard στον ρόλο του πατέρα της Ελεονώρας και Πάτερα Γκουαρντιάνο. Με αγγλικούς υπότιτλους.

Παραγωγή: Mariusz Treliński
Σκηνικά: Boris Kudlička, Κοστούμια: Moritz Junge
Φωτισμοί: Marc Heinz
Προβολές: Bartek Macias
Χορογραφία: Maćko Prusak

Εισιτήρια: € 20 / 15

Forza_508-s.jpg

20 ΤΕΤ 20:30 (80’) 

Κενό Αυτοπροσώπως – Άκης Δήμου

Θέατρο Δέντρο 

 

Τι σχέση μπορεί να έχει μια φονική γραβάτα με ένα ερωτικό τρίο, ένα drug show στη Μαδρίτη με την ιστορία ενός παιδιού αγνώστου πατρός ή το τηλεφώνημα ενός ογκολόγου με ένα δείπνο με τηγανητά χέλια;
Τέσσερις άνθρωποι, ένας κριτικός θεάτρου, η άτυπη βοηθός του, μία διεθνώς επιτυχημένη σχεδιάστρια ρούχων και ο μυστηριώδης νεαρός που τη συνοδεύει, προσπαθούν να κλείσουν ανοικτούς λογαριασμούς σε ένα μεσοαστικό διαμέρισμα, το καλοκαίρι του 2015 στην Αθήνα. Ο «καναπές» ως να είναι ένας ακόμη ρόλος στο έργο, δεν μπορεί παρά να συμβολίζει την «καθεστηκυία» αποχαύνωση της κοινωνίας.
 

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουαΐμης 

Τους τέσσερις ήρωες-αντιήρωες του έργου ενσαρκώνουν με περίσσια ερμηνευτική μαεστρία ο Σταύρος Λούρας, η Αννίτα Σαντοριναίου, η Έρικα Μπεγέτη και ο Άγγελος Χατζημιχαήλ.

 

Μαζί τους επί σκηνής η πιανίστρια Κυριακή Ιακωβίδου.

Εισιτήρια: €15 /12

9.3 Το κενό αυτοπροσώπως_Θέατρο Δέντρο.jpg

24 ΚΥΡ 11:00  (90‘)

Περιπατώ | Μαρία Βαρνακκίδου, Κωνσταντίνα Ανδρέου

 

Ο ηχητικός διαδραστικός περίπατος για την Πλατεία Ηρώων διευρύνεται, αγκαλιάζοντας και το αγγλόφωνο κοινό. Ένα ταξίδι στον χρόνο, ένα αποτύπωμα μνήμης, μια εμπειρία ηχητικών και οπτικών εικόνων, δημιουργία των Μαρίας Βαρνακκίδου και Κωνσταντίνας Ανδρέου, στο πλαίσιο του Προγράμματος του Συνεργαζόμενου Καλλιτέχνη του Θεάτρου Ριάλτο. Ένας περίπατος αφιερωμένος στους ανθρώπους της Πλατείας Ηρώων, αυτούς που έζησαν, που ζουν και αυτούς που θα τη ζήσουν στο μέλλον. Ιστορίες από τα παλιά, μνήμες, κτίρια που αλλάζουν μέσα στο πέρασμα του χρόνου και μια ματιά στο μέλλον της πλατείας. Ανάμεσα σε αυτά, πρωταγωνιστής το Ριάλτο, ένα θέατρο που διαμορφώνει πολιτιστική ταυτότητα και αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για την Πλατεία Ηρώων.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργαζόμενος Καλλιτέχνης του Θεάτρου. Ελληνικά και Αγγλικά.

 

Εισιτήρια: € 5

9.4 Περιπατω.jpg

29 FRI 20:30 (100’) 

Premiere 4 Ι Cyprus Symphony Orchestra 

 

The ‘Premiere 4’ concerts are a beautiful synergy between the Cyprus Symphony Orchestra and two French artists to present works by French romantic composers.

Under the baton of the distinguished maestro Patrick Gallois, the concert starts with the delicacy of Gabriel Fauré's Pavane, an ethereal introduction setting the stage for an evening of French elegance.

Τhe principal flute soloist of the Orchestre de Paris, Vincent Lucas joins the Orchestra for the first time and will be showcasing his unparalleled artistry in Jacques Ibert's mesmerising Flute concerto. The piece exploits the flute's elegiac nature through intricate melodies and breathtakingly demanding passages.

The finale is expected intense, featuring Camille Saint-Saëns' Symphony no. 2, a work that unravels a dynamic interplay of musical elements, from the fascinating fugal interplay of the first movement to the vigorous finale.
 

PROGRAMME
Gabriel Fauré: Pavane, op. 50
Jacques Ibert: Flute concerto
Camille Saint-Saëns: Symphony no. 2 in A minor, op. 55
 

Vincent Lucas flute
Patrick Gallois conductor


Zone Α: €18 / 14 & Zone Β: €13 / 10


Concession tickets are available to: Students, soldiers, pensioners, large and five-member families on presentation of ID.Free Entrance for people with disabilities.
 

Lefkosia: Thursday 28 March 2024 - Pallas Theatre, Pafos Gate, 20:30
Information: 22 463144, www.cyso.org.cy

premiere-4_cyso-original-5260.jpg

30 SAT 20:30 (75’) 

Notes of Peace and Love: from France to the world

Alliance Française de Limassol

 

As part of the Francophonie month, the Alliance Française of Limassol organises the concert Notes of Peace and Love: from France to the world.

 

In a feast of nostalgic sounds and rhythms of global hope, the world of the classical song of baritone Kyros Patsalidis skilfully blends with world / jazz repertoire singer Vakia Stavrou, accompanied by a 10-member orchestra made up of masterful Cypriot musicians conducted by pianist Stavros Dritsas. 

An interesting blend between classical, jazz and world music, the concert is addressed to the wider music-loving audience of Cyprus, regardless of nationality or age group.

The aim is to present a quality concert to the local audience, to promote and support Cypriot musicians who excel in Cyprus and abroad. The concert will feature songs by Rudolf Sieczynski, Eduardo di Capua, Charles Dumont, Ángel Cabral, Norbert Glanzberg, Boris Fomin, Mimis Plessas, Manos Hadjidakis, Taki Moraki, Kostas Kapnisis etc.

Tickets: € 15/10

30 03 2024 Alliance 3 in 1.jpg
bottom of page